Domač strežnik

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 15:59

Sem ugotovil, da moj 1kW napajalnik nima 5V, ampak samo standby 5V. Sem raje naročil "pravi" ATX s karakteristikami, kot si predlagal (en server sem pogledal, kaj ima notri). Sem pa vzel "80+ golden", tako da je tudi izkoristek malo boljši.

Bom raje naredil power "OR-ing" za redundančni napajač.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a DusanK » 20 Nov 2020, 16:42

Tukaj so imeli na testu podobno plato. Glede na to kaj vse je plata furala so uporabili napajalnik Thermaltake Toughpower 1500W gold (PSU TP-1500AH5CEG).

Zdaj je tudi odvisno kakšno ohišje imaš in kaj bi pasalo noter.
Tudi Supermicro ima zverine.

Važno, da imaš dovolj kablovja in ustreznih konektorjev.
Iz user manuala: "Be sure to connect the power supply to the 24-pin power connector (J24), and two 8-pin power connectors (JPWR1, JPWR2) on the motherboard.
It must also be SSI compliant."

Kot si že sam ugotovil HP DPS napajalnik nima +5V veje, pa še to bi moral potem imeti nek adapter, če bi hotel karkoli priklopiti, da je kompatibilno z desktop komponentami.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4982
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2128 krat
Prejel zahvalo: 3467 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 17:34

A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3138
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 20 Nov 2020, 18:11

s54mtb je napisal/-a:Sem ugotovil, da moj 1kW napajalnik nima 5V, ampak samo standby 5V. Sem raje naročil "pravi" ATX s karakteristikami, kot si predlagal (en server sem pogledal, kaj ima notri). Sem pa vzel "80+ golden", tako da je tudi izkoristek malo boljši.

Bom raje naredil power "OR-ing" za redundančni napajač.
Si gledal da je tak z pravimi kabli? ali si mislil sam naspajkat?
Dorijan
 
Prispevkov: 903
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 185 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a sundancer » 20 Nov 2020, 18:53

zanka je napisal/-a:A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?

Tako sem tudi jaz mislil, zato sem pa navijal za ARM arhitekturo.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 750
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 291 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 51

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 19:18

zanka je napisal/-a:A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?


Kolikor sem preračunsl, bo varčnejše od zdajšnjih 5 ločenih :)
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 20:13

Za 8 2,5" SAS diskov, Xeon E3 v3, 4 palčke DDR3 imam PWS-605P-1H, slučajno - nisem ga kupoval z namenom. To je 600 W napajalnik z I2C komunikacijo, torej sporoča napetost, tok ... in poraba ni nikoli presegla 120 W. Od tega se približno 40 % moči troši na diskih.

Zato bi po mojih ocenah čez palec bil 550W napajalnik vrh glave. Ta ocena temelji na dejstvu, da ima 2 redundančna napajalnika strežnik, v katerega je predvidena vgradnja 2 procesorjev, vsak z 130 W TDP, in 6 diskov. Če ima ta strežnik 2 napajalnika, vsakega po 750 W, mora biti poraba sistema pod 750 W, saj namen redundančnih napajalnikov ni zagotavljanje večje moči, temveč nadomeščanje drug drugega ob odpovedi enega.

Poraba ARM ni tako manjša kolikor ima pomanjkanje moči. Za mala opravila je odličen, saj ne kuri 90 W. Ko se potrebuje zmogljivost, je hitrost jedra pomembnejša od števila jeder. Pri isti vrednosti zmnožka števila jeder in hitrosti na jedro je procesor z manj, a hitrejšimi jedri dražji kot procesor z več, a počasnejšimi jedri.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3138
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 21:22

Za začetek (test, učenje) sem nabavil za drobiž enega 8 jedrnega xeona s tdp 55W. Diski bodo za začetek 4 + 1 ssd. Napajalnik je 650W.

Aja, hvala za ohišje.

Bom zbral vse na seznamu, ko bo skupaj.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 21:27

Tudi v redu. Kilovat in več pa se mi zdi pretiravanje.

Upam, da matična plošča "paše" in da se od poletja, ko sem ga prvič fotografiral, ni znašlo preveč pajkov znotraj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3138
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 21:34

kW je ravno na polici. Saj v osnovi je bil mišljen za modelarske potrebe, potem je pa padla ideja, da se ga uporabi kot atx napajalnik...
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a S53SG » 23 Nov 2020, 17:24

s54mtb je napisal/-a:WD Store:

WD4003FFBX (4TB WD RED PRO) 193€ na kos
WD40EFRX (4TB WD RED +) 122€ na kos
SDSSDA-480G-G26 (480GB SSD) 65€ kos


Jaz PC material večinoma kupim na computeruniverse. HDDja sta oba na zalogi, SSD je pri uvozniku, cene z našim DDV;
https://www.computeruniverse.net/en/wd- ... 03ffbx-4tb WD4003FFBX: 131,36
https://www.computeruniverse.net/de/wd- ... 40efrx-4tb WD40EFRX: 107,17
https://www.computeruniverse.net/en/san ... -g26-480gb SDSSDA-480G-G26: 53,74
+ DHL poštnina cca 15€
S53SG
 
Prispevkov: 155
Pridružen: 06 Dec 2015, 19:30
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 28 Nov 2020, 01:00

Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 29 Nov 2020, 14:11

OK, mogoče vprašam drugače: ali dell, hp itd... raid kontrolerji, ki so vmware kompatibilni/podprti delujejo na katerikoli matični? Če dam dell perc na supermucro matično bo ok?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Nov 2020, 18:22

Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a borisz » 30 Nov 2020, 18:25

Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno. Res pa si mi dal za misliti in bom dal na RAID0. Tako mogoče še kaj pridobim...
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 1156 krat
Prejel zahvalo: 1044 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 203

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s59ma » 30 Nov 2020, 18:34

borisz je napisal/-a:Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno.

RAID0 je hitrejši (!) kot RAID1.
RAID1 pa ima bistveno boljšo zanesljivost kot RAID0.
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 471
Pridružen: 03 Mar 2015, 20:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a Carko » 30 Nov 2020, 19:12

s54mtb je napisal/-a:Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
RAID1 je zaradi okvare, ne zaradi obrabe. Obrabo spremljaš preko SMART atributov (novejši [narejeni v časih SSDjev] RAID kontrolerji tudi to znajo sami).
Carko
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 880 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 202

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 21:23

borisz je napisal/-a:Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno. Res pa si mi dal za misliti in bom dal na RAID0. Tako mogoče še kaj pridobim...


Po mojem ti to softver ne bo pustil. RAID1 mora biti zaradi konsistence podatkov v "buffer-ju". Če buffer "odleti" (RAID0 nima nobene redundance), tudi podatki v zalednem diskovju ne bodo v redu. Zato je običajno RAID1 obvezen na "buffer diskih".
yacksy
 
Prispevkov: 591
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 434 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a borisz » 30 Nov 2020, 21:24

Hvala,
Potem pa ne bom nič poskušal.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 1156 krat
Prejel zahvalo: 1044 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 203

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 21:26

Carko je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
RAID1 je zaradi okvare, ne zaradi obrabe. Obrabo spremljaš preko SMART atributov (novejši [narejeni v časih SSDjev] RAID kontrolerji tudi to znajo sami).


Veliko več možnosti je, da ti SSD disk odpove zaradi okvare kontrolerja, kot pa zaradi iztrošenosti pomnilniških celic. Tako da je RAID1 na SSD-jih (še vedno) smiseln.
yacksy
 
Prispevkov: 591
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 434 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 21:29

borisz je napisal/-a:Hvala,
Potem pa ne bom nič poskušal.


Če ti dela tako dobro, kot si v neki drugi temi napisal, samo pusti pri miru :)
yacksy
 
Prispevkov: 591
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 434 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Maj 2021, 11:57

Kabli skoraj dokončno urejeni, server ima "podlago", diski so še RLDA (Randomly Located Disk Array) na leseni dili.... UPS dela odlično. Vse skupaj je nekje na 25% kapacitete, tako da bo še kar nekaj časa OK (razen diskov verjetno).

srvrčk.JPG
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12965
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1880 krat
Prejel zahvalo: 5179 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Prejšnja

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost