Altium - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Jul 2023, 19:42

horvi je napisal/-a:...za širino povezav ni parametra (oz. ga še nisem našel). Je pa možnost menjave barve povezave (mogoče bo kakšna bolj živa barva bolj vidna).
Ja tole sem našel. Ampak ni dovolj. V resnici se sploh ne vidi razlije med temno sivo in svetlečo zeleno. Govorim o monitorju, ki ima 3840x2160 pixlov.

Na sosednjem monitorju z 1920x1200 pixlov, tega problema ni. Je povezava čisto dovolj dobro vidna.

Kot alternativno rešitev sem našel kje lahko z enim klikom ugasnem grid. Potem so povezave dovolj dobro vidne.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 09:22

Imam en čuden problem. Narisal sem vezje, zdaj pa ga hočem natisnit. Naj povem, da je že nekaj časa, kar sem zadnjič delal PCB (poplava…), pa sem vmes zamenjal printer.
V glavnem, za tiskanje označim bottom layer in multilayer. Predogled je super, ko pa natisnem na papir manjka nekaj padov. Ok, poskusim v altiumu natisnit v pdf in stiskat tega iz pdf viewerja - natisnjen pdf file je perfekten PCB. Ampak na papirju pa ti padi manjkajo tudi ko natisnem ta pdf iz foxit ali adobe readerja. Poskusim še pdf odpret z edge in glej vraga, tam pa natisne ok. (chrome pa ne več).

Tiskanje s starim inkjetom je ok. Torej je nekako kriv printer, ali pa kakšne “čudne” nastavitve v altiumu? Na hitro izgleda, kot da bi natisnil “luknjo”, tisto okoli pa ne več….

Morda kdo ve v čem je finta? Manjkajoči padi pripadajo uporu in 1-polnemu konektor padu. Tako na hitro vse izgleda ok, vem da sem točno te elemente prej veliko uporabljal pa je bilo vedno ok. Zanimivo je, da je predogled vedno ok, na papirju pa ne…
Priponke
12112023_091816_Dokument__000123.pdf
Natisnjeno narobe
(343.66 KiB) Prenešeno 16 krat
ena.pdf
Pravilen pcb
(62.81 KiB) Prenešeno 16 krat
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 09:27

Za začetek,.. katero verzijo Altiuma imaš ?
Jaz nekoč nekdaj nisem uspel v načrtu, torej sch, natisniti nekaterih številk pinov. V Altiumu 23 je ta težava izginila. In to pri istem načrtu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 09:29

Mislim, da je 22.3.1 (tega sem našel zadnjega…) a je kakšen novejši?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 09:31

Protoncek je napisal/-a:Mislim, da je 22.3.1 (tega sem našel zadnjega…) a je kakšen novejši?
23.6.0, a nisem 100% da je zadnji.
To ima en fant, ki hodi na vegovo. Dobil je z enoletno študentsko licenco.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 09:43

ni zadnji :D
našel sem 23.9.2, pa natisne enako...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 09:52

Zbriši ta upor s pcb-ja. Prav tako pad. Potem dodaj ponovno.
Če še ne bo šlo je napaka v knjižnici. V tem primeru spreminjaj po knjižnici.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 09:53

Na hitro narejen test pcb: prva slika je shema, druga predogled v "print", tretja pa realni izpis.
Pa bodi pameten...

(namerno sem uporabil več uporov različnih dimenzij in enopolne konektojre različnih padov)
Priponke
shema.jpg
shema
predogled.jpg
predogled
natisnjeno.jpg
rezultat
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 09:57

V knjižnici kjer imaš pad ga zbriši in naredi ponovno. Ne pozabi narediti compile knjižnice.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 09:59

Lahko pa tale projekt in knjižnico prilepiš sem pa se bomo igrali.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 10:48

Takole:
- pad brisan, rekreiran, rekompajlan, ni razlike.
- PCB natisnjen na starem printerju: vse OK.

Torej je definitivno kriv printer, oz. njegove nastavitve. Stari printer je Brother DCP-9020CDW, novi printer je Brother MFC-L3730CDN. Da bi bil driver "čudno" nameščen ni opcija, ker enako tiska na dveh PCjih, od tega je bile eden "na frišno" nameščen dva tedna nazaj, drugi pa je nameščen cca. leto dni.
Se bo treba igrat z nastavitvami. Sreči gre malo tonerja, ampak papirja bo pa šlo nekaj... :_banghead

Se mi pa vseeno čudno zdi v čem je finta, da printer "nekaj vidi" kar mu ni všeč in enostavno spregleda... :shock: torej vseeno altium nekatere pade pošlje v pdf - na drugačen način...?

(spotoma: gre za uro s 7-segmentnimi 5cm velikimi displeji, vezano bo na ESP32, na njem bo ESPHome FW.)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 12:13

Protoncek je napisal/-a:Torej je definitivno kriv printer, oz. njegove nastavitve. Stari printer je Brother DCP-9020CDW, novi printer je Brother MFC-L3730CDN. Da bi bil driver "čudno" nameščen ni opcija, ker enako tiska na dveh PCjih, od tega je bile eden "na frišno" nameščen dva tedna nazaj, drugi pa je nameščen cca. leto dni.
Mislim, da je problem v driverju. Preglej, če mogoče obstaja novejši ( ali pa mogoče starejši) driver za ta printer.

Za hec lahko narediš pad drugačnega tipa ( pravokotnega, elipso,..) in poizkusiš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a krofko » 12 Nov 2023, 13:48

Poznana mi je podobna težava pri tiskanju Solidworksovih PDFjev iz Acrobat readerja. PDF je bil ok, pri tiskanju pa se posamezni pogledi niso natisnili. Pri nastavitvah tiskanja si moral pod dodatnimi opcijski izbrati, da se natisne kot slika. Altiuma ne poznam, mogoče je v njem kakšna podobna opcija.
krofko
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:40
Kraj: Trojane
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 17:46

Ja, nekaj tega sem sicer že preskušal, a očitno ne dovolj. Se bo treba poglobit in preskusit vse mogoče opcije v driverju, ja... ali pa ugotoviti, kako tiska edge, ki (edini) natisne vse... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 17:53

Kaj pa tole ?
VolkD je napisal/-a:Za hec lahko narediš pad drugačnega tipa ( pravokotnega, elipso,..) in poizkusiš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Nov 2023, 20:37

VolkD je napisal/-a:Za hec lahko narediš pad drugačnega tipa ( pravokotnega, elipso,..) in poizkusiš.

Ha... dobra ideja... in deluje! Tole sicer postaja vedno bolj čudno: sem spremenil pade na kritičnih elementih (2 obliki upora in konektor) iz kroga na octagonal in lepo natisne.
Potem sem pustil okroglega, le dimenzije sem dal na 100 x 105mil --> natisne. Medtem ko dimenzije 100 x 101mil ne natisne (nisem šel pa probat 102,103,104). Torej mu krogi niso všeč...

Naslednji test bi bil mogoče, da naredim različne kroge, od majhnega do vedno večjega, da vidim, če je problem (pre)velik krog...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 21:29

Skoraj zanesljivo je problem v driverju za printer.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Nov 2023, 07:01

Se strinjam, a naredim lahko hudo malo. Driver je zadnji, datiran Januarja 2020. Edino Brother podporo lahko kontaktiram, čeprav nekako dvomim v uspeh...
No, vsaj zasilno rešitev smo našli s skupno močjo. Bom pa popravil pade v hexagonalne, bo pa nov izgled platk... :D
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Nov 2023, 08:48

Protoncek je napisal/-a:Se strinjam, a naredim lahko hudo malo. Driver je zadnji, datiran Januarja 2020. Edino Brother podporo lahko kontaktiram, čeprav nekako dvomim v uspeh...
Ker vidim, da je printer skoraj povsem nov, bi jaz v primeru, da napake ne odpravijo v doglednem času, uveljavljal stvarno napako in menjavo printerja za drug model.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 14 Nov 2023, 19:47

Daj slikaj kako imaš kljukice v Output Job nastavljene za to.
Da ti ne manjka tam show through hole.
Priponke
OutJobToner.PNG
Dorijan
 
Prispevkov: 1195
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Nov 2023, 20:11

Kljukice imam tako kot ti, razen mirror manjka.
Sem pa kontaktiral Brother podporo, je mojster iz SLO povedal, da je odprl moj pdf s adobe ilustratorjem in da "nekaj ni", ker menda teh padov, ki se ne natisnejo sploh ne more izbrati...
So pa vprašali tudi v Nemčijo mojstre in je eden podal delno uporaben odgovor: če tiskam iz adobe readerja v tiskalnem oknu pod "dodatno" vključim "natistni kot sliko" in mi natisne tako, kot treba. Ampak v altiumu dvomim, da obstaja taka opcija.
Pa PAZI... opcija "tiskaj kot slika" obstaja tudi v nastavitvah printerja, a ne dela (mislim: ne natisne ok, če to izberem). Dela samo, če to vključim direktno v adobe readerju.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2023, 20:20

Protoncek je napisal/-a: Dela samo, če to vključim direktno v adobe readerju.
Jaz bi celoten problem razumel tako, da driver za printer ne zna natisniti objekta, ki je krožec. Če je elipsa ali oktagonalni objekt pa zna.

Glede na to, da k printerju spadajo tudi driverji, bi jaz to razlagal kot stvarno napako in vse skupaj vrnil/zamenjal za kaj drugega.

V vsakem primeru/ ali se bodo zmigali in rešili/ali pa bodo zamenjali/ boš svoj problem rešil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65481
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19099 krat
Prejel zahvalo: 9978 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 14 Nov 2023, 20:22

kaj pa če izvoziš v PDF in uporabiš FoxitReader ?

https://ninite.com/foxit/

Jaz imam preventivno še vedno na PCju tudi 17.0.9 Verzijo altiuma, poizkusi z to.
Sicer jo uporabljam bolj kot admin/override mode ampak brez pa tudi ne gre uporabljati 18+ verzij.
Dorijan
 
Prispevkov: 1195
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Nov 2023, 20:40

Poskusil sem tudi v foxit (celo pred adobe readerjem), pa prav tako ne natisne krogcev. Bom enkrat te dni res namestil kakšno starejšo verzijo altiuma in poskusil.

Jaz bi celoten problem razumel tako, da driver za printer ne zna natisniti objekta, ki je krožec.

Hm.... ja in ne. Kot sem napisal je tip rekel:
datoteko sem odprl v Adobe Ilustratorju. In se mi zdi da je nekaj narobe z njo. Namreč, teh krogcev sploh ne morem izbrati, kot da jih ni.

Torej je napaka bolj (ali, bi rekli TUDI) v pdf-u (torej altiumu), ne zgolj v tiskalniku.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6091
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 735 krat
Prejel zahvalo: 915 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Shibles » 14 Maj 2024, 07:22

Kaj pa če bi se lotil delat s kakim novejšim altiumom ?

Poizkusi z CTRL -
STEPPERMOTOR.FR ima bogato paleto izdelkov, vsak motor ima svoje edinstvene prednosti in značilnosti.
Shibles
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 26 Mar 2024, 07:34
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Prejšnja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost