Keil uVision - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 01 Okt 2017, 10:34

Predlagam, da ta tema služi podobno kot Altium tema, v kateri se sprašuje in odgovarja.

Odgovor na spodnjo sliko.

To pomeni, da device pack oz. device descriptor ni naložen za mikrokontroler, ki ga IDE hoče.
Odprava napake je možna, da gremo v Pack Installer in naložimo device package za mikrokontroler. Najdemo ga pod Project -> Manage -> Pack Installer

Druga opcija je, da gremo na Keil.com/packs in ročno potegnemo željeni pack dol in ga inštaliramo.

Za željne po uporabi tega IDE-ja, prilagam še povezavo do How-To-Start guide.
Priponke
3.png
3.png (5.87 KiB) Videno 432 krat
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 02 Okt 2017, 06:29

Zdravo,

kako oz. kje v Keilu vidim vrednost spremenljivke tekom razhroščevanja? Call stack + locals? Kaj pa da bi program zagnal, brez da bi korakal po njem in spremljal spremembo ene spremenljivke?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 02 Okt 2017, 06:34

Med debugom jo dodaš v Watch okno.

Desni klik na spremenljivko, add to...watch 1.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 02 Okt 2017, 06:40

Pa v c/c++ zavihku nastavitev daj optimizacijo na najnizjo mozno vrednost.
s54mtb
 
Prispevkov: 6865
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2195 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 33

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 02 Okt 2017, 11:49

s54mtb je napisal/-a:Pa v c/c++ zavihku nastavitev daj optimizacijo na najnizjo mozno vrednost.


to je pa po defaultu na najnizji level...
Zakaj pa to?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Okt 2017, 12:22

MocnikG je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Pa v c/c++ zavihku nastavitev daj optimizacijo na najnizjo mozno vrednost.


to je pa po defaultu na najnizji level...
Zakaj pa to?

Da bo program tekel tako kot si ga napisal, brez bližnjic.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 114 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 02 Okt 2017, 12:58

Kot je povedal zanka. Prevajalnik je danes tako pameten, da tudi če napišeš ogromno spremenljivk, se zna zgodit da jih bo ven vrgel in jih ne boš videl v watch okolju.

Recimo z globalnimi spremenljivkami načeloma dela tudi pri optimizaciji 3, ni pa to vedno res.

Pa še nekaj. Optimizacija "Default" v Keilu ni najnižji level. Level 0 je najnižji.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 02 Okt 2017, 19:15

Ja saj level 0 sem mislil. Pac ko sem prvic po namestitvi keila pogledal v to nastavitev, ko sem kreiral projekt je bilo avtomatsko na level 0. Zato sem rekel, da je po defaultu.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 28 Nov 2017, 07:58

Keil sedaj naredi text siv, če #if, #ifndef, #blabla pade ven iz dela kode za compile. To kar ima eclipse že verjetno od začetka. Končno!
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a xfce » 28 Nov 2017, 10:40

Imam eno vprašanje. Trenutno uporabljam Microchip PIC in MPLAB X. Sedaj sem se odločil, da grem na bolj napredno zadevico cortex m0+. Za prvo stvar sem si izbral MCU MKL03Z32VFK4 od NXP/Freescale. Zanima me, ali je bolj pametno izbrati Keil uVision ali pa uporabiti IDE od NXP MCUXpresso?
Progrmator sem kupil 8.08.90 J-LINK EDU - Emulator in FRDM-KL03Z DEV BOARD.
xfce
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 102 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 28 Nov 2017, 10:55

V Keilu boš lahko programiral tudi druge MCU-je, podpira celotno CMSIS arhitekturo in standard. MCUXpresso je samo za tvoj MKL... .
Če imaš brezplačno Keil opcijo za NXP, potem uporabi Keil, drugače se odloči kaj se ti bolj cenovno.

Kar se tiče performanca (compiler, debugger) je Keil prvi, potem IAR in GCC.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a xfce » 02 Dec 2017, 21:22

tilz0R je napisal/-a:V Keilu boš lahko programiral tudi druge MCU-je, podpira celotno CMSIS arhitekturo in standard. MCUXpresso je samo za tvoj MKL... .
Če imaš brezplačno Keil opcijo za NXP, potem uporabi Keil, drugače se odloči kaj se ti bolj cenovno.

Kar se tiče performanca (compiler, debugger) je Keil prvi, potem IAR in GCC.


Super, res hvala. Bom šel na Keil. Sedaj preizkušam različne MCU, da bom zamenjal trenutnega v mojem produktu. Na spletu sem našel tvoj primer za PWM - sicer za STM. Sem kar gledal debelo.

Sedaj vidim, da ima tudi STM čudovite cortex m0+ za zelo prijazno ceno. Moram nujno še vprašati za ceno pri distributerjih in naročiti dev board. Sedaj mi je iz freescale/NXP MKL03Z32VFK4+ ratalo dobiti 16 Mhz clock na pinu s pomočjo PWM. Kar je že super za moj izdelek:https://www.plantray.com/
Kako je pri STM, kakšen STM32L021D4 bi moral dati vsaj v teoriji 16 Mhz pravokoten signal s pomočjo PWM? Ali pa če ima možnost kar clock na izhod. Moram zamenjati, cortex je veliko bolj zmogliv za enako ceno oziroma še ceneje kot 8-bitni MCUji.
xfce
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 102 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Keil uVision - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 02 Dec 2017, 21:28

L0 serija dela z 32MHz, kar pomeni 16MHz bo šlo.
Keil je zastonj ce imaš ST CortexM0/0+ CPU, kr pomeni zate tudi v tem primeru.

Nucleo boardi so skor zastonj z debuggerjem vred (<10€), da se jih dobiti tudi zastonj.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 1 gost