Prekinjen koaksialni kabel za Wi-Fi anteno

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Prekinjen koaksialni kabel za Wi-Fi anteno

OdgovorNapisal/-a yacksy » 10 Jan 2025, 16:17

Pri popravilu enega prenosnika mi je uspelo narediti eno kronsko bedarijo - strgal sem koaksialni kabel za Wi-Fi anteno, ki poteka med Wi-Fi mrežno kartico in Wi-Fi anteno v ekranu prenosnika. Zdaj pa kako to popravit ...

Zaenkrat imam tri ideje:

1. Kabel nekako "uštukat"
To se mi zdi slaba ideja tako iz vidika izvedljivosti v praksi kot iz vidika operativnosti kabla po "posegu".

2. Prestaviti IPEX konektor na konec odtrganega kabla
Odtrgani kabel je še dovolj dolg (glavni razlog za "nesrečo" je predolg originalni kabel), ampak glede na tale posnetek, je ročna menjava konektorja s pincetami zelo zahtevna stvar.

3. Zamenjati celoten kabel z drugim in ga priciniti na obstoječo Wi-Fi anteno v ekranu prenosnika.
Imam nekaj dovolj dolgih IPEX-SMA kablov, kjer bi lahko odrezal SMA konektor in kabel pricinil direktno na obstoječo anteno. Iz vidika operativne izvedbe se mi zdi ta varianta še najbolj smiselna z največ možnosti za uspeh.

Pozna mogoče kdo kako drugo oz. boljšo varianto?
Priponke
Pretrgan_Wi-Fi_Koaksialni_Kabel.jpg
"Nesrečnik ..."
yacksy

Zahvalil se je: 1622 krat
Prejel zahvalo: 316 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Prekinjen koaksialni kabel za Wi-Fi anteno

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Jan 2025, 19:38

yacksy je napisal/-a:3. Zamenjati celoten kabel z drugim in ga priciniti na obstoječo Wi-Fi anteno v ekranu prenosnika.
Imam nekaj dovolj dolgih IPEX-SMA kablov, kjer bi lahko odrezal SMA konektor in kabel pricinil direktno na obstoječo anteno. Iz vidika operativne izvedbe se mi zdi ta varianta še najbolj smiselna z največ možnosti za uspeh.

Zelo podobna rešitev je, dobiti ustrezen kabel z anteno vred. Imam precej prenosnikov, ni vrag, da se nebi našel ustrezen kabel z ustrezno anteno. Dobro poslikaj in izmeri tvoj kabel z anteno vred, bom poiskal najbolj podobnega.
Tudi tip prenosnika bi bil dobrodošel podatek.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19696 krat
Prejel zahvalo: 10121 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a yacksy » 11 Jan 2025, 01:51

VolkD res najlepša hvala za pripravljenost, ampak "kopanje" po prenosnikih za takle kabel ni ravno enostavno, saj je potrebno dati na pol oba dela prenosnika, kar ni ravno malo dela. Če imaš že v štartu na kupu kak podoben ali isti model, bi verjetno še bilo smiselno, razdiranje na slepo pa bi vzelo čisto preveč časa.

Model prenosnika je HP 250 G7, šifra originalnega dela je DC330024N00 in rabljenega dobim na eBay-u s poštnino za okoli 15 EUR. Če ne bo druge, to ni predraga "šola" za to, da bom naslednjič bolj pazljiv ;)

Ampak če pogledam sliko originalnega dela res ne vidim težave z izvedbo "variante 3". Oplet kabla "skrajšanega IPEX-SMA pigtail-a" se pricini na en del antene, sredinski del na drugega in je to to. Oz. vsaj jaz tukaj ne vidim neke hude umetnosti. Je pa res, da tega s temi "mini koaksialnimi kabli" še nisem nikoli delal ..
Priponke
HP_Del_DC330024N00.JPG
HP DC330024N00, vir: eBay oglas
yacksy

Zahvalil se je: 1622 krat
Prejel zahvalo: 316 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2025, 08:37

yacksy je napisal/-a:Ampak če pogledam sliko originalnega dela res ne vidim težave z izvedbo "variante 3". Oplet kabla "skrajšanega IPEX-SMA pigtail-a" se pricini na en del antene, sredinski del na drugega in je to to. Oz. vsaj jaz tukaj ne vidim neke hude umetnosti. Je pa res, da tega s temi "mini koaksialnimi kabli" še nisem nikoli delal ..
Hmmm, imam veliko hp prenosnikov, a tega tipa nimam. Da bi vzel kar kabel s pripravljeno anteno torej ne bo šlo.
Tvoja varianta 3 bo res najboljša, a glej, da bo kabel dovolj dolg ( imam seveda tudi veliko kablov).
Delo z drobnimi kabli ni kaj drugačno kot z debelimi. Razen, da oči bolj trpijo je drugo vse enako. Priporočam, da najprej snameš izolacijo, nato oplet pazljivo pospajkaš (stearin je tu odličen pripomoček). V tako pospajkan oplet pazljivo zarežeš, najbolje z že rahlo skrhanim olfa nožem. Oplet potem odstraniš tako, da ga preprosto odlomiš. Ostalo je enostavno. No, zaradi prilagoditve na anteno, poskušaj tako oplet, kot žilo prispajkati na isto mesto kot original. Fotografije so tvoj prijatelj!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19696 krat
Prejel zahvalo: 10121 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost