Domač strežnik

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 14:59

Sem ugotovil, da moj 1kW napajalnik nima 5V, ampak samo standby 5V. Sem raje naročil "pravi" ATX s karakteristikami, kot si predlagal (en server sem pogledal, kaj ima notri). Sem pa vzel "80+ golden", tako da je tudi izkoristek malo boljši.

Bom raje naredil power "OR-ing" za redundančni napajač.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a DusanK » 20 Nov 2020, 15:42

Tukaj so imeli na testu podobno plato. Glede na to kaj vse je plata furala so uporabili napajalnik Thermaltake Toughpower 1500W gold (PSU TP-1500AH5CEG).

Zdaj je tudi odvisno kakšno ohišje imaš in kaj bi pasalo noter.
Tudi Supermicro ima zverine.

Važno, da imaš dovolj kablovja in ustreznih konektorjev.
Iz user manuala: "Be sure to connect the power supply to the 24-pin power connector (J24), and two 8-pin power connectors (JPWR1, JPWR2) on the motherboard.
It must also be SSI compliant."

Kot si že sam ugotovil HP DPS napajalnik nima +5V veje, pa še to bi moral potem imeti nek adapter, če bi hotel karkoli priklopiti, da je kompatibilno z desktop komponentami.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4312
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1598 krat
Prejel zahvalo: 2681 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 16:34

A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2854
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Zahvalil se je: 119 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 20 Nov 2020, 17:11

s54mtb je napisal/-a:Sem ugotovil, da moj 1kW napajalnik nima 5V, ampak samo standby 5V. Sem raje naročil "pravi" ATX s karakteristikami, kot si predlagal (en server sem pogledal, kaj ima notri). Sem pa vzel "80+ golden", tako da je tudi izkoristek malo boljši.

Bom raje naredil power "OR-ing" za redundančni napajač.
Si gledal da je tak z pravimi kabli? ali si mislil sam naspajkat?
Dorijan
 
Prispevkov: 835
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 168 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a sundancer » 20 Nov 2020, 17:53

zanka je napisal/-a:A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?

Tako sem tudi jaz mislil, zato sem pa navijal za ARM arhitekturo.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 690
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 365 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 18:18

zanka je napisal/-a:A ni ideja imeti varčni strežnik ... ?


Kolikor sem preračunsl, bo varčnejše od zdajšnjih 5 ločenih :)
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 19:13

Za 8 2,5" SAS diskov, Xeon E3 v3, 4 palčke DDR3 imam PWS-605P-1H, slučajno - nisem ga kupoval z namenom. To je 600 W napajalnik z I2C komunikacijo, torej sporoča napetost, tok ... in poraba ni nikoli presegla 120 W. Od tega se približno 40 % moči troši na diskih.

Zato bi po mojih ocenah čez palec bil 550W napajalnik vrh glave. Ta ocena temelji na dejstvu, da ima 2 redundančna napajalnika strežnik, v katerega je predvidena vgradnja 2 procesorjev, vsak z 130 W TDP, in 6 diskov. Če ima ta strežnik 2 napajalnika, vsakega po 750 W, mora biti poraba sistema pod 750 W, saj namen redundančnih napajalnikov ni zagotavljanje večje moči, temveč nadomeščanje drug drugega ob odpovedi enega.

Poraba ARM ni tako manjša kolikor ima pomanjkanje moči. Za mala opravila je odličen, saj ne kuri 90 W. Ko se potrebuje zmogljivost, je hitrost jedra pomembnejša od števila jeder. Pri isti vrednosti zmnožka števila jeder in hitrosti na jedro je procesor z manj, a hitrejšimi jedri dražji kot procesor z več, a počasnejšimi jedri.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2854
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Zahvalil se je: 119 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 20:22

Za začetek (test, učenje) sem nabavil za drobiž enega 8 jedrnega xeona s tdp 55W. Diski bodo za začetek 4 + 1 ssd. Napajalnik je 650W.

Aja, hvala za ohišje.

Bom zbral vse na seznamu, ko bo skupaj.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Nov 2020, 20:27

Tudi v redu. Kilovat in več pa se mi zdi pretiravanje.

Upam, da matična plošča "paše" in da se od poletja, ko sem ga prvič fotografiral, ni znašlo preveč pajkov znotraj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2854
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Zahvalil se je: 119 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Nov 2020, 20:34

kW je ravno na polici. Saj v osnovi je bil mišljen za modelarske potrebe, potem je pa padla ideja, da se ga uporabi kot atx napajalnik...
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a S53SG » 23 Nov 2020, 16:24

s54mtb je napisal/-a:WD Store:

WD4003FFBX (4TB WD RED PRO) 193€ na kos
WD40EFRX (4TB WD RED +) 122€ na kos
SDSSDA-480G-G26 (480GB SSD) 65€ kos


Jaz PC material večinoma kupim na computeruniverse. HDDja sta oba na zalogi, SSD je pri uvozniku, cene z našim DDV;
https://www.computeruniverse.net/en/wd- ... 03ffbx-4tb WD4003FFBX: 131,36
https://www.computeruniverse.net/de/wd- ... 40efrx-4tb WD40EFRX: 107,17
https://www.computeruniverse.net/en/san ... -g26-480gb SDSSDA-480G-G26: 53,74
+ DHL poštnina cca 15€
S53SG
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 06 Dec 2015, 18:30
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 28 Nov 2020, 00:00

Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 29 Nov 2020, 13:11

OK, mogoče vprašam drugače: ali dell, hp itd... raid kontrolerji, ki so vmware kompatibilni/podprti delujejo na katerikoli matični? Če dam dell perc na supermucro matično bo ok?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Nov 2020, 17:22

Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11880
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1670 krat
Prejel zahvalo: 4368 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 154

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a borisz » 30 Nov 2020, 17:25

Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno. Res pa si mi dal za misliti in bom dal na RAID0. Tako mogoče še kaj pridobim...
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 4177
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 1126 krat
Prejel zahvalo: 1013 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 197

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a s59ma » 30 Nov 2020, 17:34

borisz je napisal/-a:Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno.

RAID0 je hitrejši (!) kot RAID1.
RAID1 pa ima bistveno boljšo zanesljivost kot RAID0.
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 438
Pridružen: 03 Mar 2015, 19:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 118 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a Carko » 30 Nov 2020, 18:12

s54mtb je napisal/-a:Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
RAID1 je zaradi okvare, ne zaradi obrabe. Obrabo spremljaš preko SMART atributov (novejši [narejeni v časih SSDjev] RAID kontrolerji tudi to znajo sami).
Carko
 
Prispevkov: 2680
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 181 krat
Prejel zahvalo: 785 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 183

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 20:23

borisz je napisal/-a:Jaz imam 2 SSDja v RAID1 za buferiranje. Tako se pohitri promet do diskov na katerih je vse shranjeno. Res pa si mi dal za misliti in bom dal na RAID0. Tako mogoče še kaj pridobim...


Po mojem ti to softver ne bo pustil. RAID1 mora biti zaradi konsistence podatkov v "buffer-ju". Če buffer "odleti" (RAID0 nima nobene redundance), tudi podatki v zalednem diskovju ne bodo v redu. Zato je običajno RAID1 obvezen na "buffer diskih".
yacksy
 
Prispevkov: 460
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 124

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a borisz » 30 Nov 2020, 20:24

Hvala,
Potem pa ne bom nič poskušal.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 4177
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 1126 krat
Prejel zahvalo: 1013 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 197

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 20:26

Carko je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Zadnje vprašanje, potem neham težit...

Kakšen je smisel raid (1) na SSD? Če eden crkne zaradi obrabe, bo takoj za njim tudi drugi?
RAID1 je zaradi okvare, ne zaradi obrabe. Obrabo spremljaš preko SMART atributov (novejši [narejeni v časih SSDjev] RAID kontrolerji tudi to znajo sami).


Veliko več možnosti je, da ti SSD disk odpove zaradi okvare kontrolerja, kot pa zaradi iztrošenosti pomnilniških celic. Tako da je RAID1 na SSD-jih (še vedno) smiseln.
yacksy
 
Prispevkov: 460
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 124

Re: Domač strežnik

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Nov 2020, 20:29

borisz je napisal/-a:Hvala,
Potem pa ne bom nič poskušal.


Če ti dela tako dobro, kot si v neki drugi temi napisal, samo pusti pri miru :)
yacksy
 
Prispevkov: 460
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 124

Prejšnja

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost