Napisal/-a reber » 16 Okt 2024, 23:06
Takemu releju bi se reklo "impulz ob vklopu".
Torej, rabiš rele, ki ob vklopu da impulz za določen čas... potem se izklopi. Dolžina impulza je lahko poljubna.
Identičen problem sem imel tudi sam, imam črpalko, ki dozira olje v "dnevno posodo" v tej posodi je plovček... in vsak plovček lahko zataji...
Moj primer je nekoliko drugačen, ne potrebujem ventila za preprečevanje pretoka, ker je cisterna nižje od dnevne posode, saj se olje prečrpava višje. Za preprečevanje razlitja imam rešeno mehansko gravitacijsko tako, da je v posodi na nekem nivoju narejen izliv, ki je napeljan nazaj v cisterno. Ta zaščita deluje, problem nastane le, ko pride do problema in črpalka ne izklopi... problem je lahko plovec aliprazna cisterna...
Rešitev je tako imenovana "časovna varovalka" omenjena v prvem stavku tega odgovora. Res obstatajo delno namenski releji, ampak noben ni 100% narejen tako, da bi zadostoval, vedno nekaj manjka.
Pred leti sem izdelal univerzalnovezja na bazi ATtiny13A, na katerem je napajalno vezje, relejski vmesnik in zvočni vmesnik. Za moj namen sem nastavil čas 30 minut, to je najdaljši čas, ki je možen, da črpalka deluje, po preteku časa se rele izklopi in se prične zvočno javljanje, vsakih nekaj sekund je pisk.
Na AE se res dobijo razni moduli za drobiž, redko so uporabni takikot so, vedno nekaj manjka in je treba dodati, če ne rugega, je to napajalno vezje...
Nekje na forumu sem objavil omenjen projekt, ampak v tem trenutku ne najdem.
Vsekakor za 2 dolarja ne morem ponudit, niti za 2 eur, bi bilo vsaj 10x več, je pa na vezju vse, napajalnik, "pamet", rele, piskač, ...
Preverjeno deluje že... uh,ne spomnim se, bo že 10 let, še vedno deluje in to pravilno, če namesto iz cisterne prečrpavam iz soda, ko je le ta prazen, mi "zajoka" saj plovček ne izklopi, če je izvor prazen in pretoka posledično ni več.
Do resnega razmišljanja in rešitve je prišlo, ko sem skuril en elektromotor, ki je deloval Bog ve koliko ur ali dni... črpalka ni crknila, očitno je bila še namazana. Vse skupaj se je ustavilo, ko je zmanjkalo kurjave, takrat sem ugotovil, da je prečrpavanje crknilo in tudi odkril vzrok, posledično tudi rešitev. No, po rešitvi ni crknila nobena stvar več. Sam "rele" je narejen tako, da če elektronika crkne, tudi črpalka ne bo delovala, ziher je le ziher, ane.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si