Disk včasih škljocne

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 14 Sep 2017, 01:57

Imam disk, ki včasih škljocne v njem. Tako dvakrat zaporedoma naredi tseek tseeek. Potem dela dalje. To dela že približno dva meseca. Včeraj pa se mi zdi, da je postal počasen.
Disk je Seagate Barakuda ES.2 750GB. Na njem imam v glavnem slike, nekaj službenih nekaj mojih privat. Ostalo so pa načrti naprav, strojev pump in podobne stvari. Najvažnejše so pa zapisi po slikah, ki povedo kaj se kako naredi.

Danes bom kupil nov disk.

Zdaj bi pa rad vedel kaj mi priporočate da naredim prepis celega diska s kakšnim programom, ali da dokler stvar še dela, prepisujem direktorij po direktorij - vrstni red glede na to kako pomemben mi je kateri del ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2290
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 118 krat
Prejel zahvalo: 197 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a DusanK » 14 Sep 2017, 07:13

Karkoli, čim hitreje! Čeprav bi moral backup podatkov, brez katerih ti živeti ni, nekje že imeti magari na usb ključku.
Ta disk, ki te zdaj heca kar odpiši. Lahko ga imaš za temp datoteke, ki jih komot pogrešiš, če en dan dokončno odpove. Z njim se ukvarjaj potem (od formata do testov),ko boš prenesel vse podatke.

Jaz bi kupil ssd (npr. 256GB) za sistem, še en dodaten disk (npr. 1TB) potem za shrambo slik, načrtov, pdf, mp3 itd. in še en zunanji disk npr. 2TB za backup tistega kar ti je na obeh diskih (ssd256+1TB) najbolj pomembno. Backup disk samo občasno priklopiš na komp, da narediš backup. Naj ne bo stalno priklopljen.
Kakšno filozofijo boš izbrat ti pa je tvoja odločitev.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 1886
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 494 krat
Prejel zahvalo: 861 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 143

Re: Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a reber » 14 Sep 2017, 07:47

Backup pomembnih ali pa kar vseh podatkov bi že zdavnaj moral imeti in ta backup tudi periodično osveževati. Če backupa še nimaš, si eden tistih neumnežev, ki o backupu razmišljajo šele, ko je prepozno in jokajo kako priti do izgubljenih podatkov.

Prvi korak, ki ga nujno naredi čimprej, je da narediš backup na zunanji disk, kot ti je že svetoval DusanK, potem se ukvarjaj naprej, čudni zvoki v disku niso dober znak, potem preglej disk s kakšnim diagnostičnim programom in ustrezno ukrepaj. Zelo verjetno boš moral menjat disk, ki je v bistvu potrošni material.
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 490
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 138

Re: Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a sundancer » 14 Sep 2017, 12:12

SamoBr je napisal/-a:Zdaj bi pa rad vedel kaj mi priporočate da naredim prepis celega diska s kakšnim programom, ali da dokler stvar še dela, prepisujem direktorij po direktorij - vrstni red glede na to kako pomemben mi je kateri del ?


Pomoje si sam odgovoril; najprej prepisi tisto kar ti je najbolj pomembno.
Jaz uporabljam FastCopy
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 185 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 18 Sep 2017, 01:47

Izgubil sem tri slike. Nič pomembnega. Ostalo manj pomembno se še prepisuje. Disk deluje obupno počasi. Malo tudi vreme nagaja, ker je dvakrat zmanjkalo elektrike.

backup imam - je star najmanj dva meseca. V tem času je marsikaj novega. Ne moreš pa ravno vsak dan delat backup, ker bi potem sam to delal.
Imam pa zdaj nov disk. Imam dva diska - enega za reševanje podatkov in enega, da sem instaliral win gor. Naslednji nakup bo SSD.

Me pa zanima če so že pogruntali, da bi dali SSD in navaden disk v raid. Bi to delalo ?
Ne vem, predvidevam, da bi bilo hitro kot ssd in zanesljivo kot dva diksa. A obstaja kaj takega ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2290
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 118 krat
Prejel zahvalo: 197 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Disk včasih škljocne

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Sep 2017, 06:08

SamoBr je napisal/-a:Ne moreš pa ravno vsak dan delat backup, ker bi potem sam to delal.


Hm...lahko. Notri daš dva HDD-ja in si namestiš program, ki ti to dela samodejno. Ali pa RAID1, če ti PC to omogoča (no, ali pa kombinacija obojega, če si "paranoik")
V winsih obstaja tudi registry hack, ki skrije izbrano črko v raziskovalcu. S tem backup diska praktično ne vidiš, če ročno ne vtipkaš njegove črke, zato te ne moti ob normalnem delu.

SamoBr je napisal/-a:Me pa zanima če so že pogruntali, da bi dali SSD in navaden disk v raid. Bi to delalo ?
Ne vem, predvidevam, da bi bilo hitro kot ssd in zanesljivo kot dva diksa. A obstaja kaj takega ?

Mogoče bi celo delalo, a je v takem primeru nakup SSDja čisto stran vržen denar, ker bo delal tako počasi kot HDD. Nabavi en SSD za sistem ter še en tak HDD, ki ga imaš sedaj, pa boš imel mir. (no, redna občasna kopija na zunanji, fizično ločen disk tudi koristi - v primeru virusa, okvare mameplate...kadar se raid popolnoma podre.)

Sicer, kot zanimivost: nekoč sem imel IBM-ov disk (80GB), ki je podobno škljocal. Dal sem ga kolegu za nepomembne stvari (mp3, filmčke) in je ob občasnem škljocanju delal še 4 leta, ko je zavrgel celoten PC)...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2429
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 189 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 44


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost