Programi za testiranje SSD diskov

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Programi za testiranje SSD diskov

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Nov 2023, 08:54

Imam dva SSD diska, ki sta mi malo sumljiva (pri enem se je "sesipal" Windows profil, pri drugem imam občasne težave s formatiranjem (in kasnejšim obnašanjem) diska, ko je priključen v PC preko USB-M.2 pretvornika), pa me zanima kaj uporabljate za testiranje oz. verifikacijo SSD diskov. Pri "klasičnih" diskih z magnetnimi ploščami, smo z različnimi softveri pregledovali kvaliteto sektorjev (samo z branjem (non-destructive), lahko pa tudi z zapisovanjem in branjem (destructive)). Kako pa se zadeve lotiti v primeru SSD-jev?
yacksy

Zahvalil se je: 1585 krat
Prejel zahvalo: 311 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Programi za testiranje SSD diskov

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Nov 2023, 09:22

Če se kaj dogaja s SSD-jem bo interna diagnostika diska zagotovo zabeležila v s.m.a.r.t. podatkih do katerih lahko dostopaš z različnimi programi, npr. CDI (CrystalDiskInfo), Speccy itd.
Primer za moj zunanji USB3 SSD 1TB.

smart_ssd_1tb.jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3336 krat
Prejel zahvalo: 5821 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 03 Nov 2023, 09:56

Moje mnenje je da nima smisla testirati, ker je vmes FLASH controller in tako od zunaj nimaš dostopa da bi zapisoval/bral točno določen bit, kot je bila to navada pri HDD-jih.

Največ ti lahko pomagajo SMART podatki. Predvsem glej količino zapisanih podatkov in morebitni error count oz reallocated sectors. Čim se ti pojavi zadnje dvoje je SSD tik pred tem, da izdihne. In ko ti gre količina preko tega kar je podal proizvajalec, potem je bolj pametno menjati disk.

Načeloma pa za SSD-je pravijo, da je fajn, da nikoli nimaš več kot 60%-70% polne. V tem primeru ima kontroler možnost da opravlja svojo funkcijo (wear leveling). Nekateri diski postanejo precej počasni ko greš čez 90%, saj v tem primeru delaš s celicami, ki so bolj iztrošene in se začne dogajati da mora večkrat zapisati/brati zaradi napak pri pisanju/branju.
MitjaN

Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Nov 2023, 10:27

Pri "klasičnih" (magnetnih) diskih, je bil S.M.A.R.T. bolj tako-tako - veliko bolj si se lahko zanesel na program za testiranje, ki je preizkusil vse sektorje. Glede SSD-ja pa se strinjam - ker je med podatkovnim vodilom in pomnilnimi celicami kontroler (ki dela svoj woodoo nad pomnilnimi celicami), nikoli ne moreš preverjati posameznih celic, ampak le pomnilniške lokacije, ki pa niso povezane s pomnilnimi celicami 1-na-1, saj se kontroler avtonomno odloča na katere pomnilne celice bo zapisal nek podatek (ki ga PC shrani na neko pomnilniško lokacijo). Očitno je S.M.A.R.T. postal najboljši način za analizo novodobnih diskov (kdo bi si mislil :)) :) :) :)
yacksy

Zahvalil se je: 1585 krat
Prejel zahvalo: 311 krat

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Nov 2023, 11:58

SSD so postali loterija ...

1. Kingston A400, vem osnovni disk. Njihovo orodje kaže 100 % zdravje, SMART je bil OK, hitrost prenosa (npr. nameščanje OS) nanj pa nekaj B/s. Že MBR (~410B) sem komaj prebral.
3. WD WD BLACK SN750 1TB. HP računalnik ga ni zaznal, Supermicro in Intel pa in z njim nimata težav.
3. Samsung 970 Evo Plus 1TB. Njihovo orodje kaže 100 % zdravja, zapisanega 8 TB, vendar po nekaj dneh delovanja v HP računalniku odleti - izgine iz sistema. Kupil sem ga, ker v tem sistemu omejeni WD BLACK ni bil zaznan. Pri tem pomaga ponovi zagon. Najraje bi zahteval garancijo, vendar nedelovanja ne morem oziroma ne znam dokazati. V tem HP sistemu WD RED SN700 deluje.
4. WD PC SN530 250GB. Računalnik ga kdaj pa kdaj ob zagonu ne zazna in sistema ne naloži. Pomaga izklop računalnika iz napajanja.
5. WD green 240 GB odpovedal - nezaznan v sistemu. Garancijska zamenjava.
Nekaj koristim tudi nvme-cli, vendar ta ni za SATA pogone.

Ampak po vsem tem še sam ne vem, katerega kupiti. Zaenkrat mi 850 EVO, 860 EVO in MX500 še vedno delujejo brez posebnosti.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 502 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a reber » 07 Dec 2023, 15:16

V trenutnem delovnem računalniku bi rad zamenjal SSD + HDD z enim SSD 1TB, več ne rabim. Računalnik je prižgan 24/7 in se pogosto rabi, tako da se disk ne ugaša, ni nastavljeno.
Glede na cene, oziroma cenovno razmerje med SSD in HDD, niti ni velike razlike v ceni, med najcenejšimi je razlika manjša kot je cena za porabljeno električno energijo, ki jo porabi HDD v enem letu.
Najcenejši 1TB SSD bi se v primerjavi s HDD, s prihrankom na električni energiji izplačal v 3 letih, po trenutnih cenah. Če povzamem, manjša poraba SSD pomeni prihranek na energiji v 3 letih za ceno nakupa enega najcenejših SSD te kapacitete.

Glede na prebrano, zadnji post "zanka", je sploh smiselno kupovat dražji SSD? Backup delam dokaj redno, tako da morebitna odpoved diska v PC naj ne bi bila boleča.
Ne samo to, razmišljam, da bi tudi v domači videonadzorni snemalnik dal SSD 2TB, trenutno imam 1TB HDD za 8 kamer, ampak bo prišla nadgradnja z boljšimi kamerami z višjo ločljivostjo, bo treba na 2TB kljub novejšemu kodeku H265 vs H264, da imam vsaj za 10 dni posnetkov. Kakšen bo prihranek na električni energiji bom še izračunal in videl, kdaj se povrne razlika.

Kaj naj gledam pri izbiri? izbiral bi v območju nižjih cen. Ali naj gledam dolžino garancije, TBW, življensko dobo v urah, ...???

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 240 krat
Prejel zahvalo: 807 krat

OdgovorNapisal/-a zanka » 07 Dec 2023, 20:51

Za namen varčevanja z električno energijo sem lansko leto 8 SAS diskov 1,2 TB (RAID 6) zamenjal z 4 TB SSD. Kapacitete je pol manj, ampak nisem toliko zasedal. Vsake 2 tedna prekopiram spremembe na 8 TB zunanji disk. To je bil kompromis, kajti 2 x 4TB (RAID 1) bi bilo predrago.

Če bi sedaj kupoval, bi kupil nvme disk, če računalnik podpira zagon iz nvme (npr. Intel 6. generacija in novejši) nekega uveljavljenega podjetja (Crucial, WD, Samsung), sicer je potreben nek sata disk zgolj za zagon. Za snemalnik kaj drugega kot sata ne preostane. Namesto TBW je lahko enota DWPD, kar pomeni, da se lahko zapiše toliko njegove kapacite na dan, seveda ne do večnosti, temveč zgolj za dobo njegove garancije. Torej 1 TB disk, 5 let garancije, 0,7 DWPD pomeni 0,7 * 1 TB * 365 dni/leto * 5 let = 1277 TB TBW, kar je precej za 1 TB. Večji diski imajo večji TBW.

Če bi sedaj vzel, bi vzel MX500 za sata in WD Red SN700 za nvme. Nista pa najcenejša. Za neko preizkušanje, Core 2 Duo je pa tudi BX500 vrh glave.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a reber » 08 Dec 2023, 07:10

Ja, BX500 sem gledal, cenejši sta Patriot P220 in P210, še cenejši pa npr Intenso (2 leti garancije) in Teamgroup (3 leta garancije). A je sploh smiselno dajat noter ene super hitre in zmogljive, dražje , zvenečih znamk, SSD v nekaj let star računalnik (ni možnosti NVMe), kjer ni zahtevana super zanesljivost? Backup je treba delat v vsakem primeru, tudi če je notri 2x dražji SSD.

Mimogrede, v omenjenem računalniku je SSD 128GB že X let, pa ni bil nov dan noter (Transcend SSD340), ker sem računalnik nametal skupaj iz ostankov.
Sicer bi bil verjetno čas za kaj novejšega, ampak zaenkrat mi i5-3470 zadostuje, dela vse tekoče tudi s 3 monitorji (če so vsi vklopljeni, po potrebi), nadgradil bi še RAM iz 8 na 16 GB.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a zanka » 08 Dec 2023, 17:52

Za takšen računalnik bo tudi BX500 dober in vsi našteti, le da se ga priklopi na SATA 3 priklop (matična plošča lahko še ima SATA 2). Ti sicer nimajo predpomnilnika, kot ga ima SSD340, ampak so toliko novejši, da se to ne bo poznalo.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a reber » 09 Dec 2023, 19:55

Sem opazil ja, da marsikateri SSD nima predpomnilnika :o
Ali je sploh potreben pri SATA? če je ostalo čipovje dovolj hitro, najbrž ne, pri NVMe pa najbrž mora biti, če želimo, da bo hitrost maksimalna.
Za BX500 sem videl nekaj slabih ocen, tako da je očitno nekaj navadnega. Gledal sem TeamGroup EX2 SSD disk, 1 TB, SATA3
pri mimovrste je trenutno najcenejši https://www.mimovrste.com/ssd-diski/tea ... cm-3d-nand
Če bi že hotel malce boljše, bi gledal MX500 s 5 let garancije.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Dec 2023, 13:30

Sam TLC flash na teh diskih je počasnejši, kot se zdi. BX500 ima nekaj 10 GB SLC predpomnilnika, ko pa se napolni, je pri sekvenčnih prenosih celo občutno počasnejši od navadnih SATA HDD-jev.

DRAM predpomnilnik naredi veliko razliko pri naključnih dostopih.

Tile najcenejši SSD-ji so "bolje kot nič", ampak precej slabši od ne prav dosti dražjih - med tem najcenejšim Teamgroup in MX500 je v ceni razlike za pico + pivo.
Carko

Zahvalil se je: 219 krat
Prejel zahvalo: 1156 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a zanka » 10 Dec 2023, 17:16

Kaj točno pomeni "delovni računalnik"? To, kar je omenjeno, je 10 let star računalnik. Če je to edini ali najnovejši računalnik, bi vzel MX500. Če je to računalnik, le toliko da je, potem je tudi tisto, kar je notri le toliko, da je. Če kupujem SSD zase, gledam samo tiste s predpomnilnikom.

Kloniral sem nekaj sistemov (enak procesor, pomnilnik, podatkov za okrog 40-60 GB) iz HDD 7200rpm in iz BX500 in A400 na novejši računalnik in se je poznalo, če je bil izvor SSD. Tudi zagon teh računalnikov je hitrejši, sploh nalaganje po prijavi na namizje, ne prinesejo pa ti nizkocenovniki čudeža, le računalniku podaljšajo dobo za kakšna 3 leta.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a reber » 10 Dec 2023, 17:32

Se popolnoma strinjam glede razlike v ceni, je pa zato lahko opazna razlika v delovanju, v hitrosti, nenezadnje tudi v zanesljivosti.
Tehnologijo bolj slabo poznam, se nisem do podrobnosti poglabljal, ker me v bistvu ni kaj dosti zanimalo... no, sedaj pa imam, ker nimam pojma, ker zato ne znam pravilno izbrat.

Če bi bil kdo tako prijazen in bi si vzel nekaj minut časa, da bi vsaj na hitro razložil po domače nekaj pojmov in na kaj je treba gledat.

Da ne bo samo na srebrnem pladnju, sem šel malo poiskat in našel tole:
https://www.kingston.com/en/blog/pc-per ... lc-3d-nand
OK, sedaj vemo kaj je tehnologija SLC, MLC, TLC in QLC
Seveda bo največja zanesljivost na SLC, videti pa je, da so mnogi SSD sedaj v tehnologiji TLC, tudi omenjeni Crucial MX500, BX500
Kaj pomeni nekaj 10GB predpomnilnika SLC in kdaj/zakaj se zapolni, če prav razumem, je predpomnilnik samo za začasno rabo, vsebina naj bi se potem prenesla na TLC del, SLC pa postal sproščen in na voljo za nove zapise? Če je tako, potem ima ta predpomnilnik ogromno zapisov, verjetno je narejen tako, da je teh zapisov neomejeno, da se celice ne iztrošijo ali kaj?

Razlike med sekvenčnim in naključnim pisanjem ne razumem popolnoma https://www.baeldung.com/cs/sequential-vs-random-write
Nisem prepričan kje in kdaj nastopa posamezen način. Če prav razumem, je sekvenčni prenos bolj v žlahti velikim datotekam, naključni (random) pa večjemu številu majhnih datotek.

Podvprašanje: ali je pri videonadzornih snemalnikih pretežno sekvenčni prenos? ker pri polnem disku prepisuje-povozi najstarejše posnetke, bo uporaba celic zelo enakomerna, v glavnem celotna kapaciteta diska se bo lepo enakomerno obrabljala, če se tako izrazim. Ali je za snemalnik videonadzora vseeno kakšen je SSD? počasen, hiter, butast, pameten, tehnologija, predpomnilnik, ... če dela na klasičnem disku, bi moralo tudi na SSD, količina podatkov je v glavnem konstantna.

Kot sem napisal, trenutno izbiram disk za PC, za katerega ni zahtevana superiornost. Gre za delovni računalnik na katerem delam lahko bi rekel neke vrste pisarniško delo, ampak nič kaj zelo zahtevnega, nimam programov za 3D načrtovanje in obdelave video posnetkov, tako da večje količine podatkov ni. Kaj torej lahko pričakujem, če izberem najcenejšega in kaj v primerjavi s tem lahko pričakujem, če izberem MX500 za 70eur https://www.mimovrste.com/ssd-diski/cru ... 3d-tlc-7mm

Prepričan sem, da bodo nekateri odgovori in namigi še kako prišli prav še komu. Hvala že vnaprej.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a oldmen » 13 Jan 2024, 11:28

DusanK je napisal/-a:Če se kaj dogaja s SSD-jem bo interna diagnostika diska zagotovo zabeležila v s.m.a.r.t. podatkih do katerih lahko dostopaš z različnimi programi, npr. CDI (CrystalDiskInfo), Speccy itd.
Primer za moj zunanji USB3 SSD 1TB.

smart_ssd_1tb.jpg

Sem uporabil ta program da disk dober 71%, kaj sedaj to pomeni, bo potrebna zamenjava diska ?
oldmen

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a DusanK » 13 Jan 2024, 11:43

Prilepi sliko vseh smart podatkov diska, ki je na 71%.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3336 krat
Prejel zahvalo: 5821 krat
Uporabnika povabil: VolkD

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost