Pšenični gluten v mali embalaži

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 10:29

Enako velja tudi za navadno sol. To ne pomeni, da jemo neslano hrano.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3816
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1218 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 223

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Proteus » 12 Apr 2018, 10:37

Kroko je napisal/-a:Enako velja tudi za navadno sol. To ne pomeni, da jemo neslano hrano.

Ja tudi to je en velik hec, ki se zelo opazi v kakšni gostilni. Meni se gostilniška hrana zdi skoraj vedno preslana, medtem ko jo večina dodatno soli.

Problem Natrijevega glutaminata, vsaj zame, pa je v tem, da ti odvzame sposobnost okušanja hrane.
Tudi drugače, če dodaš vegeto ali jušno kocko v hrano ima vsa hrana nenadoma enak okus, kar si pa res ne želim.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2363
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 228 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 10:46

Se strinjam s tem, kar si napisal pa vseeno nimaš prav.

Umami je samo eden od petih osnovnih oskusov. Seveda ne smeš pretiravati, da bo vse imelo okus samo po MSG. Ne smeš pa tudi ignorirati okusa.
To bi bilo tako, kot če bi jedel sladko/kislo juho. Vendar brez sladkorja, saj ogljikovi hidrati škodijo zdravju in povzročajo zasvojenost. Ostane ti samo kisla juha :-) (in to ne Štajerska, ki je odlična)
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3816
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1218 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 223

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 10:51

Proteus je napisal/-a:Če ga nehaš uporabljati se ti sčasoma odpre popolnoma drug svet naravnih okusov.
Zelo podobno je s sladkorjem.
Če začneš piti povsem nesladkano kavo, potem ločiš preko 20 različnih kav med seboj. Sladkane ( joj cela vrečka) so vse enake. No če ne maraš presenečenj je to OK.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24422
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4524 krat
Prejel zahvalo: 3334 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 11:07

Kofein v kavi (in čaju) je naravni insekticid. V nesladkani pijači se veže na vodne molekule in ima značilen grenak okus. Če vodo sladkamo se sladkor veže na vodne molekule, kofein pa se združuje v grudice. Takega kofeina nača čutila ne zaznavajo zato kava izgubi grenkost. Šele sedaj lahko okusimo nežne okuse, ki jih kava ima.

To velja za pravilno sladkano kavo. Če iz kave naredimo sladkorno bombo potem itak da ne okušamo ničesar drugega.

Pravi okus kave tako dobimo šele z pravilnim razmerjem vseh sestavin. (Jaz najraje pijem nesladkano in mrzlo)
Zadnjič spremenil Kroko, dne 12 Apr 2018, 11:10, skupaj popravljeno 2 krat.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3816
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1218 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 223

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Proteus » 12 Apr 2018, 11:09

@Kroko he he, o tem lahko debatirava cel dan. Kdo ima prav je predvsem odvisno od tega, kaj iščeš v hrani. Verjetno imava prav oba seveda vsak zase.

Problem natrijevega glutaminata je predvsem v tem, da kot tak ne doda nobenega okusa, temveč spremeni obstoječe. Pa to samo po sebi še nebi bilo problem, večji problem je v tem, da ti "zasiči" okus in potem nisi sposoben okušati hrane, ki tega dodatka sploh nima.

Primer: poleg hrane piješ n.r. vino in nenadoma ima cenena brozga skoraj isti okus, kot buteljka vrhunskega vina, to pa je kriza.

MI je pa zanimivo, najprej debatiramo o super duper naravnih zrezkih, ki jih od nekje prevleče VolkD, potem pa ves potencialni added value ubiješ z natrijevim glutaminatom.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2363
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 228 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Apr 2018, 11:21

Seveda ima MSG okus. Ima celo osnoven okus:
https://en.wikipedia.org/wiki/Taste

Ta okus najdemo v sirih, med zelenjavo ga je veliko v paradižnikih,... Predvsem pa je znan pri vzhodnjakih.
Si se kdaj vprašal, zakaj je inčun tako pomemben pri pripravi tatarskega biftka?
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3816
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1218 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 223

Re: Pšenični gluten v mali embalaži

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 13 Apr 2018, 03:16

Gluten se stavi v nekatere vrste slaščic. Ne vem kam, jaz imam samo kruh čez. In imamo samo 25kg vreče. Dobivamo ga nekje iz okolice Torina, ampak mislim, da je francoski.
SamoBr
 
Prispevkov: 2496
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Prejšnja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost