Omrežnina 2024, gospodinjski odjem

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Re: Omrežnina 2024, gospodinjski odjem

OdgovorNapisal/-a s5ti » 17 Jan 2024, 10:05

Mislim, da bomo morali iti na cesto štrajkat!
Dosedanji znesek (15 minutni podatki za leto 2023) : 88,49 EUR/leto
Nov znesek za leto 2024: 259,30 EUR/leto - to je znesek brez prekoračitev dogovorjene moči!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Več glav - več zelja
s5ti

Kraj: Logatec, Ljubljana
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 27 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Jan 2024, 10:06

s5ti je napisal/-a:Še ena "čudna stvar", bolj stvar matematike za osnovno šolo...

Če pogledaš podatke boš opazil, da so vmes "luknje". Zaradi tega se ti seštevek ne ujema.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2400 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Jan 2024, 10:08

s5ti je napisal/-a:Mislim, da bomo morali iti na cesto štrajkat!

Če ne upoštevam podražitve ampak samo način obračuna potem jaz čez leto plačam manj.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a s5ti » 17 Jan 2024, 10:14

cero je napisal/-a:Ne vem no, jaz imam doma števec (in najbrž vsi ostali) na katerem lahko v vsakem trenutku pogledam trenutno moč ki jo porabljam iz omrežja.

To je seveda res, lahko vsak pogleda. Tudi sosed. Meni je potrebno priti iz 2. etaže hiše, postaviti lojtro, stol, dobiti ročno svetilko, da posvetim skozi okence. Potem počakam kakšno minuto, da se odvrtijo vse vrednosti. Števec je namreč zunaj v omarici.

To je podobno, kot če bi avto imel merilnik hitrosti nekje zadaj pri rezervni gumi.
Več glav - več zelja
s5ti

OdgovorNapisal/-a Carko » 17 Jan 2024, 10:17

reber je napisal/-a:Imam v mislih zelo zelo preprosto rešitev pred prekoračitvijo, tako kot je napisal valter, izklop vsega v trenutku ko je poraba v trenutnem bloku skoraj dosežena.
Primer: če imam jaz dogovorjeno priključno moč 4,6kW, to v 15 minutah pomeni max 1150 impulzov da ne presežem. Če nastavim na 1100 impulzov, nato sledi izklop in hkrati še dodam časovnik, ki mi signalizira kdaj je ponovni vklop varen, smo zmagal, za ponoven vklop bo potrebno ukrepati ročno. Naprava bi bila silno preprosta: fotoupor nameščen na LED lučko na števcu, potreben bo dostop, preprost števec s krmilnim kontaktom na izhodu, kontaktor, ... Če dostopa do števca ni ali ni mogoče, se lahko dogradi dodaten števec, kdor ima enofazni priključek v bloku, se dobi pri kitajcu enofazni števec za manj kot 20eur, ima tudi lučko 1000 impulzov za 1kWh. Lahko se kupi tudi števec, ki ima funkcijo izklopa že vgrajeno in programirljivo.

Drugače pa, kakšen ESP32-CAM, ki gleda števec, lahko bere lučko in display, bo hkrati beležena poraba, sinhronizacija ure, ... OCR na omenjenem ESP je že razvit, tako da možnosti samogradenj je ogromno.
Jaz imam podobno že nekaj časa v uporabi - ne zaradi omrežnine, ampak ker je preveč porabnikov na eni fazi (stara hiša) in števec odklopi elektriko pri 7 kW - 2 klimi, bojler, pomivalni, pralni, potem pa še kaj prižgeš in PUF.

Sedaj imam nastavljeno, da mi pri 7 kW samodejno odklopi večje porabnike - klime, bojler(ja), toplotno črpalko za sanitarno vodo.

Ampak po pravici povedano se počutim res bedno s takšno rešitvijo. V letu 2023, ob vsej tej tehnologiji, se počutim kot nekje v Gvatemali, ko moram pogledati trenutno moč, preden prižgem pečico ali kuhalno ploščo.

Včasih se zvezde poravnajo (2 bojlerja + grelec v pralnem + grelec v pomivalnem + odtajevanje klime) in se odklop zgodi, ko me ni doma. Krasno, mrzla hiša in mrzla voda.

reber je napisal/-a:Ampak najlažje je jamrati in bentiti...
Še 1x, do konca 2025 penali ne bodo zaračunani... Kdor se v tem času ne bo naučil "GOTO 1 line up"
Dogovorjena moč je večinoma itak nastavljena tako, da penalov ob podobni porabi niti ne bo - bo pa položnica višja.
Carko

Zahvalil se je: 226 krat
Prejel zahvalo: 1180 krat

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Jan 2024, 10:23

cero je napisal/-a:Tule je pa dostop do celotnega potovalnega računalnika :lol: :

A to napravico imaš?
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 17 Jan 2024, 10:24

Še 1x, do konca 2025 penali ne bodo zaračunani... Kdor se v tem času ne bo naučil "GOTO 1 line up"

Velja samo za tiste, ki vam distributer omogoča dostop do podatkov o porabi. Tisti, ki smo na starih števcih še tavamo v temi in iščemo pravno podlago za pritožbo da se nam premakne letnica kdaj mi začnemo plačevati penale.
MitjaN

Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a s5ti » 17 Jan 2024, 10:31

Kroko je napisal/-a:
s5ti je napisal/-a:Še ena "čudna stvar", bolj stvar matematike za osnovno šolo...

Če pogledaš podatke boš opazil, da so vmes "luknje". Zaradi tega se ti seštevek ne ujema.

Hvala za opozorilo. Se opravičujem za napako.
Dejansko manjkajo podatki za 11,75 ur (47 vrstic v decembru) Vrstice so kar izpuščene, zato se na prvi pogled ne opazi. Moralo bi biti 2976 zapisov, ji je pa le 2929. Ena vrstica pa je s porabo 0 !!
Več glav - več zelja
s5ti

OdgovorNapisal/-a forpobi » 17 Jan 2024, 10:43

MitjaN je napisal/-a:Tisti, ki smo na starih števcih še tavamo v temi in iščemo pravno podlago za pritožbo da se nam premakne letnica kdaj mi začnemo plačevati penale.

Vam še verjetno ne bodo zaračunavali penalov.
Res pa elektro podjetja kar pospešeno vgrajujejo pametne števce zadnje čase...
forpobi

Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 38

OdgovorNapisal/-a cero » 17 Jan 2024, 11:28

Kroko je napisal/-a:
cero je napisal/-a:Tule je pa dostop do celotnega potovalnega računalnika :lol: :

A to napravico imaš?

Ne to so kode na števcih, običajno se prikazujejo na zaslonu samo določene, z nekaj več telovadbe pa se da priti tudi do ostalih.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 383 krat
Prejel zahvalo: 832 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 84

OdgovorNapisal/-a reber » 17 Jan 2024, 12:04

cero je napisal/-a:Ne vem no, jaz imam doma števec (in najbrž vsi ostali) na katerem lahko v vsakem trenutku pogledam trenutno moč ki jo porabljam iz omrežja.

Na kakšen način točno?
cero je napisal/-a:OBIS koda, ki jo določa standard IEC 62056, za prikaz na števcu je 1.7.0

Hmm...
cero je napisal/-a:Smatram da to lahko enačim s prikazom trenutne hitrosti avtomobila na števcu.

:_rolling
Gvišno da ja, se bom izrazil tako kot s5ti, števec je nekje zadaj v prtljažniku kjer ni osvetlitve, potem je treba še počakat da se odvrtijo vse informacije, ki jih periodično prikazuje, saj je display premajhen, da bi prikazoval vse naenkrat :_banghead

cero je napisal/-a:
Kroko je napisal/-a:

A to napravico imaš?

Ne to so kode na števcih, običajno se prikazujejo na zaslonu samo določene, z nekaj več telovadbe pa se da priti tudi do ostalih.

Glede na to, da se nam večinoma te kode ne prikazujejo, opiši to "telovadbo", da bomo še ostali prišli do tega podatka.

Da bi bilo primerno današnjemu času, bi morali števci omogočati razširitveni modul, žični ali brezžični, z dovolj velikim in preglednim zaslonom, da v realnem času prikazuje vsaj najbolj pomembne in uporabne informacije. Modul naj bi uporabnik montiral na poljubno mesto. OK, zasilna možnost bi bila tudi aplikacija, ampak to bi raje dal kot dodatek fizičnemu modulu.

Če bi se elektro podjetjem šlo za to, da bi ljudje sploh imeli možnost varčevat z omrežjem, bi to ponudili, tako pa se gre predvsem za denar in obiranje uporabnikov, se to verjetno ne bo zgodilo, vsak bo moral sam najti rešitev z ustreznimi napravami za prikaz in/ali avtomatiko.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 267 krat
Prejel zahvalo: 885 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Jan 2024, 12:14

MitjaN je napisal/-a:Tisti, ki smo na starih števcih še tavamo v temi in iščemo pravno podlago za pritožbo da se nam premakne letnica kdaj mi začnemo plačevati penale.

Če se ne motim je bilo povedano, da bodo tisti, ki nimajo daljinskih števcev ostali na starem sistemu, dokler se jim števci ne zamenjajo.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 794 krat
Prejel zahvalo: 987 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 202

OdgovorNapisal/-a seba » 13 Mar 2024, 17:27

Jaz imam Shelly na vhodu v hišne varovalke povezane na home assistant, potem pa imam narejen utility meter, ki se resetira na 15 min. Potem pa lahko narediš automation, da če se bliža neki vrednosti, da te opozori. Izi pizi. :-)
Imam še entity, ki mi da, če je VT ali MT, ampak podobno bi lahko naredil še za bloke.
Uporabniški avatar
seba

Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 202 krat
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a kobranka » 10 Sep 2025, 17:22

Rabim predlog. Obračunska moč je sedaj 4,6 kW. Prejšnji mesec sem imel v pogonu 11x vklopljen močnejši 3 fazni motor (okoli 7kW ne vem na pamet bi moral pogledat na tablico) po približno pol ure, je variralo. Občasno so bile te špice tam nekje po 6 - 8kW, v dveh primerih, ko so se vklopili še ostali manjši porabniki pa zelo blizu 10kW.

Vprašanje. Se mi splača povečati limit za obračunsko moč in na koliko, glede na to, da se te večji porabniki uporabljalo ob največjih obremenitvah dela maksimalo po tri mesece pa še to ne vsak dan ampak od navade dela, kot naprimer žaganje drv in spravilo sena?
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 13 Sep 2025, 18:12

kobranka je napisal/-a:Rabim predlog. Obračunska moč je sedaj 4,6 kW. Prejšnji mesec sem imel v pogonu 11x vklopljen močnejši 3 fazni motor (okoli 7kW ne vem na pamet bi moral pogledat na tablico) po približno pol ure, je variralo. Občasno so bile te špice tam nekje po 6 - 8kW, v dveh primerih, ko so se vklopili še ostali manjši porabniki pa zelo blizu 10kW.

Vprašanje. Se mi splača povečati limit za obračunsko moč in na koliko, glede na to, da se te večji porabniki uporabljalo ob največjih obremenitvah dela maksimalo po tri mesece pa še to ne vsak dan ampak od navade dela, kot naprimer žaganje drv in spravilo sena?
Dokler ne delaš tega ob delovnih dneh pozimi se nimaš kaj veliko bati.
Tisti 1 blok je najbolj "nategunski" Vse ostalo je še "sprejemljivo", predvsem za vikende in dela proste dneve.
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a blasny » 14 Sep 2025, 07:47

kobranka je napisal/-a:Vprašanje. Se mi splača povečati limit za obračunsko moč in na koliko, glede na to, da se te večji porabniki uporabljalo ob največjih obremenitvah dela maksimalo po tri mesece pa še to ne vsak dan ampak od navade dela, kot naprimer žaganje drv in spravilo sena?

NE, nikakor se ti ne splača. Presežna moč se do 30.9.2026 ne obračunava. Vendar samo pri pogoju, da ne spreminjaš obračunske moči.
blasny

Kraj: Tepanjce
Zahvalil se je: 513 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Število neizkoriščenih povabil: 33

OdgovorNapisal/-a webmouse » 22 Sep 2025, 16:42

kobraN je napisal/-a:Sam imam 3f-3x25 A. dvotarifni števec z daljinskim odčitavanjem. To imam že od pamtiveka in sedaj sem v dvomih če se mi ta višja vrednost varovalk splača glede tega da imam gospodinjski odvzem. že res da imam tudi varilni stroj in razne druge od
žage na 3f itd, Pa vendarle bi vas vprašal; je to smiselno in ali bi kaj pridobil če bi zmanjšal vrednost varovalk na 3x20 a ali 3x16 a. Mesečno imam porabe cca od 280-350 kw 2x več cenejše tarife kot dražje.

Sam pa se spogledujem v drugo smer ... iz 3x25A povečanje na 3x32A kdo ve kako to poteka, razen seveda prvo povpraševanje - vloga za povečanje.

Na zadnji položnici sem prepral da imam za leto 2026 predvideno dogovorjeno obračunsko moč 8,1 kW - s tem pridem čez tudi pri 3x32A
Cenik omrežnine - odjem pri 3x25 ali pri 3x32A naj ne bi igral vloge, če se plačuje dogovorjena obračunska moč.

Kdo ve kolikšen je strošek spremembe in kaj v ozadju je potrebno (presek kablov do omarice,....)

Sem namreč ravno v izračunih za SE z hranilnikom - dimenzioniram na zimo + še za ogrvanje, da se na starost rešim cepljenja drv... in je nominalna moč SE seveda višja od priklopne moči - se pravi subvencija se računa za 80% priklopne moči, 3x25A --- 13,6 kW in pri 3x32A 17.6 kW --- denarnica manj trpi za 2.700€ v kolikor ni sprememba predraga.
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse

Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 26

OdgovorNapisal/-a MadMax » 22 Sep 2025, 17:16

Iz 3x20A na 3x25A par let nazaj dobrih 200eur.
Enotna vloga je začetek, daš hkrati povečanje in za sončno, pa v odgovoru vidiš kje si.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 899 krat
Prejel zahvalo: 959 krat

OdgovorNapisal/-a Aleks » 04 Nov 2025, 12:18

Ali lahko kdo objavi, kako ima nastavljen helper ali izvedbo povprečenja moči v Home Assistant-u, da je graf moči primerljiv z uradnimi 15 minutnimi intervali?
Aleks

Zahvalil se je: 97 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 16

Prejšnja

Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Barkrowler_, jozede in 1 gost