Altium - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 24 Nov 2017, 14:13

Tam imas pri kreiranju elementa parts
Cloud
 
Prispevkov: 1388
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2017, 14:33

Pri vsaki komponenti imaš funkcijo part. Poišči malo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a radix » 25 Nov 2017, 00:09

radix
 
Prispevkov: 1161
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 191 krat
Prejel zahvalo: 263 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Nov 2017, 19:58

Altium 17.1.6.
Kako narediti Board Shape do roba Keep-Out Layer-ja ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krko » 27 Nov 2017, 22:40

Place-> keepout (na dnu.)
krko
 
Prispevkov: 972
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 29 Nov 2017, 14:38

A se v tem Altiumu ploščice obrezujejo drugače kot pa z Keep-Out-Layerjem?
Namreč če izberem Keep-Out-Layer in želim narisati obliko z P-L bližnjico, se mi takoj zamenja Layer na recimo top ali bottom oz. nekaj drugega?
Nikakor ne morem risati na KOL.

Aaaaaaa, place keepout ..... jao komplicirajo.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 29 Nov 2017, 15:01

Jaz za obrez uporabljam PC Board Shape
Cloud
 
Prispevkov: 1388
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 29 Nov 2017, 15:24

Po de-factu se naredi obrez z Keep-out-layer, nato zadevo selctaš (E-S-A) in daš Deisgn- Board shape - Define from selected objects (D-S-D). Ta model izrezovanja ploščic se je uveljavil v profesionalnem svetu. Tudi ko daš ploščico izdelovati ponavadi ne rabiš več jasno povedati, da je obrez narejen na tem sloju (KOL) ampak se že po splošnem to pričakuje.

Par let nazaj v času Protela, je bila navada profesionalcev, da so v PCB delavniško risbo na dnu oz. v info tablet napisali komentar v stilu: Obrez po Keep-out-Layerju.

PS: Aja pa ne pozabiš potem še unselectat vse z Shift-C.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 29 Nov 2017, 16:06

jaz pa narišem oz. uvozim obliko ploščice, jo označim in

Design >> Board Shape >> Define from selected objects
horvi
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Nov 2017, 16:27

horvi je napisal/-a:jaz pa narišem oz. uvozim obliko ploščice, jo označim in

Design >> Board Shape >> Define from selected objects
No pa naredi v 17-tki tako, če uspeš!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Nov 2017, 16:30

VolkD je napisal/-a:No pa naredi v 17-tki tako, če uspeš!

Jaz mu kar verjamem :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Nov 2017, 16:56

tilz0R je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:No pa naredi v 17-tki tako, če uspeš!

Jaz mu kar verjamem :)
Kaj verjameš ?
Meni je to v 16-ki lepo delalo, v 17-ki pa ne. Očitno so nekaj spremenili.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 29 Nov 2017, 18:29

Nekaj priročnega sem danes ugotovil. Pri prejšnji verziji (14) ni bilo mogoče vstaviti logotipa v PCB kot silkscreen. V tej verziji lahko to storimo z copypaste.

1. Place the desired logo image (in BMP or PNG format) into a Microsoft Word document.
2. Highlight the image in Microsoft Word and copy it to the clipboard.
3. Open the required target PCB document in Altium Designer.
4. Paste the image from the clipboard (Edit » Paste, or Ctrl+V).
5. The image will appear floating on the cursor, simply click at the desired location in the workspace to effect placement.

Vir:
http://www.altium.com/documentation/15.1/display/ADES/((Including+Barcodes+and+Logos))_AD
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 29 Nov 2017, 18:52

VolkD je napisal/-a:No pa naredi v 17-tki tako, če uspeš!


ravnokar poskusil ...
brd01.png

brd02.png

brd03.png

brd04.png
horvi
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 29 Nov 2017, 19:07

V 17.x so keepout iz navadnega "track" layerja dali v cisto svojo kategorijo. To za seboj potegne malo komplikacij, ja ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 386 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 71

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Nov 2017, 19:08

A?? Mehanical layer ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 29 Nov 2017, 19:36

Se to ne ... Keepouta zdaj sploh ne mores spremeniti v noben drug layer (kot prej, ko si npr narisal obrobo v top cooper in ji nato samo spremenil layer na keepout), ker je cisto svoja "kategorija".
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 386 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 71

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Nov 2017, 20:36

mucek je napisal/-a:Se to ne ... Keepouta zdaj sploh ne mores spremeniti v noben drug layer (kot prej, ko si npr narisal obrobo v top cooper in ji nato samo spremenil layer na keepout), ker je cisto svoja "kategorija".
Zakaj bi to bilo dobro? Nekako ne razumem vzgibov, ki so pripeljali do tega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Nov 2017, 20:48

Zdaj npr. lahko enostavno narediš keepout samo na spodnje layeryu pod oscilatorjem, da ločiš QGND od ostale mase, ki pa ne teži glede oddaljenosti od padov in 3D modela
Dorijan
 
Prispevkov: 639
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 30 Nov 2017, 08:56

VolkD je napisal/-a:A?? Mehanical layer ?

... to sem doma na hitro probal ... načeloma je vseeno kater layer uporabiš ze generiranje "board shape-a", na firmi imam že od začetka en layer poimenovan "BRD" in na njemu rišem obliko tiskanine in jo tudi izvozim v *.BRD gerber

Keep-Out layer mi že od začetka ni "dišal" za risanje oblike tiskanine
horvi
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Nov 2017, 11:49

Še vedno imam problem. Nekako ne gre določiti board shape. Moram pa povedati, da je bila tiskanina risana v starejši verziji. Bi to lahko bil razlog ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 30 Nov 2017, 11:58

Prestaviš se na Keep-Out-Layer, daš komando P-K-T narišeš in izrežeš.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Nov 2017, 13:27

MocnikG je napisal/-a:Prestaviš se na Keep-Out-Layer, daš komando P-K-T narišeš in izrežeš.
Ne boš verjel, a ne gre.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 30 Nov 2017, 14:18

Aha, in kje se zatakne?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Nov 2017, 15:42

MocnikG je napisal/-a:Aha, in kje se zatakne?
Vse gre, vse narišem, ko pa potem na označeno kliknem "Define from selected object", bord izgine. Ni ga nikjer več. Kot da nebi izbral ničesar.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 30 Nov 2017, 16:13

Mogoče je odšla neznano kam, z Ctrl-PgDwn jo je možno priklicati nazaj.
Čudno, zadeva se obnaša kot ne bi imel okvirja zaključenega in bi nekje bil nedefiniran rob, oz. ga sploh ne bi bilo.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Nov 2017, 16:22

Sem šel še enkrat pregledat in poizkusit. Še enkrat sem narisal kep-out layer. Zdaj mi je javilo sledeče:

Multiple paths found.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Nov 2017, 16:43

Verjetno je res neka nekompatibilnost med verzijami.
Problem sem rešil tako, da sem namesto, da označim celo vezje, označil samo linije keep-out layerja. Torej najprej prvo, napo pa klik na drugo pa držal shift na tipkovnici. Ko sem imel vse štiri, je potem funkcija Design->Board Shape -> Define from selected objects delovala normalno. Tako kot običajno deluje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a marko » 08 Dec 2017, 10:47

Živjo.

Velikokrat bi rad na hitro preveril če so kondenzatorji/upori pravilni v modelu in na položenem vezju, zato bi rad vrednost upora videl tudi v 3d načinu. Opazil sem, da ima ta footprint en vse številke napisane v mechanical layerju. Kako bi tole pripopal v 3d način? Jaz si predstavljam, da bi posamezno številko lahko označim, vse ostalo pa skril in jo prikazal v 3d načinu. Ampak ko označim to številko lahko samo dodelim Mechanical layer 1-16.Ti layerji pa se ne vidijo v 3d prikazu. Za teh 30 uporov/tranzistorjev ki jih imam (itak že sedaj kot ločene elemente zaradi BOM-a) bom pač dodal še posamezni footprint, samo en način rabim kako prikazati te vrednosti. Ve kdo?

Untitled.png
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 893
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2017, 11:00

S tem sem se zelo dolgo ukvarjal in nisem našel boljšega načina kot je to, da naredim za vsak upor svoje 3d telo in vse skupaj strpam v knjižnico. Če ima kdo boljšo idejo prosim naj jo deli z nami, v nasprotju pa lahko jaz svojo knjižnico delim z vsemi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a marko » 08 Dec 2017, 11:18

Prosim za 3d footprint knjižnico :)
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 893
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2017, 11:22

marko je napisal/-a:Prosim za 3d footprint knjižnico :)

3D.rar
(21.18 MiB) Prenešeno 15 krat

Izvoli.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a marko » 08 Dec 2017, 11:25

Super, hvala. Škoda, da ni 0603 uporov notri :(
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 893
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2017, 11:49

marko je napisal/-a:Super, hvala. Škoda, da ni 0603 uporov notri :(
Preslabo vidim za tovrstne bolhe. No mogoče bom pa naredil - v prihodnje bom nekaj tega potreboval.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Dec 2017, 11:55

VolkD je napisal/-a:Preslabo vidim za tovrstne bolhe.


Sej samo uporabiš zoom v Altiumu in je ;)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2017, 13:58

tilz0R je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Preslabo vidim za tovrstne bolhe.


Sej samo uporabiš zoom v Altiumu in je ;)
Če bi se ta zoom dalo postaviti še na mizo v delavnico,... :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a damo » 08 Dec 2017, 17:54

Altium se je malo čudno obnašal in nekak je postavil eno komponento izved sheeta (na shemi). Zdaj mi ta komponenta nagaja in jo vedno naloži na pcb. Komponente v shematiku ne morem selektirat in izbrat. Tudi če grem na find component: F1 (gre za varovalko), je ne morem izbrat.

Kako se tega hudiča znebit?
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 561
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2017, 17:59

damo je napisal/-a:Komponente v shematiku ne morem selektirat in izbrat.
Kaj pa na pcb-ju ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a damo » 08 Dec 2017, 19:48

Na pcb mi komponento postavi in jo tudi lahko izbrišem.
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 561
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 08 Dec 2017, 20:18

Poznam problem, butast pristop, kjer ne mores nic delati izven "lista". Imel isti problem, ko sem list iz lezece postavil v pokoncno orientacijo. Ni boga, da kaj delas s komponentami zunaj posvecenega prostora ... Poskusi najti format predloge, kjer bo komponenta znotraj delovnega prostora ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 386 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 71

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a damo » 08 Dec 2017, 21:48

Mucek hvala za nasvet! Sem spremenil iz A3 v A0, pobrisal in dal nazaj na A3.

Včasih so enostavne rešitve pred nosom, le jaz jih ne vidim :_dunno
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 561
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a damo » 09 Dec 2017, 09:32

Imam probleme s cut-outi.

Narišem lik z linijami, označim, pritisnem T-V-B in mi naredi cutout. Linije nato izbrišem, cutout ostane. Ko naredim gerberje kitajcu, le ta izrezov ne vidi. Moram kaj posebej definirat? Gerberje naredim po navodilu iz pcbway.

Druga reč, kako narisati V-cut za razlomit ploščico?

Gre se za Altium 16.
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 561
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a mucek » 09 Dec 2017, 10:05

Ne brisat linij, ampak jih daj v en layer ... Po defaultu kitajc gleda keepout obris. Za vcut jim napisi v opombe.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1411
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 386 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 71

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a damo » 09 Dec 2017, 13:49

Aha, sem pustil na keepout layerju za kitajca, pa naredilo mi je board cutout region za 3d prikaz za mene.

Sej mi je Mare že dal navodila, pa sem po svoji pameti še linije zbrisal...
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 561
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 11 Dec 2017, 08:33

VolkD je napisal/-a:S tem sem se zelo dolgo ukvarjal in nisem našel boljšega načina kot je to, da naredim za vsak upor svoje 3d telo in vse skupaj strpam v knjižnico. Če ima kdo boljšo idejo prosim naj jo deli z nami, v nasprotju pa lahko jaz svojo knjižnico delim z vsemi.


Posredujem odgovor Altium mojstrov, ala Brekalo - (ni bilo preddefinirano s katero verzijo Altiuma) - pa samo kot zanimivost:

Prva možnost niti ni tako slaba.

Ispisati vrijednosti komponente na 3D model možete na dva načina.

Da, potrebno je imati 3D model za svaku vrijednost. Ako Vam se ipak ne da raditi koliko modela imate jako dobar alat za izradu dokumentacije (Draftsman) gdje možete detaljno objasniti i istaknuti određene ili sve komponente. Napomena: Obično korisnici stavljaju oznaku footprinta na 3D model, a vrijednost komponente na Silkscreen PCB-a

1. Na ekstruziju možete dodati file sa slikom (texture), tj. dodati je na površinu teksture.
Extruziju možete sami napraviti u Altiumu ili pomoću funkcije Tools>Manage 3D bodies for components on Bord.
primjer kao na slici niže, gdje je na extruziju dodana grafika

image001.png


2. Urediti STEP model tako da na STEP modelu imamo željene vrijednosti. Uređivanje STEP modela nije moguće u Altiumu već za to treba koristiti neki MCAD program.
ovako izgleda STEP model sa tekstom.

image005.png
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Dec 2017, 11:03

Žal pa 3D objekt, ki mu dodamo skin ne gre skozi. Altim skin preprosto zanemari. Treba je narediti napis, ki je extrudan.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a marko » 11 Dec 2017, 12:34

Ta rešitev se v celoti naredi v Altiumu, brez uporabe zunanjih programov:
Napišemo besedilo v poljuben mechanical layer, kliknemo na to besedilo in damo extrude in dvignemo na višino, ki je nad modelom (v mojem primeru 0.5mm)
V mojem primeru sem izbral samo številko 3.

alt1.png

alt2.png

alt3.png
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 893
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 11 Dec 2017, 13:46

Sem napisal 100nF, v Mechanical 15, označil, Place - 3dbody - Extruded in nastavim mechanical 15 layer in višino 3 mm. Pa mi Altium ko pritisnem OK ponudi, da narišem ta objekt.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Dec 2017, 14:09

Ne vem no. Jaz pravim tako:
Vsakemu svoje. Altium je precej neroden za risanje 3D objektov. Pa mnogo tega niti ne zna narisat. 3D objekt narišeš z drugim namenskim programom in ga uvoziš v altium. Je vse lažje. Tudi kopiranje med podobnimi elementi je potem enostavno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27809
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 11 Dec 2017, 14:34

Super bi bilo, če bi obstajala opcija, da bi lahko step modelu spreminjal vrednosti nekih parametrov. Potem bi imel program, ki bi mu nastavil, da zgenerira x št. y modelov z napisom, ki bi jih preddefiniral v Altiumu (vrednosti) izvozil v CSV fajl, kot BOM.csv z stolpcem value. Zgenerirane step modele, bi potem vključeval v PCB projekt. Obstaja kaj podobnega: smart step model with set parameter?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron