Napisal/-a MadMax » 03 Avg 2025, 13:53
Nič zato, v osnovi je vse podobno.
Eno ali trofazni ni pomembno, verjetno je batni kot na sliki spodaj, kjer je vse našteto od elementov tudi lepo vidno. Vijačnega 5kW nekako nihče nima za "domačo" uporabo, pa še tam je delovanje podobno.
Iz kompresorske glave gre v posodo kovinska (bakrena) cev. Ta se med delovanjem zelo segreje.
"Priključek" čudne oblike (ponavadi medeninast kos) te cevi na posodo je nepovratni ventil, ki prepreči da bi zrak pod tlakom iz posode šel nazaj v kompresorsko glavo.
Če te cevi pred ponovnim zagonom ne razbremeniš, je zagon otežen, v skrajnem primeru onemogočen. Kaj se dogaja motorju, ki je blokiran, verjetno veš...
Iz tistega medeninastega kosa gre plastična cevka premera 6 ali 8mm na presostat. Po tej plastični cevki se kompresorski del avtomatsko razbremeni ob izklopu presostata. V presostatu je namreč vzporedno električnim kontaktom mehansko povezan še ventil za zrak. Ob izklopu se zato sliši značilni "pšššš", katerega ti žal ne slišiš. Če imaš blizu kakega kadilca, ki bi pred izklopom (doseženem tlaku ali pa ročno z gumbom na presostatu) "zadimljal" presostat, bi tisti pih najbrž lahko tudi videl.
Če torej med delovanjem izklopiš elektriko kompresorju, ventil v presostatu ne more opraviti razbremenitve, saj kompresorja ni izklopil on.
Zato moraš za razbremenitev poskrbeti drugače. Najbolj zanesljivo sem opisal v prejšnjem odgovoru.
Lahko pa morda narediš z zakasnitvijo ponovnega vklopa. Ampak za to spet rabiš neko elektroniko (časovni rele), pred tem pa še praktični test z meritvijo, v kolikšnem času vse skupaj spusti na dovolj nizek tlak. Če je vse popolnoma tesno lahko traja tudi več kot uro, ampak na pamet brez praktičnega preizkusa tega časa ne moreš vedet.
Jaz se s tovrstno meritvijo nisem nikoli ukvarjal, le poskusil sem svojega (2kW) zagnat brez razbremenitve, pa ni šlo.
Upam, da ti je zdaj jasno kako zadeva deluje in kje je problem, Če je pa na tvojem kompresorju kaj bistveno drugače od napisanega, pa poslikaj in pokaži.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.