Prenosnik se ne zažene

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a yang » 10 Okt 2015, 21:23

Pozdravljeni !

Imam vprašanje glede prenosnika Sony Vaio, starega približno 5 let. Ob zagonu ne pride do BIOS-a in niti do zagonske particije (Grub/Linux), ampak se enostavno ugasne čez kakšnih 20 sekund.

Pri prenosniku sem opazil sledeče, kar bi bilo lahko povezano s težavo:
1. Trdi disk je lahko v delni okvari z slabimi sektorji
2. Baterija je originalna, stara in že iztrošena, ne morem/znam izmeriti njene napetosti, če še kaj drži
3. Lahko da je kakšna druga okvara povezana s prahom znotraj prenosnika, prekurjena komponenta ali pa ga je kaj skurilo preko elektrike ob nihanju napetosti ?

Sem iz Ljubljane, če lahko morda kdo kaj pomaga ali da vsaj kakšen nasvet ?

Hvala in lep pozdrav,
Jan
Uporabniški avatar
yang
 
Prispevkov: 288
Pridružen: 07 Feb 2015, 16:16
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a DusanK » 10 Okt 2015, 21:30

A v tistih 20 sek. sploh pokaže sliko ?
Odstrani baterijo in ga vklopi samo na napajalnik in obratno, izklopi napajalnik in ga vklopi samo na baterijo ? Je stanje podobno ? Razpiši se.
Če ni nič, odstrani baterijo in odklopi napajalnik ter drži tipko za vklop kako minuto, nato priklopi samo napajalnik in vklopi.
Priklopi zunanji monitor, če bo tam slika.
Disk nima veze, da ne bi mogel vstopiti v bios (F2).
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 1817
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 483 krat
Prejel zahvalo: 826 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a miharix » 10 Okt 2015, 22:19

Tudi hin RAM, je lahko vzrok če se ob vklopu ne prikaže nič.

Če sliko vidiš v tistih 20s, preveri malo voltažo napajalnika.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 542
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 18 Okt 2015, 10:39

yang, Odstrani vse porabnike, ki jih lahko odstraniš. Ker je prenosnik ne boš imel veliko dela. Torej disk. Če je mogoče odstrani še DVD.
Odstrani tudi baterijo.
Vzemi pod drobnogled napajalnik. Izmeri napetost. Če je to v redu, priključi prenosnik. Mora priti v Bios. Če ne pride, potem ti ostane le še dvoje: RAM ali matična plošča.
Preglej ram, če je več ploščic odstrani RAM tako da boš imel le nujni minimum - eno ploščico. Pozor RAM je dosegljiv ne samo s spodnje strani ampak tudi pod tipkovnico.
Če tudi sedaj ne deluje potem je verjetno nekaj z matično ploščo.

Še enkrat izmeri čas delovanja. 20 s je mnogo časa, da bi zadeva prišla v Bios. Moral bi mnogo hitreje.
SamoBr
 
Prispevkov: 2223
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a yang » 18 Okt 2015, 11:06

Zahvaljujem se za vaše nasvete !

Prenosnik je dalj časa miroval in ob ponovnem polnjenju baterije se je uspešno zagnal. Zaenkrat deluje, če se bo pa napaka ponavljala, bom pa ponovno oživil to temo.

Istočasno me zanima, če je morda kdo iz okolice Ljubljane pripravljen za simbolično ceno razdreti prenosnik in sčistiti notranjost. Imam tri take prenosnike, ki so potrebni čiščenja, vendar jih ne upam sam razdreti, ker nimam ravno izkušenj s tem, da ne bi česa polomil. Lahko jih prinesem do vas in počakam, da jih očistite.
Uporabniški avatar
yang
 
Prispevkov: 288
Pridružen: 07 Feb 2015, 16:16
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 19 Okt 2015, 09:17

Potem pa je verjetno baterija bila zelo izpraznjena. Preglej kako je z njo. Verjetno jo boš moral zamenjati. Razdiranje prenosnika na pamet, zato ker si si ti tako zamislil je neumnost!
Spremljaj temperaturo procesorja. Če se dvigne prehitro ali pa previsoko, šele takrat ima čiščenje svoj pomen.

Pa na te stvari je treba misliti prej. Nekateri delajo s prenosnikom na postelji in ga uporabljajo namesto sesalca.
SamoBr
 
Prispevkov: 2223
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 19 Okt 2015, 13:01

yang je napisal/-a:Zahvaljujem se za vaše nasvete !

Prenosnik je dalj časa miroval in ob ponovnem polnjenju baterije se je uspešno zagnal. Zaenkrat deluje, če se bo pa napaka ponavljala, bom pa ponovno oživil to temo.

Istočasno me zanima, če je morda kdo iz okolice Ljubljane pripravljen za simbolično ceno razdreti prenosnik in sčistiti notranjost. Imam tri take prenosnike, ki so potrebni čiščenja, vendar jih ne upam sam razdreti, ker nimam ravno izkušenj s tem, da ne bi česa polomil. Lahko jih prinesem do vas in počakam, da jih očistite.


Eh nimaš kaj faliti, samo lepo počasi si poglej dissasembly video na YT potem pa lepo počasi narazen. Težko gre kaj narobe
Robots will steal your job. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
 
Prispevkov: 347
Pridružen: 23 Jan 2015, 14:38
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 12 Maj 2016, 19:06

takole se je najbrž poslovil RAM v prenosniku Toshiba l.2004; tako sklepam, ker iz boot CD-ja ne morem pognati "Windows Memory Diagnostic" in "MemTest86+", ki na HP-ju l.2004 normalno delujeta.
Popravljal ga ne bom; ima takšen prenosnik še kakšno vrednost v evrih, ali gre v smeti ?
Priponke
20160512_074629.jpg
20160512_074731.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Maj 2016, 19:50

javr je napisal/-a:Popravljal ga ne bom; ima takšen prenosnik še kakšno vrednost v evrih, ali gre v smeti ?
Po moje se da tole malo pogreti v pečici in so kar lepe možnosti, da se s tem situacija popravi. Izgubiti tako nimaš kaj.
No razen tisto uro in pol šraufanja, ko zadevo razstaviš in potem, ko ponovno sestavljaš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21479
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3907 krat
Prejel zahvalo: 3032 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a Cloud » 12 Maj 2016, 20:35

Če se ti ne da ukvarjati, mi ga lahko pripelješ in bom poizkusil dati v pečico oz če se da kaj narediti. Sicer je pa mašina dokaj stara in tudi "peka" mu bo pomagala kratkotrajno.
Cloud
 
Prispevkov: 1185
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 12 Maj 2016, 21:05

A to barvni pasovi stalno spreminjajo barve ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2223
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 12 Maj 2016, 21:19

ja, vzorci se stalno menjajo. Če računalnik nekaj časa deluje in potem začne vzorčit, ga izklopim z dolgim pritiskom na tipko za vklop (drugače se ga itak ne da, razen če počakam da se akumulator izprazni) in če ga poskusim takoj ponovno vklopiti, se sicer vklopi, a ne pokaže niti BIOS-a. Če pa je nekaj časa izklopljen, se normalno zažene, BIOS pokaže da je RAM vredu, Win XP se normalno naložijo, potem pa se začnejo razni vzorci in spet totalna odpoved. S Hiren Boot CD deluje normalno, le RAM-test se takoj ustavi. A pri prenosnikih so RAM-i fiksno zalotani da pišete o pečici, niso kot zamenljive kartice, kot pri namiznih ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a Cloud » 12 Maj 2016, 21:26

Verjetno se jih da še zamenjati. A vendar ponavadi je vzrok za črte grafična kartica.
Cloud
 
Prispevkov: 1185
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 12 Maj 2016, 21:50

Lahko je tudi ram na grafični kartici. Če je grafična kartica posebej jo menjaj. Če je na MB potem bi lahko pomagalos egrevanje.
Ne briga me če me sovražijo, v tem svojem čustvu itaq trpijo sami. Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1064
Pridružen: 20 Jan 2015, 20:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 20 Jul 2016, 09:49

zgleda, da res ni problem v RAM-u (2 x 512MB), ampak nekje drugje, ker sem obe ploščici prestavil v drug prenosnik in normalno deluje, ploščica iz drugega prenosnika (1GB) pa v problematičnem ne deluje oziroma odziv je isti: ekran ostane črn, če pa čakam dovolj dolgo, se mogoče prižge še osvetlitev ozadja (tako da črna barva ni čisto črna).
Torej naslednji korak je grafična kartica, a to, glede na tale video, ne bo tako enostavno kot menjava RAM-ov. Se lahko tudi grafične kartice kar tako skrižem menjujejo med približno enakimi prenosniki, torej vzameš iz HP-ja letnik 2004 in daš v Toshibo letnik 2004 ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Apr 2017, 07:28

Ali obstaja kakšen adapter za priklop trdega diska na sliki na drug računalnik ?
V prenosniku je verjetno v okvari grafična kartica, a ker je ogromno razdiranja, bi raje samo presnel oziroma pobrisal podatke na HDD in potem podaril prenosnik komu ki se mu da s tem ukvarjati.
Priponke
20170420_124451_HDR.jpg
20170421_081319.jpg
20170421_081348.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a forpobi » 21 Apr 2017, 07:34

Po sliki se malo težko vidi, samo mislim, da imaš na disku adapter, spodaj je pa navaden IDE.
forpobi
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 02 Apr 2015, 12:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Apr 2017, 09:34

sem že na step 14.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a Dejanc » 21 Apr 2017, 11:13

javr je napisal/-a:Ali obstaja kakšen adapter za priklop trdega diska na sliki na drug računalnik ?
V prenosniku je verjetno v okvari grafična kartica, a ker je ogromno razdiranja, bi raje samo presnel oziroma pobrisal podatke na HDD in potem podaril prenosnik komu ki se mu da s tem ukvarjati.


Pretvornik IDE to USB
https://www.google.com/search?q=disk+id ... =721#spf=1

Mislim, da bi ga moral imeti [url]techtrade.si[/url]
Dejanc
 
Prispevkov: 105
Pridružen: 16 Mar 2017, 11:41
Kraj: Zgornja Dobrava pri Kropi
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a javr » 23 Apr 2017, 19:59

evo, prišel do kartice. Je to kakšna standardna grafična kartica, tako kot pri namiznih PC-jih, ali moram iskati točno za ta model prenosnika ?
Priponke
20170421_133245_p.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a DusanK » 23 Apr 2017, 22:17

Seveda gledaš tudi na model prenosnika. Imaš pa desno spodaj kodo EAT20 LS-2491... Googlaj.
Preveri še ostale kode pod nalepko ter vizuelno, če se ujemajo s ponudbami na Ebay, Aliexpress itd.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 1817
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 483 krat
Prejel zahvalo: 826 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: Prenosnik se ne zažene

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Maj 2017, 11:23

Če sem si prav zapomnil, bi bilo treba to grafično dati na 100 stopinj za približno četrt do pol ure oz. mejno temperaturo kjer se plastika še ne začenja deformirat. Razlog je lahko v tem, da so bondi znotraj čipa popustili. S tem naj bi se nekako bondi nazaj „zalepili”. Sem že videl hecen posnetek oživitve Sony PS3 kjer je imel YLOD. Prižgal ga je, zavil v čimvečjo brisačo in pustil tam vklopljenega ene pol ure.

Ker pa omenjaš RAMe nisem prepričan, da bi na njih uspelo, bi jih bilo treba le menjat.
kobranka
 
Prispevkov: 1112
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 10


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: kose19 in 2 gostov