Računalnik noče kazati slike

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Računalnik noče kazati slike

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 27 Dec 2024, 17:50

nwm Ne vem če to ravno paše sem ampak imam en problem za katerega nwm Ne vem ali se pojavlja še komu ali samo določenim.
Torej , začelo se je pri mojem računalniku.Računalnik je vedno normalno deloval , pustimo to da ga nisem dolgo časa vgasnil ugasnil.Ko sem ga po dolgem času vgasnil ugasnil pa ni hotel več kazati slike oz če napišen bol po anlgeško ni "postal" probal sem vse kar je mogoče in še vedno ni bilo nič.Potem sem ga pustil stati 2 mesca vmes pa sem šel na drug računalnik z INTEL matično.Po 2 mesecih prižgem računalnik in računalnik začuda dela , samo izpisal je napako da je hin notranja baterija ampak od takrat naprej dela normalno.
Sedaj se je isti problem pojavil na drugem računalniku , sem ga prižgal in ni kazal slike , potem sem ven dal baterijo in je nekako pokazal sliko , sem šel danes po nove baterije , dam notri novo baterijo in računalnik ne "posta" več , probam spet vse kar sem probal na 1 računalniku in nič od tega ne deluje , spet.Očitno ga bom spet moral pustit 2 mesca stat in bo potem spet delal.Ampak še vedno mi ni jasno kaj bi to lahko bilo , razumem da se to zgodi enemu računalniku , ne pa drugemu in tudi enemu kolegu ki je isto leto kupoval računalnik in isto AMD matično samo da je njegova B450 moja pa X470.

Je že kdo mogoče imel podoben problem ? Se to dogaja samo na AMD matičnih ?
Uporabniški avatar
supermicro45

Kraj: Breg pri polzeli(Polzela)
Zahvalil se je: 11 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Računalnik noče kazati slike

OdgovorNapisal/-a DusanK » 27 Dec 2024, 18:29

To misliš CR2032 baterijo? Si jo prav obrnil? Si iztaknil kakšen napajalni kabel za CPU ali grafično kartico in si ga potem pozabil natakniti nazaj?
Vizuelno preglej povezave.

Naredi pravilen postopek "clear cmosa" glede na navodila osn.plošče!
V vsakem primeru iztakni napajalni kabel, stisni tipko za vklop računalnika, da se razelektrijo kondenzatorji in je osn.plošča v breznapetostnem stanju. Ni dovolj samo zaustavitev PCja, ker so določene komponente pod napetostjo v "stand-by" načinu.
Šele nato izvedi "clear cmosa".
Navadno je nekje en kratkostičnik/jumper ali tipka, opvisno od proizvajalca plate.

In razjasni sestavo prvega AMD x470 računalnika, točen model plate/proizvajalec Gigabyte/Asrock/Asus itd., ter drugega INTEL računalnika.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3549 krat
Prejel zahvalo: 6027 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a reber » 27 Dec 2024, 18:34

Naj te bo zelo sram, ker tako žališ naš slovenski jezik :_naughty
Za piko naj bi bil presledek
"n.wm" kaj je to za ena trapasta beseda? Ja, slengovsko vemo kaj pomeni, ampak pri registraciji na forum si se strinjal s pravili :!:
"v.gasnil", ojoj, "ugasnil" je pravilno.
Naj naštevam dalje? Verjetno nima smisla.

Če si menjal baterijo za bios (CR2032), bi moralo biti v redu, obstaja tudi možnost, da bi moral narediti "clear cmos" resetirati bios, lahko tudi odstraniš baterijo in počakaj nekaj minut.
Dokler je matična plošča pod stand-by napajanjem, slaba baterija ne dela problemov, ko pa računalnik popolnoma odklopiš od napajanja, se bo najprej zrušil datum in ura ...
Slaba baterija včasih povzroči, da se zagon ne zgodi pravilno. Pozorno je treba prebrat vse, kar se izpiše, seveda če se izpiše ...
Baterija mora imeti vsaj 3V, nova ima tudi več kot 3,2V
Sama napetost ni dovolj, sem že imel primere, da je bila napetost nad 3,0V, tokovno pa niti 20mA ni dala od sebe. Baterijo tokovno testiram kar v kratek stik za sekundo ali dve, posledično potem malce pade napetost, ki se potem počasi pobere nazaj.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 853 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 27 Dec 2024, 18:44

Prazna BIOS baterija lahko povzroči vse sorte težav. Najprej poskusi samo spraznit vse vire napajanja na matični. Izklopiš napajanje, odstraniš baterijo, nekajkrat pritisneš power button in še malo počakaš. Novo baterijo pred vgradnjo vedno pomeri - sicer moraš imeti malo nesreče, ampak tudi v trgovini lahko dobiš slabo. Ko menjaš baterijo sledi postopku, ki je predpisan s strani proizvajalca (verjetno nekaj takega kot sem napisal), ker drugače lahko dobiš po menjavi podobne simptome kot s crknjeno baterijo (BIOS RAM se ne pobriše takoj, ko odstraniš baterijo).

Če to ne pomaga lahko poskusiš resetirat BIOS (poglej v navodila od matične).

PS: Pred nekaj časa sem na forumu neuspešno prodajal en leptop z zelo čudnimi simptomi - večinoma se je prižgal normalno, občasno se nikakor ni hotel (nič ni javil, da je kaj narobe z baterijo). Po menjavi baterije za ca. 2EUR že pol leta deluje brez kakršnekoli napake. ;) bi prišparal za novega, če bi takrat vedel, da je težava tako preprosta.
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 308 krat
Uporabnika povabil: gumby

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 27 Dec 2024, 19:38

Sem vprašal kolega in je rekel da je to kar pogost problem AMD matičnih.
Pri prvem računalniku torej z Asus X470 TUF gaming plus je bila problem baterija ampak je tako kot sem napisal računalnik potem po 2 mescih delal ni mi pa bilo logično zakaj je baterija crknila , ker je bil računalnik prižgan 6 mescov.
Za drugi računalnik tudi sumim baterijo ampak nisem 100% , včeraj ko sem jo vzel ven je računalnik deloval ko pa sem jo dal nazaj notri pa spet ni delal tako , da sem danes šel po novo baterijo in jo zamenjal ampak danes pa tako kot sem napisal ne da nič od sebe.Drugi računalnik ima pa Gigabyte Aorus B450 pro matično.
"clear cmos" sem tudi probal pa ni bilo nič , bom probal glede reseta biosa vse še enkrat ponoviti pa bom videl če je to krivo.
V najslabšem primeru bom 2 mesca čakal da računalnik začne delovati.
Uporabniški avatar
supermicro45

OdgovorNapisal/-a DusanK » 27 Dec 2024, 20:49

Prav. Sporoči čez dva meseca napredek.
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Dec 2024, 02:38

reber je napisal/-a:Naj te bo zelo sram, ker tako žališ naš slovenski jezik :_naughty
+1

No takole je:
1. Slovnica
- ločila (pika, vejica, dvopičje, podpišja) so levostična ločila. To pomeni, da na levi strani nimajo presledka. Imajo pa zato obvezno presledek na svoji desni strani. Ni težko, zapomniš si enkrat in se potem držiš. Prvih pet stavkov moraš razmišljati, potem gre samo.
-Nw.m sem že vključil v avtocenzuro.

2. Nasveti
- če sprašuješ za nasvet kaj in kako in se potem nekdo potrudi in ti da odgovor, potem mi vsi pričakujemo, da se boš nasveta držal. V nasprotnem naslednjega nasveta preprosto ne bo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20184 krat
Prejel zahvalo: 10321 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 31 Dec 2024, 01:01

VolkD je napisal/-a:
reber je napisal/-a:Naj te bo zelo sram, ker tako žališ naš slovenski jezik :_naughty
+1

No takole je:
1. Slovnica
- ločila (pika, vejica, dvopičje, podpišja) so levostična ločila. To pomeni, da na levi strani nimajo presledka. Imajo pa zato obvezno presledek na svoji desni strani. Ni težko, zapomniš si enkrat in se potem držiš. Prvih pet stavkov moraš razmišljati, potem gre samo.
-Nw.m sem že vključil v avtocenzuro.

Se opravičujem za slovnico , vsakega kdaj malo zanese.

2. Nasveti
- če sprašuješ za nasvet kaj in kako in se potem nekdo potrudi in ti da odgovor, potem mi vsi pričakujemo, da se boš nasveta držal. V nasprotnem naslednjega nasveta preprosto ne bo.

Razumem kaj hočeš povedati , ampak probal sem že vse od naštetega.Tudi ko se mi je to prvič zgodilo sem enako probal vse ampak nisem imel sreče , da bi po tem ko sem to vse probal računalnik deloval.
Uporabniški avatar
supermicro45

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 31 Dec 2024, 11:25

A je možno, da je utrujen napajalnik?
rafaellsi

Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 49

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Dec 2024, 14:05

DusanK je napisal/-a:To misliš CR2032 baterijo? Si jo prav obrnil? Si iztaknil kakšen napajalni kabel za CPU ali grafično kartico in si ga potem pozabil natakniti nazaj?

V vsakem primeru iztakni napajalni kabel, stisni tipko za vklop računalnika, da se razelektrijo kondenzatorji in je osn.plošča v breznapetostnem stanju. Ni dovolj samo zaustavitev PCja, ker so določene komponente pod napetostjo v "stand-by" načinu.
Navadno je nekje en kratkostičnik/jumper ali tipka, opvisno od proizvajalca plate.

In razjasni sestavo prvega AMD x470 računalnika, točen model plate/proizvajalec Gigabyte/Asrock/Asus itd., ter drugega INTEL računalnika.
Tole si naredil ??
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20184 krat
Prejel zahvalo: 10321 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 31 Dec 2024, 21:26

rafaellsi je napisal/-a:A je možno, da je utrujen napajalnik?

Nimam pojma :_dunno
Uporabniški avatar
supermicro45

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 31 Dec 2024, 21:27

VolkD je napisal/-a:
DusanK je napisal/-a:To misliš CR2032 baterijo? Si jo prav obrnil? Si iztaknil kakšen napajalni kabel za CPU ali grafično kartico in si ga potem pozabil natakniti nazaj?

Tole si naredil ??

Sem ja.
Bom poizkusil še enkrat , ampak dvomim da bom imel kaj sreče.
Uporabniški avatar
supermicro45

OdgovorNapisal/-a supermicro45 » 03 Jan 2025, 18:32

Še vedno nimam nobene sreče , da bi računalnik deloval.
Sem pa opazil nekaj zanimivega , pri mojem prve računalniku ni bil problem samo baterija ampak tudi RAM-i.
In pri tem računalniku je enako , ko dam v njega druge RAM-e , računalnik niti ne prižge led lučk na matični.
Če pa v njega dam RAM-e kateri so bili v njega vgrajeni , ko se je računalnik sestavil pa prižge lučke na matični , slike pa še vedno ni.
Uporabniški avatar
supermicro45

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 06 Jan 2025, 10:55

Ali imaš zvočnik na matični vklopljen in ali kaj piska? Če ni, ga vklopi. Morda ti bo s piskanjem sporočil, kaj ga moti. Sekvence in njihov pomen najdeš v navodilih matične.
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 308 krat
Uporabnika povabil: gumby

OdgovorNapisal/-a reber » 06 Jan 2025, 18:47

Tudi če tale moj odgovor ni direktno povezan s primerom, opisal bom mojo izkušnjo danes.
Nečakov že nekoliko starejši "gejmerski komp", še vedno kar spodoben tudi za današnje čase...
plata ASUS B85 - pro gamer https://www.asus.com/us/supportonly/b85 ... /helpdesk/
grafa MSI N770 TF 2GD5/OC https://www.msi.com/Graphics-Card/N770- ... cification
RAM Corsair vengeance 2x 8GB, lepi črni z rdeče eloksiranim plehom čez čipe...

OK, ni slike, nič, samo ventilatorji delajo, nič piska, ker je to verjetno že vsaj 2 leti stalo, sem vedel da baterija bo itak za zamenjat.
Baterija 2,95V pomerim kratkostični tok 0mA, po meritvi napetost spet ista. Menjam baterijo, naredim CLRTC, še vedno nič.
Vidim da ni zvočnika, vštekam enega, nič piska. Rdeče LED za CPU, RAM, ... svetijo, OK, gremo gledat navodila...
Potem pa kot vedno, grafo ven, ker ima plata integrirano, odklopim HDD, odstranim RAM, probam... nič
Uh, procesor (Intel i5 - 4670K) vzamem ven, vidim polno pokrivljenih pinov na LGA1150 :_dunno
Kaj je mulc delal ne vem, kasneje sem izvedel, da je bil radoveden in je malo šaril v upanju da ne bo kaj pokvaril :_CR :_banghead
Grem glihat pine, vsaj ene 30 pinov sem postavil v pravo pozicijo, 2 sta bila zavihana, uspelo brez da kakšnega polomim.
Dam procesor noter, probam... beeeeeep beep beep TO! zmaga, piska že in še povedal je da nima RAMa :_clap
Probam še z RAMoma... nič, lučka za RAM sveti, OK, ven, drugega noter, se mi kaj valja? ja, eden 4GB za katerega Memtest občasno javi error, za probo bo dober
Prižgem, beeep ... yesss dela, slika je tudi, ugasnem, vštekam HDD nazaj, probam, gre normalno v boot, prižgejo se W7, vse dela.
Verjetno ni potrebno posebej omeniti, da je po menjavi baterije in clear cmos potrebno nastaviti datum in uro in pregledat še ostale nastavitve, no, jaz sem ostalo dal kar na default settings, zaenkrat...
Ja nič, potem pa najprej probam vsak RAM posebej, dela, hmm, kaj je narobe, je mogoče še v tem podnožju kaj uspel pokrivit, če odštejem odlomljen hakeljc, ki drži RAM in je tudi kot vzvod za odstranitev.
Pregledam kontakte, vštekam lepo previdno oba RAMa, prižgem, dela :D potem probam še grafo, vse dela, zdaj pa sem ravno naložil Memtest na USB, naredil bootable ključek, da pustim malo mučit RAM in CPU, če ne bo nobene napake, potem lahko rečem da je RAM dober, brez napak in da pod CPU ni noben pin brez kontakta, recimo :roll:
Zdaj se memtest že dogaja, bootalo iz ključka, seveda sem odklopil HDD da mi ni bilo treba izbirat bootable device, optičnega pogona pa v tem kompu ni.
Na Memtest se ne razumem kaj dosti, običajno poženem in pustim vsaj ene 2x ali 3x da pride skozi, lahko tudi dan ali dva, naj se muči. Če ni errorjev, je OK, običajno taki računalniki delajo OK
Človeška neumnost ne pozna meja, kaj za vraga gredo eni šarit po delujočem računalniku, kot da ne bi imel možnosti da pride in šari po starih, vse sorte različnih kištah, pa da lahko zraven še kaj vpraša, ta najboljš da bi mulca (20+) usekal 2x okol kepe
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Saso » 06 Jan 2025, 21:00

reber je napisal/-a: ta najboljš da bi mulca (20+) usekal 2x okol kepe

Brezveze, ker ne bo nič pomagalo.
najbolje je reči da ga je fardirbal, pa da naj si sedaj sam kupi novega, ta gre pa za dele.
Ne verjamem da bo še kdaj šaril po njem.
Saso

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 274 krat
Število neizkoriščenih povabil: 57

OdgovorNapisal/-a reber » 07 Jan 2025, 13:54

Sedaj vse dela, Memtest je šel nekajkrat skozi. Po mojem skromnem mnenju in omejenem znanju, upam, da to pomeni, da so tudi pini pod procesorjem vsi v redu. Če ne bi bili, bi se najbrž morala pokazati kakšna napaka na Memtstu.

Ja, verjetno res mulo ne bo več za brez veze šaril po delujočem računalniku, sem mu pa dal vedeti, da ima vedno možnost nafutrat firbca najprej na opremi, ki je že pokvarjena ali vsaj ne bo nobene škode, če se kaj pokvari. Za začetek, za firbec in za učenje, je vedno bolje začeti na stari opremi, ki se jo lahko pogreša.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Jan 2025, 16:18

Pri memtestu CPU zagotovo ne uporablja vseh inštrukcij, posledično tudi pinov.
Raje testiraj Intel CPU z namenskim programom Intel-processor-diagnostic-tool. Še prej poglej, če je testirani CPU na spisku, ker ni za vse CPUje.

Če ga ni potem ga stestiraj nekaj ur z npr. CPU-Z (zavihek Bench --> Bench CPU ali Stress CPU) ali OCCT itd.
Preveri tudi hlajenje, da se ti kaj ne pregreje.
Uporabniški avatar
DusanK

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost