Tiskano vezje - kako ?

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 13:59

Imam štiri tiskana vezja, ki so nastala pred vsaj 35 leti. Potrebno bi bilo zadeve narediti ponovno. Načrta niti slučajno ni nikjer več. Pravzaprav ga niti ne potrebujem, saj me ne zanima kako zadeva deluje (pravzaprav me, a ne v tem kontekstu). Rad bi samo narisal vezje oziroma naredil gerberje, da se da vezje narediti.

Nekaj v smislu fotogafije, ki bi jo uskladil glede na velikost in preko nje narisal novo vezje.
Kako to narediti, bo možnosti v Altiumu ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a Cloud » 16 Okt 2019, 14:07

Naredi sliko, jo spremeni v crno belo in uvozi na mehanical layer
Cloud
 
Prispevkov: 1921
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 59 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 14:23

A to se da? Kako to naredim ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a DomenV » 16 Okt 2019, 14:36

Uvoziš sliko kot nek layer, čez njega pa narišeš PCB. Bo pa verjetno nekaj telovadbe s skaliranjem. Pripel sem ustrezno skripto.
Altium image import
Priponke
PCB Logo Creator.zip
(83.42 KiB) Prenešeno 9 krat
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 388
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 55 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a S53SG » 16 Okt 2019, 14:37

S53SG
 
Prispevkov: 132
Pridružen: 06 Dec 2015, 19:30
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a dkone » 16 Okt 2019, 14:50

Darko,

V ta namen sem včasih uporabljal Sprint Layout 5, v katerem sem skenirano tiskano vezje(seveda brez elementov), uvozil(skaliral glede na neko podnožje) in dejansko prerisal in tako dobil digitalno obliko oz. gerberje.

https://www.electronic-software-shop.co ... ut-60.html
dkone
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:19
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 15:26

dkone je napisal/-a:Darko,

V ta namen sem včasih uporabljal Sprint Layout 5,
Isto velja za S53GS: Če se le da, se nebi rad učil še enega novega programa. Če ne bo druge bo pa treba...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 16 Okt 2019, 16:28

Zakaj pa rabis gerberje? Za x-transfer corbo rabis toner na pravem mestu, kar naredis s photoshopom iz skena/fotografije.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10878
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1506 krat
Prejel zahvalo: 3867 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 22:02

Rabim dat delat več sto kosov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 16 Okt 2019, 22:20

aha, ok. Imaš na sourceforge en image to gerber pretvornik. Ne vem pa, ali da uporabne rezultate. Druga opcija je, da uporabiš trace nad sliko in pretvoriš v DXF, potem pa to v gerber.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10878
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1506 krat
Prejel zahvalo: 3867 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 23:04

s54mtb je napisal/-a:aha, ok. Imaš na sourceforge en image to gerber pretvornik. Ne vem pa, ali da uporabne rezultate.
Bom prečekiral in sporočim rezultate.
Zaenkrat še čakam ploščice, ki pa so že pospajkane. Torej bo še borba s fotografijami.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 16 Okt 2019, 23:06

Pošlji mi sken vezja. Novi TNG bi morda to znal.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4728
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 673 krat
Prejel zahvalo: 1616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Okt 2019, 23:25

Kroko je napisal/-a:Pošlji mi sken vezja. Novi TNG bi morda to znal.
Takoj ko vezja dobim in jih razstavim - so malo komplicirano zložena skupaj. Bom naredil več fotografij, ki jih bom potem skušal spraviti v ustrezno merilo. No pred ponedeljkom ne verjamem, da bom imel to doma.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Okt 2019, 00:25

Namesto fotografije raje skeniraj.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4728
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 673 krat
Prejel zahvalo: 1616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Okt 2019, 01:13

Ne morem, vezje je narejeno. Za skeniranje, bi moral pobrat dol elemente.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a dkone » 17 Okt 2019, 07:21

Darko,

Sprin Layout je zelo enostaven program in boš rabil samo 5min, da ga osvojiš. Za kvaliteten sken pa raje razlotaj in poskeniraj.

Spodaj primer prerisanega vezja(Malo je sicer predelano v programu - postavitev elementov).
Priponke
Brez naslova.png
neimenovana.jpg
Original vezje
dkone
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:19
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Tiskano vezje - kako ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Okt 2019, 07:59

dkone je napisal/-a: Za kvaliteten sken pa raje razlotaj in poskeniraj.
Bom še videl, ko bodo vezja pri meni. Mogoče se bo pa dalo dobiti celo načrt.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40123
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8301 krat
Prejel zahvalo: 4865 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: dotbot in 1 gost