Avr in fuses

programski jeziki in programiranje

Moderator: tilz0R

Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a matjaz » 20 Okt 2016, 16:09

Spet se malo ukvarjam z atmega mikrokontrolerji in imam probleme z fuse.
Pregledal sem nekaj navodil in opisov pa mi je malo jasno.
Mogoče izkušeni borci na tem področju poznajo kakšen dober naslov na internetu za ta problem.
Na srečo imam avrdude, skoraj ni možnosti, da bi zaklenil procesor.

LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 23 Jan 2015, 21:23
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a mujo » 20 Okt 2016, 16:59

Brez zamere, ampak kaj je sploh problem?
Z "fuse" izbereš izvor ure, zaščite, načine programiranja, ... Te nastavitve so opisane v datasheetu.
Imaš pa na internetu precej kalkulatorjev, kjer lahko hitro nastaviš kaj želiš - in dobiš direktno še ukaz za avrdude.
mujo
 
Prispevkov: 677
Pridružen: 21 Jan 2015, 09:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 141 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Okt 2016, 17:05

No najpogostejši problem nastane, ko si po pomoti izbereš zunanji oscilator. Ker tega signala potem ni, se nastavitve ne da več spremeniti.
Rešitev je v tem, da signal pripeljemo umetno. En zunanji oscilator dodamo kar "on the flay". Seveda le za čas ponovnega programiranja fuse bitov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 22422
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4111 krat
Prejel zahvalo: 3103 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a mucek » 20 Okt 2016, 17:22

... Vcasih pomag tudi frekvenco programiranja dati na 100 Hz (najnizje) - obicajno je ze prisotnost omrezne napetosti dovolj, da mcu zaoscilira toliko, da se lahko zapise nazaj pravilno nastavitev za oscilator.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1239
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a matjaz » 20 Okt 2016, 19:36

Imam atmega 328p in kristal 20Mhz in sedaj problem kakšen oscilator izberem.
Mogoče je to malo brez veze ampak datasheet je zelo obširen in nima konca.


LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 23 Jan 2015, 21:23
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a gumby » 20 Okt 2016, 20:26

Saj ne rabiš vseh 567 strani prebrat, zaenkrat bo dovolj poglavje 9. Pa tabela 9-6 te bo verjetno zanimala...
Če hočeš razumet delovanje boš to pač moral naštudirat, prej ali pozneje. Saj ni tako strašno :)

Še nekaj... ne rabiš vse na pamet znat, dovolj je, da veš, kje se najde informacija. Jaz tudi grem gledat datasheet čisto vsakič, ko hočem recimo zagnat timer0. Vem, da rabim nastavit TCCR0A in TCCR0B, nimam pa pojma, kje je posamezen bit in katero vrednost mora imet. Zato je datasheet.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1910
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 415 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Okt 2016, 06:29

matjaz je napisal/-a:Imam atmega 328p in kristal 20Mhz in sedaj problem kakšen oscilator izberem.


ExtXtal HI. Pa saj verjetno ves, da overclockas procesor?

Lp, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1239
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 21 Okt 2016, 07:00

168/328 sta rated za 20MHz ;)
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1179
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 292 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a matjaz » 21 Okt 2016, 08:22

Vse kaže, da moram predelati ponovno datasheet. Ni druge možnosti. Sem mislil, da bom na hitro naredil,pa ne bo nič.
Vse hvala za koristne nasvete. Lepo je tako malo izmenjati ideje.

LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 23 Jan 2015, 21:23
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Avr in fuses

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 22 Okt 2016, 19:26

saj se da tudi ostale, ki delajo na 16MHz pognat na 20MHz. Večina dela.
Poganjanje ATMega16 na 18.432MHz je pa itak že stalna praksa.
SamoBr
 
Prispevkov: 2302
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 118 krat
Prejel zahvalo: 197 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 36


Vrni se na Software

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost