Hidrofor-delovni kondenzator

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Hidrofor-delovni kondenzator

OdgovorNapisal/-a s57dc » 15 Mar 2026, 19:59

Zdravo,
na starejšem hidroforju (30+ let) je verjetno odpovedal delovni kondenzator.
Motor ob vklopu brni, zavrti pa se ne.
Motor se da zavrteti ročno, torej ni zablokiran zaradi mehanske napake.
Nazivna vrednost (uF) kondenzatorja zaradi starosti ni več vidna.
Prosim za vaše ocene te vrednosti, glede na karakteristike motorja.

Lp, Dušan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s57dc

Kraj: JN75OP
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Hidrofor-delovni kondenzator

OdgovorNapisal/-a DusanK » 15 Mar 2026, 22:08

Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3689 krat
Prejel zahvalo: 6235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Mar 2026, 22:28

Videti je, da je tvoj hidrofor povsem enak hidroforju, ki sem ga imel sam. In tudi enak problem sem imel :) V originalu je bil kondenzator 39uF. Takega v trgovini v Postojni niso imeli, a mi je nek mojster, ki je bil takrat v trgovini tako suvereno rekel naj dam 47uF, ali pa celo 56uF, da sem mu verjel na besedi. Kupil sem 47uf ( samo tega so imeli).
Izkazalo se je, da je mojster imel prav. Hidrofor je delal vse dokler v vas nismo dobili vodovoda.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20781 krat
Prejel zahvalo: 10614 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a Lojz » 16 Mar 2026, 08:38

Zanimiv podatek na tablici motorja: cos fi=0,99
To je skoraj čista ohmska obremenitev omrežja, ali se motim? :_think
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 249 krat
Prejel zahvalo: 571 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Mar 2026, 13:48

Pri 1F asinhronskem elektromotorju je zaradi kondenzatorja možno doseči COS fi = 1
V praksi ni vedno tako, da se induktivnost navitja in kapacitivnost kondenzatorja kompenzira tako, da bi bil PF skoraj ohmski. Razlogi so različni, vse je odvisno od dimenzioniranja navitja pomožne faze in s tem potrebno kapacitivnost kondenzatorja za ta namen.

Ko sem sesatvil nekaj črpalk za pretakanje olja (elektromotor + zobniška črpalka), sem med drugim uporabil tudi 3F asinhronski motor male moči, ki je bil že interno povezan v zvezdo, namenjen za medfazno napetost 380V. Ja, lahko uporabimo 3F elektromotor na napajanju z 1F, če mu dodamo kondenzator in ga vežemo v trikot, če ima take podatke. Kondenzator v takem primeru naj bi bil cca 8uF za vsakih 100W moči.
V mojem primeru, je bil motor vezan v zvezdo in je bila posledično moč na nižji napetosti temu primerno nižja, ampak v konkretnem primeru je bilo še vedno več kot dovolj. Seveda sem najprej poskusil in naredil meritve s kondenzatorjem po tem izračunu, motor je imel s tem kondenzatorjem že kapacitivne lastnosti, torej je kondenzator imel previsoko kapacitivnost. Zagon elektromotorja je bil hiter in odločen, napetost na pomožni fazi razmeroma visoka, kar dokazuje previsoko kapacitivnost. Poskusil sem z 1/3 kapacitete, kar se mi je zdelo logično, meritve so pokazale, da je izbrana 3x manjša kapaciteta prava, napetost pomožne faze je sedaj samo malo višja, PF zelo blizu ohmskega oziroma COS fi je bil skoraj 1, tudi moč v prostem teku je bila tako najnižja. S kondenzatorjem previsoke kapacitivnosti je bila moč v prostem teku višja, prav tako brez kondenzatorja. Seveda brez kondenzatorja motor ne štarta sam, ga je treba ročno zavrtet. No, z izbranim kondenzatorjem motor tudi skupaj s črpalko štarta, vendar ne tako odločno in hitro kot z večjim kondenzatorjem, traja 1-2 sekundi, da doseže nazivne vrtljaje, ki jih potem suvereno drži brez težav.

Ali je smiselno spreminjat kapaciteto in uporabiti drugačno, kot je na napisni tablici? odvisno... če bo kapaciteta višja, bo tok pomožne faze višji, enako tudi napetost, kar je lahko škodljivo. Če bo kondenzator s premajhno kapaciteto, bo zagon elektromotorja težji, počasnejši. Če bi želel optimizirati zadevo, bi bilo smiselno uporabiti dva kondenzatorja, enega direktno in enega preko časovnega releja ali druge naprave, ki kontrolira vrtljaje motorja, saj motorji brez zagonskega kondenzatorja nimajo centrifugalnega stikala.

Če bo kdo imel željo in če ga bo firbec matral, naj naredit kakšno meritev, naj preveri kot zanimivost, kakšna je napetost na pomožnem navitju, kondenzator jo zviša, marsikdo ne bi pričakoval tega.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 279 krat
Prejel zahvalo: 930 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a s57dc » 16 Mar 2026, 19:24

Danes sem bil pri mojstru, ki ima servis za elektromotorje in malo ročno el. orodje v Črnomlju.
Izmeril je kondenzator- 26 uF, po njegovih starih tabelah naj bi bil čisto OK, tako da zdaj več ne vem...
Včeraj nisem imel s seboj pravega orodja, pripeljal sem se namreč z motorjem, da bi snel pokrov ventilatorja in motorju pomagal pri zagonu.
Mojster je rekel, če bi motor z ročno pomočjo štartal je kondi fuč, v nasprotnem je verjetno prebito glavno ali pa pomožno navitje.
V tem primeru bo šel motor na previjanje, hitra ocena posega je med 100 in 120€.
Ta teden bom priklopil nazaj star kondi in motorju še ročno pomagal pri zagonu.
Mogoče kje staknem kak močnejši kondenzator (>40uF) in poizkusim še z njim.
Hvala za vaša mnenja, bom poročal o rezultatu.

Lp
s57dc

Kraj: JN75OP
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a EL84 » 17 Mar 2026, 22:03

Preden boš dal previjati motor, preveri še cene novih črpalk ali kompletnega hidroforja, ker ni velike razlike, če kupiš novo ali popravljaš staro. Poleg tega sem siguren, da je po toliko letih treba tudi menjati ležaje in tudi črpalka ne doseže več maksimalnega pritiska.
EL84

Kraj: Škofja Loka
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 18

Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost