Backup software

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Backup software

OdgovorNapisal/-a borisz » 20 Apr 2017, 21:25

Katere programe uporabljate za backup?
Iščem nekaj enostavnega za uporabo, ki bi ob določenem času naredil backup nastavljenih datotek in map.
Imam kupljen Acronis, ampak nisem zadovoljen z njim.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3141
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 713 krat
Prejel zahvalo: 704 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 135

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a krko » 20 Apr 2017, 21:40

Tudi mene zanima kaj takega.
Rad bi, da mi dela backup v mrežni disk in da je nastavi in pozabi.
krko
 
Prispevkov: 1002
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a SimonS » 20 Apr 2017, 21:51

Jaz uporabljam dropbox.
Sicer pa je to le za datoteke
SimonS
 
Prispevkov: 1719
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 240 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a borisz » 20 Apr 2017, 21:52

Simon, ne sprašujem za storitev, ampak za Software.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3141
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 713 krat
Prejel zahvalo: 704 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 135

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Apr 2017, 22:11

borisz je napisal/-a:... ampak za Software.
Cobian backup. Prvič vse, kasneje pa incremental.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 32116
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6274 krat
Prejel zahvalo: 4047 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Apr 2017, 22:19

Veeam Endpoint Backup FREE. Zelo hiter, enostaven in zmogljiv. Počne točno vse to, kar mora, in nič več.
Carko
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 121 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 110

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Apr 2017, 23:41

Robocopy in

Koda: Izberi vse
@ECHO OFF
ECHO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ECHO Ne zapiraj tega okna, ker se dela backup...
ECHO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ECHO -
ECHO Sele, ko se izpise, da je koncano, lahko zapres in ugasnes racunalnik!!!
ECHO -

SET prefix=robocopy_backup

REM Sem vnesi direktorij, od koder bos kopiral - narekovaji so zaradi presledkov (ce so)
SET source_dir="C:\Users\Marko\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles"
SET source_dir1="D:\!work"

REM Tule vnesi direktorij, kamor bos kopiral (backup)
SET dest_dir="X:\---MojiBackupi---\C_Users_Marko_AppData_Roaming_Thunderbird_Profiles"
SET dest_dir1="X:\---MojiBackupi---\D_!work"

REM Ime datoteke z dnevnikom kopiranja - vnesejo se le napake in povzetek.
REM Ime je skomponirano iz datuma in prefiksa (glej zgoraj)
SET log_fname=%prefix%%date:~-4,4%%date:~-10,2%%date:~-7,2%.log

REM Za podrobnejsi opis glej dokumentacijo za ROBOCOPY - tule spremeni po lastni volji.
REM Nekaj uporabnih atributov:
REM /COPY:DAT :: COPY file data, attributes, and timestamps
REM /COPYALL :: COPY ALL file info
REM /B :: copy files in Backup mode.
REM /MIR :: MIRror a directory tree
REM /L :: Just list the info, don't actually do it
REM ---- tole je bilo prej --- SET what_to_copy=/COPY:DAT /MIR
SET what_to_copy=/COPY:DAT /E

REM Dolocenih datotek nima smisla kopirati...
REM Tule dodaj direktorije in datoteke, ki jih zelis izvzeti iz kopiranja
SET exclude_dirs=/XD "Temporary Internet Files" "Cache" "Recent" "Cookies"
SET exclude_files=/XF *.bak *.tmp index.dat usrclass.dat* ntuser.dat* *.lock *.swp

REM Sledijo se opcije kopiranja. Za podrobnosti glej help za ROBOCOPY
REM NFL IN NDL izklopita vso solato pri kopiranju
REM /R:n :: number of Retries
REM /W:n :: Wait time between retries
REM /LOG :: Output log file
REM /NFL :: No file logging
REM /NDL :: No dir logging
REM /XJ  :: Excludes junction points, which are normally included by default. --- Obvezno!!!
SET options=/R:0 /W:0 /LOG+:%log_fname% /NFL /NDL /XJ

REM Zdaj je pa ze cas za kopiranje....
ROBOCOPY %source_dir% %dest_dir% %what_to_copy% %options% %exclude_dirs% %exclude_files%
ECHO *************************************
ECHO *************************************
ECHO *************************************
ECHO *************************************
ECHO ****   Drugi paket ..........    ****
ECHO *************************************
ECHO *************************************
ECHO *************************************


ROBOCOPY %source_dir1% %dest_dir1% %what_to_copy% %options% %exclude_dirs% %exclude_files%

ECHO Sedaj sem koncal backup!
ECHO Morebitne napake so zapisane v datoteki: %log_fname%
PAUSE
:END
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9189
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1249 krat
Prejel zahvalo: 3072 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 153

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Dejanc » 21 Apr 2017, 11:10

za Windows uporabljam CMD XCOPY in Schedule Task. End kratka vrstica v .bat datoteko in periodično nastavljeno v Schedule Task
Dejanc
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 16 Mar 2017, 11:41
Kraj: Zgornja Dobrava pri Kropi
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Apr 2017, 11:43

S čim pa nisi zadovoljen v Acronisu?
Sicer jaz uporabljam Macrium free verzijo. Ima možnost inkrementalne, ampak jaz uporabljam full kopijo enkrat tedensko ter obdržim zadnji dve (starejše sam briše). In pozabim, da je tu, dela sam. Edino omejitev free opcije je, da ne moreš iz programa narediti restore ampak narediš boot CD, bootaš z njega in potem delaš restore. Ampak, ker to ne delaš skoraj nikoli, ni zime... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3008
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a krko » 21 Apr 2017, 11:47

Veeam Endpoint Backup FREE podpira backup na daljavo? Nekako ne najdem podatka.

Torej ne samo v lokalni mreži, ampak tudi preko interneta.

Potreboval bi namreč, da se mi iz dveh lokacij (študentski dom, doma) in dveh računalnikov dela backup na disk, ki je doma.
krko
 
Prispevkov: 1002
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a mujo » 21 Apr 2017, 17:25

mujo
 
Prispevkov: 734
Pridružen: 21 Jan 2015, 09:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 150 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Saso » 21 Apr 2017, 17:48

Sprobaj Cobian, jaz ga uporabljam že vrsto let in sem zelo zadovoljen.
Naredi to kar mora, kar mu ukažeš in to kar je treba.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 435
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a DomenV » 21 Apr 2017, 18:15

lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 47 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 21 Apr 2017, 20:05

Free verzija 2BrightSparks in tudi plačljiva verzija.
rafaellsi
 
Prispevkov: 375
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Krampus » 21 Apr 2017, 20:20

Jaz ravno tako uporablja Robocopy in Task scheduler.
Ko enkrat nastaviš lahko pozabiš.

Za restore potem samo kopiraš datoteke nazaj.
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 546
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 89 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Carko » 21 Apr 2017, 21:10

Problem vseh teh "file copy" rešitev je, da:
- ne preverjajo integritete podatkov
- ne kompresirajo podatkov
- ne shranjujejo sprememb (ali to počno zelo neelegantno)
- ne omogočajo restore celotnega računalnika

Če mi crkne disk ali komplet računalnik, lahko naredim "bare metal" restore celotnega sistema na drugi disk/računalnik in delam naprej.

krko je napisal/-a:Veeam Endpoint Backup FREE podpira backup na daljavo? Nekako ne najdem podatka.

Torej ne samo v lokalni mreži, ampak tudi preko interneta.

Potreboval bi namreč, da se mi iz dveh lokacij (študentski dom, doma) in dveh računalnikov dela backup na disk, ki je doma.
VPN?
Carko
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 121 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 110

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a krko » 22 Apr 2017, 10:12

Mja no... nevem ce mi je prevec vsec.
krko
 
Prispevkov: 1002
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a peterp » 22 Apr 2017, 10:25

Z Veeam Endpoint Backup FREE sem restavriral dva sistema na novi disk brez problema. Sistem zaženeš z recovery cd-jem in restavriraš direktno z mrežnega diska.
Ni pa ta sistem varen za krypto viruse, ki zakodirajo vse kar najdejo. In ponavadi tudi takšen share :(
peterp
 
Prispevkov: 514
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 79 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 81

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Carko » 22 Apr 2017, 10:50

peterp je napisal/-a:Z Veeam Endpoint Backup FREE sem restavriral dva sistema na novi disk brez problema. Sistem zaženeš z recovery cd-jem in restavriraš direktno z mrežnega diska.
Ni pa ta sistem varen za krypto viruse, ki zakodirajo vse kar najdejo. In ponavadi tudi takšen share :(
Za krypto viruse narediš tako (ni 100% varno, a trenutni crypto virusi tega še ne znajo obiti):
- narediš nov share in mu dodeliš ločeno uporabniško ime in geslo
- vsem drugim uporabniškim imenom odvzameš dostop do tega share
- to uporabniško ime in geslo vneseš IZKLJUČNO v backup aplikacijo (Veeam si geslo shrani posebej in ga uporabi za povezavo na ta share) in do tega share nikakor ne dostopaš preko raziskovalca (oz podobnih aplikacij)

Pri backupu na USB disk ima sicer Veeam direkt opcijo, da ti disk izvrže, takoj ko konča backup. Potem ta disk ni več dostopen do naslednjega reboota oz. ponovnega fizičnega izklopa/vklopa.
Carko
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 121 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 110

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 23 Apr 2017, 10:23

Carko je napisal/-a:Če mi crkne disk ali komplet računalnik, lahko naredim "bare metal" restore celotnega sistema na drugi disk/računalnik in delam naprej.
quote]VPN?


Carko ali lahko malo razložiš tale "bare metal restor", mi ni jasno kako to narediš. Ali lahko na ta način narediš dva PC čist identična, čeprav sta sedaj nameščena različna operacijska sistema (vista, win7)
Hvala

Lp
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Apr 2017, 11:59

Veeam ima opcijo (ti jo ponudi takoj ob prvem zagonu), da ti zgenerira bootable ISO sliko, iz katere lahko zaženeš računalnik in poženeš restavriranje podatkov iz backupa. Ta ISO je v večjem delu generičen, vsebuje pa še nekaj gonilnikov (mreža), ki so specifični za tisti računalnik. Če računalnik ne potrebuje nobenih posebnih gonilnikov za mrežno, lahko isti ISO uporabiš na več računalnik.

Ko računalnik poženeš iz tega ISO-ta, ti ponudi opcijo, da restavriraš sliko celotnega računalnika iz prej ustvarjene varnostne kopije, ki se nahaja na mreži, USB ali kakšnem drugem disku.
Carko
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 121 krat
Prejel zahvalo: 424 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 110

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Apr 2017, 17:34

Carko je napisal/-a:Ko računalnik poženeš iz tega ISO-ta, ti ponudi opcijo, da restavriraš sliko celotnega računalnika iz prej ustvarjene varnostne kopije, ki se nahaja na mreži, USB ali kakšnem drugem disku.
Tole je pa krepko velik korak naprej od navadnega backupa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 32116
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6274 krat
Prejel zahvalo: 4047 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Apr 2017, 17:46

No, velik korak...
to je tisto, kar sem jaz omenil z Macriumom. Ne vem, kaj je borisz mislil... namreč, Acronis je sposoben oziroma mogoče celo namenjen ravno takim backupom. Zna biti, da ravno zato ni zadovoljen z njim, ker ni toliko skoncentriran na backup posameznih datotek/map...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3008
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a javr » 12 Feb 2019, 06:35

(feb. '19)
Uporabniki Cobiana: kaj pomeni "ERR 2019-02-12 02:01 Error while creating the Volume Shadow Copy snapshot: The maximum number of volumes has already been added to the shadow copy set." ?

Google najde odgovor na to vprašanje pod http://forum.cobiansoft.com/forum/yaf_p ... -Copy.aspx , a klik na ta naslov da odgovor "Page not found".
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1268
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 103 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a peterp » 12 Feb 2019, 08:13

Sicer ni vezano na Cobiana ampak je to splošna stvar
Odpri command prompt in vtipkaj naslednja ukaza. Koliko zapisov dobiš?
Koda: Izberi vse
vssadmin list shadowstorage
vssadmin list shadows

Drugi ukaz bo verjetno vrnil precej kopij, zato jih je potrebno zbrisati.
peterp
 
Prispevkov: 514
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 79 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 81

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a javr » 12 Feb 2019, 11:02

prvi ukaz samo vrne primere uporabe:

Koda: Izberi vse
vssadmin 1.0 - Orodje skrbniške ukazne vrstice za storitev sence nosilcev
(C) Copyright 2001 Microsoft Corp.

Uporaba:

vssadmin list shadows [/set={guid nabor senc}]
        Prikaže seznam vseh senc v sistemu, razporejenih v skupine po ID-ju nabo
ra senc.

vssadmin list writers
        Prikaže seznam vseh zapisovalcev v sistemu

vssadmin list providers
        Prikaže seznam vseh trenutno nameščenih ponudnikov sence

Drugi pa:

Koda: Izberi vse
vssadmin 1.0 - Orodje skrbniške ukazne vrstice za storitev sence nosilcev
(C) Copyright 2001 Microsoft Corp.


Vsebina nabora sence {ce7cfccd-8786-423f-ab4a-3c2fde392316}
 (Ob ustvarjanju je nabor sence vseboval 1 senc, zdaj obstaja 1 senc)
Senca »MS Software Shadow Copy provider 1.0« {c515dc7a-26d4-458b-91d2-ac19d19245
2f} na nosilcu \\?\Volume{7d7868a9-aa24-11de-b062-806d6172696f}\

Je iz tega kaj razvidno ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1268
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 103 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a javr » 13 Feb 2019, 10:35

kaj pa pomeni
"ERR 2019-02-13 03:00 Error while creating the Volume Shadow Copy snapshot: The creation of a shadow copy is already in progress."
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1268
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 103 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Backup software

OdgovorNapisal/-a peterp » 13 Feb 2019, 10:49

Se opravičujem, ker sem spregledal odgovor.
Ta napaka je splošna od VSS in ni vezana samo na Cobian. Poskusi kakšno rešitev iz zadetkov
https://www.google.com/search?q=%22The+ ... opy+set%22
peterp
 
Prispevkov: 514
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 79 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 81


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost