Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 26 Nov 2017, 20:38

Zdravo.

Imam tega reveža omenjenega v naslovu, ki še noče crknit. Privzeto se v njem nahaja Intel Celeron D 220. Ta procesor je postal preslaboten za računanje, polek tega Windowsi slovijo po tem, da morajo občasno v ozadju izvajati neke procese pri katerem porabljajo veči del njega in pri tem zraven njega splesniš. Lahko bi seveda šel iz 7 ali viste na XP vendar to ni neka dolgoročna rešitev. 10tke se sploh ne mislim niti lotit inštalirat nanj, ker tam nisem videl lahke verzije, tako kot imata Vista Basic in 7 Starter.

Malenkost bolje je zadeva delovala pri inštalaciji linux distribucije z lažjim namizjem (XFCE), ampak le malenkost pomeni, da mogoče flash video z dodatkom html5 ni imel toliko ciklanja pri sličicah na sekundo.

Vprašanje. Ker ne poznam natančno te strojne opreme me zanima kakšen boljši procesor bi lahko še vgradil nanj?

Seveda več bi bilo bolje prav tako imam še prostora za dodatno proščico RAMa. Z menjavo diska za SSD se trenutno ne mislim ukvarjat razen, če je komu prav v napoto, ker pri zdajšnjem procesorju le ta spi.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a forpobi » 26 Nov 2017, 20:59

Ti procesorji so včasih kar prispajkani na ploščo.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a Cloud » 26 Nov 2017, 21:04

Veliko lažje je menjati računalnik. Mogoče za začetek vržeš notri dodatni ram in kakšen kitajski SSD. Poleg tega bi se moral še ukvarjati s tem, kje boš dobil procesor (novega boš bolj težko) sepravi najti nekje poceni prenosnik (ali pa smo motherboard) s procesorjem, kot ga želiš imeti. Potem pa postopek odlotavanje boljsega procesorja in reballing tega ter odlotavanje starega procesora in na koncu lotanje novega procesorja.
Cloud
 
Prispevkov: 1313
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 102 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 27 Nov 2017, 22:12

Poskusil bom še naložiti kakšen libraELEC, PhoenixOS mi zaenkrat še ni uspelo naložiti. Nekaj od tega bi moralo delovati ampak se mi nekaj zalomi že na začetku pri inštalaciji pa ne morem pogruntat kaj mi ga zeza.

Za prej omenjeno bi bil še uporaben ta prenosnik. Ampak ventilator bom pa verjetno vseeno enkrat recikliral za nek drug prenosnik, če bo le šel vanj. Tale ima relativno tih ventilator kar pa nemorem reči za nek starejši Gericom, pri karetemu začne gulit že, ko ga vklopiš pa to nima veze s pregrevanjem, ker se dobro hladi, je pač takšne izvedbe, da so šparali pri tem.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a Feribox30 » 28 Nov 2017, 01:34

Mislim da ima tale procesor bga479 podnožje, torej ga je mogoče odstranit in bi se dalo prenosnik nadgradit z mobilnim core2dou procesorjem. Tudi chipset v prenosniku podpira c2d tko da nebi smelo bit težav. Primer cpu: http://www.bolha.com/racunalnistvo/proc ... 094&kw=c2d
Feribox30
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 Okt 2017, 07:06
Kraj: Celje
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: japek
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 28 Nov 2017, 13:05

Bi se želel strinjati vendar sta forpobi in Cloud pravilno ugotovila. Ker sem moral menjati CMOS baterijo, ta seveda tudi nima ležišča, tako kot za procesor sem preveril tudi to. Sem moral baterijo pricinit, ker nimam orodja za točkovno vatjenje, bo pač manj zdržala ta baterija.

Seveda Čipset iz električnega vidika podpora, tudi kakšen drug procesor, ki ima FSB usklajen in BIOS posodobljen, vendar bi bilo potrebno, kar cinjenje. Zastonj ti pa tega res nebo nihče delal pa še sigurnost takega početja bi bila vprašljiva. Zadeva je najbrž spojena s spajkalno pasto, ker ima procesor na robovih plastične prozorne distančnike.

Strošek bi bil še kje najti ustrezno ležiše in tega pricinit, če se nebi šlo direkt v cinjenje samega procesorja, procesorju pa posneti nožice razen, če se da to dovolj močno zacinit, da ne pride do raznih deformaci na spajkanih spojih.

Aja imena so pa res čudno napisana za te modele na spletu ga običajno hitreje najdeš pod oznako K50C.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a forpobi » 28 Nov 2017, 13:09

Nima smisla. Za cca. 100€ dobiš soliden rabljen prenosnik, ki bo tvojega gladko prekašal.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 28 Nov 2017, 19:10

Tega načeloma že imam ampak je hrupen pa tipkovnico bi verjetno moral enkrat zmenjat. Super bi bilo, če bi kosi ustrezali pa sem skepričen že samo pri ventilatorju.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a forpobi » 28 Nov 2017, 23:00

Feribox30 je napisal/-a:Mislim da ima tale procesor bga479 podnožje, torej ga je mogoče odstranit in bi se dalo prenosnik nadgradit z mobilnim core2dou procesorjem. Tudi chipset v prenosniku podpira c2d tko da nebi smelo bit težav. Primer cpu: http://www.bolha.com/racunalnistvo/proc ... 094&kw=c2d

Res, da sem se v tej temi oglasil že potem, ko sem prebral tvoj post, vendar mi nekaj ne da miru. Dva sva že govorila o tem, da je možno, da je ta procesor prispajkan na ploščo, potem pa ti uletiš s tem, da je verjetno na podnožju in se ga da zamenjati.
Pa kako??? A maš kristalno kroglo ali je kakšen droben tisk, ki ga jaz pri svojih letih več ne vidim? Imava enake podatke in verjetno oba veva, da so ti procesorji ali prispajkani ali na podnožju. Ne vem, mogoče ti plačuješ naročnino guglu in ti postreže z boljšimi podatki? Ali je pa zgolj tista želja ali potreba biti najpametnejši?
Se zavedam, da tale moj izpad ne spada v to temo in se opravičujem kobranki in ostalim za smetenje. Samo res ne vem zakaj rabimo vedno imeti najdaljšega kljub temu, da je dokazano (tudi v praksi), da dolžina ni vse...

@kobranka kosi verjetno ne bodo ustrezali, če ni isti model. Lahko pa napišeš kateri prenosnik imaš; marsikomu se valjajo kakšni kosi in so lahko zgolj v napoto.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 29 Nov 2017, 02:15

Ja zdaj je pa zmeda s tem. Ne vem ali je cinjen ali na podnožju ?
A nebi raje preprosto pogledali, pa bi bilo jasno.
SamoBr
 
Prispevkov: 2504
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a DusanK » 29 Nov 2017, 03:26

Saj to je model K50C ?
Na youtube filmu ni videti, da bi bil na podnožju. Ravno tako ne na plati kot ebay rezervni del.

Moje mnenje je, da pozabi na cpu menjavo (četudi te ne bi nič stala odstranitev starega in montaža ustrezno novega/rabljenega, kar ne zna vsak), ker ni rečeno, da ti bo bios potem podpiral nov cpu.
Sploh, ker ne vidim, da bi bila ta K50C serija narejena v varianti še s kakim drugim CPU-jev, kot je to običaj, ampak zgolj s Celeronom 220 na 1,2GHz (800MHz x 1,5).

Zato si sposodi ali poceni kupi zgolj spomin (xGB DDR2 800 MHz SODIMM), da boš imel skupaj max. 4GB kolikor dopušča ta model.
Edina komponenta v katero se splača investirat je SSD, ki ga, če ne bodo po razširitvi spomina in menjavi diska performanse zadovoljive, komot uporabiš kjerkoli naprej, od prenosnika do stacionarne mašine.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2056
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 541 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 161

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a forpobi » 29 Nov 2017, 08:43

SamoBr je napisal/-a:Ja zdaj je pa zmeda s tem. Ne vem ali je cinjen ali na podnožju ?
A nebi raje preprosto pogledali, pa bi bilo jasno.

Meni je vse jasno. Le zakaj bi OP govoril o cinjenju procesorja, če bi bil v podnožju?
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a gumby » 29 Nov 2017, 15:40

Mogoče hoče podnožje zamenjati? :)
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1968
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 431 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a forpobi » 29 Nov 2017, 15:57

gumby je napisal/-a:Mogoče hoče podnožje zamenjati? :)

Ja, da bo lahko dal not i7 :_banghead
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 29 Nov 2017, 21:29

Ahh pomojem smo sedaj že vsi začeli komplicirat, najbolj pa sam. Pa kako za hudiča se nisem že prej spomnil na Puppy Linux in podobne različice majčkenih Linuks distribucij, kateri se lahko naloži komplet cev v RAM. Ta mislim, da bo deloval z raketno hitrostjo, uporabnost takega sistema pa moram še preveriti za današnje čase, podpora sigurno je še.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 01 Dec 2017, 01:56

kobranka je napisal/-a:Imam tega reveža omenjenega v naslovu, ki še noče crknit.
Ti se samo nasvetov tukaj drži, mu bo sigurno uspelo.
SamoBr
 
Prispevkov: 2504
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Asus k50 serija, pro5dc-sx017d, menjava procesorja

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Dec 2017, 17:56

S Puppyem sem začel, končal pa z Lubuntu. Puppya sem najbrž zgrešil različico, ker ga nikakor nisem uspel prilagoditi svojim potrebam, prav tako so mu manjkale nekatere funkcije v konzoli(najbrž tudi zato, ker ga je prevajal japonc, njihovih pismenk pa neznam) zato sem presedlal kar na Lubuntu. V naslovu omenjen računalnik s to distribucijo deluje tako kot se zagre. Kadar dodaš add blocker postanejo videi iz youtuba na ločljivosti 360 celo nekoliko gledljivi, važno pa je, da ostale internetne strani in pisarniško programje odpira kot se zagre.
kobranka
 
Prispevkov: 1232
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost