s5ti je napisal/-a:Še ena "čudna stvar", bolj stvar matematike za osnovno šolo...
s5ti je napisal/-a:Mislim, da bomo morali iti na cesto štrajkat!
cero je napisal/-a:Ne vem no, jaz imam doma števec (in najbrž vsi ostali) na katerem lahko v vsakem trenutku pogledam trenutno moč ki jo porabljam iz omrežja.
Jaz imam podobno že nekaj časa v uporabi - ne zaradi omrežnine, ampak ker je preveč porabnikov na eni fazi (stara hiša) in števec odklopi elektriko pri 7 kW - 2 klimi, bojler, pomivalni, pralni, potem pa še kaj prižgeš in PUF.reber je napisal/-a:Imam v mislih zelo zelo preprosto rešitev pred prekoračitvijo, tako kot je napisal valter, izklop vsega v trenutku ko je poraba v trenutnem bloku skoraj dosežena.
Primer: če imam jaz dogovorjeno priključno moč 4,6kW, to v 15 minutah pomeni max 1150 impulzov da ne presežem. Če nastavim na 1100 impulzov, nato sledi izklop in hkrati še dodam časovnik, ki mi signalizira kdaj je ponovni vklop varen, smo zmagal, za ponoven vklop bo potrebno ukrepati ročno. Naprava bi bila silno preprosta: fotoupor nameščen na LED lučko na števcu, potreben bo dostop, preprost števec s krmilnim kontaktom na izhodu, kontaktor, ... Če dostopa do števca ni ali ni mogoče, se lahko dogradi dodaten števec, kdor ima enofazni priključek v bloku, se dobi pri kitajcu enofazni števec za manj kot 20eur, ima tudi lučko 1000 impulzov za 1kWh. Lahko se kupi tudi števec, ki ima funkcijo izklopa že vgrajeno in programirljivo.
Drugače pa, kakšen ESP32-CAM, ki gleda števec, lahko bere lučko in display, bo hkrati beležena poraba, sinhronizacija ure, ... OCR na omenjenem ESP je že razvit, tako da možnosti samogradenj je ogromno.
Dogovorjena moč je večinoma itak nastavljena tako, da penalov ob podobni porabi niti ne bo - bo pa položnica višja.reber je napisal/-a:Ampak najlažje je jamrati in bentiti...
Še 1x, do konca 2025 penali ne bodo zaračunani... Kdor se v tem času ne bo naučil "GOTO 1 line up"
cero je napisal/-a:Tule je pa dostop do celotnega potovalnega računalnika:
Še 1x, do konca 2025 penali ne bodo zaračunani... Kdor se v tem času ne bo naučil "GOTO 1 line up"
Kroko je napisal/-a:s5ti je napisal/-a:Še ena "čudna stvar", bolj stvar matematike za osnovno šolo...
Če pogledaš podatke boš opazil, da so vmes "luknje". Zaradi tega se ti seštevek ne ujema.
MitjaN je napisal/-a:Tisti, ki smo na starih števcih še tavamo v temi in iščemo pravno podlago za pritožbo da se nam premakne letnica kdaj mi začnemo plačevati penale.
Kroko je napisal/-a:cero je napisal/-a:Tule je pa dostop do celotnega potovalnega računalnika:
A to napravico imaš?
cero je napisal/-a:Ne vem no, jaz imam doma števec (in najbrž vsi ostali) na katerem lahko v vsakem trenutku pogledam trenutno moč ki jo porabljam iz omrežja.
cero je napisal/-a:OBIS koda, ki jo določa standard IEC 62056, za prikaz na števcu je 1.7.0
cero je napisal/-a:Smatram da to lahko enačim s prikazom trenutne hitrosti avtomobila na števcu.
cero je napisal/-a:Kroko je napisal/-a:cero je napisal/-a:Tule je pa dostop do celotnega potovalnega računalnika:
A to napravico imaš?
Ne to so kode na števcih, običajno se prikazujejo na zaslonu samo določene, z nekaj več telovadbe pa se da priti tudi do ostalih.
MitjaN je napisal/-a:Tisti, ki smo na starih števcih še tavamo v temi in iščemo pravno podlago za pritožbo da se nam premakne letnica kdaj mi začnemo plačevati penale.
Dokler ne delaš tega ob delovnih dneh pozimi se nimaš kaj veliko bati.kobranka je napisal/-a:Rabim predlog. Obračunska moč je sedaj 4,6 kW. Prejšnji mesec sem imel v pogonu 11x vklopljen močnejši 3 fazni motor (okoli 7kW ne vem na pamet bi moral pogledat na tablico) po približno pol ure, je variralo. Občasno so bile te špice tam nekje po 6 - 8kW, v dveh primerih, ko so se vklopili še ostali manjši porabniki pa zelo blizu 10kW.
Vprašanje. Se mi splača povečati limit za obračunsko moč in na koliko, glede na to, da se te večji porabniki uporabljalo ob največjih obremenitvah dela maksimalo po tri mesece pa še to ne vsak dan ampak od navade dela, kot naprimer žaganje drv in spravilo sena?
kobranka je napisal/-a:Vprašanje. Se mi splača povečati limit za obračunsko moč in na koliko, glede na to, da se te večji porabniki uporabljalo ob največjih obremenitvah dela maksimalo po tri mesece pa še to ne vsak dan ampak od navade dela, kot naprimer žaganje drv in spravilo sena?
kobraN je napisal/-a:Sam imam 3f-3x25 A. dvotarifni števec z daljinskim odčitavanjem. To imam že od pamtiveka in sedaj sem v dvomih če se mi ta višja vrednost varovalk splača glede tega da imam gospodinjski odvzem. že res da imam tudi varilni stroj in razne druge od
žage na 3f itd, Pa vendarle bi vas vprašal; je to smiselno in ali bi kaj pridobil če bi zmanjšal vrednost varovalk na 3x20 a ali 3x16 a. Mesečno imam porabe cca od 280-350 kw 2x več cenejše tarife kot dražje.
Po forumu brska: Barkrowler_, jozede in 1 gost