Atmega328P - Unable to enter programming mode

programski jeziki in programiranje

Moderator: tilz0R

Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 08 Jun 2016, 20:22

Zdravo,

pri priklopu novega Atmega328P sem naletel na težavo, namreč povežem ga z Atmel mk2 programtorjem ISP, čipu dodam zunanje napajanje 3.3V, in v
Atmel studio ga želim vsaj prebrati njegov Device signature, toda mi ne uspe napiše se napaka:
Koda: Izberi vse
Unable to enter programming mode.

Please verify device selection, interface settings, target power, security bit, and connections to the target device. Look in the details section for more information.


Pod tem pa:
Koda: Izberi vse
Timestamp:   2016-06-08 21:17:57.331
Severity:      INFO
ComponentId:   20000
StatusCode:   0

Failed to enter programming mode. ispEnterProgMode: Error status received: Got 0xc0, expected 0x00 (Command has failed to execute on the tool)

Unable to enter programming mode. Verify device selection, interface settings, target power, security bit, and connections to the target device.


Poskusil sem ga sprogramirati z različno ISP frekvenco, tudi z 4x manjšo in še manjšo kot imam zunanji kvarc (4MHz), pa mi ne uspe. Atmega je popolnoma nova direkt iz farnella,
FuseBite nisem nič nastavljal, saj jih niti ne morem, Device voltage se da prebrati 3.1 piše (mogoče je prenizka).

Spomnim se, da sem imel podoben problem, toda takrat sem ga zaklenil s Fuse biti.

Pini so prav povezani, sem jih tudi popiskal, edino na reset linijui imam pull-up upor 1K, in kondi 100p proti masi.

Kaj je za storiti.
Koda je točno taka, kot jo Atmel studio zgenerira ko tvoriš nov projekt.
Prosim za pomoč.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Jun 2016, 21:35

Frekvenco programiranja spusti pod 250KHz.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 22334
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4095 krat
Prejel zahvalo: 3097 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 08 Jun 2016, 21:49

Sem spustil pod 250kHz, in še nižje poskusil sem vse frekvence pod 250k, pa mi ne uspe.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Jun 2016, 21:50

MocnikG je napisal/-a:Sem spustil pod 250kHz, in še nižje poskusil sem vse frekvence pod 250k, pa mi ne uspe.
Potem imaš nekaj narobe povezano ali pa pokvarjen programator.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 22334
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4095 krat
Prejel zahvalo: 3097 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 08 Jun 2016, 22:09

Kako, ša naj ugotovim kaj je s programatorjem? Sem priklopil drugo plato, ki sem jo pred časom programiral ravno s tem programatorjem pa je ista fora. Toda tam, nimam zunanjega kvarca.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a marko » 09 Jun 2016, 07:50

Meni se po kar nekaj uspešnih programiranj, včasih naredi, da noče več programirat (pa imam original atmelov programator). Ko zaprem atmel studio in ga ponovno poženem, dela. Preden sem to ugotovil sem izgubljal ure in ure.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 841
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Zahvalil se je: 100 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a gumby » 09 Jun 2016, 08:18

Meni se tudi to vedno dogaja, sploh če hodim kaj v debug način in nazaj. Za programiranje sem se že navadil, da uporabljam kar atprogram v konzoli. To vsaj deluje...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1908
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 415 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 09 Jun 2016, 08:23

Jaz pa zadnje čase z uspehom uporabljam avrdudess (windows vmesnik za avrdude). Deluje odlično. In končno sem se rešil studia, ker sem ga imel izkjučno za programiranje :_banghead (sicer imam AVRISP MKII)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2429
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 189 krat
Prejel zahvalo: 209 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 09 Jun 2016, 08:36

Bi mi lahko zaupali kaksne postopke uporabljate za programiranje atmelov. Da se poskusim to s konzolo in avrdudes itd itd.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 09 Jun 2016, 10:24

IMa kdo v mb kaksen programator za posodit da preverim?

Imam pa tudi Arduino due na razpolago kako je s tem ali lahko programiras zunanje mikrokrmilnike?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a japina » 09 Jun 2016, 11:45

japina
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 28 Jan 2015, 20:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 07 Sep 2016, 13:31

Zadevo sem usposobil, bila je neka fora s mikrokrmilnikom, toda sem našel nadomestnega in ga zamenjal.

Zdaj bi rad nastaviti fuse bite za zunanji kvarc, po prebiranju datasheeta sem ugotovil, da je treba nastaviti SUK_CKSEL na EXT Crystal OSC 3.0 - 8.0, ker imam kvarc 3.6864MHZ (zaradi 115200 baudrate), toda ne vem kakšen vpliv bo imelo na samo aplikacijo tisto PWRDN/RESET itd. pravzaprav ne razumem najbolj kaj tisto pomeni.
V datasheetu na strani 30 pravi Additional delay from reset.
Nastavim BROWNOUT detection kot disabled
CKOUT = izklopim
CKDIV8 = vklopim
BOOTRST = izklpim
BOOTSZ = pustim na 00 za 2048 flasha in od $3800 naprej
EESAVE = izklopim
WDTON = izklpim
SPIEN = vklopim
DWEN = izklopim
RSTDISBL = izklopim

Bodo vredu nastavitve, se mi ne bo zgodilo, da ga bom slučajno zaklenil. Najbolj me skrbi SUK_CKSEL.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a radix » 07 Sep 2016, 16:26

Ali si siguren, da želiš deliti uro z 8? Vklop CKDIV8 namreč povzroči prav to.

Za izbrani kvarc bi bia najprimernejša izbira "Full Swing Crystal Oscillator" z najdaljšim možnim startup časom. Če je procesor dovolj nov, da te možnosti nima, je pa prava izbira "Low Power Crystal Oscillator" za frekvenčno območje 3-8 MHz, prav tako z najdaljšim možnim SUT (priporočilo proizvajalca).

Za lažjo nastavitev pravih vrednosti fuse bitov predlagam kalkulator.
radix
 
Prispevkov: 990
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 221 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 22 Sep 2016, 11:38

Zanima me še zakaj ne spravim vezja v standalone način, da bi deloval brez programatorja. Ko odklopim programator, se vezje ne vžge, zakaj.
Kljub temu da imam BOOTRST fuse bit nastavljen in kljub temu da ga nimam.
Vezje za reset je narejeno tako: (upor je 10k in ne 1k kot je na sliki :D)

reset.PNG


Res je da trenutno nimam dobrega vira napajanja in imam na vezju 3.2 - 3.3 napetost, toda se mi zdi, da ni ravno to problem ta trenutek.

Zanima me tudi zakaj se Atmega resetira včasih sama od sebe, napajanje je takrat konstantno in ni špic tokov.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Sep 2016, 11:57

MocnikG je napisal/-a:Zanima me tudi zakaj se Atmega resetira včasih sama od sebe, napajanje je takrat konstantno in ni špic tokov.
Lahko je kriv tudi program pa zaman iščeš HW napako.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 22334
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4095 krat
Prejel zahvalo: 3097 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a marko » 22 Sep 2016, 12:17

Kaj pa dela program? Če vklapljaš kakšno breme kot je rele, je lahko razlog v vezju. Najbolje, da objaviš celo vezje.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 841
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Zahvalil se je: 100 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 22 Sep 2016, 12:30

Priklopljen imam ESP WiFi modul, in takrat ko na računalniku izbereš Wifi in se nanj želiš povezati se zgleda napajanje sesede.
Problem pa je ker mora biti to baterijska aplikacija na 3 AAA baterijah.
Trenutno imam napajanje na LM317 iz 5V USB priklopa, ker še čakam na tuljavo, vezje za napajanje iz baterije pa bo-je takšno:
aa.PNG

Shemo Objavim takoj ko pridem domov.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a radix » 22 Sep 2016, 12:35

Dodaj še kakšen elko kapacitivnosti vsaj 1 mF (1000 µF).
radix
 
Prispevkov: 990
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 221 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 22 Sep 2016, 12:48

Je potem problem, da se mi Atmega ne zbudi, ko je odklopljen programator, napajanje? Ali kaj drugega?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a mucek » 22 Sep 2016, 19:20

Pa ni tale tvoj 1k pullup na reset liniji malo huda? Ponavadi se daje 10k - da ni to krivo, da potem programator ne potegne linije dovolj dol in se ne pusti sprogramirat?7
Glede napajanja vrzi gor en osciloskop pa malo poglej, kaj se dogaja na napajanju. Predvidevam, da imaš povsod zraven napajalnih pinov 100 nF kondenzatorje, ali pač ne? Lahko je povsem programski bug, da imaš nekje en stack overflow.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1236
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Atmega328P - Unable to enter programming mode

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 22 Sep 2016, 22:11

Sem že zgoraj napisal da ni 1k upor na resetu ampak 10k, v shemi je narobe označen ker sem kopiral. Da debounce konije sem dal povsod okrog napajanja, res pa je da na AVCC nisem dal ne tuljave ne nič, ker ADC naj ne bi uporabljal, predvideno pa je.
Osciloskopa nimam.
Glede stackowerflowa pa je možno, saj je trenutno težko to preveriti, ker nimam debuggerja priklopljenega oz. ga sploh nimam.
Problem je, da noče brez programatorja delat niti, ko imm samo LED blinking gor.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 252
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2


Vrni se na Software

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost