Programi za testiranje SSD diskov

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Programi za testiranje SSD diskov

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Nov 2023, 08:54

Imam dva SSD diska, ki sta mi malo sumljiva (pri enem se je "sesipal" Windows profil, pri drugem imam občasne težave s formatiranjem (in kasnejšim obnašanjem) diska, ko je priključen v PC preko USB-M.2 pretvornika), pa me zanima kaj uporabljate za testiranje oz. verifikacijo SSD diskov. Pri "klasičnih" diskih z magnetnimi ploščami, smo z različnimi softveri pregledovali kvaliteto sektorjev (samo z branjem (non-destructive), lahko pa tudi z zapisovanjem in branjem (destructive)). Kako pa se zadeve lotiti v primeru SSD-jev?
yacksy

Zahvalil se je: 1330 krat
Prejel zahvalo: 291 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Programi za testiranje SSD diskov

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Nov 2023, 09:22

Če se kaj dogaja s SSD-jem bo interna diagnostika diska zagotovo zabeležila v s.m.a.r.t. podatkih do katerih lahko dostopaš z različnimi programi, npr. CDI (CrystalDiskInfo), Speccy itd.
Primer za moj zunanji USB3 SSD 1TB.

smart_ssd_1tb.jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3031 krat
Prejel zahvalo: 5404 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 03 Nov 2023, 09:56

Moje mnenje je da nima smisla testirati, ker je vmes FLASH controller in tako od zunaj nimaš dostopa da bi zapisoval/bral točno določen bit, kot je bila to navada pri HDD-jih.

Največ ti lahko pomagajo SMART podatki. Predvsem glej količino zapisanih podatkov in morebitni error count oz reallocated sectors. Čim se ti pojavi zadnje dvoje je SSD tik pred tem, da izdihne. In ko ti gre količina preko tega kar je podal proizvajalec, potem je bolj pametno menjati disk.

Načeloma pa za SSD-je pravijo, da je fajn, da nikoli nimaš več kot 60%-70% polne. V tem primeru ima kontroler možnost da opravlja svojo funkcijo (wear leveling). Nekateri diski postanejo precej počasni ko greš čez 90%, saj v tem primeru delaš s celicami, ki so bolj iztrošene in se začne dogajati da mora večkrat zapisati/brati zaradi napak pri pisanju/branju.
MitjaN

Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 64 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Nov 2023, 10:27

Pri "klasičnih" (magnetnih) diskih, je bil S.M.A.R.T. bolj tako-tako - veliko bolj si se lahko zanesel na program za testiranje, ki je preizkusil vse sektorje. Glede SSD-ja pa se strinjam - ker je med podatkovnim vodilom in pomnilnimi celicami kontroler (ki dela svoj woodoo nad pomnilnimi celicami), nikoli ne moreš preverjati posameznih celic, ampak le pomnilniške lokacije, ki pa niso povezane s pomnilnimi celicami 1-na-1, saj se kontroler avtonomno odloča na katere pomnilne celice bo zapisal nek podatek (ki ga PC shrani na neko pomnilniško lokacijo). Očitno je S.M.A.R.T. postal najboljši način za analizo novodobnih diskov (kdo bi si mislil :)) :) :) :)
yacksy

Zahvalil se je: 1330 krat
Prejel zahvalo: 291 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Nov 2023, 11:58

SSD so postali loterija ...

1. Kingston A400, vem osnovni disk. Njihovo orodje kaže 100 % zdravje, SMART je bil OK, hitrost prenosa (npr. nameščanje OS) nanj pa nekaj B/s. Že MBR (~410B) sem komaj prebral.
3. WD WD BLACK SN750 1TB. HP računalnik ga ni zaznal, Supermicro in Intel pa in z njim nimata težav.
3. Samsung 970 Evo Plus 1TB. Njihovo orodje kaže 100 % zdravja, zapisanega 8 TB, vendar po nekaj dneh delovanja v HP računalniku odleti - izgine iz sistema. Kupil sem ga, ker v tem sistemu omejeni WD BLACK ni bil zaznan. Pri tem pomaga ponovi zagon. Najraje bi zahteval garancijo, vendar nedelovanja ne morem oziroma ne znam dokazati. V tem HP sistemu WD RED SN700 deluje.
4. WD PC SN530 250GB. Računalnik ga kdaj pa kdaj ob zagonu ne zazna in sistema ne naloži. Pomaga izklop računalnika iz napajanja.
5. WD green 240 GB odpovedal - nezaznan v sistemu. Garancijska zamenjava.
Nekaj koristim tudi nvme-cli, vendar ta ni za SATA pogone.

Ampak po vsem tem še sam ne vem, katerega kupiti. Zaenkrat mi 850 EVO, 860 EVO in MX500 še vedno delujejo brez posebnosti.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 467 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 92

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: kobranka in 1 gost