Stran 1 od 1

Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 04 Maj 2018, 11:47
Napisal/-a JKvideo
Pozdravljeni,

na bojlerju Gorenje 10 litrskem moram menjati termostat in bimetal.

Imam namen zapret vodo, odklopit dovod hladne vode v bojler in cev kjer gre vn topla voda iz bojlerja in potem dat bojler vn izpod pulta na mizo. In potem na mizi lepo zamenjat ta dva dela.

Kakšne težave lahko pričakujem?

Pozdrav, K.

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 04 Maj 2018, 18:27
Napisal/-a braneb1
Res ne vem zakaj bi zaradi termostata odklapljal ( vodne cevi)bojlerja. Razen če spodaj res ni placa.Snemi zaščitni pokrov, da prideš do el. priključkov in premeri kaj je fuč. Ne vem kaj ti ne dela, ampak najverjetneje je zanič takozvana termična varovalka za enkratno uporabo ( ne bimetal) vsaj tako je bilo dolga leta. Termostat pa je najverjetneje OK. Po predpisih pretočni bojlerji ( kar vsekakor podpultni so) ne rabijo klasične dvopolne termične varovalke ampak je uporabljena cenena varovalka za enkratno uporabo ( podobno kot klasična cevna varovalka ) približno fi 4 x 15mm v kovinskem ohišju z žičnimi priključki. Gorenje je navadno uporabljal mislim da 128 stopinjsko. V cevi varovalke je narejen spoj z nekakšno Woodovo kovino pod vzmetjo, ki se pri določeni temperaturi stali (zato je za enkratno uporabo) in prekine tokokrog. Klasično dvopolno termično ( pri tlačnih bojlerjih) varovalko pa lahko po pregretju resetiramo ročno, ko se zadeva ohladi ( sama se ne sme nazaj vklopiti) in zadaeva naprej deluje seveda če smo odpravili vzrok pregrevanja.

LP Brane

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 04 Maj 2018, 20:51
Napisal/-a JKvideo
Bojler je pod pultom in je ful mal placa skor nič. Res je termična varovalka za enkratno uporabo, zgoraj sem jo narobe poimenoval.

Situacija je taka da sem lepo odklopu in zamenju to varovalko. Zadnič je bil mojster pr men in je reku da če se pokvari to varovalko je po vsej verjetnosti čuden termostat, potem sem ker sem imel že odprto menjal še termostat.

Potem sem gledal še mal celotno zadevo, okoli grelca je ful ful vodnega kamna ( pač odprl sem one vijake spodi in pogledu) res ga je ogromno. Probu sem grelec dat ven sam ne gre nevem a je tok velik kamna okol grelca al ka nism bil neki pogumn pa ga vleku vn na silo.

Pol sm gledu še mal priklope grelca in dejansko je bil en priklop (predvidevam moški) že kr orng oksidiran in izolacija je zgledala mal trda/zoglenela sem zamenju še ta priključek.


Sicer sem malo presenečen, a je to normalno da je po cca. 3 letih uporabe toliko vodnega kamna? Nisem nikoli prej imel še izkušnje z bojlerji...

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 04 Maj 2018, 21:32
Napisal/-a Iztok
JKvideo je napisal/-a:... Zadnič je bil mojster pr men in je reku da če se pokvari to varovalko je po vsej verjetnosti čuden termostat, potem sem ker sem imel že odprto menjal še termostat. ...

Ta termična varovalka pregori tudi, če ni vode v bojlerju (ravno prejšnji teden menjal enemu zaradi tega vzroka) ali pa če je preveč kamna ... ;)

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 04 Maj 2018, 21:50
Napisal/-a JKvideo
Do sedaj sem vedno živel kjer ni blo bojlerja zato nimam nekih izkušenj...

A je normalno da je ta mali bojler po 3 letih poln kamna?

Kaj pol predlagate da odprem spet in potegnem grelec vn in ga čist spučem?

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2018, 09:50
Napisal/-a braneb1
Imaš pač tako vodo z veliko apnenca.
Grelec in usedlino apnenca v bojlerju pa le očisti, ker drugače boš kmalu spet menjal varovalko. Probaj delati na malo nižji nastavitvi temperature bojlerja in bo malo boljše glede izločanja kamna. Seveda je potem drug problem, ker hitreje zmanjka tople vode in se bo žena pritoževala, da bojler slabo greje.

LP Brane

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2018, 10:53
Napisal/-a jlbohinc
Mi lahko pripne kdo sliko kaksen elenent je ta varovalka in kje jo najdem?

V nasem gasilskem domu imamo gorenje tiki bojler in je kar iz nenada crknil, ceprav dela mogoce 2x letno.

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2018, 14:23
Napisal/-a Iztok
Termo varovalka je ponavadi v cca. 1 cm debeli cevki, ki sega v sam bojler. Ponavadi so nanjo pripeljani dve beli žici.

Slika

P.S. ob menjavi se žic na varovalko ne sme spajkat, ker to takoj uniči varovalko. Jaz ponavadi žico nanje stisnem z votlim delom kabelskega čeveljčka, ki mu odcvikam del za pod vijak, da tako dobim majhen tulec.

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2018, 20:03
Napisal/-a s51o
Lep večer.
Moj zelo skromen predlog:kupi nov bojler.Cena tam okoli 87 EUR+garancija.Ko enkrat odpreš prirobnice na bilo katerem bojlerju,jih je treba zamenjati,pa ležišče prirobnice je oksidirano,potem pa crkuje vse po vrsti.To pišem iz lastnih izkušenj.Zadnji 2o let imam dva pretočna plinska bojlerja.Vsak je v eni etaži.Delujeta xl ufb.
73
s51o
igor

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2018, 19:56
Napisal/-a JKvideo
Sedaj po dveh dneh uporabe lahko rečem, da deluje a ne deluje tako dobro kot je včasih. Tako da sem se odločil da bom menjal za novega.

V eco mode načinu zmanjka tople vode po recimo umitih 3 krožnikih, prej je zdržal več. Tud potem ko začne spet gret vodo, spušča neke zvoke ko jih ponvadi ni.. pač bolj glasen je

Ali kupim identičnega Gorenje 10litrskega? ali kdo predlaga kakšnega drugega proizvajalca

Re: Bojler Gorenje 10L

OdgovorObjavljeno: 07 Maj 2018, 07:20
Napisal/-a backbiter17
Kupi najcenejšega oz tistega z najdaljšo garancijo
Preveri pogoje garancije, Gorenje na kotel da 7 let, pogoj pa je njihov servis na tri leta -PO MOJE EN NATEG
Menim da med proizvajalci ni nekih razlik

lp,A