RPi 2 se obesi med bootom

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 09 Avg 2017, 09:56

Po dobrem letu brezhibnega delovanja me ob obisku domače Domoticz strani pozdravi črn ekran in napis OFFLINE. Seveda ga najprej odklopim in ponovno zaženem pa je isto. Ob vklopu se na vezju prižge rdeča LEDica, zelena pa nekaj sekund utripa in potem stalno gori. Utripajo tudi obe LEDici ob RJ45. Na PINGanje pa ne odgovarja.
Nato ga priklopim na HDMI in gledam kako se boota ... in potem se ustavi z napisom "Started D-Bus System Message Bus.", čez par sekund pa neha utripat še kurzor ...

Komu kaj znano? Naj začnem na novo nalagat sistem na SD ali nabavim novo malino?
Priponke
RPi_stop1.jpg
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a sundancer » 09 Avg 2017, 11:27

Vcasih startanje kaksne zadeve obvisi kadar nima networka.
Je komunikacija na eth kablu od maline vredu? Je eth link up? Ce imas wifi dongle ali se zadeva pojavi na mrezi (pogledas na WIFI access point ali router.. ne vem kaj imas). Skratka ali zadeva dobi IP?
Ce dobi IP ali ima povezljivost?

Koliko casa si pa pustil v taksnem stanju? Cudno mi je, da nic ne timeouta.

Drugace pa SD kartico dej v delujoc racunalnik, mountaj particijo ter poglej kaj najdes v logih.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 360
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 105 krat
Prejel zahvalo: 180 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 09 Avg 2017, 23:01

RaspberryPI je 100% online. WINscp mi javi "The server rejected SFTP connection, but it listens for FTP connections."

IP nastavim statičen po tem postopku: https://www.domoticz.com/wiki/Initial_Raspberry_Pi_Setup

Ip scanner mi potem ta IP najde v domačem omrežju a se nanj noče povezat niti Putty niti WINscp
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 09 Avg 2017, 23:17

Preprosta logika, ki upošteva nekaj izkušenj. Zamenjaj napajalnik.
SamoBr
 
Prispevkov: 2226
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 09 Avg 2017, 23:34

SamoBr je napisal/-a:Preprosta logika, ki upošteva nekaj izkušenj. Zamenjaj napajalnik.

To preprosto logiko sem jemal že pred 30. leti ... sem poizkusil že s tremi ...
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a japina » 10 Avg 2017, 04:25

Kaj pa če poskeniraš odprte porte?
SSH ob novi instalaciji ni vklopljen.
japina
 
Prispevkov: 265
Pridružen: 28 Jan 2015, 20:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a bray » 10 Avg 2017, 08:27

Nič nisi napisal ali uporabljaš ethernet ali wifi usb ključek.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Highlag » 10 Avg 2017, 08:34

Sam bi pogledal v boot log kaj dogaja. Malo pobrskaj po spletu, za pravo datoteko. Možno, da se je filesistem na kakšnem koščku sesul pa se ti tam ustavi.
http://31.15.144.163/
Highlag
 
Prispevkov: 402
Pridružen: 19 Jan 2015, 17:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 74 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a miharix » 10 Avg 2017, 08:43

Jaz bi najprej vzel drugo SD in se tako prepričal, da je napaka kartica oz SW na artici in ne HW.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 542
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a kristjank » 11 Avg 2017, 11:34

Za začetek zmontiraj boot particijo in ustvari datoteko "ssh" (brez narekovajev), da lahko do raspberryja dostopaš preko ssh s Putty-jem ali čim podobnim. Potem se poveži gor in poglej izpiske dmesg in journalctl in jih shrani, npr.
Koda: Izberi vse
journalctl > journal.txt
dmesg > kernellog.txt

Nato, če se da, uploadaj te dve datoteki na forum, da bomo lahko malo bolje videli, kaj se s tvojim raspberryjem dogaja.
V resnici nikoli ne odrastemo, samo naučimo se, kako se obnašati v javnosti.
Uporabniški avatar
kristjank
 
Prispevkov: 78
Pridružen: 22 Feb 2015, 19:28
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 11 Avg 2017, 13:51

Najprej hvala vsem :)

@bray, RaspberryPI je s kablom povezana na router.

Sem potem na drugo SD naložil enostaven sistem in je startalo takoj - zato sem HW kot vzrok izključil. Nato sem poizkusil pogledat kaj je še na SD pa je bilo večina neberljivo, zato sem se zadeve lotil instalirat od nule. Uspelo mi je še fiksirat IP naslov, da sem vanj dostopal preko Puttyja

Tudi instalacija ni šla zlahka, ker večina online servejev za instalacijo ne deluje. Npr. tile:
Koda: Izberi vse
 sudo apt-get update
 sudo apt-get upgrade

Koda: Izberi vse
sudo curl -L install.domoticz.com | bash

Koda: Izberi vse
sudo wget http://goo.gl/1BOfJ -O /usr/bin/rpi-update && sudo chmod +x /usr/bin/rpi-update


Potem sem nekako spravil na SD instalacijske fajle iz "domoticz_linux_armv7l.tgz" s pomočjo WinSCPja

Zadeva je potem nekako zlaufala a ne deluje ure - zaostaja za dobrih 5 ur čeprav sem nastavil časovni pas UTC +1 z ukazom "sudo raspi-config"
File ntp.conf sem spremenil, ker originalnem fajlu serverji "server 0.debian.pool.ntp.org iburst" ne delujejo. Zato sem jih zamenjal z "server 0.nl.pool.ntp.org iburst"

Ko sem potem poizkusil s sledečimi ukazi pa se RaspberryPI oziroma Putty ob ukazu "sudo ntpd -gq" obesi in je potreben restart povezave.
Koda: Izberi vse
sudo service ntp stop
sudo ntpd -gq
sudo service ntp start


Ura pa še vedno zaostaja za dobrih 6 ur in 15 minut ...
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a bray » 11 Avg 2017, 16:29

Pa si prepričan, da ti dela povezava v internet? Glede na napisano imam občutek, da ti dnsi ne delajo.
Kaj dobiš, če pingaš recimo google.com (ping google.com)?
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 11 Avg 2017, 17:31

Malinca je online ker jo lahko gledam od zunaj preko WANa. Poglej ZS.
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a bray » 11 Avg 2017, 19:11

Iztok je napisal/-a:Malinca je online ker jo lahko gledam od zunaj preko WANa. Poglej ZS.


Online je lahko tudi brez DNSov. Tisto kar si opisoval, da ti ne dela (update in ntp) pa vse operira z hostname-i, ki pa ti jih ne "resolva" v IPje, če nimaš prav nastavlenih oziroma vpisanih DNS strežnikov oziroma vsaj enega. Glede na to da si zgoraj napisal da si "fiksiral" IP, sklepam, da si nastavil statičnega. In ravno tu je lahko problem....če imaš dinamično dodeljevanje IP naslova za pravilne DNSe poskrbi DHCP server....če IP nastaviš sam moraš ročno nastaviti tudi DNSe.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: RPi 2 se obesi med bootom

OdgovorNapisal/-a Iztok » 12 Avg 2017, 23:20

bray je napisal/-a:Online je lahko tudi brez DNSov. Tisto kar si opisoval, da ti ne dela (update in ntp) pa vse operira z hostname-i, ki pa ti jih ne "resolva" v IPje, če nimaš prav nastavlenih oziroma vpisanih DNS strežnikov oziroma vsaj enega. Glede na to da si zgoraj napisal da si "fiksiral" IP, sklepam, da si nastavil statičnega. In ravno tu je lahko problem....če imaš dinamično dodeljevanje IP naslova za pravilne DNSe poskrbi DHCP server....če IP nastaviš sam moraš ročno nastaviti tudi DNSe.

Si imel prav! Problem je bil v DNSih. Sem rešil zadevo s podatki iz te strani: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=63&t=17016

THX :)
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1345
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 49


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost