Pšenični gluten v mali embalaži

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 10:29

Enako velja tudi za navadno sol. To ne pomeni, da jemo neslano hrano.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4077
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 616 krat
Prejel zahvalo: 1314 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 242

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Proteus » 12 Apr 2018, 10:37

Kroko je napisal/-a:Enako velja tudi za navadno sol. To ne pomeni, da jemo neslano hrano.

Ja tudi to je en velik hec, ki se zelo opazi v kakšni gostilni. Meni se gostilniška hrana zdi skoraj vedno preslana, medtem ko jo večina dodatno soli.

Problem Natrijevega glutaminata, vsaj zame, pa je v tem, da ti odvzame sposobnost okušanja hrane.
Tudi drugače, če dodaš vegeto ali jušno kocko v hrano ima vsa hrana nenadoma enak okus, kar si pa res ne želim.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2414
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 235 krat
Prejel zahvalo: 458 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 10:46

Se strinjam s tem, kar si napisal pa vseeno nimaš prav.

Umami je samo eden od petih osnovnih oskusov. Seveda ne smeš pretiravati, da bo vse imelo okus samo po MSG. Ne smeš pa tudi ignorirati okusa.
To bi bilo tako, kot če bi jedel sladko/kislo juho. Vendar brez sladkorja, saj ogljikovi hidrati škodijo zdravju in povzročajo zasvojenost. Ostane ti samo kisla juha :-) (in to ne Štajerska, ki je odlična)
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4077
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 616 krat
Prejel zahvalo: 1314 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 242

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 10:51

Proteus je napisal/-a:Če ga nehaš uporabljati se ti sčasoma odpre popolnoma drug svet naravnih okusov.
Zelo podobno je s sladkorjem.
Če začneš piti povsem nesladkano kavo, potem ločiš preko 20 različnih kav med seboj. Sladkane ( joj cela vrečka) so vse enake. No če ne maraš presenečenj je to OK.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28143
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5234 krat
Prejel zahvalo: 3645 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 11:07

Kofein v kavi (in čaju) je naravni insekticid. V nesladkani pijači se veže na vodne molekule in ima značilen grenak okus. Če vodo sladkamo se sladkor veže na vodne molekule, kofein pa se združuje v grudice. Takega kofeina nača čutila ne zaznavajo zato kava izgubi grenkost. Šele sedaj lahko okusimo nežne okuse, ki jih kava ima.

To velja za pravilno sladkano kavo. Če iz kave naredimo sladkorno bombo potem itak da ne okušamo ničesar drugega.

Pravi okus kave tako dobimo šele z pravilnim razmerjem vseh sestavin. (Jaz najraje pijem nesladkano in mrzlo)
Zadnjič spremenil Kroko, dne 12 Apr 2018, 11:10, skupaj popravljeno 2 krat.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4077
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 616 krat
Prejel zahvalo: 1314 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 242

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Proteus » 12 Apr 2018, 11:09

@Kroko he he, o tem lahko debatirava cel dan. Kdo ima prav je predvsem odvisno od tega, kaj iščeš v hrani. Verjetno imava prav oba seveda vsak zase.

Problem natrijevega glutaminata je predvsem v tem, da kot tak ne doda nobenega okusa, temveč spremeni obstoječe. Pa to samo po sebi še nebi bilo problem, večji problem je v tem, da ti "zasiči" okus in potem nisi sposoben okušati hrane, ki tega dodatka sploh nima.

Primer: poleg hrane piješ n.r. vino in nenadoma ima cenena brozga skoraj isti okus, kot buteljka vrhunskega vina, to pa je kriza.

MI je pa zanimivo, najprej debatiramo o super duper naravnih zrezkih, ki jih od nekje prevleče VolkD, potem pa ves potencialni added value ubiješ z natrijevim glutaminatom.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2414
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 235 krat
Prejel zahvalo: 458 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 11:21

Seveda ima MSG okus. Ima celo osnoven okus:
https://en.wikipedia.org/wiki/Taste

Ta okus najdemo v sirih, med zelenjavo ga je veliko v paradižnikih,... Predvsem pa je znan pri vzhodnjakih.
Si se kdaj vprašal, zakaj je inčun tako pomemben pri pripravi tatarskega biftka?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4077
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 616 krat
Prejel zahvalo: 1314 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 242

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 13 Apr 2018, 03:16

Gluten se stavi v nekatere vrste slaščic. Ne vem kam, jaz imam samo kruh čez. In imamo samo 25kg vreče. Dobivamo ga nekje iz okolice Torina, ampak mislim, da je francoski.
SamoBr
 
Prispevkov: 2687
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 229 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Proteus » 24 Apr 2018, 23:08

Kroko je napisal/-a:Si se kdaj vprašal, zakaj je inčun tako pomemben pri pripravi tatarskega biftka?

Torej govorimo o dodajanju natrijevega glutaminata in moje mnenje je, da s tem prestopiš reko Rubikon.

Nedvomno s tem pridobiš na okusu vendar za kakšno ceno?

To kar ti počneš z natrijevim glutaminatom in nepregledno množico začimb počne tudi industrija. Mesne odpadke pobarva, začini in jim doda arome in ojačevalce okusa. Zanimivo v kaj se spremenijo ti odpadki v povsem dopadljive hrenovke in posebne salame. In okus je ljudem praviloma všeč.

Saj z dopingom tudi dosežeš boljši športni rezultat, pa ni na tak dosežek prav nihče prav posebej ponosen.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2414
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 235 krat
Prejel zahvalo: 458 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 25 Apr 2018, 07:42

Tast je mesar že več kot šestdeset let. V tem času je naredil tudi par tisoč kg biftka brez enega samega inčuna.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2076
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 755 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 127

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Apr 2018, 11:14

Čakajte malo. Jaz bi tu nekako moral vse vsaj prebrat, če ne tudi razumet,...
Kaj je to inčun ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28143
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5234 krat
Prejel zahvalo: 3645 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 25 Apr 2018, 11:25

Riba.
https://sl.wikipedia.org/wiki/In%C4%8Dun
Dobi se v malih kozarcih v slanici.
MarkoM
 
Prispevkov: 754
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 140 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Apr 2018, 11:29

:o
Kaj zdaj to ?
Naslov je gluten. Vi pa o šniclih in ribah.
Nisem pameten kje naj temo razdelim na dvoje, troje,...
kakšen predlog ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28143
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5234 krat
Prejel zahvalo: 3645 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Apr 2018, 12:35

Spremeni naslov v "mineštra", pa lahko nadaljujemo kar tu.

BTW: vsi predlagani viri niso obrodili sadov. Ni na zalogi ali pa ne prodajajo.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1064 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a borisz » 25 Apr 2018, 12:49

Marko, ne nakladaj.
https://www.ebay.de/itm/2-x-500-g-Weize ... SwZQRYXOcv

Je na voljo več kot 10 kosov.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2856
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 660 krat
Prejel zahvalo: 665 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a alividmar » 25 Apr 2018, 13:06

Za bufo.eu sem ti podal link 11.4. ( v roku 7h dni ga lahko dobijo.)

Če bi takrat poklical bi ga imel že dvakrat.
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 390
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 89 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Apr 2018, 13:51

Takrat sem jih kontaktoral, pa niso imeli.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1064 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a borisz » 25 Apr 2018, 13:54

borisz je napisal/-a:... Jaz pa mislim, da Marko samo malo (zopet) zajebava in se dela norce iz tega foruma. :_kisscheek
Hihi Marko, ti porednež ti! :_CR
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2856
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 660 krat
Prejel zahvalo: 665 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Apr 2018, 13:56

Sicer pa sem razen glutena poskusil z ostalimi sestavinami in je še največja razlika ob dodajanju ingverja v prahu. Ta še najbolj vpliva na delovanje kvasovk in že pol žlice jih prestavi v "turbo" način.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1064 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a javr » 26 Apr 2018, 13:08

tudi sam sem iskal gluten ko sem se še mučil kako s kruhomatom speči ajdov kruh, pa ga nisem našel, niti ga profi-kuharji-kuharice niso poznali. Ajdova moka ni lepljiva, zato plin, ki nastaja pri vzhajanju, uide, in testo ne vzhaja. Zato uporabljajo razne trike za ajdov kruh; največkrat dajo zelo malo ajdove moke, ostalo pa je bela, zato mislim da je predpis da mora biti v kruhu, ki se prodaja kot ajdov, vsaj 30% ajdove moke.
V kruhomatu je drugače odlično uspeval tudi ržen kruh, čeprav ima ržena moka visok tip, mislim da 1250 ali nekaj takega, bela pa 400-500 (to je količina/teža nezgorelih snovi, ki ostane ko moko segreješ na 900°C). Nad ajdovim, koruznim in ostalim pa sem obupal, potem pa se je še kruhomat pokvaril in zdaj kruh kar kupim.
Uspeval je tudi poskus, za katerega veliko ljudi trdi da je neizvedljiv: zvečer zmešaš vodo, sol in kvas in to potem drug dan uporabiš za peko kruha. Lepo vzhaja, čeprav teorija pravi, da sol kvas ubije.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1185
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 93 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a borisz » 26 Apr 2018, 13:11

Sol zavira kvas, da ne vzhaja prehitro.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2856
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 660 krat
Prejel zahvalo: 665 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 26 Apr 2018, 14:21

Sol vpliva na rast kvasovk. V preveliki koncentraciji soli v okolici celica poskuša kompenzirati s prenosom tekočine iz notranjosti v okolico. Pri tem dehidrira, kar povzroči, da se cel proces upočasni. Se pa različni sevi različno adaptirajo na povečane koncentracije elektrolitov. P. pastoris je pri tem uspešnejša od s.cerevisie.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1064 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Prejšnja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost