Pravila za licitacije.

Tu bomo imeli licitacije. To je posebna oblika prodaje ( lahko tudi nakupa) predmetov, ki so v zasebni lasti.

Moderator: forpobi

Pravila za licitacije.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2017, 09:08

Pravila za licitacije v oglasih na s5tech.net

Mnogokrat se zgodi, da lastnik nekega predmeta ne ve vrednosti predmeta, zato določi neko začetno ceno in da predmet na ocenjevanje. Licitacije obravnavajo prodajo ali nakup predmetov v osebni lasti. Te licitacije niso trgovinska prodaja.

Licitacije so v posebnem ločenem forumu, zato v naslovu ni obveznega L:. Seveda pa ga lahko tudi zapišemo, saj postane tako hitro jasno kaj je predmet teme.

V sporočilu oglasa je treba predmet prodaje jasno in natančno opisati. Posebej je treba opozoriti na okvare, obrabo in podobne stvari. Zelo zaželena je fotografija dejanskega predmeta, še raje dve. Predmeti naj bodo pretežno tehnične narave, čeprav pravila izrecno ne prepovedujejo tudi drugačnih predmetov, a naj bodo to predmeti manjših vrednosti.

Na primer: Otroška postelja, otroški voziček, garderobna omara,.... nikakor pa avto, traktor ali kombanj. Jahte pa sploh ne pridejo v poštev.

Vsaka licitacija je licitacija za en predmet ali en komplet. Nikakor pa ni mogoče dajati ponudb za samo del licitiranega predmeta.
Primer1: Če je predmet licitacije set 4 (štirih) transformatorjev, potem velja začetna cena za vse štiri transformatorje. Tudi posamezne ponudbe so za vse 4 transformatorje.
Primer2: Če je predmet licitacije kolut čipov, potem je začetna cena za cel kolut. Vse ponudbe prav tako. Nikakor pa ne za pol koluta ali celo za posamezne čipe.
Primer3: Če je predmet licitacije gajba piva, potem gredo vse ponudbe za celo gajbo piva. Nas ne zanima koliko steklenic je posamezniku dovolj, da je pijan.


Licitacije v katerih se licitira za več različnih predmetov, vsakega posebej niso dovoljene, ker se uporabniki lahko hitro zmotijo in potem nastanejo nejasnosti. Take licitacije moderator zaklene, mora pa obvezno napisati zakaj je tema zaklenjena. S tem postane licitacija neveljavna. Moderator jo označi kot zaključeno. Prodajalec pa odpre nove licitacije za vsako stvar posebej.

Način prevzema je stvar dogovora med obema uporabnikoma, je pa prav, da ponudnik navede možnosti in s tem povezane stroške. Če ni posebej drugače navedeno, stroške prevzema krije kupec. Tudi v primeru, da je končna cena 0€, je kupec dolžan poravnati stroške prevzema.

Uporabnik licitira le zase. Vsak udeleženec licitacije lahko v času licitacije licitira le za svoje ime. Dogovarjanje za skupinski nakup med udeleženci licitacije ni dovoljeno, saj bi si morali po pravilih biti konkurenti. Tak način ne zmore definirati prave vrednosti predmeta v danem okolju, temveč poskuša izigrati prodajalca.

Prekinitev licitacije. Predmet se lahko umakne iz oglasa, le če še ni bilo zanj zanimanja. Lahko se predmet umakne iz oglasa tudi če je bilo zanj zanimanje, a se morajo s tem strinjati vsi vpleteni. Iz oglasa se lahko predmet umakne tudi zaradi višje sile. O tem odločajo moderatorji.

Oglasi, ki ne bodo ustrezali spodaj navedenim pogojem, bodo odstranjeni. Oglasi in licitacije so uporabna popestritev dogajanja za člane foruma, ne pa primarna dejavnost. To je razlog, da bodo odstranjeni tudi oglasi uporabnikov, ki se bodo prijavili le z namenom oglaševanja (več postov v oglasih kot drugje na forumu).


Licitacij je več vrst:

1. Običajno je licitacija z dvigovanjem ponudbe glede na interes ponudnikov.
2. Lahko imamo licitacijo z nižanjem cene, kar mora biti posebej navedeno.

Ponudbe za vse vrste licitacij se vršijo izključno v dani temi. Sporočila na ZS ali na drugih internetnih straneh ne štejejo.

Prispevki v licitacijah so v glavnem ponujena cena za predmet, ki se licitira. Cena mora biti podana v eni sami številki, ki mora ustrezati glede na stopnjo višanja.
Lahko pa se tu najde tudi kakšno dodatno vprašanje o predmetu licitacije in seveda tudi pojasnilo. Lahko nekdo dodatno pojasni uporabnost predmeta, a tu se stvari nehajo.

Čas prispevkov V preteklosti je že bilo nekaj nejasnosti okrog tega, zato bom te stvari tu definiral. Najmanjša definirana časovna enota, ki je na forumu dosegljiva je sekunda. To lahko forum prikaže ali pa ne v odvisnosti od nastavitev prikaza vsakega posameznika. Kako se nastavi ustrezen način prikaza časa je lepo opisal mirkatmir.
Primer:

Do 22:06 se smatra čas do 22:06:00. Vse kar je več je že sedma minuta triindvajsete ure danega dneva. Mogoče je, da kdo razume to drugače, a zapis 22:05:60 ne obstaja. Sem si ga pa jaz sposodil, da razložim, da je sekunda, ki teče med 22:05:59 in 22:06:00 tista sekunda, ki še vedno dopolnjuje peto minuto dane ure.
V primeru, da je zapis časa dveh prispevkov enak, šteje vrstni red prispevka.
Čas oddaje prispevka je pomemben predvsem pri ugotavljanju izpolnjevanje pogoja 2 minut.

Podoben problem je, ko tisti, ki licitacijo postavlja izpusti uro. Štejejo se vse ure, minute in sekunde, ki pripadajo tistemu dnevu. Torej do vključno 23:59:60 kar bi po naše bilo 24:00:00 naslednjega dne.
Prikazana sta primera do in do vključno. Običajno je definiran do vključno, razen če prodajalec explicitno označi drugače.

Prepovedano je:
- dajanje linkov na podobne ali enake predmete na drugih straneh, razen če to naredi prodajalec.
- prepovedano je tudi komentiranje, ki kakorkoli preusmerja tok licitacije. Posti, ki ne vsebujejo cene, temveč linke na druge stvari prav gotovo spadajo v to skupino.
- primernost prispevka oceni moderator.

Prispevke, ki ne ustrezajo tem kriterijem lahko moderator odstrani.
Namerno ali pa ponavljajoče kršenje pravil se kaznuje z začasnim ali stalnim odvzemom možnosti sodelovanja v rubriki oglasi. O kazni odloča eden od administratorjev in/ali svet moderatorjev.

Zmagovalec licitacije je tisti, ki da prodajalcu najugodnejšo ponudbo, a v okviru ostalih tu objavljenih pravil.
Če pride do nejasnosti so moderatorji tisti, ki z mediacijo pridejo do zmagovalca.

Ob koncu licitacije je prodajalcu dana možnost, da s klikom na zeleno kljukico sporoči sistemu, da tema ni več aktualna. Kot taka se avtomatsko prestavi med neaktualne oglase. Prodajalec je to možnost dolžan koristiti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 44577
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9887 krat
Prejel zahvalo: 5509 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 157

Re: Pravila za licitacije.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2017, 09:09

1. Licitacija z dvigovanjem ponudbe glede na interes ponudnikov.

Pri tem mora ponudnik, razen cene, ki šteje za začetno, dodatno specificirati minimalno stopnjo, po kateri se viša, in čas, v katerem je licitacija končana. Lahko pa določi tudi pridržano ceno.

Začetna cena je lahko v mejah od 0€ pa do .... ni neke omejitve, a se je treba zavedati zgoraj napisane vsebine.
Vpisana začetna cena 0 je posebna oblika licitacije. To pomeni, da v primeru, ko je interesent le eden in ponudi 0€, ta predmet dobi kot darilo.

Pridržana cena je cena pod katero ponudnik ne da predmeta. Začetna cena je lahko mnogo nižja, licitacija poteka zato, da se posamezniki razgrejejo in pa tudi nam v zabavo. Je nekakšna varovalka, ki ščiti prodajalca. Biti mora del začetne ponudbe, je pa lahko zaščitena z geslom. Na zahtevo mora ponudnik moderatorju to ceno sporočiti, a je ta moderator potem izločen iz licitacije.

Stopnja po kateri se viša: Ponudnik mora vpisati stopnjo po kateri se viša. Dejanska stopnja po kateri se viša je lahko večja, brez da bi ponudnik to posebej navedel, ne more biti pa manjša. Ponudba, ki ne izpolnjuje tega pogoja se zavrže. Moderator sme tako ponudbo posebej označiti kot neveljavno.

Čas veljavnosti licitacije: Ponudnik mora navesti čas v katerem je postopek licitiranja veljaven. Navede se datum uro in minuto veljavnosti. Za minuto se šteje cela minuta, do njenega izteka, torej še vseh 59 sekund. Vpisi kot so "tri dni", "60000 sekund" in podobne pogruntavščine so neveljavni. Taka licitacije se zavrže, ponudnika pa označi kot neresnega. S tem mu je dostop do dela foruma z malimi oglasi preprečen: Lahko začasno, lahko pa trajno.

Pri dejanskem času v katerem je mogoče licitirati, se uveljavi pravilo, ki je nastalo na pobudo Gumby-ja. Nastalo je zato, ker forum nima e-bay zmožnosti, kvaliteta internetnih povezav pa je včasih vprašljiva.
Pravilo se glasi:
Licitatorji, ki so v s strani ponudnika določenem času že bili aktivni v licitaciji, lahko licitirajo tudi po tem določenem času, vendar le, če je zadnja veljavna ponudba mlajša od 2 minut. Kaj to pomeni, bomo najlepše videli na primeru:
Določena ura je 22:00. In ob 21:59 se je zgodila ponudba. Dovoljeno je višati vse do 22:01. Šele po tem času je ponudba veljavna. Če pa v tem času nekdo ponudi več, pa 2 minuti tečeta ponovno od njegovega časa dalje.

Ponudbe, ki zadevajo to pravilo, morajo biti veljavne in višje od predhodnih.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 44577
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9887 krat
Prejel zahvalo: 5509 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 157

Re: Pravila za licitacije.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2017, 09:09

Licitacija z nižanjem cene.

Za ta način se običajno odločimo, ko vemo, da je zainteresiranih mnogo, ali pa zato, ker nam je tako bolj všeč :) Ta vrsta licitacije je za razumevanje je nekoliko bolj komplicirana, če nismo sigurni kaj počnemo je bolje uporabiti možnost višanja cene.

Prodajalec naredi opis, postavi začetno ceno, določi čas trajanja licitacije in čaka ponudbo za to ceno. Če ponudbe ni, ceno spusti.
Obvezno mora definirati, da je to licitacija z nižanjem cene. To je najenostavnejši način tega tipa licitacije.
Tudi pri tej vrsti licitacije obstaja pridržana cena, le da tu ni potrebe, da bi bila ščitena z geslom.

Lahko pa prodajalec definira tudi prelomno uro dneva v kateri se cena spusti za vnaprej določeno stopnjo.
Ali pa definira kdaj se licitacija začne, čas iteracije in vnaprej določeno stopnjo.

Morebitni interesenti, sicer čakajo nižje ponudbe, a se jim lahko zgodi, da jih konkurent prehiti in želenega predmeta ne dobijo.

Začetna cena je običajno visoka .... ni neke omejitve, a se je treba zavedati zgoraj napisane vsebine.

Stopnja po kateri se niža: Ponudnik lahko vpiše stopnjo po kateri se cena niža. V tem primeru mora vpisati tudi prelomni čas ali čas začetka licitacije in čas iteracije.

Prelomni čas je čas v katerem se cena avtomatsko zniža za stopnjo, ki jo je definiral. Vpiše se ga kot hh:mm. Cena gre lahko le do 0€.

Čas začetka licitacije je čas, pred katerim ni mogoče oddajati ponudb, čeprav je licitacija vsem vidna.

Čas iteracije pove vsake koliko časa se ponudba zniža za stopnjo. Cena gre lahko le do 0€.

Licitira se tako, da zainteresirane ne odda cene ampak napiše preprosto kupim. Glede na pogoje, ki so napisani pa se ugotovi še za koliko.

Pridržana cena je najnižja cena, za katero bi prodajalec še sklenil kupčijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 44577
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9887 krat
Prejel zahvalo: 5509 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 157

Re: Pravila za licitacije.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2017, 09:10

Nova pravila stopijo v veljavo takoj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 44577
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9887 krat
Prejel zahvalo: 5509 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 157

Re: Pravila za licitacije.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Okt 2019, 11:30

Dodatek k pravilom za licitacije:
■ ponudbe: ponudba, ki je pogojena je neveljavna.
- Torej, če nekdo napiše:" Dam 23€, če je barva spodaj malo bolj rjava" je ta ponudba neveljavna in ne šteje niti v časovni lestvici ne. Torej se časovnega markerja z njo v pravilu 2 minut ne osveži.

■ licitacije: pravila za licitacijo se lahko dopolni s pravili, ki jih postavi prodajalec, a le, če ta pravila niso v nasprotju z tukaj objavljenimi pravili. Največkrat prodajalec lahko postavi svoja pravila na področju, ki ga forumska pravila sploh ne urejajo. Forumska pravila recimo ne urejajo v kakšnem času in na kakšen način se izvrši prevzem in plačilo. Običajno se prodajalec in kupec o tem dogovorita kasneje na ZS. Včasih pa prodajalec čuti potrebo, da je morebitni kupec o teh stvareh obveščen vnaprej.
Primer: Odhaja na dopust in ga ne bo doma, zato postavi zadnji datum, ko je predmet mogoče prevzeti.
Drug primer: Vnaprej objavi, da ga pri plačilu, menjave za blago ali plačilo s kriptovalutami ne zanimajo.


Dodatek z dnem objave postane del pravil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 44577
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9887 krat
Prejel zahvalo: 5509 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 157


Vrni se na Licitacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost