Opis napake mi je predstavljal izziv, saj sem pričakoval težavo z USB komunikacijo, USB vmesnikom, neustreznim gonilnikom itd.
No, pa je bilo malce drugače.
Sam tiskalnik nima nobene tipke za test, reset ali potrditev napake, zgolj 2 ledici za status delovanja.
Predno sem ga priklopil sem odstranil toner in pokukal v notranjost, če se mogoče skriva kak zataknjen list papirja ali kaj drugega.
Na hitro ni bilo videti nišesar, zato je sledil priklop na napajanje in vklop.
Tiskalnik je ob inicializaciji, ko se prvič zavrtijo vsi valji, začel spuščati zvok, ki sem ga pred leti velikokrat slišal, ko sem še popravljal podobne dinozavre.
Zvok je bil bolj papirnat ali kot neka folija, ki se ob vrtenju valjev in zobnikov nekje zatika.
Heh, misli so mi šle v otroška leta, ko smo na nosilec zadnjega kolesa nalepili plastični trak od razrezanega jogurtovega lončka, da je ob vožnji kolesa brenkal ob špice in tako proizvajal zvok.

Kakorkoli, da bi ga preizkusil, kaj sploh izpljune od sebe na papir, sem ga priklopil na starejši PC z Win11 preko USB 2.0 kabla.
Kot je že bilo rečeno v uvodni razlagi se je HPLJ1020 v Upravitelju naprav (device manager) sicer pojavil, a med Napravami/Tiskalniki v Nadzorni plošči ga ni bilo.
Zato je sledil prenos in inštalacija gonilnika s HP strani. Po uspešni inštalaciji se je tiskalnik pojavil med napravami in tam je tudi izbor, da se lahko natisne testna stran.
Nestrpno sem jo pričakoval in dočakal.... vesel in manj vesel.
Vesel zato, ker je USB komunikacija delovala in ne bo potrebe po popravljanju USB vmesnika v tiskalniku, manj vesel pa zato, ker se mi je glede na zvoke in izpisano testno stranjo že svitalo kaj je narobe.
Napaka je nakazovala na poškodovano folijo v obliki teflonskega tulca v kateri je grelec. Folija pri nas sliši na ime fiksirna folija ali v tujini kot teflon fuser film sleeve.
Sledilo je mehansko razstavljanje tiskalnika in ker sem že malce pozabil vse faze razdiranja sem si pomagal z enim od premnogih YT filmčkov.
Končno sem prišel do pogleda na to folijo in res je bila scefrana, 1/5 jo je že manjkalo in bila je v premnogih delčkih vsepovsod v notranjosti, med valji, zobniki itd.
Med razstavljanjem sem pobral veliko koščkov in med drugim tudi nalepko s ceno še v SIT.

Sledilo je še čiščenje tako prahu kot ostalih delov (paper pick-up roller), zamenjava teflonske folije z mazanjem ter sestavljanje nazaj.
Fiksirno folijo sem kupil pri nas (Misol) in odkartal 15€. V SLO sem našel tudi nižje cene vendar je tam ni bilo na zalogi. Če ima kdo info po cenejši varianti (razen tujine) naj napiše.
Z nestrpnostjo sem pričakoval testno stran, ki je bila kristalno čista, brez ene same pikice tonerja na nepotrebnem mestu.
Vesel.