kateri agregat za TČ

Pralni stroji, štedilniki, pomivalni stroji, strojčki in stroji za kuhanje kave, ...

kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 28 Avg 2023, 19:57

Vgradili so mi stikalo in vtičnico za nadomestno napajanje hiše, zdaj me zanima, kateri agregat je primeren da poganja TČ, 3f, 3kw kompresor?
https://www.hojnik-maribor.si/kategorij ... elektrike/
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 28 Avg 2023, 20:04

Ali je bolj smiselno tisti čas kurit na drva in zvezat faze skupaj, gor pa priklopit tole:
https://www.hojnik-maribor.si/izdelek/l ... -7ks-59kw/

Za skrinje in razsvetljavo. Ali je varno na AVR priklopit tv, comp ali hi fi?

Ali je bolje kupit 2,2kw inverter za te potrebe?
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a reber » 29 Avg 2023, 09:34

Z inverter agregatom imaš verjetno še najbolj stabilno in predvsem varno napetost za občutljive porabnike. AVR je načeloma v redu, dokler je dokaj enakomerno obremenjen. V primeru prehodnih pojavov, kot je npr prehod iz večje obremenitve na skoraj nič obremenitve, se zelo rado zgodi, da napetost malo uide navzgor. Večinoma za preprečevanje večjih prehodnih nihanj napetosti pomaga stalno ohmsko breme, ki res ne sme izgubiti povezave z ishodom generatorja. Moč stalnega ohmskega bremena naj bo vsaj 10% moči, bolje 20%.

Sam imam urejeno napajanje hiše za primer izpada tako, da za kratek čas lahko uporabljam akumulatorsko napajanje preko sinusnega razsmernika 2500/5000W, za dalj časa pa 1F agregat 2200W, vse 3 faze so povezane skupaj, nepotrebne porabnike izklopim v omarici z inštalacijskimi odklopniki. Ker imam agregat celo brez AVR, imam stalno priključen 500W ohmski porabnik, najprej je bil to reflektor, sedaj je to grelec v bojlerju, veliko bolj zanesljivo, vezan je direktno brez termostata.

Napajanje TČ na agregat :roll: kaj pa vem :_dunno sam veš ali je smiselno, če imaš možnost ogrevanja na drva, potem je moj predlog v tej smeri. Napajanje hiše na agregat, po mojem mnenju samo najnujnejše, razen, če ogrevanje ni mogoče na drugačen način, potem ni izbire, močnejši agregat in zaloga goriva.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 2081
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 232 krat
Prejel zahvalo: 776 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a cero » 29 Avg 2023, 09:51

Po mojih izkušnjah se vse razen inverterjev prepočasi odziva na špice pri priklopih, še posebej reaktivnih bremen.
Konkretno je šlo za dve zmrzovalne skrinje ki jih 3kW avr agregat ni zmogel istočasno zagnat.
cero
 
Prispevkov: 2907
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 343 krat
Prejel zahvalo: 786 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 79

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 15 Sep 2023, 06:33

Nabavil sem agregat, inverter, 3,5kw enofazni, loncin
Faze bom na podaljšku vezal skupaj.
Edini trifazni poranik je tč. Kaj se bi zgodilo, če nekdo pozabi odklopit tč in spustim na tri faze eno fazo?
Ali lahko kaj poškoduje?
lp
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a kobranka » 15 Sep 2023, 10:16

Naredi tako, da do tega ne more priti. Jaz bi šel troter ziher z ustreznimi vtikači in vtičnicami kateri bi bili pospravljeni v omarici, katere moreš tako povezat, da deluje ali pa ne.
kobranka
 
Prispevkov: 3496
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 711 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 15 Sep 2023, 10:31

Imam stikalo 1-0-2 za priklop agregata, tč je pa fiksno priklopljena preko trojčka varovalk. Te lahko izklopim. Je pa ta varovalka v drugi omarici, kot priklop za agregat.
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a urosg » 19 Sep 2023, 10:37

Lahko rešiš tako da daš pred varovalko TČ kontaktor (NC), ki je vezan direktno na vir pred 1-0-2 stikalom in ti ob prisotnosti vira "2" (predvidevam da je to priklop agregata) odklopi kontaktor in s tem TČ; to je tako na hitro, če bi želel pa večjo varnost pa malo IN/ALI logike in povezat par relejev s tuljavo kontaktorja, da rešiš še kakšno mejno kombinacijo.
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 661
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale, Mengeš, Kamnik
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 19 Sep 2023, 12:10

urosg je napisal/-a: ki je vezan direktno na vir pred 1-0-2 stikalom in ti ob prisotnosti vira "2" (predvidevam da je to priklop agregata) odklopi kontaktor in s tem TČ;


Mam v drugi omarici in ne morem speljat kabla
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a MadMax » 19 Sep 2023, 15:30

Kontrolnik zaporedja faz in kontaktor pri TČ.
Pač žre tistih par W nonstop, si pa miren.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 800 krat
Prejel zahvalo: 896 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 19 Sep 2023, 19:26

Kontrolnik zaporedja faz in kontaktor imam celo na zalogi! :_kisscheek
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 23 Sep 2023, 08:20

Bom kar tukaj vprašal- zagnali smo sončno elektrarno in sedaj spremljam porabnike v hiši. TŠ (zubadan) mi pri ogrevanju vode v bojlerju (vgrajen, 200l) vleče kar 7,5kw. Izgleda, da vedno vklopi tudi grelce. Katera nastavitev je za to in kako je smiselno nastavit?
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a MadMax » 23 Sep 2023, 08:53

Da nimaš nastavljeno željeno temperaturo previsoko, pa pamet TČ niti ne proba segrevat kot TČ?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 800 krat
Prejel zahvalo: 896 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a robi » 23 Sep 2023, 09:34

50st
robi
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 522 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: kateri agregat za TČ

OdgovorNapisal/-a MadMax » 23 Sep 2023, 09:45

To je ok...
Morda tu dobiš kako iztočnico https://www.podsvojostreho.net/forum/sh ... ?tid=75697
Pa če se prav spomnim so nekateri celo fizično odklapljali grelce, ampak tu me ne držat za besedo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 800 krat
Prejel zahvalo: 896 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Bela tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost