Altium - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Mar 2015, 00:21

Vedno me kdo pocuka za rokav in sprašuje kako se kaj naredi. No tokrat pa nisem znal odgovoriti na vprašanje. Še več, tudi sam bi to rad vedel.

Včasih pridemo do situacije, ko se preprosto ne da zrutati zadeve, ker je premalo prostora. V tem primeru je najlažje vstaviti mostiček, ali da bo bolj jasno za kaj se gre - upor vrednosti 0R0.
Seveda se kontrola rutanja buni in tega noče sprejeti. Ali obstaja način, da bi to kontrolo prepričal da je to iti net ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Mar 2015, 09:43

Uh...to sem že imel...da se spomnim:
mislim da daš gor SMD upor, dvoklikneš nanj, da odpreš lastnosti in pod "Type" daš "Graphical". nato odpreš vsak njegov pad posebej, mu določiš pravilen net in pod jumper ID daš 1 (na naslednjem jumperju 2...). Ko daš "OK", bi moral dobiti tak lep lok namesto povezave.

Imam pa tudi jaz vprašanje:

EDIT:Na tole sem si zgoraj že odgovoril (daš lastnosti elementa "graphical") :D
(imam shemo, to prenesem na pcb (Design->update pcb...) in rišem PCB. Vse OK, dokler na tistem PCBju ročno ne dodam neko komponento (recimo znak za vijak, narisan okvirček LCD-ja... karkoli je v PCB knjižnici). Potem na SCH nekaj popravim in ko spet dam "Update" mi v "engineering change order" vsakič hoče tisto komponento brisat, tako da moram vedno pazit in ročno odstranit kljukico.

Je to mogoče na kakšen način altiumu dopovedati, naj dotično komponento pusti pri miru? Think )



In druga stvar: v lastnostih elementa na SCH imam več možnih footprintov, ki pa so na tistem drop-down meniju vedno razmetani prosto po prešernu. Je to mogoče kakorkoli sortirati? Če grem v urejanje knjižnice jih lahko razporedim po abecedi, pa nič ne pomaga...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2720
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 56

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 31 Mar 2015, 09:48

Protonček: Jaz si naredim za vsak vijak itd tudi sch simbol. Je hecno, ampak deluje.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2788
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 643 krat
Prejel zahvalo: 654 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Mar 2015, 09:55

Ja, saj sem si jaz potem za vijake tudi tako naredil injih namečem v kot sch-ja nekam. Problem pa je nastal, ko sem v PCB knjižnici na hitro narisal LCD 16x2 in ga dal na PCB samo zato, da sem lahko okoli njega nametal elemente in jih povezal. In vsakič, ko sem kaj popravljal, mi ga je hotel zbrisati. Ja, vem, moral bi v sch to povezati...ampak lcd je na flat kablu in premičen...
bo treba enkrat knjižnico malo v roke prijeti. Ampak sem pa zato zdaj, ko sem Darkotu odgovarjal ugotovil, da je rešitev oznaka "graphical" :mrgreen:
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2720
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 56

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 31 Mar 2015, 16:03

VolkD, obstaja.
Imaš 2 pad-a, katerima daš lahko svoj "Jumper ID". Če klikneš 2x na pad, se ti ta opcija odpre. Našel boš "Jumper ID" opcijo, katera je v default na 0. Če dvema vrednostima nastaviš isto številko, Altium ne bo zajokal v smislu "Un routed net..." :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Mar 2015, 21:06

Ja, samo ta dva pada morata biti del ene komponente, kateri v najnovejši verziji lahko dodeliš Type "jumper", v prejšnjih pa si moral dodeliti tip "Graphical". Sem ravno poskusil in če postaviš na PCB dva pada po postopku place ->pad, ne deluje, čeprav jima dodeliš isti jumper ID. Vsaj meni ne dela, ali pa ne znam...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2720
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 56

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 31 Mar 2015, 21:09

Protoncek, ti sem pa pozabil.
Seveda, jaz nastavim element recimo R 0805, ter na obe strani nabijem isti net name (primer, na obe strani dam maso).
Ali je jumper ali graphical pa nisem nikoli določal. Samo padoma določil Jumper ID in to je to.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Mar 2015, 21:20

Ne vem, ravno sem se malo igral in če elementu NE določim graphical, potem mi Update iz SCH-ja obvezno hoče ta element izbrisati, zato ker ga pač ni v shemi. Tudi če nastavim na jumper. V čem je potem finta jumperja, če ga avtomatika vztrajno hoče brisat...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2720
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 56

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Mar 2015, 22:07

Protoncek je napisal/-a:Ne vem, ravno sem se malo igral in če elementu NE določim graphical, potem mi Update iz SCH-ja obvezno hoče ta element izbrisati, zato ker ga pač ni v shemi. Tudi če nastavim na jumper. V čem je potem finta jumperja, če ga avtomatika vztrajno hoče brisat...
To je bil moj point.

Saj v principu lahko v schematic narišeš en upor, ki je kratkosklenjen z isto žico kot je net ki to potrebuje. Ampak potem iz tega nastane ena nepregledna shema.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Apr 2015, 11:18

No pa sem v situaciji, ko tudi v shemi ne morem dodati upora 0R0, ker je shema risana logično, vezje pa prostorsko. Skratka na shemi bi moral paralelno po celi dolžini sheme peljati dve žice, med njima pa dodati 0R0, potem pa nekatere stvari vezati na eno, druge pa na drugo žico.
Skrajno nepregledno.

Razen tega se mi tu zdi butasto to, da bi moral iz vezja nazaj popravljat shemo, namesto, da bi bilo obratno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a diehart » 21 Maj 2015, 10:24

Se da v Altiumu masovno urejati BOM v smislu tabelice, kjer bi vpisoval vrednosti in bi se to potem poznalo tudi na shematiki in pcbju?
diehart
 
Prispevkov: 381
Pridružen: 20 Jan 2015, 11:21
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a TilenS » 21 Maj 2015, 20:04

Če se je mogoče s tem že kdo ukvarjal.

Imam element (konektor) kateri pač ima glede na funkcijo v vezju določen pinout. Zaenkrat imam zadevo rešeno tako, da sem z istim konektorjem naredil več elementov vsakega z svojim pinout-om ter pripadajočo grafiko za sch. Zadeva deluje, ampak me moti ker mi potem v BOM doda ta isti konektor kot različne konektorje, najraje bi imel da je v BOM pač samo en konektor in potem količina. Kako to rešujete?
TilenS
 
Prispevkov: 304
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 23 Maj 2015, 11:06

@VolkD: http://techdocs.altium.com/display/ADOH ... er+Support

@dieahart: A funkcija find similar objects lahko naredi tisto kar bi rad dosegel v tabele. Malo bolj pojasni vprašanje.

@TilenS: Če je konektor isti bi moralo zaznati da je isti. Bi pripel screenshote konektorjev na shematiki?
Dorijan
 
Prispevkov: 639
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a diehart » 25 Maj 2015, 12:23

Imam kar nekaj komponent v projektu in v comment sem recimo uporom napisal samo footprint (točno vrednost pišem na desno stran). Sedaj pa bi rad vsem tem uporom še dodal vrednost, da ima pick&palce operater še vrednost upora, da mu ni treba iskati po BOM-u.

Find similar deluje, vendar lahko iščem samo po eni vrednosti naenkrat na eni shematiki, shem imam pa v projektu sedem in moram ponoviti postopek 7x. Zato me zanima če obstaja hitrejši postopek.
diehart
 
Prispevkov: 381
Pridružen: 20 Jan 2015, 11:21
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a jure94 » 25 Maj 2015, 16:06

Mogoče kdo ve, kako se naredi eno skupno točko za različne mase? Naprimer za analogni in digitalni del GND, da bi se stikala samo na enem pinu konektorja, ali pa na enem uporu itd.
Za tole vprašanje je pa kriv tale članek: http://www.analog.com/library/analogdia ... unded.html (in pa še en drug, ki ga pa ne najdem).
Uporabniški avatar
jure94
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:33
Kraj: Jesenice/Ljubljana
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Maj 2015, 16:07

Naredi 2 neta, nastavi v rules "Allow short curcuit" in nastavi jim clearance na 0.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 25 Maj 2015, 16:35

... tudi za ta problem ima Altium posebno "orodje". Išči "net ties" ...

POVEZAVA
horvi
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Jule » 13 Jul 2015, 21:19

Mene pa zanima če je rešitev sledečemu poblemu:

Upam, da ne bom spet preveč zakompliciral opisa. Pozorno berite :D

Imam v shemi več kanalov - več enakih delov vezja.
Da poenostavim za lažji opis:
V isti shemi se mi recimo večkrat pojavi nek uporovni delilnik pred pinom AD konverterja. 2 upora zaporedno In na sredini izhod ven recimo na en kondenzator.

Ker sem len(in imam rad simetrično routane kanale), ko rišem tiskanino postavim vsak tak delilnik v ločen "Room" in želim postaviti in povezati elemente le v enem "room-u" in nato copy room formats na druge roome, da bodo vsi ostali "room-i" s temi tremi elementi imeli enako postavitev elementov in enak routing.

Tu je problem kako povedati altiumu, da so elementi prvega delilnika(R1,R2,C1), ista stvar kot drugi delilnik (R5,R6,C4). Ker copy room formats jasno vrže ven error, ker ne najde ujemajočih komponent.


Vem, da se da delati multichannel design z hirearhičnimi shemami in raznimi bloki, katere multipliciraš, ampak to vezje vseeno ni tako veliko, da bi ga s tem razdelil na toliko delov. Tam vem, da copy room formats deluje. Recimo uporovnega delilnika ni smiselno dat v svoj blokec, ker potem glavna shema postane nepregledna.

To z uporovnim delilnikom sem poenostavil za lažji opis, drugače imam kake 15 elementov v teh ponavljajočih delih.
Jule
 
Prispevkov: 672
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:00
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 13 Jul 2015, 21:54

Mislim, da moraš v vsakem primeru naredit podshemo.
Lahko pa v orignalni shemi pustiš en komplet pa daš čez compile mask, ali pa prilepiš kar sliko segmenta. (To s slikami je precej uporabno če hočeš imeti pinout konektorja in kablaže na istem mestu)
Dorijan
 
Prispevkov: 639
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 15 Jul 2015, 23:28

Zabredel v težave.
Imam prenosnik brez numerične tipkovice.

Kako menjat layer/vstavit vio (zvezdica) sedaj?

Lepo prosim za pomoč :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Jul 2015, 23:31

Shift in tipka zraven backspace mogoče?
krko
 
Prispevkov: 972
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 15 Jul 2015, 23:32

Prvi poizkus je bil to. Brez uspeha.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 15 Jul 2015, 23:37

Kako se voziš s fičkom 240? Ja, se ne! Altium je orodje za konkretne delovne popstaje z več monitorji, primernim mišem in numerično tipkovnico poleg osnovne.

Lahko pa dvoklikneš na menujsko vrstico in se ti pojavijo opcije urejevalnika. Izberi bližnjice (PCB shortcuts), kjer lahko stvari zamenjaš. Samo jaz tega nebi počel :_CR
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1055 krat
Prejel zahvalo: 2601 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 15 Jul 2015, 23:38

To sem rabil, hvala Mare :)

Hja, sej tudi na 14" računalnik se da lahko 2 monitorja :D Samo še vedno manjkajo tipke :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Jul 2015, 23:39

s54mtb je napisal/-a:Altium je orodje za konkretne delovne popstaje z več monitorji, primernim mišem in numerično tipkovnico poleg osnovne.
Res je, meni je dva monitorja malo.
Na prvem imam pcb, na drugem sch, kar ostane (orodja) je na tretjem. Potem šele vidiš to kar zdaj sploh ne vidiš, torej to, kako močno orodje je to.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Jul 2015, 00:24

Še za ostale:

Desni klik na enem izmed zgornjih menujev in "Customize", kjer se odpre novo okno,
Na levi strani klikni na "All", nato spodaj na desno vpiši "Next Layer". Nastavi svojo bližnjico.

Hvala Mare.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Jule » 16 Jul 2015, 11:38

http://techdocs.altium.com/display/ADOH ... quirements

Recommended System Requirements:
Dual monitors with at least 1680x1050 (widescreen) or 1600x1200 (4:3) screen resolution

Minimum System Requirements
Main monitor 1280x1024 screen resolution at no greater than 100% DPI scaling
Strongly recommended: second monitor with minimum 1280x1024 resolution at 100% DPI scaling


:D

Jaz sem nekaj časa vstrajal na prenosniku 16' (resolucija cca 1300x750), pa se marsikatero okence v menuju odpre izven zaslona, tako da ne moreš kliknit gumba OK, ker je izven zaslona.

Sedaj še vedno delam na istem prenosniku, vendar je pod mizo, uporabljam zunanjo tipkovnico in miš, ter 24' zaslon. pogrešam še en zaslon. Ali pa dva. Teh pri altiumu ni nikoli preveč. :D
Jule
 
Prispevkov: 672
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:00
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Jul 2015, 12:14

Problem nimam pri resoluciji, ker imam 2560x1440, ampak ker nimam numerične tipkovnice, ker je prenosnik 14".
Imam tudi zunanji 22" monitor, kar mi zadostuje.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a TilenS » 16 Jul 2015, 13:42

Sicer imam dva monitorja ampak oba redko uporabljam pri Altiumu. Ne vem verjetno pač nisem navajen :) Če ga imam v uporabi tam ponavadi pregledujem kakšen datasheet.

Ko enkrat zrišem shemo jo potem pri večni projektov nekako niti ne rabim več. Kritične komponente ter net-e si pa porazdelim v različne class-e tako, da na pcb-ju kasneje vem kam gre kaj.

Sigurno pa pride prav pri večjih projektih.
TilenS
 
Prispevkov: 304
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a gumby » 16 Jul 2015, 13:56

Altium na prenosniku? Eni ste pa res mazohisti... :lol:
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 16 Jul 2015, 14:36

gumby je napisal/-a:Altium na prenosniku? Eni ste pa res mazohisti... :lol:

ThinkPad T410s(predlani 390€ na bolhi) i5, 4GB rama, 2x SSD 128GB(en namesto cd roma) na direktnem soncu uporaben 14" anti glare zaslon in pod 2kg. Skratka ni ravno mučenje, še posebej proti kišti na firmi, kjer lahko slišiš če je računalnik vlkopljen ali ne.

V študentu pa še usb NunPad, 24" IPS monitor in Logitech MX performance.
Pa si nisem mislil dokler nisem doživel. Ampak 8ur na TFT proti IPS je pravo mučenje za oči.

Povzetek - niso vsi prenosniki ali delovne postaje isti ima tufi periferija recejšen pomen. Pa dokler je plata pod 20x20cm, dvoslojna in do nekaj 100komponet nimam problemov. Za povrh je enostaven za prenašat, si ne mučim oči in kar je vsaj meni najbolj pomembno ga ne slišim.
Dorijan
 
Prispevkov: 639
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 16 Jul 2015, 15:53

A ste hecni. saj je res vroče. ne same neumne pravit.
A z ušesi rišeš tiskana vezja.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1071
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 16 Jul 2015, 15:56

Tudi jaz uporabljam Altium na prenosniku.
Je Dell Precision. Ponavadi je na docking stationu. gor pa še dva 24' monitorja.
Ko pa nisem doma, gre pa tudi nekako samo na prenosniku. Tudi 6 slojna vezja se da risati. Je pa bolj mučenje kot ne. Kdor nima numerične tipkovnice na prenosniku, naj si kupi vsaj ta malo USB numerično. Je življenje precej lepše. :D
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2788
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 643 krat
Prejel zahvalo: 654 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a gumby » 17 Jul 2015, 07:18

borisz je napisal/-a:Tudi jaz uporabljam Altium na prenosniku.
Je Dell Precision. Ponavadi je na docking stationu. gor pa še dva 24' monitorja.

Temu bi po robotsko lahko rekli "DOES NOT COMPUTE". Docking station in dva 24" monitorja (po možnosti še normalna tipkovnica in miš zraven) pač ni več "prenosnik" :mrgreen:
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Jul 2015, 10:57

Celo tole ima:
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4044
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 616 krat
Prejel zahvalo: 1304 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 240

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Jule » 17 Jul 2015, 11:28

Offtopic:
Altium ima res neroden 3D pogled z mišjo.

Jaz imam doma Leap Motion, in čakam, kdaj bodo naredili podporo za Altium :D



Stvar je zelo zanimiva za se igrat, ampak kmalu postane dolgočasna, ker trenutno nimaš kaj resnega delat z njo.
Jule
 
Prispevkov: 672
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:00
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 17 Jul 2015, 11:32

Space Navigator se odlično obnese!
horvi
 
Prispevkov: 141
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a diehart » 17 Jul 2015, 12:54

Še en glas za 3D miša. Ko probaš ni več poti nazaj. :D
diehart
 
Prispevkov: 381
Pridružen: 20 Jan 2015, 11:21
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 18 Jul 2015, 13:14

Delam na dva monitorja. eden je 20" eden pa 17!. Se pa da tudi z enim. numerčnega dela tipk pa ne rabim. Razen -.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1071
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Jul 2015, 21:06

No pa se mi je ustavilo na eni stvari, ki se jo prav gotovo da narediti, a je ne znam.

Kako se naredi podolgovate luknje za konektor za napajanje, kot je vidno na sliki. To je potrebno narediti na PCB-ju, ki je uvožen, torej ne morem uporabiti že narejene knjižnice.

Glej sliko.
Priponke
vtic_napa.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 27 Jul 2015, 21:10

Slot
Priponke
Slot.jpg
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2788
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 643 krat
Prejel zahvalo: 654 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Jul 2015, 23:42

No ta problem sem rešil, zdaj imam pa novega.

Ker je vezje uvoženo od drugod in ga moram popravljati, potrebujem nove povezave ( net-e), da jih dodelim na vezje, ker je potem lažje delo.
Torej kako dodam nov net ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 27 Jul 2015, 23:45

Place->Net ali kaj si mislil?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1456
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Jul 2015, 00:12

tilz0R je napisal/-a:Place->Net ali kaj si mislil?
Nekaj podobnega ja.
To znam narediti in tudi problem bi rešil na ta način, ampak bi klikal do jutra.

Rad bi, da dobim netliste tega kar je povezano skupaj. To sem celo uspel dobiti. To kar ne znam je kako vključiti to net listo med veljavne nete.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 28 Jul 2015, 07:27

Design / Netlist / Configure Physical Nets, pa Execute.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2788
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 643 krat
Prejel zahvalo: 654 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Jul 2015, 08:26

borisz je napisal/-a:Design / Netlist / Configure Physical Nets, pa Execute.
Kljub izvedeni operaciji so ostale povezave brez neta,... glej sliko.
So se pa danim povezavam priključili nekateri deli, ko so bili prej "v zraku".
Priponke
NETS.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 28 Jul 2015, 08:34

Jaz sem enkrat s tem rešil. Drugih izkušenj nimam.
Poskusi pisati Robertu Brekali...
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2788
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 643 krat
Prejel zahvalo: 654 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Jul 2015, 08:42

Če dam Design>Netlist>Create netlist from connected cupper potem dobim neko netlisto, ko pa jo potem zadeva ne upošteva, oziroma jo jaz ne znam uporabiti. Lahko pa tudi, da v njej ni nič novega,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 28 Jul 2015, 09:00

kaj pa če daš tipka S - select conected copper in nastviš novi net v PCB inpectorju z ato linijo
Dorijan
 
Prispevkov: 639
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Jul 2015, 09:30

Dorijan je napisal/-a:kaj pa če daš tipka S - select conected copper in nastviš novi net v PCB inpectorju z ato linijo
Nisem povsem razumel kaj naj bi naredil, a mi nekako tole obeta rezultat.

Označil sem namreč en pad v celotni povezavi, ki nima neta, nato dal S in select overlapped. Tako sem dobil označene vse povezave bakra. zdaj mi ostane samo, da tem označenim dodam nov net. A kako ? V spisku netov v PCB inspektorju so samo obstoječi in ne morem dodati novega.
Priponke
oznacene.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27810
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5173 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Naslednja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov