Električni pastir

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 05 Okt 2015, 23:09

Sosedi imajo ovce in so si umislili EL. pastirja. Pastir je starejše izdelave. Na vsake 1-2 sec. se sliši preklop releja. Če se primem zgornje ali spodnje žice me malo strese. Lahko jo pa brez problema skoz držim. Ozemljitev je en kos železa zabit cca. 35cm v zemljo.V bližini je hidrant (1m stran). Če se dotaknem žice in hidranta sem hitro v luftu.
Enako je, če se držim žice in se sezujem (vem, upornost)Pri hidranuu sem bil pa obut pa je vseeno vsekalo.Baterija je nova, menda močnejša od prejšnje. Ograja je dolga okoli 150m. Se da kaj naeđrdit, da bi te ovce občutile to kar sem jaz ob dotiku z hidrantom, oz. bos? Ker sistema zaenkrat ne J.....

Je na slikah opazit kakšno napako?
Priponke
IMG_0732_resize.JPG
IMG_0734_resize.JPG
IMG_0737_resize.JPG
IMG_0731_resize.JPG
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a Proteus » 05 Okt 2015, 23:18

Vzemi staro žarnico (n.pr. 100W) na nitko in jo priključi na izhod.
Žarnica mora bliskniti ob impulzu.
Če tega ne naredi potem vrzi zadevo v kontejner za smeti.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2909
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 300 krat
Prejel zahvalo: 620 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 113

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 05 Okt 2015, 23:31

Ni moj, bom pa sprobal.
Tisto na zadnji sliki z tistim dratom mi ni jasno. Je to pravilno ali?
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a Proteus » 05 Okt 2015, 23:47

Jaz bi najprej preveril ali ima pastir sploh dovolj moči, potem pa naprej.
Poleg možnega slabega sika je lahko tudi ograja kje v stiku z zemljo n.pr. kakšen zaraščen del ograje, slab izolator, itd....
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2909
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 300 krat
Prejel zahvalo: 620 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 113

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 05 Okt 2015, 23:54

Ima dovolj moči, če se dotaknem hidranta "zasvetim" Trava je pokošena...
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a Proteus » 06 Okt 2015, 00:09

"Zasvetit" moraš, ko se primeš nasprotnega konca ograje, gledano na mesto priključitve pastirja.
Če so v ogradi ovce lahko simuliraš eno z uporom 500ohm (takšna približno je upornost mokre ovce), ki je vezan med ograjo in zemljo.
Kljub uporu moraš še vedno "zasvetit".

Mimogrede, poizkusi zamenjati še priključka na pastirju. Zdi se nelogično, toda...
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2909
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 300 krat
Prejel zahvalo: 620 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 113

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a DusanK » 06 Okt 2015, 00:32

Lahko se motim. Vrvica je zavezana na kovinski nosilec izolatorja namesto na sam izolator, ki tako ne odigra v popolnosti svoje vloge. Če je les vlažen/moker potem tu odteka v zemljo in posledično ni moči.
Ko to porihtaš in če še ni moči zlij vedro vode okoli ozemljitvene cevi, mogoče so bolj prodnata tla.
Priponke
fail.JPG
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4525
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1785 krat
Prejel zahvalo: 2908 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 06 Okt 2015, 05:38

S53AL je napisal/-a:Ima dovolj moči, če se dotaknem hidranta "zasvetim" Trava je pokošena...


Torej bi iz tega lahko sklepal, da je slaba ozemljitev pastirja. Zabij v zemljo 1m-1,5m pocinkano 1/2 cole kovinsko cev. Pa ne le eno, lahko dve ali pa tri, ter jih poveži skupaj na ozemljitveni vodnik pastirja.
Upoštevaj nasvet tudi DusanK-ja, kjer je pokazal na nepravilnost vezave vrvice. Vrvica mora biti vezana samo na izolatorje in se ne sme dotikati ničesar.

Veliko krat dela probleme ravno slaba ozemljitev pastirja.
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 06 Okt 2015, 11:45

Hvala za nasvete.
DusanK, tisto je slikano iz čudnega kota in se ne dotika ničesar razen izolatorja.
Čisto na začetku so pa imeli za ozemljitev rjav 10cm dolg žebelj :mrgreen: Nato smo dali cev in seveda je bilo bolje, ampak še vedno daleč od pričakovanega. Bomo naredili po vaših navodilih in poročam.
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 06 Okt 2015, 12:53

Evo ena slika z interneta, da boš lažje razumel kaj sem hotel povedati o ozemljitvi...

LP
Priponke
Ozemljitev el. pastirja.jpg
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a krko » 06 Okt 2015, 16:11

Tudi pri nas so bili problemi s ozemljitvijo, sploh v sušnih mesecih.

Cev dolžine 35 cm zna biti premalo. Raje naredite tako, kot je nekdo omenil že pred mano, lahko pa se tudi zaorje nekaj m valjanca za ozemljitev hiše.
krko
 
Prispevkov: 1104
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kastaneda » 06 Okt 2015, 16:42

S53AL je napisal/-a:Ima dovolj moči, če se dotaknem hidranta "zasvetim" Trava je pokošena...

Potem maso priključi na hidrant...
LP Srečko
Uporabniški avatar
kastaneda
 
Prispevkov: 219
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:07
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 54 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 06 Okt 2015, 18:15

Dobra ideja. Samo morem najt eno 8m bakra (razdalja med enoto in hidrantom). Ali lahko kaj drugega od bakra? Lahko bi prestavili tudi enoto proti hidrantu. Ali je vseeno, če bi bil potem tista dratek na sliki okoli vrvice, nebi bil na začetku ampak oddaljen 8 metrov od začetka ograje?
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 07 Okt 2015, 05:51

S53AL je napisal/-a:Dobra ideja. Samo morem najt eno 8m bakra (razdalja med enoto in hidrantom). Ali lahko kaj drugega od bakra?

Saj menda ni problem najti recimo 6mm2 bakreno žico. Kaj pa bi rad dal namesto bakra? Mogoče lahko uporabiš tudi aluminjasto žico....

S53AL je napisal/-a: Lahko bi prestavili tudi enoto proti hidrantu. Ali je vseeno, če bi bil potem tista dratek na sliki okoli vrvice, nebi bil na začetku ampak oddaljen 8 metrov od začetka ograje?


Lahko narediš tudi tako.
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a S53AL » 07 Okt 2015, 13:10

Hvala za nasvete. Bomo sprobali ko se vreme umiri.
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 2242
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 883 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 14 Okt 2015, 10:27

Verjetno omenjeni pastir deluje dosti bolje od mojega Horizont Scout N2.

Sploh ne vem kaj je takrat moj oče mislil, ko je to kupoval. Pastir je zamišljen za varovanje golobov pred pogegom, jaz imam pa drobnico.

Saj dela samo moči mu pa blazno manjka. V tem primeru se Equistop B dosti bolje izkaže pa uporavlja samo 1 kondenzator 1microF 630V in pol manjši transformator od Scout 2N. Slednji ima pa 3 prej omenjene kondenzatorje.

Ali se je kdo lotil predelave tega pastirja, da je bolje deloval?

V škatli je tudi še prostora za tisti debel kondenzator, ki se uporabljajo pri motorjih. Kolikor sem gledal druge pastirje ki imajo izhod 4 ali pa 6 J energije in poskušal iz tega „diplomirat” uporabljajo znotraj zgolj en kondenzator 1microF 630V ter nato povezavo na debel valjast kondenzator.

Kako bi se to moralo pravilno vezat?

Nekje sem videl, da je to vezano, vzporedno kar pred velik transformator primarja na strani za ograjo. Spet na drugem sem videl, da je to vezano direkt vzporedno na izhode tiristorja anode in katode.

Na tiristor sem nameraval tudi iz preventive dodati hladilno telo, čeprav to nebi bilo potrebno. Pri pregledu dokumentacije je pisalo, da skozen lahko potegne 12A. Tudi kakšen upor bi tudi bilo potrebno odstranit.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a Ferdo » 14 Okt 2015, 13:38

kobranka je napisal/-a:Ali se je kdo lotil predelave tega pastirja, da je bolje deloval?

V škatli je tudi še prostora za tisti debel kondenzator, ki se uporabljajo pri motorjih. Kolikor sem gledal druge pastirje ki imajo izhod 4 ali pa 6 J energije in poskušal iz tega „diplomirat” uporabljajo znotraj zgolj en kondenzator 1microF 630V ter nato povezavo na debel valjast kondenzator.

Kako bi se to moralo pravilno vezat?

Nekje sem videl, da je to vezano, vzporedno kar pred velik transformator primarja na strani za ograjo. Spet na drugem sem videl, da je to vezano direkt vzporedno na izhode tiristorja anode in katode.


Dvomim, da je smiselno narediti predelavo, saj v tem primeru potrebuješ večji kondenzator, drug transformator in močnejši močnostni element (tiristor ali triac). Cenovno je to večji del pastirja, prožilno vezje narediš za drobiž. Bolje je narediti ali kupiti pašni aparat, ki ti bo ustrezal.

Če pa vztrajaš pri predelavi, pa si najprej izriši shemo obstoječe vezave in nato naprej...
Ferdo
 
Prispevkov: 102
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:16
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a 6dan8 » 15 Okt 2015, 09:29

...zamenjati še priključka na pastirju...
+1. Priključka na pastirju: "ERDE" se poveže z ozemljitvijo; "ZAUN" pa na ograjo.
Poskusiti ni greh, morda bo kaj bolje: (pri vodniku, ki pride s pastirja na ograjo) bakreni snop oviti nekajkrat okrog vrvice ograje (pa še malo za hec: saj vrvica ograje ima v sebi vsaj kaj malega prevodnih snovi? Za tisto zgornjo vrvico, bele barve, sem malo v dvomih... :mrgreen: ).
6dan8
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 09 Apr 2015, 12:21
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 15 Okt 2015, 17:48

Mah sem se odločil spackat shemo od prej omenjenega pastirja vsaj za vajo če ne drugega, ker nisem kaj veliko treniral povratnega inženitinga (prav za prav nikoli). Tam pri transformatorju še zmeraj ne vem ali je transformator ali dušilka ima cca. 78 ovojev. Tudi za termistorje nisem prepričan, da so tam, jaz sem samo sklepal. Tam kjer sem res skrpusalal so trije kondenzatorji od 1uF in 630V
pastir.JPG
eno skrpucalo


Tiste rumeno oranžne vrvice so bog pomagej. Tudi če premore tiste tri pocinkane žičke so pretanke in se hitro precviknejo. Malo boljše so belo rumene kjer so malenkost večjega preseka. Najbolj vzdržljive so belo modre katere imajo poleg treh debelih žičk še tri tri malo tanjše iz drugačnega materiala. Je pa res, da en kolut kar precej stane, nemara slabih 30€.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Okt 2015, 18:05

Po mojem mnenju zaporedno na ničelni vodnik ni vezan termistor, pač pa varistor. Nekako se mi zdi bolj logično.
krko
 
Prispevkov: 1104
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 15 Okt 2015, 21:25

Se pravi mu maka pri simbolu še črtica na vrhu? Simbol si je zelo podoben z termistorjem. Pozicijo ničle in faze sem si izmislil zato, ker ko vtakneš vtikač v vtičnico je vseeno in ga lahko tudi obrneš. Ali bi lahko drugi bil termistor, ki je vezan vzporedno diodi? Je pa rdeča bunka s katere sem težko kaj razbral.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a Ferdo » 15 Okt 2015, 21:32

krko je napisal/-a:Po mojem mnenju zaporedno na ničelni vodnik ni vezan termistor, pač pa varistor. Nekako se mi zdi bolj logično.

Varistor je ponavadi vezan med L in N, ne pa zaporedno. Nisem še videl vezave varistorja na tak način. Element označen s vprašajem je verjetno diac....
Ferdo
 
Prispevkov: 102
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:16
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Okt 2015, 09:54

Bo kar držalo. Diaci so običajno modri ni pa nujno in v velikosti malih diod.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a carli » 16 Okt 2015, 11:00

Ima pa ta tvoj pastir nekaj elementov preveč. Kondenzator 20u in ustrezen trafo pa bo.
Sem ravno enega odprl, to je še stara šola, trafo bi lahko bil večji.
Kaj je bilo narobe, žarnica je pregorela hja kaj čemo :oops:
Priponke
collage_20151015195422679.jpg
carli
 
Prispevkov: 900
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Okt 2015, 12:47

Ja tvoj verjetno nima termistorjev, diaca in premore manj uporov, imaš pa dva tranzistorčka. Predvidevam, da imaš na izgodu VN kondenzatorje. Se priporočam za shemo, če se ti bo luštalo delat povratni inženiring.

No pri mojem je na izhodu tlivka. To sem moral na izhodni ploščici letos menjati, ker je bila čisto osmojena in se ni več videlo ali pastir normalno deluje ali je v stiku.

Bom tam kjer so trije kondenzatorji enega odstraniti in dati tavelikega. Transformator pa mislim, da je zadosti močen saj je vzet iz verzije za 6J energije(se pravi predimenzioniran).
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Okt 2015, 16:23

Pardon, najbrž so kar varistorji na izhodu iz pastirja.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Okt 2015, 14:17

Ker ne morem urejat prispevkov bom dopisal svoja opažanja. Isti VN transformator se nahaja v SCOUT N2 kot tudi v EQUISTOP A2, M1, M3. Slednji ima izhodne energije 2,3J. Torej je ta transformator dovol močno zdimenzioniran. Po menjavi kondenzatorja sem po poskušanju imel probleme z zunajno ploščico, ki je vezana na sekundar VN transformatorja. Same razdalje med progami na tiskanini so postale prekratke in v okolici tlivke je začelo prebijat. Za zdaj sem zapackal z lepilom, če pa to tudi nebo dovolj bom pa moral zaobiti pot in sekundar vezati direk na izhod.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 03 Nov 2015, 09:34

Še nekaj me zanima. Ali je kondenzator od 47nF odgovoren za to na koliko časa pašni aparat spusti inpulz, se pravi odpre tiristor?

Trenutno deluje inpulz na sekundo in pol, kar se mi zdi malenkost prepočasi. Zato sem v dvomih ali bi z zmanjšanjem kapacitivnosti tega kondenzatorja dosegel spuščanje inpuzov na eno sekundo.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a carli » 03 Nov 2015, 09:49

Da, ker se preko njega polni kondezator. Mislim da si dal večjega, pa se dalj časa polni.
carli
 
Prispevkov: 900
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 27 Mar 2016, 16:34

Ali slučajno kdo pozna elektro shemo za pašni aparat kjer so lahko varno uporabljeni elektrolitski kondenzatorji oz. taki ki imajo polariteto. Pod varno je mišljeno brez dimnih efektov. Imam več takih kondenzatorjev, kot pa folijskin, kjer polariteta ni važna.

Videl sem tiste z 555 timerjem vendar mi poraba nekako ne ustreza saj polne direkt iz dvanajst voltov, kjer je poraba 1 amper. Izkoristek ni kaj prida, imam raje polnjenje in praznenje kondenzatorja.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 13 Nov 2020, 08:40

Ali kdo premore več podatkov o herkulesu HS80/100? Na "mojem" so se iz ključnih elementov zbrisale oznake skozi leta. Ne vem točno kater tiristior oz. triak je vgrajen. Rad bi ga zamenjal z identičnim oz. boljšim prav tako me zanimata tista dva mala tranzistorja. Z drugih elementov se da prebrat podatke tako, da tisto nebi smelo biti problem.

Simptomi boleznin so pa, ko ga vklopiš v visokonapetostnem transformatorju brni.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a DusanK » 13 Nov 2020, 09:40

Pri Herkules 80 Super je triak KT708. Ne vem pa, če ima podobno vezje tudi tvoj. Daj kako sliko.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4525
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1785 krat
Prejel zahvalo: 2908 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 13 Nov 2020, 17:57

Carli je že prilepil slike od Herkulesa. Tiskano vezje je praktično duplikat od nevem koga. Na vhodu ločilni transformator na izhodu visokonapetostni, ima pa dodan še en večji kondenzator za polnjenje torej dva, se pravi nekoliko bolj močan kot Herkules zgoraj. Na strani ohišja nekje je neka nemška nalepka z opozorilom, to je vse kar vem. Spodaj je še slika. Ostalo ohišje je pobarvano v modro.
Priponke
IMG_20201112_104033.jpg
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Nov 2020, 18:56

Evo še slika razpakiranega.
Priponke
pastir ploščica.jpg
IMG_20201115_113930.jpg
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a carli » 16 Nov 2020, 19:42

DusanK je napisal/-a:Pri Herkules 80 Super je triak KT708. Ne vem pa, če ima podobno vezje tudi tvoj. Daj kako sliko.

Originalne dele so lastniki takrat kupili. Pastirja iz zgornje teme pa še ni bilo nazaj, da bi jih vgradil. Torej še ni nič crknilo. :_think
carli
 
Prispevkov: 900
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Nov 2020, 19:53

Tisto naj bi bil tiristor, ki je spustil dušo. A ga lahko kar za triak zamenjam? Dvomim?

Pa še ta najdražje ohišje, kar ga je možno so porabili. :_banghead
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a carli » 17 Nov 2020, 21:08

Jaz sem takrat vgradil triak ker drugo nisem imel doma. Sem mislil za par dni bo. Pa je že enih 7 let.
V drugem primeru niti tiristor 600V ni delal 1 minuto. Je le razlika če je ločilni trafo ali direkt mreža. Več kot prebit itak ne more.
carli
 
Prispevkov: 900
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Nov 2020, 22:53

Aha,.... mislim, da mora nekje biti nekaj ustreznega, bom jutri malo pobrskal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 47472
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 10891 krat
Prejel zahvalo: 6116 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 29 Nov 2020, 19:50

Pastir je oživel. 3X HURA :_bow :_clap

Glavni krivec pa tristor, ki je spustil dušo. Zamenjal za veliko močnejšega in s cenejšim ohišjem.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Nov 2020, 20:31

VolkD je napisal/-a:Aha,.... mislim, da mora nekje biti nekaj ustreznega, bom jutri malo pobrskal.
Ja nisem uspel najti, a vem da imam te stvari. Ko bom imel vse v bazi, bo lepše.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 47472
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 10891 krat
Prejel zahvalo: 6116 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 30 Nov 2020, 07:00

kobranka je napisal/-a:......Zamenjal za veliko močnejšega in s cenejšim ohišjem.


Kaj si dal sedaj? Oznaka, link.?
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 30 Nov 2020, 17:54

CLA50E1200HB Baje ga delata samo dve firmi (no ja mogoče še kakšen nepoznan) pod točno to oznako tako, da prav veliko ne moreš falit pri izbiri.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 01 Dec 2020, 07:02

Ja, ta (CLA50E1200HB) je pa mnogo "močnejši" od KT708. Narejen je za 1200V in 75A.
Kje si ga naročil?
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 01 Dec 2020, 08:13

Ehh kar pri Conradu skupaj z ostalo kramo, ker mi je od tam še nekaj mankalo
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Dec 2020, 09:27

Ker za moj pašni aparat ne vemo natančno kdo ga je naredil se bom poslužil za zgornjega Herkulesa. Zanima me kakšne vrednosti je priporočljiva žarnica za signalizacijo pulza? Sam sem nameraval dati kakšno signalno led za v avto torej 12V.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Jan 2021, 13:40

No, da si sam odgovorim glede signalne utripalke na tem pastirju. Kupil sem 24V LED od tukaj: https://www.lotos.si/sl-si/shop/group/s ... ijalke-e10
Zaenkrat izgleda, da bo vredu. Verjetno bi tudi 12V še šla skozi manj pa verjetno ne. Najbolje se bo pokazalo, ko bo živina na paši, koliko dolgo bo utripala. Osebno pa žarnice na nitko ne dam več tja, če že moram kupiti novo jo zamenjam za LED. Je le signalna ne pa za osvetljavo pred seboj.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 10 Jan 2021, 10:55

A ti si dal žarnico na sekundar visokonapetostnega trafota? Al kako?
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a kobranka » 10 Jan 2021, 11:18

Tako bo verjetno ja nisem prepričan, moram še probat na kakšnem drugem.

Saj vidiš na zgornji sliki, ki sem jo pripel, da ima ohišje pastirja rdečo in zeleno ohišje za "žarnico". No če smo natančni ne vem točno ali je rdeča tlivka ali majhna žarnica od 230V, ker še deluje in jo nisem odstranil, najbrž bo kar slednje. Zelena pa je bila neka skurjena od utripanja. Se mi zdi, da je na ohišju nekje pisalo 12V ali nekaj takega.

Se mi pa dozdeva, da je le navoj ali dva okrog sekundarnega navitja zadosti za 12V žarnico. Moraš še upoštevati kakšno razmerje ima navito VN transformator.
kobranka
 
Prispevkov: 2314
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 552 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Električni pastir

OdgovorNapisal/-a arksi » 11 Jan 2021, 10:19

Aja, to si menjaval žarnice v "original" signalnih lučkah. Sem mislil, da si po svoje naredil in priključil kar direktno na sekundar VN trafota.
Drugače pa ja. Velikokratje signalizacija pulza narejena z par ovoji na VN trafotu.
arksi
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 21 Jan 2015, 07:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1192 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov