4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a webmouse » 05 Nov 2017, 11:32

Že večkrat sem naletel na video, ki ga nisem mogel kopirati na ključek, ki je imel dovolj praznega prostora.

Sedaj sem probal na 3 različne ključke 8 - 16 Gb, jih potem formatiral in probal že enkrat vendar napiše ''Datoteka ...... je prevelika za ciljni datotečni sistem..

Seveda bi raje film pogledal na TV kot na PC-ju..

Zakaj pride do tega ... ali potrebno formatirati v drugi datotečni sistem ''NTFS'' sam pol moram spet probat ali ga bere TV?
Priponke
Problem_01.jpg
Problem_02.jpg
Problem_03.jpg
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 249
Pridružen: 26 Apr 2015, 12:56
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 26 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a webmouse » 05 Nov 2017, 11:35

V NTFS kopira ... Upam da tud TV bere..
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 249
Pridružen: 26 Apr 2015, 12:56
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 26 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a SiByte » 05 Nov 2017, 11:35

Težava je v datotečnem sistemu FAT32. Poskusi z NTFS, mogoče bo delalo, če ti dela prenosni disk (če si kdaj probal) bo tudi USB ključek.

Lahko pa poskusiš z exFAT ta "nima" omejitev tako kot FAT32 4GB max datoteka in 8TB max particija.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 514
Pridružen: 13 Mar 2016, 16:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a reber » 05 Nov 2017, 11:56

Seveda pametni televizorji berejo NTFS, namesto USB ključka lahko priključiš zunanji USB disk z NTFS in dela.

Tudi sam gledam filme na televizorju iz USB ključka, ker mi ni uspelo prepričati televizorja, da bi z njim brskal po mreži in bi direktno preko mreže bral iz mrežnega diska oziroma diska v skupni rabi na računalniku s torrenti.

USB ključek je potrebno formatirati v NTFS, pri tej spremembi računalnik nekaj joka, zato je treba v disk managerju (oziroma tam nekje) to potrditi in se strninjati z nekimi pogoji, ker NTFS je bolj občutljiv kot FAT32, če pogon izključiš brez varnega odstranjevanja...

Kljub temu, da imam večje ključke formatiranje v NTFS, nikoli ne uporabljam varnega odstranjevanja, samo počakam več kot 10 sekund, ko neham kopirat na ključek in ko zaprem okno. Ne spomnim se, kje opisuje problem, ampak finta je v nekakšnem zaključevanju... no, že prej na FAT32 ključka nisem odstranil kar tako, vedno sem malo počakal po kopiranju, da je lučka nehala utripat in še nekaj sekund.

Pri branju ni takega problema.
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 740
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 189

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a jlbohinc » 05 Nov 2017, 12:09

Tisti, ki veliko gledate filme iz pcja na tvju, in se vedno kopirate na usb... Samo kot predlog.
Obstaja cel kup DLNA serverjev, tudi windows media player to podpira, ce mate le kolikor toliko spodoben TV, drugace se dokupi za 20€ android box, na katerem lahlo lavfate tudi xbmc oz. kodi.
Ce mate po moznosti se kak nas oz. server, in na njem filme, pa se toliko bolje.
jlbohinc
 
Prispevkov: 407
Pridružen: 02 Apr 2015, 10:25
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: valter
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a webmouse » 05 Nov 2017, 12:25

reber je napisal/-a:Seveda pametni televizorji berejo NTFS, namesto USB ključka lahko priključiš zunanji USB disk z NTFS in dela.

Tudi sam gledam filme na televizorju iz USB ključka, ker mi ni uspelo prepričati televizorja, da bi z njim brskal po mreži in bi direktno preko mreže bral iz mrežnega diska oziroma diska v skupni rabi na računalniku s torrenti.

USB ključek je potrebno formatirati v NTFS, pri tej spremembi računalnik nekaj joka, zato je treba v disk managerju (oziroma tam nekje) to potrditi in se strninjati z nekimi pogoji, ker NTFS je bolj občutljiv kot FAT32, če pogon izključiš brez varnega odstranjevanja...

Kljub temu, da imam večje ključke formatiranje v NTFS, nikoli ne uporabljam varnega odstranjevanja, samo počakam več kot 10 sekund, ko neham kopirat na ključek in ko zaprem okno. Nes pomnim se, kje opisuje problem, ampak finta je v nekakšnem zaključevanju... no, že prej na FAT32 ključka nisem odstranil kar tako, vedno sem malo počakal po kopiranju, da je lučka nehala utripat in še nekaj sekund.

Pri branju ni takega problema.


Naredil tako .... res je nekaj jokal... Sem ''skontal ko sem pisal vprašanje post .... prej nisem prebral do konca in nisem polagal pažnje v ''datotečni sistem'' zame je bilo samo da je datoteka prevelika.

DLNA sem uporabljal na prejšnjem TV ... na tem me to še čaka, samo moram prej vzpostaviti NAS v ta namen ... kar pa bo malo počakalo na rebalnas proračuna :D
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 249
Pridružen: 26 Apr 2015, 12:56
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 26 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 06 Nov 2017, 07:26

reber je napisal/-a:Kljub temu, da imam večje ključke formatiranje v NTFS, nikoli ne uporabljam varnega odstranjevanja, samo počakam več kot 10 sekund, ko neham kopirat na ključek in ko zaprem okno. Ne spomnim se, kje opisuje problem, ampak finta je v nekakšnem zaključevanju... no, že prej na FAT32 ključka nisem odstranil kar tako, vedno sem malo počakal po kopiranju, da je lučka nehala utripat in še nekaj sekund.

Pri branju ni takega problema.


Problem je v cacheu. Windowsi so včasih za zapisovanje uporabljali write-back cache (torej, ko si nekaj zapisal, to dejansko še ni bilo tisti trenutek zapisano na ključek ampak komaj takrat, ko se je Gates odločil, da bodo to naredila).
Če karikiram na primeru: Zapisal bi 100x po 1 byte. Pri vsakem zapisu enega bytea, bi moral popravit tudi TOC (table of contents) na ključku z novo velikostjo datoteke itd... To vodi k prekomerni obrabi flasha, hkrati pa je časovno potratno.
Ker so se te spremembe "zbirale" in potem zapisale na koncu, se pač ni smelo odstranit ključka, dokler niso bile vse spremembe zapisane, ker drugače podatki niso bili konsistentni (vse je bilo zapisano "na pol"). Od tod tudi izhajajo problemi, da če si ključek prehitro odstranil, včasih celo ni bil več berljiv in si ga moral na novo formatirat.
Zadevo se je dalo izklopit, novejši windowsi pa so imeli že po defaultu izklopljeno.

Če se prav spomnim (popravite me, če se motim), je bila podobna zadeva tudi na prvih linux distribucijah (še v času 386k in podobnih), kjer si moral pred ugašanjem računalnika nekaj pognat (mogoče celo "shutdown"), da je zapisalo vse v cache-u na disk.

Pa ne zdaj takoj skočit, če je zadeva tako "nestabilna", zakaj se pa sploh uporablja... Write-back cache je zelo dobra stvar (in zelo pohitri delovanje) in je pač treba vzet v zakup slabosti oz. delat po nekih pravilih, da do problemov ne pride.
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 537
Pridružen: 22 Jan 2015, 14:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 163 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 166

Re: 4Gb ''prevelikih'' za kopirati v 8Gb

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Nov 2017, 07:56

bpavsic je napisal/-a:Če se prav spomnim (popravite me, če se motim), je bila podobna zadeva tudi na prvih linux distribucijah (še v času 386k in podobnih), kjer si moral pred ugašanjem računalnika nekaj pognat (mogoče celo "shutdown"), da je zapisalo vse v cache-u na disk.
Mislim, da je umount tudi rešil ta problem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28976
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5416 krat
Prejel zahvalo: 3700 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost