Excel - uporaba

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a peterp » 28 Jul 2017, 11:52

miharix je napisal/-a:uporabniki, ki se trmasto oklepajo M$ Office
Sem mesec dni nazaj pomagal nečakinji pri seminarski nalogi, ki jo je morala narediti v LibreOffice (pri predmetu informatika). Saj na prvi pogled program zgleda in deluje prav všečno. Ampak na koncu sem ugotovil, da je vsaj zame pravo skropucalo. Samo ena cvetka s slikami. Vstaviš sliko, spremeniš malce velikost, dodaš napis. Vidiš, da nekaj nisi dobro naredil. Uporabiš undo in glej ga zlomka: slika izgine in je ne prikličeš več nazaj niti z redo. Bi opupal, če bi z njim moral delat resne dokumente. Tako da je MS svetlobna leta pred ostalimi. Pa naj si vsakdo misli in uporablja svoje.
peterp
 
Prispevkov: 445
Pridružen: 23 Feb 2015, 14:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 69

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Jul 2017, 12:16

Kaj pa vem,.. Uporabljam exel. Ravno danes sem moral sortirati podatke o majicah po barvah, velikostih,... Glej zlomka! Vse posortira le prvega pusti tam kjer je. (%%$%&%$%$%!
Potem dodam spredaj še eno prazno vrstico in jo vključim v sortiranje. A zdaj pa ja! Vse je naredil prav vključno s to vrstico.

Še namig : Koristim malo funkcij tega mastodonta. Zelo malo. Za potrebe ki so zahtevnejše koristim druga orodja.
To kar me res moti, je, da s prehodom na novo verzijo ne najdem teh nekaj meni uporabnih funkcij. Saj so, a so jih nekam premaknili, dali v drug menu,.. Mogoče je to komu logično, meni je obremenjujoče.

Rezime - čisto vseeno je ali greš na novo verzijo M$ kompleta ali pa na recimo libre ofice. V vsakem primeru se loviš ene dva meseca, potem pa začneš ugotavljat buge. Pri obeh,...

Ostane pa razlika v ceni. ( No ne ravno :mrgreen: ) ali pa slaba vest.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 09:52

zanka je napisal/-a:Jah, tam je ena kljukica, ki zveni: „podatki imajo vzglavje“ oziroma “data includes header“.
Bi kar verjel, če bi sortiral vse podatke v listu.

Ampak sortiral sem samo označeni del.

Ko pa sem v ta označeni del vključil še eno prazno vrstico zgoraj, je posortiral tako, da je to prazno vrstico dal na zadnje mesto, podatke pa premaknil navzgor. Nekaj torej ne štima.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a zanka » 29 Jul 2017, 10:09

Excel razvršča označene podatke. Označeni podatki lahko vsebujejo glavo ali ne.
Sedaj lahko glavo tudi označiš ali je ne, vendar mu moraš v vsakem primeru dati vedeti, ali je glava med označenimi podatki ali ne.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 10:23

zanka je napisal/-a:Excel razvršča označene podatke. Označeni podatki lahko vsebujejo glavo ali ne.
Sedaj lahko glavo tudi označiš ali je ne, vendar mu moraš v vsakem primeru dati vedeti, ali je glava med označenimi podatki ali ne.
Povsem nepotrebna neumnost.
Če hočeš sortirat nekaj označenega je vsakomur logično in jasno, da ne boš označeval glave, ampak podatke.
Za zraven - kaj če imaš pa glavo v kateri nič ne piše ? Ja potem jo da pa na konec pod vse podatke. Kje je tu smisel ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 29 Jul 2017, 12:35

Smisel je, če imaš mnogo kolon in potem pri sortiranju poveš kar z imenom kolone, ki je bolj smiselna kot AA, AB itd. Drugače pa, samo en klik več in zadeva je rešena.

P.s.
Tole se pa že oddaljuje od teme!
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1001
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 160 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Zgražanje nad razvojem Linuxa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 12:56

mirkatmir je napisal/-a:P.s.
Tole se pa že oddaljuje od teme!
Sem dal v posebno temo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a zanka » 29 Jul 2017, 13:01

Včasih pa Excel sam ugotovi, ali imajo označena polja glavo ali je nimajo. Skratka, rešitev obstaja za kakršno koli izbiro polj.

Če je Microsoft spacal Skype za Linux, čakam, da bo še Office. ;)
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 13:07

zanka je napisal/-a:Včasih pa Excel sam ugotovi, ali imajo označena polja glavo ali je nimajo.
Skratka en idiot v M$ je ugotovil kaj jaz hočem in česa ne. Jaz pri tem nimam besede ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a zanka » 29 Jul 2017, 13:15

Seveda jo imaš, še vedno je kljukica (po spominu) desno zgoraj pozivnega okna.

Kar me resnično pri Excelu moti, je samodejno zaznavanje vsebine polja, napišem 3.3 in razume 3. marec!
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 13:32

zanka je napisal/-a:Seveda jo imaš, še vedno je kljukica (po spominu) desno zgoraj pozivnega okna.

Kar me resnično pri Excelu moti, je samodejno zaznavanje vsebine polja, napišem 3.3 in razume 3. marec!

Hah tudi to ja. Prioriteta njegove pameti nad našo. Včasih je s54mtb imel nick name Mare69. Tega nisi na pameten način mogel vnesti v exel.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a mujo » 29 Jul 2017, 13:43

VolkD je napisal/-a:Tega nisi na pameten način mogel vnesti v exel.

Mogoče pa ne poznaš pametnega načina?

Hint: '.
mujo
 
Prispevkov: 732
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a MadMax » 29 Jul 2017, 13:47

VolkD je napisal/-a:...Včasih je s54mtb imel nick name Mare69. Tega nisi na pameten način mogel vnesti v exel.
Seveda si.
Prvi znak si dal ' (tipka desno od 0 na črkovnem delu tipkovnice, nad P in Š). Sam znak se ne prikaže, izvede se kot funkcija.
Tudi drugače v excelu uporaben znak za "neodvisni" vnos.

/edit: prepočasi tipkam, me je mujo že prehitel :oops:
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1665
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 324 krat
Prejel zahvalo: 298 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2017, 13:52

ja ok,..
Saj vem za to. Ampak vedel ali ne, ko sem nick name od ene velike skupine vnašal sem vedno padel na to finto. Potem sem moral popravljat.

Da se ja, prijazno pa ni. Daleč od prijaznega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28177
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5242 krat
Prejel zahvalo: 3646 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a zanka » 29 Jul 2017, 13:55

mujo je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Tega nisi na pameten način mogel vnesti v exel.

Mogoče pa ne poznaš pametnega načina?

Hint: '.


Saj za moj primer bi moral pa vnesti + ali =.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a Cloud » 01 Okt 2017, 13:20

Ali obstaja kakšen trik, da preneseš 3. znak iz enega stoplca v naslednji stolpec?
V stoplcu n imam podatki, ki so ali a ali b katermu s presledkom sledi še en znak (a, b, c, d), sedaj bi jaz rad spravil te znaki, ki so za b v novi stoplec. Obstaja kakšna pametna finta za to ali moram na roko popraviti vseh cca 250 vrstic?
Cloud
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a napetost » 01 Okt 2017, 13:38

=MID(C3;3;1)
V TEM PRIMERU JE C3 CELICA IZ KATERE VLEČEMO 3 ZNAK
Priponke
3 ZNAK.JPG
lp
Janez
janez1322@gmail.com
napetost
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a napetost » 02 Okt 2017, 18:27

Cloud je napisal/-a:Ali obstaja kakšen trik, da preneseš 3. znak iz enega stoplca v naslednji stolpec?
V stoplcu n imam podatki, ki so ali a ali b katermu s presledkom sledi še en znak (a, b, c, d), sedaj bi jaz rad spravil te znaki, ki so za b v novi stoplec. Obstaja kakšna pametna finta za to ali moram na roko popraviti vseh cca 250 vrstic?

Nič ne komentiraš če je ratalo.
lp
Janez
janez1322@gmail.com
napetost
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: Carko
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Excel - uporaba

OdgovorNapisal/-a Cloud » 03 Okt 2017, 21:28

Hvala tole je delovalo. Sedaj pa imam drug problem. Sortiral sem po številkah vnosa in kljub temu, da sem dal naj razširi selekcijo mi je vseeno pometalo na okoli. Problem je, ker sem vmes zaprl excel in tega sedaj en morem ctrl z -jat.
Cloud
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost