Kicad 7.0.0

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 14 Feb 2023, 07:46

No pa je spet na voljo nova verzija:
https://www.kicad.org/blog/2023/02/Vers ... -Released/

Nekaj novosti, ki smo jih lani na delavnici pogrešali :) Overlayi za reverse engineering, grafični elementi na PCB layerjih, inverzni tekst, avtomatsko povezovanje linij, segmentirani autoplace...

Pripravili so tudi kicad-cli, kar je pomojem zelo dobra osnova za avtomatsko kompajliranje projekta in za enostavnejšo uporabo sistemov za verzioniranje.
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a Kroko » 14 Feb 2023, 11:20

A je kaj problemov pri migraciji starih projektov?
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5927
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2270 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 14 Feb 2023, 11:53

Največji problem so bile v prejšjih verzijah večje spremembe v nomenklaturi in stadnardnih dimenzijah simbolov v knjižnici. Se je pa večina tega dogajala pri 4->5 verzijah, oz. takrat smo še veliko uporabljali 3rd party knjižnice, ker so bile bolj obsežne od standardne.

Pri verziji 5->6 nisem opazil kakšnih problemov v migraciji, tako da jih tudi pri 6->7 ne pričakujem. Novega KiCada še nisem preizkusil, nazadnje sem testiral RC verzijo 6.99, ki ima že večino naštetih novih featurejev. Ko projekt odpreš in shraniš v novi verziji, se projekt zaradi dodanih funkcijonalnosti shrani v novem formatu in ga ni več priporočljivo uporabljat v stari verziji. Vsekakor je najboljše naredit varnostno kopijo in se potem igrat :)
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Feb 2023, 12:02

Saj me boste še prepričali, da se bom začel s tem dajati.
Mi bo kdo pomagal ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a valter » 14 Feb 2023, 14:55

VolkD je napisal/-a:Saj me boste še prepričali, da se bom začel s tem dajati.
Mi bo kdo pomagal ?

Bi bil čas za kako delavnico , preden postane prevroče...
valter
 
Prispevkov: 1013
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:52
Kraj: Lokev,Predgrad,Boa
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a 9A3LI » 14 Feb 2023, 18:03

Znači mogu stari CirCad koji još jedino dela na XP/W7 baciti i uzeti novi Kicad,
ako je jednostavno za crtanje PCB po staroj "montažnoj" onda je super:
Background Bitmaps.
A requested feature by users has been the ability to display an image in the background so that PCB traces and footprint layouts can be copied easily from some original reference PCB or footprint being reverse engineered.


Znači ovo ne bu problem :)
Slika
9A3LI
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:05
Kraj: JN86ga
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 54 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 15 Feb 2023, 07:52

Tole za prerisovanje sva že lani poskušala z Darkotom, in se je tudi takrat že dalo, samo rahlo nerodno je bilo za uporabo, pa ni bilo mogoče hkrati prikazat zgornje in spodnje strani. Mislim, da sem nekje na forumu tudi napisal, kako se to da naredit (treba je uporabit Drawing Sheet Editor za uvoz grafike, ker v verziji 6 pcb sam po sebi še ne podpira vstavljanja grafik).

Ja lahko tudi letos naredimo delavnico (mogoče konec marca?), samo ne vem, ali bi se raje spet lotil osnov ali novih featurejev (oz. kakšne specifike, kot je npr. reverse engineering, RF, stackup/EMI) :P Če bi imeli delavnico, katere stvari bi bile zanimive za pokazat?
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a valter » 15 Feb 2023, 08:20

Kar od začetka.čebi z Darkotom uspela pridobiti mladino ,bi potem sledilo še prenos tonerja in jedkanje...(Bo Darko imel sicer manj časa za staro šaro , jo bo pa lahko zelo koristno ponucal :D )
valter
 
Prispevkov: 1013
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:52
Kraj: Lokev,Predgrad,Boa
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2023, 08:51

dejko1 je napisal/-a:Ja lahko tudi letos naredimo delavnico (mogoče konec marca?), samo ne vem, ali bi se raje spet lotil osnov ali novih featurejev (oz. kakšne specifike, kot je npr. reverse engineering, RF, stackup/EMI) :P Če bi imeli delavnico, katere stvari bi bile zanimive za pokazat?

Konec marca, bi bilo čisto v redu.
Mislim, da lahko začneš pri osnovah. Potem naredimo pavzo, ali pa pridobimo še koga za kako predavanje. Nato pa nadaljuješ s specialnostmi. Gorivo je drago in samo za dve ure ne bo nihče prišel iz Kopra ali pa z Lendave samo za dve urice. Zamislil sem si, da bi bil to nekakšen izobraževalni dan, ki bi se razprostiral od recimo 9:00 pa vse tja v popoldan.
Tudi sam imam pripravljeno eno vsebino, ki bi se jo dalo odpredavati.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2023, 08:52

valter je napisal/-a:Kar od začetka.čebi z Darkotom uspela pridobiti mladino ,bi potem sledilo še prenos tonerja in jedkanje...(Bo Darko imel sicer manj časa za staro šaro , jo bo pa lahko zelo koristno ponucal :D )
:)
Ne moreš k vsaki stvari dodat sol, ki se imenuje Natrijev persulfat. Trenutno to počnemo na OŠ v Divači.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 28 Feb 2023, 19:22

@dejko1, kako je najbolje inštalirati 7-ko? Je treba najprej odstraniti 6-ko in šele nato inštalirati 7-ko ali imaš lahko obe na PC-ju?
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1430
Pridružen: 14 Jan 2015, 21:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 56

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 01 Mar 2023, 08:50

Lahko imaš obe verziji na računalniku, pri sebi nisem opazil kakšnih problemov. Po migraciji projekta (torej, da ga odpreš in shraniš v novi verziji), ga lahko odpiraš samo še v novi verziji. Ko pogledaš, da ti vse deluje kot želiš, priporočam, da postopoma začneš uporabljat le novo verzijo...
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Mar 2023, 18:26

Kako poveš naj bakreni del vezja izpiše čisto zgoraj in ne na sredini ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 06 Mar 2023, 09:06

Tega pa še vedno ne zna ;)

To lahko narediš tako, da ustvariš prazen sheet (brez črt in napisov). Nato pa pri tisku izbereš opcijo print drawing sheet. Postavitev bo, kot je poravnana v urejevalniku. Svetla črta v ozadju na sliki je rob lista, rdeč pravokotnik pa "grafika".
Screenshot 2023-03-06 085300.png


Alternativno lahko dodaš pike v skrajna kota. Postavitev bo kot na zaslonu, pike pa bodo zaradi margina printerja izven območja tiska (to je mogoče odvisno od printerja). Svetla črta v ozadju na sliki je rob lista, velik rdeč pravokotnik pa "grafika". Mala rdeča pravokotnika zgoraj levo in spodaj desno sta dodana za tisk. Lahko se ju doda tudi na kak drug layer, da ne motita pri izdelavi gerberjev.
Screenshot 2023-03-06 085913.png
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Mar 2023, 12:47

No jaz sem rešil tako, da sem printal v pdf in potem v pdf-ju to uredil.
Hvala za razlago.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2023, 08:13

Imam novo vprašanje.
Schematics. Rišem greatz. Diode bi želel postaviti pod 45°, 135°, 215°, 305°. Če na element kliknem, dobim njegove lastnosti. Med drugim tudi kot postavitve, vendar je tam padajoči menu, ki ponudi le 0°, 90°, 180°, 270°. Kako torej do drugačnih vrednosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a alividmar » 11 Mar 2023, 09:12

Izbereš element, klikneš e in wouila.
Spodaj imaš orentation = izbereš other in vpišeš poljuben kot.
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 1329
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 559 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2023, 16:17

alividmar je napisal/-a:Izbereš element, klikneš e in wouila.
Spodaj imaš orentation = izbereš other in vpišeš poljuben kot.
Ne gre!

Ampak vidim, da imam V6 :_banghead
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 16 Mar 2023, 09:53

V PCB editorju to deluje ne glede na verzijo (no to ni odgovor za VolkD - glej PS spodaj):
Malo moraš pazit da selectaš cel element, ne samo posameznega pada (no saj potem tudi deluje, samo vrtiš pač samo pad).
(V6)
Screenshot 2023-03-16 092206.png

(V7)
Screenshot 2023-03-16 092610.png

Pri novi verziji lahko v okence orientation tudi ročno pišeš, ne da uporabiš drop down izbire.

Boljše, kot da to delaš ročno nastavi privzeti rotate angle na 45 stopinj (uporabno tudi ko hočeš druge poljubne kote, npr. 15*):
S pritiskom na r potem rotiraš element za 45 stopinj.
Pod menujem Preferences -> Preferences...
Nato pa v tabu PCB Editor -> Editing options
Nastaviš pod Editing oprions -> Step for rotate command nastaviš na 45 stopinj.
(V6)
Screenshot 2023-03-16 091415.png

(V7)
Screenshot 2023-03-16 092514.png


PS: Šele zdaj dejansko dobro prebral, kaj želiš narediti, ker mi res ni bilo jasno zakaj ti to nebi delovalo. Ti bi rad poljubne kote v shematiki. Elementov se na risalno površino sheme ne sme risati pod poljubnim kotom preprosto zato, ker potem priključki ne pridejo na točke grida in jih ne moreš povezati. Če delaš z diskretnimi diodami je najlažje, da narediš tako da uporabiš kote 90* in da padejo na mrežo. V nasprotnem primeru si lahko sam narišeš element/simbol z 45* diodo. Če imaš že narejen graetz pa uporabi D_Bridge simbol.
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a Saso » 31 Mar 2024, 18:46

Ravno je prišel en projekt, ne prezahteven za presedlat na KiCad.
KiCad sem že pred leti uporabljal, vendar še ni bil tako dodelan kot je sedaj.
Zanima me ali je možno v KiCadu, v projet managerju imet odprtih več Folderjev, oziroma projektov?
Imam sicer projekt, ki je sestavljen iz štirih projektov, oziroma štirih tiskanin, pa bi rad imel vse hkrati odprte da lahko preverjam določene zadeve.
Se pravi v drevesni strukturi Projet managerja bi rad imel odprtih več projektov.
Drugo vprašanje pa je ali je v KiCadu možno da se SCH. PCB ... odpirajo v enem oknu z zavihki in ne vsaka datoteka v svojem oknu?

LP
Sašo
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 156 krat
Prejel zahvalo: 238 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 03 Apr 2024, 11:56

Ne, odprt je lahko le en projekt naenkrat. Lahko pa imaš odprtih več KiCad-ov vzporedno in v vsakem drug projekt.

SCH in PCB sta ločena programa, tako da ju ni mogoče uproabljati v zavihkih (mogoče to omogoča kateri od linux desktopov).

Če bi rad preverjal board2board interkonekte si lahko pomagaš tako, da uvoziš / zložiš 3d modele boardov z elementi skupaj (v glavnem projektu narediš virtualne komponente, ki imajo 3d modele od drugega boarda ali ohišja), ali pa mogoče z uvozom grafike <- ni pa nič od tega idealno...
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a Saso » 04 Apr 2024, 20:31

Ja se bomo pa na to navadli ane. Sem vesel da sem brez problema prešaltal na KiCad.
Malo me samo še izvoz kosovnic mori, samo bom tudi to naštudiral da bo tako kot meni paše.
Mogoče kdo pozna kak pameten plagin za kosovnice? za KiCad. Jih je kar nekaj pa nebi vse sprobaval.
Prve plaze zrisane v KiCadu so že na poti s kitajske.
JLCPCB naročil v torek ob ene 18:00, jutri bodo že pri meni.
Madona so pa res hitri, pa še s carino in davkom se mi ni treba ubadat, ker vse oni poštimajo.
30 kos plat velikosti cca 100x40mm s poštnino in davkom 44€, potem pa daj še kam drugam delat.
od tega so 4 različne plate tako da svaka jim čast.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 156 krat
Prejel zahvalo: 238 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a RUros » 05 Apr 2024, 05:52

Meni je za kosovnice najbolj uporaben KiCad BOM Sync, ker naredi kar direktno excel datoteko. Pa še to je super, ker zna označiti spremembe v kosovnici. Všeč mi je tudi, ker si lahko v python skripti tudi prilagodiš dokument tako kot tebi paše.
RUros
 
Prispevkov: 443
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:52
Kraj: Moravče
Zahvalil se je: 79 krat
Prejel zahvalo: 59 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 10 Apr 2024, 21:22

Ali je možno kako v Kicad importirati datoteke iz Altium Designer-ja?
Uporabniški avatar
smatjaz
 
Prispevkov: 250
Pridružen: 13 Feb 2015, 08:22
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Apr 2024, 21:29

smatjaz je napisal/-a:Ali je možno kako v Kicad importirati datoteke iz Altium Designer-ja?
Tega bi bil pa tudi jaz vesel!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a alividmar » 10 Apr 2024, 22:21

smatjaz je napisal/-a:Ali je možno kako v Kicad importirati datoteke iz Altium Designer-ja?



Tole?
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 1329
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 559 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 11 Apr 2024, 09:30

Kaj pa to pomeni:
KiCad's NIGHT (development) version

Ali je to lahko nova verzija (8), ali je to kakšna posebna verzija KiCad-a? Ali je to en hec? ;)
kicad-8.0.1-x86_64.exe
kicad-7.0.0-x86_64.exe
kicad-6.0.7-x86_64.exe
Uporabniški avatar
smatjaz
 
Prispevkov: 250
Pridružen: 13 Feb 2015, 08:22
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 11 Apr 2024, 12:51

nightly oz trenutno tudi 8.99 je razvojna verzija ki bo nekoč postala 9.0. V to verzijo se dodajajo nove nepreizkušene funkcionalnosti, zaradi tega ni namenjena za resno delo. V teh verzijah se pogosto tudi spreminja datotečni zapis shem in PCB-ja. Tako da sheme oz. PCB-ja, ki je bil shranjen s to verzijo ne moreš odpreti v starejših verzijah. Za windowse jih dobiš tule: https://downloads.kicad.org/kicad/windows/explore/nightlies

Za resno delo lahko uporabljaš 8.0.1 ali pa najnovejši testno verzijo iz veje 8.0, ki bo v kratkem postala 8.0.2 Te različice so stabilne in so na voljo, zato da lahko uporabniki preizkusijo verzijo z odpravljenimi hrošči. Npr v verziji 8.0.1 najdeš hrošča in ga javiš. Če je resen se ga ponavadi odpravi v parih dneh in ko je odpravljen si lahko namestiš najnovejši "test build" ter tako ne rabiš čakati na 8.0.2. Za windowse jih dobiš tule: https://downloads.kicad.org/kicad/windows/explore/8.0-testing

8.0.x verzije izhajajo približno enkrat na mesec
MitjaN
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 24 Feb 2015, 11:45
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 11 Apr 2024, 13:24

V stabilni verziji 6.0 lahko uvažaš sheme iz Altiuma, v verziji 7.0 pa tudi pcb dokumente, tako da bi moralo tudi na zadnji stabilni (8.x) delovati ok. Altiumov dokument je zaprt (ni javno specificiran), tako da lahko kadarkoli pride so sprememb, ki podrejo kompatibilnost zunanjih importerjev. Sem poskusil (v Kicadu 7.0) uvozit naključen na gitlabu najden projekt in izgleda kar ok, celo povezava sch-pcb in imena netov ter zaobljene povezave na pcb delujejo ok. Je pa tako, da pri uvoženih dokumentih hitro pride do problemov, ko poskušaš kaj spremenit, dodat kakšen element ipd. Če je vezje enostavno in se pričakuje, da se bo nadgrajevalo, je včasih bolj smiselno prerisat zadevo.

Kar se tiče bom-ov imam jaz narejen svoj exporter in vnesem polja manufactuter, manufacturer #, vendor in vendor # kar na shemo s pomočjo Symbol field editorja. Tako imaš res vse podatke v projektu in ne vodiš posebej BOM excela (ga samo izvoziš s Tools -> Generate BOM).
dejko1
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 177

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 11 Apr 2024, 15:52

Najlepša hvala vsem za odgovore. Sem probal in dela !! :D
PCB in SCH, vidijo se tudi gerber datoteke !!
Priponke
Test1.kicad_pcb.png
Test1.kicad_sch.png
Uporabniški avatar
smatjaz
 
Prispevkov: 250
Pridružen: 13 Feb 2015, 08:22
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a JernejL » 12 Apr 2024, 09:05

Če bo kakšna kicad delavnica za telebane se z veseljem udeležim.
Uporabniški avatar
JernejL
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 17 Apr 2016, 18:58
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 209 krat
Prejel zahvalo: 404 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2024, 19:49

JernejL je napisal/-a:Če bo kakšna kicad delavnica za telebane se z veseljem udeležim.
+1
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65261
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18955 krat
Prejel zahvalo: 9936 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a KmikY » 13 Apr 2024, 12:17

VolkD je napisal/-a:
JernejL je napisal/-a:Če bo kakšna kicad delavnica za telebane se z veseljem udeležim.
+1

+1
...There's always time for a first time....
Uporabniški avatar
KmikY
 
Prispevkov: 211
Pridružen: 08 Avg 2015, 16:30
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 333 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a s59ma » 13 Apr 2024, 16:17

+1 :D
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 564
Pridružen: 03 Mar 2015, 19:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 173 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a jospeti » 13 Apr 2024, 19:13

+ 1
jospeti
 
Prispevkov: 90
Pridružen: 09 Mar 2015, 12:16
Kraj: Mengeš - Ljubljana
Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 24 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Kicad 7.0.0

OdgovorNapisal/-a valter » 14 Apr 2024, 19:56

+ 1
valter
 
Prispevkov: 1013
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:52
Kraj: Lokev,Predgrad,Boa
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost