Napisal/-a reber » 16 Mar 2026, 13:48
Pri 1F asinhronskem elektromotorju je zaradi kondenzatorja možno doseči COS fi = 1
V praksi ni vedno tako, da se induktivnost navitja in kapacitivnost kondenzatorja kompenzira tako, da bi bil PF skoraj ohmski. Razlogi so različni, vse je odvisno od dimenzioniranja navitja pomožne faze in s tem potrebno kapacitivnost kondenzatorja za ta namen.
Ko sem sesatvil nekaj črpalk za pretakanje olja (elektromotor + zobniška črpalka), sem med drugim uporabil tudi 3F asinhronski motor male moči, ki je bil že interno povezan v zvezdo, namenjen za medfazno napetost 380V. Ja, lahko uporabimo 3F elektromotor na napajanju z 1F, če mu dodamo kondenzator in ga vežemo v trikot, če ima take podatke. Kondenzator v takem primeru naj bi bil cca 8uF za vsakih 100W moči.
V mojem primeru, je bil motor vezan v zvezdo in je bila posledično moč na nižji napetosti temu primerno nižja, ampak v konkretnem primeru je bilo še vedno več kot dovolj. Seveda sem najprej poskusil in naredil meritve s kondenzatorjem po tem izračunu, motor je imel s tem kondenzatorjem že kapacitivne lastnosti, torej je kondenzator imel previsoko kapacitivnost. Zagon elektromotorja je bil hiter in odločen, napetost na pomožni fazi razmeroma visoka, kar dokazuje previsoko kapacitivnost. Poskusil sem z 1/3 kapacitete, kar se mi je zdelo logično, meritve so pokazale, da je izbrana 3x manjša kapaciteta prava, napetost pomožne faze je sedaj samo malo višja, PF zelo blizu ohmskega oziroma COS fi je bil skoraj 1, tudi moč v prostem teku je bila tako najnižja. S kondenzatorjem previsoke kapacitivnosti je bila moč v prostem teku višja, prav tako brez kondenzatorja. Seveda brez kondenzatorja motor ne štarta sam, ga je treba ročno zavrtet. No, z izbranim kondenzatorjem motor tudi skupaj s črpalko štarta, vendar ne tako odločno in hitro kot z večjim kondenzatorjem, traja 1-2 sekundi, da doseže nazivne vrtljaje, ki jih potem suvereno drži brez težav.
Ali je smiselno spreminjat kapaciteto in uporabiti drugačno, kot je na napisni tablici? odvisno... če bo kapaciteta višja, bo tok pomožne faze višji, enako tudi napetost, kar je lahko škodljivo. Če bo kondenzator s premajhno kapaciteto, bo zagon elektromotorja težji, počasnejši. Če bi želel optimizirati zadevo, bi bilo smiselno uporabiti dva kondenzatorja, enega direktno in enega preko časovnega releja ali druge naprave, ki kontrolira vrtljaje motorja, saj motorji brez zagonskega kondenzatorja nimajo centrifugalnega stikala.
Če bo kdo imel željo in če ga bo firbec matral, naj naredit kakšno meritev, naj preveri kot zanimivost, kakšna je napetost na pomožnem navitju, kondenzator jo zviša, marsikdo ne bi pričakoval tega.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si