Peka kruha

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Peka kruha

OdgovorNapisal/-a webmouse » 20 Mar 2020, 17:05

Protoncek je napisal/-a:Kruh se zamrzne, pa je. Kdor ima mikrovalovko:odtajan v njej je skoraj kot ravnokar pečen. No, moraš pa malce "najti" tip kruha, ki dobro zdrži v skrinji. nekateri so malce "čudni", ko ga odtajaš, niso pa neužitni :_banghead


Stalna praksa pri nas ker ga ne pojemo ravno veliko in ga napavljam 1x - 3x mesečno.... za najbolj primernega se je izkazal koruzni hlebček iz Hoferja - tudi svežina ni samo en dan.
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 339
Pridružen: 26 Apr 2015, 13:56
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Mar 2020, 17:40

Jaz pa kupujem italijanski hlebec v lidlu. Se odlično obnese in je odtajan celo boljši od svežega.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3962
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 396 krat
Prejel zahvalo: 486 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 101

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Mar 2020, 17:43

Mi smo ga sedaj začeli peči sami. Tu in tam smo ga že (nekajkrat na leto), ampak sedaj ga pa približno vsak drugi dan.

Vaja dela mojstra - prvi in drugi nista bila najboljša (trda, zbita), ko smo vse naštudirali je pa res odličen in meni vsaj tako dober, kot do sedaj najboljši iz trgovine. Celo izredno podoben je (po okusu) tistemu iz trgovine, s tem da ostane nekaj dni čisto mehak.

Pa velikokrat so domače stvari "boljše" predvsem zato, ker so pač domače (plod lastnega dela, domače sestavine, narejeno z ljubeznijo itd itd), še vedno te pa muči, kako v pekarni ali restavraciji kakšno stvar vseeno naredijo malo bolj izpiljeno. Je blizu, ampak manjka še kakšna malenkost.

No, tole je uspelo perfektno in ne manjka čisto nič.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Carko
 
Prispevkov: 2407
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 643 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Mar 2020, 17:50

Ahaaaa...zdaj pa vem, kdo je pokupil ves kvas... :_rolling :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3962
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 396 krat
Prejel zahvalo: 486 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 101

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Mar 2020, 17:58

Carko je napisal/-a:... ko smo vse naštudirali ...

Nam boš zaupal vaš recept in skrivnosti?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4803
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 684 krat
Prejel zahvalo: 1665 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a borisz » 20 Mar 2020, 18:22

Andrej, kaj pa če bi ti naredil en webinar na temo peka mesa. Bolj začetniškega. :D
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3814
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 954 krat
Prejel zahvalo: 878 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 171

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Peter » 20 Mar 2020, 19:39

Moja žena je vedno pekla dober kruh. Super tudi če je dala not kakšne oljke ali ocvirke.
Odkar pa moko 2-3 krat preseje čez zelo fino sito je kruh dosti bolj rahel.
Nikoli si nisem mislil, da to lahko toliko vpliva.

Glede teme:
Smo doma, z ženo delava od doma, otroci šolske obveznosti, popoldne v vrtu okoli hiše. V trgovini je bila žena danes drugič ta teden.
Vseeno razmišljam kje bi dobil 2 plastična soda ali kaj bi uporabil, da posadim 4 ameriške borovnice, tako, da bo zemlja ločena od okoliške. Do sedaj se mi je najboljše obnesel 200 l sod prerezan na pol. Vsaka polovica za 1 borovnico.
Ta mi je precej daleč:
https://www.bolha.com/kmetijstvo-gozdar ... as-3586167
Uporabniški avatar
Peter
 
Prispevkov: 695
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:06
Kraj: Lucija
Zahvalil se je: 214 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Mar 2020, 19:59

Kroko je napisal/-a:
Carko je napisal/-a:... ko smo vse naštudirali ...

Nam boš zaupal vaš recept in skrivnosti?
- 400 gramov moke (tip 500), fino preseješ
- 200 gramov vode
- 50 gramov maščobe (svinjska mast, olivno olje, ...)
- pol jedilne žlice sladkorja
- pol+ jedilne žlice soli
- vrečka instant kvasa zmešanega z moko

Vse skupaj zmešaš in zgneteš (cca. 10-15 minut gnetenja na strojčku), posodo pokriješ in pustiš cca. pol ure oz. dokler se testo ne dvigne na dvakratni volumen.

Testo vzameš iz posode, narediš kepico (ali dve, če želiš dve manjši štruci namesto ene velike), pustiš 10 minut pokrito vzhajati.

Kepico raztegneš (na roke) podobno kot testo za pico, s tem da ga zarolaš nazaj (youtube "how to shape a baguette" - je več načinov). Pokriješ in pustiš vzhajati še 20 minut.

Po vrhu namažeš z vodo in daš v pečico, segreto na 250. Pečeš 17 minut (+- glede na variacije v pečici).

Še en enostaven trik je čisto na koncu. Ko je kruh svež iz pečice, ga pomažeš z vodo. Najprej zgoraj, potem še spodaj in potem še enkrat ponoviš oboje. Kruh je dovolj vroč, da voda hitro izhlapi oz. se posuši, se pa skorjica zmehča in ostane trajno mehka.

Super je, ker je iz nule narejen v 1 uri od trenutka, ko se spomniš "hm, lahko bi kruh spekel".
Carko
 
Prispevkov: 2407
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 643 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Peter » 20 Mar 2020, 21:10

VolkD

Prestavi kruh v drugo temo, da še kakšno rečemo o temu.
Sam ga še nisem pekel, bi pa poskusil.
Uporabniški avatar
Peter
 
Prispevkov: 695
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:06
Kraj: Lucija
Zahvalil se je: 214 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Omejeno gibanje

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Mar 2020, 21:20

Carko je napisal/-a:..prvi in drugi nista bila najboljša (trda, zbita)...

Kaj ste delalali narobe?

Sam delam nekakšno čebato iz zelo mokrega (skoraj tekočega) testa in je tudi odlična.
Bi pa naredil še kaj drugega in moj prvi poskus je bil trd in zbit. Pa se pripravljam na popravni izpit :-)
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4803
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 684 krat
Prejel zahvalo: 1665 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a borisz » 20 Mar 2020, 21:28

Večkrat presej moko...
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3814
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 954 krat
Prejel zahvalo: 878 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 171

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Mar 2020, 21:36

borisz je napisal/-a:Večkrat presej moko...
Zelo pomembno. Se boste čudili kako tole naredi čudež. Trik je v tem, da je potem v moli več kisika. Testo zato lepše vzhaja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 20 Mar 2020, 22:54

Najprej je zelo pomembna moka. Najbolje je da je stara od dva do tri tedne, ker ima takrat največjo pecilnost. Staro mrtvo moko lahko seješ desetkrat, pa ne bo kakšnega rezultata. Dobim jo z mlina na Rečici ob Savinji. Dobre moke so tudi iz večjih mlinov Katić, Pomurska moka, Korošec, pa gotovo lokalni mlini.

Recept po mojstru Krejanu iz Trzina : Na težo moke 80% vode, 2 % soli, 2% kvasa, olje 2 do 4 velike Žlice (lahko več, ali pa nič) lahko tudi kakšno drugo maščobo (maslo).

V posodo stehtam moko, včasih sem jo sejal, zdaj ne več ker ni razlike, naredim krater v katerega nadrobim kvas, okrog pa sol. Nalijem toplo vodo v sredino in na roke z veliko kuhalnico zmešam. Včasih je treba dodati še malo več vode, kar je odvisno od moke. Testo mora biti zelo mehko, elastično ne pa tekoče (občutek).
Po gnetenju pustim vshajati pol ure do tri četrt. Na hitro pregnetem (uporabit je treba moko, ker se sicer lepi), pa dam v pehar še za četrt do pol ure.

V tem trenutku vklopim pečico na 250°C spodnji grelec+ ventilatorski grelec.

Hlebec stresem na peki papir položen na mrežici. Ker naredim iz 1,5 kg moke podložim s spodnje strani papirja "klobaso" iz alu folije, da mi hlebec ne steče čez rob.

Po desetih minutah se hlebec lepo dvigne, znižam temperaturo na 190°C in pečem še 45 min.

Navadili smo se, da se kruh speče zvečer uporabljati pa se začne naslednje jutro.
Tri četrtinke gredo v zmrzovanje. Odtajajo se vedno na sobni temperaturi (zvečer vzameš iz skrinje).
Svež kruh hranimo v boksu (lesena deska z RF pokrovom) v lanennem prtičku.

Tole počnem že več kot deset let.
IMG_20200320_210125.jpg

IMG_20200114_065539 (1).jpg

IMG_20200320_214736.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Mar 2020, 23:27

Kvasovke imajo rade ingver. Lahko je v prahu.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11292
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1566 krat
Prejel zahvalo: 4100 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Mar 2020, 23:38

s54mtb je napisal/-a:Kvasovke imajo rade ingver. Lahko je v prahu.
Kvasovke imajo tudi rade mleko, sploh če mu dodamo malo sladkorja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a LiPo » 21 Mar 2020, 01:21

Na "vinski kamen" pa ste čisto pozabili...

500 g pirine polnotrnate moke
300 g jogurta
300 g radenske
vrečka vinskega kamna

zmešaš..

po želji dodas:
mleti mak
sočnicna semena
bučna semena
sezam
lanena semena (strta)

lahko pa tudi:
koščke cokolade
kokos
lesnike
orehe
rozine




das v pekac in pečes 30 min na 200C (jaz dam na timer, potem pa je v pecici do zjutraj).
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 985
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 134 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 21 Mar 2020, 01:26

webmouse je napisal/-a:... ker ga ne pojemo ravno veliko ...

Ista zgodba tudi pri nas, ena francoska štručka na teden, pa še ta včasih ostane.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Mar 2020, 01:36

Proteus je napisal/-a:
webmouse je napisal/-a:... ker ga ne pojemo ravno veliko ...

Ista zgodba tudi pri nas, ena francoska štručka na teden, pa še ta včasih ostane.


Pri naši turbo rastoči mladini je ena francoska štruca ravno od trgovine do doma. Sendviče delamo iz pol kile kruha.


VolkD je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Kvasovke imajo rade ingver. Lahko je v prahu.
Kvasovke imajo tudi rade mleko, sploh če mu dodamo malo sladkorja.


Sladkor je hrana, ingver pa pospeši metabolizem. Oboje skupaj da več CO2 in večje mehurčke v kruhu.

Imel sem en članek na to temo, kjer so merili intenzivnost hajanja v odvisnosti od različnih začimb (cimet, mleti ingver, kardamom, kurkuma, ...) in je mleti suhi ingver daleč pred ostalimi. Poskusi. Daj za začetek pol žlice v testo poleg moke, če boš opazil kaj razlike. Mleko pa vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki tudi delujejo podobno kot kvasovke.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11292
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1566 krat
Prejel zahvalo: 4100 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 21 Mar 2020, 02:25

s54mtb je napisal/-a:Sendviče delamo iz pol kile kruha.

A nimaš nobene najstnice?, te se redijo, če samo gledajo kruh.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 21 Mar 2020, 07:50

Tukaj se vidi razlika med mestnim in podeželskim stilom življenja. V blokovskem stilu življenja res ne porabiš veliko kalorij, pa moraš res paziti koliko poješ. Večina se še do vrat pripelje z dvigalom.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 21 Mar 2020, 07:57

IMG_20200321_062041.jpg

IMG_20200321_063838.jpg

Zdaj pa akcija, lopata kramp karjola...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Marholt » 21 Mar 2020, 08:02

Je kdo že poiskusil narediti domač kvas?
Ena možnost je, da preden daš v pečico, vzameš za majhno jajce testa vstran. To bi naj posušil. Pred uporabo nadrobiš in raztopiš v mešanici vode in mleka.
Ta recept sem zasledil, nisem pa še preizkusil.
Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena.
Nekaterim sem poznan pod vzdevkom ticla.
Uporabniški avatar
Marholt
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Kraj: Župečja vas
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 21 Mar 2020, 08:07

Smo poskusili z droži, pa ima kruh rahlo kisel okus, pa priprava je dolgotrajna..
Mene sicer ne moti, ampak otroci....
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 21 Mar 2020, 12:39

eldi2011 je napisal/-a:Tukaj se vidi razlika med mestnim in podeželskim stilom življenja. V blokovskem stilu življenja res ne porabiš veliko kalorij, pa moraš res paziti koliko poješ. Večina se še do vrat pripelje z dvigalom.

Nimam ravno tega občutka, v službi se srečujemo eni in drugi in praviloma imajo prekomerno težo tisti s podeželja.

Različne prehranske navade prej izhajajo iz tistega kar imaš na voljo. Če predeluješ hrano doma, potem to tudi ješ. Če pa jo kupuješ nisi omejen samo na tisto, kar raste v tvoji okolici temveč imaš v tem primeru bistveno večjo izbiro.
To se opazi v debati s sodelavci eni jedo, krompir, zelje, klobase,kruh, drugi pa Chicken tikka masalo, Gazpacho, Guacamole itd...

Pa da ne bom čisto off-topic,

Pica se v električni pečici najlepše speče na inox plošči debeli kakšen cm. Ni ravno poceni, ker ti jo mora nekdo odrezati po dimenzijah pečice (skupinski projekt :roll:).
To ploščo potem dam tik pod vrh pečice neposredno pod zgornji grelec. Pečico nastaviš na maksimalno temperaturo, ki jo zmore in temeljito predgreješ to ploščo.

Previdno na ploščo porineš pico, se speče skoraj tako kot v krušni peči.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 21 Mar 2020, 12:54

Proteus je napisal/-a:Nimam ravno tega občutka, v službi se srečujemo eni in drugi in praviloma imajo prekomerno težo tisti s podeželja.
:_rolling :_rolling :_rolling

Neizmerno sem ti hvaležen, dan si mi polepšal.
Se pa vidi, da ne veš kaj je podeželje. No ti bom zaupal, tisti ki cel dan seno embalira in bale prestavlja je na podeželju. Tisti ki pa živi na morostu in hodi skupaj s teboj v službo je pa primestni človek.
Cvetko
 
Prispevkov: 557
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 147 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 21 Mar 2020, 13:04

Še nekaj, pri debelosti je tako, da gre v plus z vnosom hrane(določene energijske vrednosti) v minus pa z porabo te energije. Pod porabo šteje vse, tudi pametovanje na forumu. Je pa velika resnica v tem, da je lažje pametovati kot pa krompir pobirat, pa drva žagat in klat. Temu primerna je tudi poraba energije.
Človeško telo in s tem prebavni sistem je narejen tako, da v špicah še pokrije hude napore, a ne vsak dan.
Razumljivo je torej sklepati, da mnogo lažje pride do prekomernega vnosa hrane pri ljudeh, kjer je odhodna energijska bilanca manjša.
Cvetko
 
Prispevkov: 557
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 147 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 21 Mar 2020, 13:07

Cvetko je napisal/-a:Se pa vidi, da ne veš kaj je podeželje. No ti bom zaupal, tisti ki cel dan seno embalira in bale prestavlja je na podeželju. Tisti ki pa živi na morostu in hodi skupaj s teboj v službo je pa primestni človek.

Pa kje ti živiš, naj ti povem, da danes ljudje hodijo v službo tudi 100km in več daleč.
Nekateri imajo doma kmetije in skrbijo tudi za to, da smo dobro založeni s sezonsko zelenjavo (iz primorskega konca), jajci (tole je res iz morosta) in sadjem (iz okolice Krškega in Celja).
Pa tudi kmetijstvo je napredovalo, ne ukvarjajo se vsi samo z embaliranjem sena in prestavljanjem bal. Še posebej mlajši, ki hodijo na delo v center kokoši so mnogo bolj inovativni in podjetni.
Cvetko je napisal/-a:Razumljivo je torej sklepati, da mnogo lažje pride do prekomernega vnosa hrane pri ljudeh, kjer je odhodna energijska bilanca manjša.

Do prekomernega vnosa pride samo pri tistih, ki se prekomirno nažirajo. Razlika je samo v tem, da so v mestih ljudje bolj obremenjeni s svojim izgledom in pazijo na težo.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a kastaneda » 21 Mar 2020, 13:35

Proteus je napisal/-a:
eldi2011 je napisal/-a:Pica se v električni pečici najlepše speče na inox plošči debeli kakšen cm. Ni ravno poceni, ker ti jo mora nekdo odrezati po dimenzijah pečice (skupinski projekt :roll:).

Tudi šamotna opeka je dobra, pa še cenejša.
LP Srečko
Uporabniški avatar
kastaneda
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:07
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Mar 2020, 13:50

Proteus je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Sendviče delamo iz pol kile kruha.

A nimaš nobene najstnice?, te se redijo, če samo gledajo kruh.


Imam eno in je prav neverjetna glede tega. Ampak če pa postaviš pred njo konkretnk porcijo pa vse zmaže. Pa še s slaščičaratvom se ukvarja :)
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11292
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1566 krat
Prejel zahvalo: 4100 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 21 Mar 2020, 14:36

kastaneda je napisal/-a:
Proteus je napisal/-a:
eldi2011 je napisal/-a:Pica se v električni pečici najlepše speče na inox plošči debeli kakšen cm. Ni ravno poceni, ker ti jo mora nekdo odrezati po dimenzijah pečice (skupinski projekt :roll:).

Tudi šamotna opeka je dobra, pa še cenejša.

Ne vem kaj si motovilil, ampak tega sigurno nisem napisal jaz
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 21 Mar 2020, 14:48

Proteus je napisal/-a:Pa kje ti živiš, naj ti povem, da danes ljudje hodijo v službo tudi 100km in več daleč.

O sorry, nisem vedel, da hodiš tako daleč peš v službo. To pa se seveda pozna na energetski bilanci. :mrgreen:

Če k temu dodam še mešanje dreka, vidim, da si res pravi kmet.
Cvetko
 
Prispevkov: 557
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 147 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Mar 2020, 15:00

Proteus je napisal/-a:Pa kje ti živiš, naj ti povem, da danes ljudje hodijo v službo tudi 100km in več daleč.
Se bojim, da ne.
klik!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Mar 2020, 15:44

Sem po carkotovi ideji ravnokar pripravil bagete in so bile odlične.l
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4803
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 684 krat
Prejel zahvalo: 1665 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 21 Mar 2020, 15:49

Slika ? A, ni bilo časa?
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2890
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1162 krat
Prejel zahvalo: 533 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Mar 2020, 15:54

eldi2011 je napisal/-a:Slika ? A, ni bilo časa?
Aaaa.... vse so mu prej požrli!
Ponovi vajo!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Mar 2020, 15:55

Ampaj smo res prej pojedli :-)
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4803
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 684 krat
Prejel zahvalo: 1665 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 21 Mar 2020, 16:00

VolkD je napisal/-a:
Proteus je napisal/-a:Pa kje ti živiš, naj ti povem, da danes ljudje hodijo v službo tudi 100km in več daleč.
Se bojim, da ne.
klik!

Pripravljajo ga tako, da bo "čim bolj življenjski". "Da vam ne bi onemogočil življenja, da vam ne bi onemogočil prihajanja na delo, da ne bi povzročil težav pri oskrbi vaših staršev oziroma ljudi, za katere morda skrbite na ozemlju druge občine."
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a kastaneda » 21 Mar 2020, 16:19

eldi2011 je napisal/-a:Ne vem kaj si motovilil, ampak tega sigurno nisem napisal jaz

Sorry! Premalo sem zbrisal... :_seeingstars
LP Srečko
Uporabniški avatar
kastaneda
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:07
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Mar 2020, 17:17

Proteus je napisal/-a:Pripravljajo ga tako, da bo "čim bolj življenjski". "Da vam ne bi onemogočil življenja, da vam ne bi onemogočil prihajanja na delo, da ne bi povzročil težav pri oskrbi vaših staršev oziroma ljudi, za katere morda skrbite na ozemlju druge občine."
Ne da se pripraviti tega tako, da nebi bilo problemov. To pa zato, ker se ne da predvideti vseh situacij.
Evo iz mojega življenja:
-Sem v občini Divača. Inzulin, ki ga potrebujem imajo pa na Kozini. Tudi sicer so meni najbližje trgovine na Kozini.
-Sin je uradno prijavljen v Divači. Dela v Ihanu (trenutno "od doma"). Vrnil se je s potovanja in je v samo osamitvi skupaj z dekletom, ki je bila z njim na potovanju, pri njej v Logatcu. Ampak do trgovine mora pa le iti. In tu bi lahko bila težava.

In takih primerov, ki se jih ne da predvideti je še ogromno. Razen tega je že preverjanje tega nemogoče. In zakoni, ki se jih ne da izvajati so neumni, saj ne morejo zagotoviti želenega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a javr » 23 Mar 2020, 11:55

če komu ni do domače peke, želi pa sveži kruh z daljšo obstojnostjo, priporočam kot na priloženih slikah. Dobi se povsod (Tuš, Spar,...).
Ne vem kaj mešajo vanj da je tako obstojen, kar se plesni tiče. Na "navadnem" kruhu lahko včasih že tretji dan po nakupu opaziš prve sledi plesni, ta pa lahko leži pozabljen v omari tudi 10 dni, brez najmanjšega sledu plesni. Na enem se vidi rok uporabe "18.05.20", kar je pri navadnem kruhu čista utopija.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1711
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 168 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2020, 12:03

javr je napisal/-a:Na enem se vidi rok uporabe "18.05.20", kar je pri navadnem kruhu čista utopija.
Konzervansi pač. Sicer se da pa tudi navaden kruh posušiti in je zelo dolgo obstojen. Če je na suhem ne bo plesnel.

Tako posušen kruh se da pripraviti s pomočjo opare.

Narezan suh kruh zložimo na krožnik. Pripravimo si še en enak krožnik. Potem zavremo vodo, ki jo malo osolimo (zelo malo). Istočasno vzamemo ocvirke ali narezano slanino in prepražimo.
Kruh oparimo z vodo, v odvisnosti koliko je kruh star, pustimo vodo dlje časa. Potem z drugim krožnikom, ki ga položimo preko prvega, kruh stisnemo in ocedimo. Vse skupaj obelimo s slanino in mastjo. Preko tega lahko posujemo na drobno narezan regrat. Odvisno kaj ima kdo rad, lahko damo tudi čebulo namesto regrata. Lahko pa tudi brez zelenjave.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Marholt » 23 Mar 2020, 16:36

Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena.
Nekaterim sem poznan pod vzdevkom ticla.
Uporabniški avatar
Marholt
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Kraj: Župečja vas
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Mar 2020, 16:44

Pri nas pa suh kruh “kuri” (na sliki) pojesta... taki na 4 tacah in z obilo dlake... :_rolling
Glede plesni: poleti imamo pri nas kruh v hladilniku. Preden ga jemo ga dam za 10-15 sekund v mikrovalovko, da ni mrzel.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3962
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 396 krat
Prejel zahvalo: 486 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 101

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2020, 16:48

Se jima vidi, ja. Malo bi ju lahko na dieti pustili!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Mar 2020, 16:54

No, leva tako debela, kot je videti na sliki ni... malo čudno leži, pa se vidi, kot da je bajsa. Ni pa suha, to priznam, ja. Ima okoli 42 kil (ter tri leta). Resda pa je za zlato prinašalko zelooo velika. Mislim, da če bi imela papirje ne bi dobila vzrejnega dovoljenja zaradi prevelike rasti. Desna bo pa aprila 1 leto stara.
Sta pa kot rit in srajca...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3962
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 396 krat
Prejel zahvalo: 486 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 101

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2020, 17:01

Meni so bolj všeč temnejši odtenki te pasme. Ampak smo total offtopic.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a lojzek » 24 Mar 2020, 10:38

V prilogi je bolj obširno napisan (še) en recept za enostaven, ampak zares odličen kruh z malo dela.
Ponavadi ga polovica izgine direktno iz pečice v želodčke.

Prvič sem ga jedel že pred to pandemijo pri kolegih- kjer sem tudi dobil recept. Sedaj smo ga pa začeli peči tudi pri nas. Poleg "običajnih" vrst kruha.

Če poskusite, vam ne bo žal. Okus ima podoben lepinji...

Ta "hlebček" na sliki je bil narejen malce bolj na hitro. Nastalo je namreč preveč testa, tako da ga je del takoj odšel v pečico. Ni čakal čez noč.

EDIT pri nas sicer nimamo litoželezne posode, ampak povsem klasično, s pokrovko, ki gre tudi lahko v pečico. Torej ročaji posode ne smejo biti plastični.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
lojzek
 
Prispevkov: 189
Pridružen: 25 Feb 2015, 14:18
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 32 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Mar 2020, 12:01

Moja boljša polovica danes peče kruh. Čisto na skrivaj, da ni videla sem naredil fotografijo kako s cedilom rahlja moko.
IMG_20200326_093158.jpg



Me že daje lakota, pa kruh sploh še ni v pečici.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Mar 2020, 12:49

Vonj je božanski,
IMG_20200326_113934.jpg
za okus bo treba pa počakati, da se ohladi.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42299
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9226 krat
Prejel zahvalo: 5238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a koala33 » 26 Mar 2020, 14:09

Naš kruh po receptu, ki ga je objavil @lojzek.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP, Aljoša
koala33
 
Prispevkov: 1409
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:22
Kraj: Krka
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 254 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 249

Naslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Dave, Obelix in 1 gost