material za električne zbiralke

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

material za električne zbiralke

OdgovorNapisal/-a reber » 23 Apr 2025, 09:48

Za domač solarni sistem načrtujem novo razdelilno tablo, na kateri bodo zbiralke, odklopniki, stikala, releji in nekaj drugih elementov.
Sestavljam tudi novo baterijo in povezave zanjo (busbars).

Imam 48V sistem, zato so tokovi večji, kar pomeni, debelejše zbiralke, debelejši vodniki, ...
Dodatno je poleg še 12V sistem, ki je na nek način ločen, skupen je negativni pol oziroma GND.

Jasno je, da je najboljši material za zbiralke baker, v mislih imam ploščat profil 20x5mm, v katerega bi vrezal navoje.
Zaradi mehanskih lastnosti je opcija tudi medenina. Ker ima medenina skoraj 4x slabšo prevodnost, bi uporabil ustrezno večji presek.
Aluminij bi lahko bil opcija, ampak ima mehanske lastnosti (natezna trdnost za navoje) še nekoliko slabše kot baker, dodatno ne gre najbolje skupaj z kabelskimi končniki.
Tabla je na suhem, ni prisotne nobene vlage, zato različni materiali vseeno ne bi smeli biti problem.

Najprej baterije: lahko se uporabi bakrene ali aluminijaste povezave (bus bar), ki so lahko debele ravne ali narejene iz več tanjših (pločevina), ravne ali upognjene v loku.
Kaj je bolje? Baterije bodo stisnjene, tako da dihanja ne bi smelo biti in s tem naviranja povezav, tako da bi načeloma lahko uporabil tudi masivne ravne povezave iz aluminija.
Imam baterije (CALB), ki imajo bakren negativni priključek in aluminijast pozitivni priključek, tako da spoj baker-aluminij bo v vsakem primeru, ne glede na material povezav.

Električne zbiralke na tabli bodo svoje za povezavo panelov, imam vezavo 2SxP in vsak 2S par bo imel svoj odklopnik, oziroma celo 2 odklopnika (na + in na - ) iz praktičnih razlogov, da lahko posamezne pare preprosto ločim iz sistema. Odklopniki ETI B10A imajo dovolj ugodnno ceno, da nima smisla razmišljati o stikalih
https://etrgovina.rexel.si/sl/shop/inst ... -1-2807739

Enofazne zbiralke za povezavo odklopnikov so samo 10mm2, tako da ne pridejo v poštev, bo treba šino in iz nje bi naredil povezave iz pločevine širine 14-15mm.

Zbiralk bo več, stikala in releji bodo v pozitivni veji, tako da bo povsod GND skupen.

Pozitivne zbiralke bodo od panelov, baterij, razsmernikov, ki so grid-tie in otočni, tudi DC/DC 48/12 in 48/320

To je bil torej opis na kratko, sedaj pa vprašanje za material.

Ali naj bodo zbiralke obvezno bakrene ali ni nobenega problema če izberem medenino (ustrezno večji presek).
Za zbiralke aluminij najbrž odpade, lahko kvečjemu uporabim za busbar za povezavo baterij.
Kabeljski končniki (kabelj čevlji) so večinoma kositrani, kaj to pomeni povezava z bakrom, povezava na medenino, povezava na aluminij?
Kot sem že omenil, vlage ne bo, zelo suh prostor (kurilnica).
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 847 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: material za električne zbiralke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Apr 2025, 09:54

reber je napisal/-a:Kot sem že omenil, vlage ne bo, zelo suh prostor (kurilnica).
Zadnje čase se precej ukvarjam s kemijo. In v tej točki te moram popraviti. Vlaga bo, vedno je. Razlika je le v tem koliko vlage je, ampak za to, da neka kemična reakcija deluje je dovolj že zelo malo vlage iz zraka (kondenz). Pri manj vlage bo pač kemična reakcija počasnejša. Ampak bo!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19999 krat
Prejel zahvalo: 10207 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a Jakey » 23 Apr 2025, 10:22

reber je napisal/-a:Jasno je, da je najboljši material za zbiralke baker, v mislih imam ploščat profil 20x5mm, v katerega bi vrezal navoje.

Aluminij bi lahko bil opcija, ampak ima mehanske lastnosti (natezna trdnost za navoje) še nekoliko slabše kot baker, dodatno ne gre najbolje skupaj z kabelskimi končniki.

Aluminij ima morda slabšo natezno trdnost, ampak se boš pri vrezovanju navojev v baker namučil dosti dosti bolj, tako da je zaradi tega aluminij boljša izbira.

Ampak če gremo korak nazaj - zakaj pa sploh moraš vrezovati navoje? Škatli matic in podložk ti rešita to zagato, je morda malenkost dražja izbira, ampak prišparal boš kup časa in morebiten navojni sveder.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 303 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a reber » 23 Apr 2025, 12:46

Ker se prej nikoli nisem s tem resno zanimal, nimam dovolj znanja o tem kar se tiče vlage in različnih kovin pritrjenih skupaj, še posebej če mora biti dober električni kontakt.
Ja, seveda že zračna vlaga lahko vpliva, ampak mogoče je pri zelo nizki zračni vlagi vpliv zanemarljiv. Kaj storiti, da vpliv vlage izničim? Če sta dve kovini dovolj trdno stisnjeni skupaj, vlaga ne more priti zraven, niti zrak, da kovina oksidira? ali s čim lahko namažem, kakšna mast? Katere kovine ne pašejo skupaj?
Kot sem že omenil, baterije imajo bakren in alu priključek, kar koli naredim, imam spoj različnih kovin :_dunno

Navoje bi rad delal, ker ne maram matic oziroma vijak+matica, da moram uporabit dva ključa.
Če je navoj v bakru res tak problem, potem bi lahko v šino vijak privil v luknjo z navojem z zadnje strani in s prednje strani na vijak nataknil kabelj čevelj in ga privil z matico in podložko.
Z bakrom ne delam pogosto, ampak kar sem delal navoje v šino 20x5mm, ni bilo nobenih težav. Vrezovanje gre zlahka, treba je mazat, tako kot vedno, sploh pri mehkem aluminiju. Pri aluminiju je seveda odvisno od zlitine, zelo redko gre za skoraj čisti aluminij, ker je premehak. Sploh 7075 je kar žleht po svoje, navoji pa so lepi.

Iz vseh naštetih razlogov sem razmišljal prav o medenini, dobra obdelava in rezanje navojev, trdnost, električno bolj združljiv s kabelj čevlji kot aluminij. Ker je sorazmerno slabši prevodnik kot baker, se to lahko kompenzira z več materiala, večji presek ali debelina, kar koli. Sicer pa ne bodo tako hudi tokovi, tja do ene 100A normalno, iz vseh panelov skupaj mogoče dobrih 150A, nič kaj pretresljivega, da bi rabil zelo masivne zbiralke.

Kot zanimivost naj omenim stiskanje baterij...
Nameraval sem uporabiti nekaj odvečnega materiala nizke vrednosti, iveral plošče od odslužene omare, ki sem jo pred leti naredil po meri. Pri malih razdaljah se 18mm iveral ne upogne tako hitro, če pa bi lepil skupaj po dvem bi bilo že overkill ali ena plošča+ 2x jarm. Žal se dimenzijsko ni izšlo, ker je premalo prostora, zato sem uporabil 8mm jeklene plošče. Kupil sem ploščat profil 8x200mm in ga razrezal, poravnal robove, pobrusil rjo, zvrtal luknje, ... to železje je v Merkurju skoraj 2,40eur/kg :_CR
Na eno strani bo plošča z navoji, na drugi strani luknje in matice, da se mi lepo izide v kotu kamor bodo šle baterije. Enostavno je zmanjkalo prostora za bolj debele plošče.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a mare69 » 23 Apr 2025, 12:50

Lahko vzameš Cu pločevino, daš odrezat na laser in zlagaš sendvič v višino glede na potrebno amperažo.
Uporabniški avatar
mare69

Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 244 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 120

OdgovorNapisal/-a mucek » 23 Apr 2025, 14:07

@Reber
Ne pretiravaj s kompresijo, pri EVE mislim, da je podatek 300 kg/m2. Celice morajo tudi malo dihati in idealna izvedba je, da daš 4 navojne palice in 80 kg vzmeti ali nekaj drugega na tak način. Kitajci ponavadi ne komplicirajo in kompresirajo kar s ploščatim nylon trakom.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 1236 krat
Število neizkoriščenih povabil: 240

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Apr 2025, 14:38

reber je napisal/-a:Ja, seveda že zračna vlaga lahko vpliva, ampak mogoče je pri zelo nizki zračni vlagi vpliv zanemarljiv.
Nikakor ne. Reakcija deluje, je pa vse odvisno od pričakovane življenjske dobe.
Se pa dobi elemente pri katerih je na eni strani baker na drugi pa aluminij, vmes pa enoten spoj v katerega ne more vlaga. Videl sem že pločevino in tudi kabelske čevlje v tej izvedbi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a reber » 23 Apr 2025, 15:31

Reakcija deluje, zagotovo, zato pa sprašujem, vprašanje je le, koliko je smiselno komplicirat pri spojih različnih kovin.
Predvsem sprašujem zato, da ne bi naredil kakšne banalne napake.

Čudno se mi zdi dejstvo, da so povezave na baterijah večinoma bakrene iz 2-4 pločevin, odvisno od debeline in širine, baterije pa imajo bakrene in alu kontakte.
Nekateri dajejo alu povezave zaradi cene, je pa pri aluminiju bolj problem oksidna plast, lahko bi bil rahel problem zaradi nekoliko slabšega kontakta.
Nikjer nisem zasledil, da bi kdo opozarjal in problematiziral spoj baker-aluminij :_dunno

Druga stvar, ki mi nekoliko ni všeč je morebitno dihanje baterij in s tem naviranje kontaktov, če so povezave trdne namesto elastične. Edine elastične prevezave (busbar) so iz pločevine, ki je krivljena v loku, več pločevin ena na drugo. No, prav zaradi zmanjšanja dihanja, da bodo baterije bolj pri miru, sem jih mislil malce stisnit, ne preveč. Imam baterije CALB v plastičnem ohišju, teh sploh ni treba stiskat, ker je že ohišje menda tako trdno. V skladu bo po 8 baterij, oziroma 2x po 8 vzporedno, tako da sem naredil plošče 400mm dolge in 200mm široke, navojne palice bodo ob strani in na sredini, torej po 6, dal bom DIN2093 podložke kar bom imel prostora.

S pločevino ne bom kompliciral na laserju, že tako je baker nesramno drag. Dal bom narezat trakove, za širino se še nisem odločil, na dolžino jih bom potem že sam narezal in nasekal luknje, si bom naredil šablono s prebijačem. Če si bom zaželel okroglino na konceh, lahko pločevine zložim na trn in jih na delilniku porezkam na enak način kot to delam pri ploščatih jeklenih profilih.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Apr 2025, 19:18

reber je napisal/-a:Nikjer nisem zasledil, da bi kdo opozarjal in problematiziral spoj baker-aluminij :_dunno
Tega je veliko.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Andrej64 » 23 Apr 2025, 22:26

Samo ena zanimivost - v varilni tehniki se velikokrat uporablja aluminijaste busbare na katere so privijačeni bakreni pokositrani kabel čevlji pa so v določenih primerih tokovi reda več 100A. Zelo redko pride do zažganih spojev, če pa že je pa to navadno šlamparija proizvajalca, ker šparajo na debelini materiala.
Andrej64

Kraj: Dravsko polje
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: s55m
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a reber » 23 Apr 2025, 22:39

VolkD je napisal/-a:
reber je napisal/-a:Nikjer nisem zasledil, da bi kdo opozarjal in problematiziral spoj baker-aluminij :_dunno
Tega je veliko.

Nisva se razumela... bom napisal nekoliko drugače.

Kabelj čevlje Al-Cu poznam, vem kje se uporabljajo.

Nimam namena takih kabelj čevljev uporabljat na baterijah za izdelavo prevezav. Vsi delajo z busbar povezavami, večinoma iz bakra, nekateri iz aluminija.

Da nihče ne problematizira je bilo mišljeno sestavljanje baterijskih paketov z busbar povezavami, pregledal sem ogromno prispevkov na tujih forumih in na YT in se noben ne sekira ob dejstvu, da se spaja baker in aluminij. Koliko je to pravilno in koliko je lahko potencialnih problemov s takim početjem, ne vem... kot kaže ni panike.
kot sem že napisal, omenjajo samo oksidno plast aluminija, da naj bi alu busbar povezave pred montažo očistil, nekateri omenjajo mazanje z neko elektro mastjo, pojma nimam kaj imajo v mislih, sem že pozabil kaj so že pisali da je eno mazilo, ki naj bi omililo oksidiranje aluminija in preprečevalo dostop zraku in vlagi v sam spoj med kovinama.

Po bakren pleh za izdelavo busbar povezav grem v Rufndah Blejska Dobrava, imajo 0,7mm debelega, ravno prav.
Če delam 25mm široke trakove je to 17,5mm2, kar bi moralo zadostovat za 100A, če dam po 2 trakova skupaj, bo več kot dovolj za 150A, kaj več toka pa tako ne bom imel... lahko pa dam po 3 trakove da bo več kot ziher.

Zbiralke na tabli bodo iz ploščatih profilov (šine), še ne vem za katero dimenzijo se bom odločil, če bo baker je 20x5mm dovolj tudi za 300A in še več. Če se bom slučajno odločil za medenino.

Varovalke za večje tokove bodo ANL, do 50A pa kar inštalacijski odklopniki ETI.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 24 Apr 2025, 12:06

Kako zavarovalnice in inšpekcije gledajo na uporabo necertificiranega materiala ....ahmmmm
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 409 krat
Prejel zahvalo: 518 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a mare69 » 24 Apr 2025, 12:55

Ploščati baker je 14 EUR/kg. Imaš čuda različnih mer:
https://etrgovina.rexel.si/sl/shop/kabl ... aker-22920
Uporabniški avatar
mare69

Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 244 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 120

OdgovorNapisal/-a reber » 24 Apr 2025, 14:07

luccabrassi je napisal/-a:Kako zavarovalnice in inšpekcije gledajo na uporabo necertificiranega materiala ....ahmmmm

OFF topic drgač :evil:

Kaj ima tukaj zavarovalnica zraven :_dunno jih čisto nič ne briga, niso in ne bodo nič dali zraven.
Katero inšpekcijo kar koli briga za moj otočni sistem?

Kaj je necertificirano? Če misliš da so ETI odklopniki neprava izbira se motiš, so primerni do 60VDC, sem se pozanimal direktno, predstavil projekt in dobil odgovore.
Potem se boš vtaknil še v kable, ker ne bodo solarni ampak H07V-K 4mm2 za vsak 2S par panelov svoja dva vodnika.
Zakaj tako, zakaj toliko povezav? imam svoje razloge, 48V sistem mi je všeč in popolnoma ustreza moji situaciji 8-)

Ploščati baker ima rexel trenutno po 14,5eur+ddv še več dimenzij dobim v Al-Cu Kamnik, za ceno še nisem vprašal, lahko pa da se bom odločil za medenino, prav tako v Al-Cu. Nekaj šin 20xmm imam že doma, lahko da bom dal kaj bolj masivnega.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Apr 2025, 16:11

Ko smo že pri inšpekcijah…Če pride do nesreče in je recimo poškodovana tretja oseba bo vsaj policijo kar konkretno zanimalo, kdo je to delal, kako in kje je kakšen “štempelj” o ustreznosti. Zavarovalnico pa, če imaš kaj zavarovano, seveda, če ne ni treba skrbet…
Tudi sam se občasno sprašujem to, ker imam ogromno stvari, ki sem jih (pre)delal sam, ne “pooblaščen” štromar.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 781 krat
Prejel zahvalo: 970 krat
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Apr 2025, 17:37

reber je napisal/-a:Kaj ima tukaj zavarovalnica zraven :_dunno jih čisto nič ne briga, niso in ne bodo nič dali zraven.
Nič jih ne briga. Seveda, dokler nimaš objekt ali karkoli v objektu zavarovano. Pravzaprav jih tudi takrat ne zanima. Jih pa začne zanimat, ko je treba kako škodo vrniti. Potem jih začne zanimat marsikaj. In pri tem so preklemano nesramni. Človeku je zgorel prizidek, garaža in avto v njej. Ni dobil povrnjeno nič in to zato, ker mu je dimnikar izdal račun 9 (devet) dni po tem, ko je zaprl obrt.

reber je napisal/-a:Katero inšpekcijo kar koli briga za moj otočni sistem?
Dandanes morajo objekti imeti uporabno dovoljenje. Uporabno dovoljenje se lahko dobi samodejno če je objekt narejen pred letom 1982. Objekti narejeni po letu 1982 pa morajo to pridobiti s strani kar nekaj inšpekcij (ne vem niti sam katerih vse) in strokovnih služb ( elektro, komunala, vodo oskrba,...). Za objekt se šteje marsikaj in od namembnosti je odvisno katere strokovne službe morajo podati mnenje. Uporabno dovoljenje se lahko tudi izgubi, če so se spremenili bistveni dejavniki, ki so upoštevani ob izdaji uporabnega dovoljenja.
Ali je tvoj otočni sistem tak dejavnik ali ne, boš pa sam presodil. Mogoče bodo pri tem pomagali tudi sosedje s katerimi imaš ali pa nimaš urejenih odnosov.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Apr 2025, 17:54

Uffff, ja… pozabil sem na sosede, ti so res lahko najhujši “inšpektorji”. Ko je sodelavec delal hišo in so mu prišli delat streho je bil inšpektor tam pol ure po začetku del… :_banghead kolega je kar dol počakal, sploh ni šel na streho, ker je vedel, da pridejo :_rolling
Je res zelo dobro, če imaš urejene sosedske odnose, ja,
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 781 krat
Prejel zahvalo: 970 krat
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a reber » 24 Apr 2025, 18:16

V tej temi sem pričakoval več konstruktivnih in predvsem uporabnih odgovorov.
Offtopic odgovorov naivno nisem pričakoval, pa sem se očitno prekleto zmotil, bi bilo že čudno, če se to ne bi zgodilo.

Z zavarovalnicami ne želim imeti opravkov ... je že VolkD omenil glavno težavo, denar jim gre težko iz rok, zato ne zavarujemo ničesar, samo AO in ostala obvezna zavarovanja.

Inšpekcije... marsikaj bi želeli nadzorovati in še veliko več jih prav nič ne briga. Sistem je 48V, kar je tudi ena velika prednost.
S sosedi nimam problemov.

Če smo z offtopic zaključili, prosim za kakšno strokovno obrazložitev in morebitne rešitve glede kontaktov med različnimi kovinami, sicer lahko zaključimo.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Apr 2025, 18:36

reber je napisal/-a:Če smo z offtopic zaključili, prosim za kakšno strokovno obrazložitev in morebitne rešitve glede kontaktov med različnimi kovinami, sicer lahko zaključimo.
Ja ne vem kaj bi še hotel vedeti,... dobi se tudi pločevino, ki je z ene strani bakrena z druge pa je aluminij. Za podobno varianto z medenino še nisem slišal.

Drugače pa to čemur ti rečeš offtopic je samo drugačen pogled na probleme, ki bi jih lahko imel, če se nekdo vpiči v to.
Tečen inšpektor ( zato ker ni dobil _____ ) lahko naredi veliko problemov. Verjel ali ne - s prakse: Spajkalo na mizi, brez gasilnega aparata na steni je že lahko velik problem.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 25 Apr 2025, 12:14

redukcijski elektrodni potencial.
To je lastnost kovin, in kombinacija med njimi je seveda ob prisotnosti elektrolita katastrofalna. Lahko je navadna kondenzacijska voda s primesmi... Čas pomaga k odnašanju materiala in s tem rahljanje stika.
Uporabniški avatar
eldi2011

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1586 krat
Prejel zahvalo: 801 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 25 Apr 2025, 15:27

Jaz vedno grem na to tabelo gledat:
https://blog.samtec.com/post/dissimilar ... onnectors/

So razlogi zakaj ne smeš direktno(brez TIM) vijačiti Cu Vezij na alumijasti hladilniki, (ki ni anodiziran),
imajo votlice za ALU kabel vtisnjen baker in premaz na spoju, da "elekttrolit" ne pride zraven in povzroči galvanizacije , in tudi
zakaj je pri kompozitih potrebno dati sloj navadnega fiberglasa/kevlarja med ogljikova vlakna in aluminijaste vložke.

Medenina ti bo super in tudi trda je, da ne poškoduješ takoj navoja, ko malo preveč navora na vijak daš.
Priponke
Galvanic-Corrosion-Chart2-1024x350.jpg
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 315 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 62

Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov