S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

programski jeziki in programiranje

Moderator: tilz0R

S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Jul 2020, 15:46

Večini sem znan kot ljubitelj Bascoma - le-tega pač najbolj obvladam, a vseeno sem se že parkrat lotil Arduina, ker sem želel uporabljati take komponente - senzorje, za katere v bascomu skorajda ni primerov, za Arduino pa so, pa se mi ni ravno dalo z nule čarati z začetno konfiguracijo (zadnji primer APDS9960 - za bascom sicer je en sam samcat hudo star primer, a mi ni hotel oživiti).
Posledično sem (pod nujno :D ) osvojil osnove C-ja in tudi hitro prišel do neke omejitve Arduina: nabor kontrolerjev. Imam "kar nekaj" meg8515, pa Tiny-ev... in ker bi včasih uporabil tudi te, me zanima, kateri program priporočate za programiranje AVRjev v Cju (ali C+, C++...) ? Brezplačen je seveda želja, a lahko tudi plačljiv, le ne s tako ceno, da dol padeš...

Razlog, da sem se lotil C-ja je tudi Nextion, ki uporablja te sorte ukaze.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Jul 2020, 15:48

poljuben urejevalnik + makefile + gcc ?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Jul 2020, 15:51

Hm... kaj bolj "zglednega", amaterju prijaznega ne bi škodilo. Predvsem bi bilo fino, če bi compiler znal kaj opozarjati na napake (kot recimo Bascom z obarvanjem kode, če je prav napisana).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a RUros » 18 Jul 2020, 17:14

Atmel studio.
RUros
 
Prispevkov: 351
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:52
Kraj: Moravče
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Jul 2020, 17:45

Aha... hvala, nisem pomislil na to. Uporabljam za programirat (poleg Mikroe). Bom preveril, če se bom znašel v njem...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a mucek » 18 Jul 2020, 18:53

MikroC? Ce rabis licenco, me pingaj, imam nekje dongle ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1668
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 504 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 94

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Jul 2020, 19:00

Bom poskusil dobiti demo, da na hitro vidim. Atmel studio mi na hitro deluje kot hudo zakotna španska vas :_dunno
A ga ne uporabljaš (več)?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Jul 2020, 23:34

Protoncek je napisal/-a:Hm... kaj bolj "zglednega", amaterju prijaznega ne bi škodilo. Predvsem bi bilo fino, če bi compiler znal kaj opozarjati na napake (kot recimo Bascom z obarvanjem kode, če je prav napisana).

Sublime text in gcc lepo sodelujeta.

Omenjena kombinacija se lahko uporablja tako za PC programe, AVR in ARM ...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a mucek » 19 Jul 2020, 07:30

Ne uporabljam, javi, ce rabis ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1668
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 504 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 94

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Jul 2020, 08:57

Zanimiv je tudi codevisionavr.
Predvsem je zanimiv njegov čarovnik, ki na hitro pove kaj ima kateri od čipov, ter naredi inicializacijo. Demo verzija je dosegljiva na strani avtorja in nima nekih hudih omejitev (4k kode). Če pa postane koda prevelika bo treba zadevo kupiti (150€). Seveda obstaja tudi druga bolj zastonjkarska pot. Internet je poln tega. Če si kdo seveda upa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43115
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9484 krat
Prejel zahvalo: 5327 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 122

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Jul 2020, 09:30

No, ja... ni tako enostavno, kot vidim...
Arduino ima seveda svoje knjižnice, svoje ukaze itd... pa atmelov studio več kot pol njegovih ukazov ne razume. Torej bi moral začet iz nule...to bo pa težka... preveč enostavno sem si tole zamišljal. Da bi se vse iz nule učil je pa hitreje in enostavneje prevest v bascom...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Jul 2020, 09:54

Arduino ima svoje knjižnice, ne pa ukazov. Arduino knjižnice lahko uporabljaš tudi z Atmel Studioem.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4828
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 690 krat
Prejel zahvalo: 1682 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Jul 2020, 10:18

No, ko sem kopiral kodo v studio je bilo polno podčrtanih besed. Med drugim kot kaže ne pozna "delay" , pa "digitalrite"...? malce čudno...
No, resda sem izbral C++ (če ima to kaj veze)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 19 Jul 2020, 10:32

Pri ggc se za delay potrebuje
Koda: Izberi vse
#include <util/delay.h>

in potem kliče
Koda: Izberi vse
_delay_us

ali
Koda: Izberi vse
_delay_ms

odvisno od dolžine.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 19 Jul 2020, 20:04

Nekaj je prevajalnik, nekaj pa en kup knjižnic okoli.

Torej MPLAB ali (star) Atmel studio sta dve opciji. MikroC je C prevajalnik, a ima dodatnih funkcij preveč, kar ga hitro naredi ne-več C kompatibilnega.
Arduino na drugi strani, ni nič kot kup knjižnic + GCC prevajalnik.

Microchip se seveda orientira na MPLAB za programiranje ATxxx čipov.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1841
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 230 krat
Prejel zahvalo: 521 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Jul 2020, 20:28

No, seveda je želja čimveč obstoječih knjižnic, ker se tako hudo poenostavi vse skupaj, oziroma bom rekel raje: meni kot neznalcu se tako odpre možnost uporabe nekega elementa, ki ga drugače ne bi (vsaj tako hitro ne). Knjižnice za C namreč ne bom pisal...
CodevisionAVR oz. njegov čarovnik je hud, a ima demo poleg 4k kode še kakšno omejitev (recimo timer v čarovniku ne dela) Poleg tega je 4k pol premalo za mojo mego8515... Za kupit je predrag, "travnik" je sicer poln tega, a je trava večinoma suha... :(

Hvala za predloge. Nadaljnje testiranje v sledečih tednih bo več pokazalo. :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 20 Jul 2020, 08:03

Kot so ze predhodniki nakazali je tudi Arduino IDE zgolj editor z integriranimi knjiznicami ter prevajalnikom. Zato sem preprican, da zanj obstaja kaksen dodatek, ki omogoca programiranje starejsih AVR z Arduino IDE.

Hitro googlanje najde dva kandidata:
https://github.com/MCUdude/MajorCore za 8515
https://github.com/SpenceKonde/ATTinyCore za tinye
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 630
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 342 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Jul 2020, 14:22

Uuu, izgleda ok.. bom preveril, če je to to, potem sem zmagal, mi čisto zadostuje...hvala!
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Waldo » 20 Jul 2020, 14:58

Za razvoj za Arduino in ESP8266 uporabljam MSjev VSCode in PlatformIO. Pred tem sem namesto VSC uporabljal Atom, pač osebna preferenca. PlatformIO med drugim omogoča uporabo Arduino ogrodja in vseh knjižnic kot original Arduino okolje. Neposredno podpira kup razvojnih plošč različnih arhitektur, za kake bolj eksotične MCUje bo verjetno treba poeditirati konfiguracijsko datoteko posameznega projekta (platformio.ini).
Waldo
 
Prispevkov: 173
Pridružen: 20 Feb 2015, 15:57
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 33 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 20 Jul 2020, 16:33

Protoncek je napisal/-a:Uuu, izgleda ok.. bom preveril, če je to to, potem sem zmagal, mi čisto zadostuje...hvala!

Arduino IDE v ozadju ustvari Makefile za projekt ... s friziranjem bi se dalo prevesti za poljuben AVR.

Sicer pa sam Arduino IDE ni tako slaba izbira, ker ljubitelji ali celo proizvajalci poskrbijo, da je mogoče programirati tudi druge (njihove) čipe, npr ESP8266, STM32, NXP iMXRT1062 ...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a arksi » 20 Jul 2020, 21:06

Mogoče bi se pa podal programirat Atmele z zlaganjem grafičnih blokov.
Tole Flowcode programiranje sem jaz počasi delno osvojil iz nule. Do sedaj zame najbolj "simpatičen" program za programiranje Atmelov.
Program je plačljiv, vendar je verzija 5 dostopna na znanem slovenskem "travniku".
arksi
 
Prispevkov: 640
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 954 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Jul 2020, 22:10

Sem.preskusil Arduino z dodatkom, ki ga je našel sundancer in zadeva dela v nulo. Odlično, še enkrat hvala za link.
To z bloki imam nameščeno, sem se igral teden, dva nazaj, pa mi ne potegne. Imam raje popolno kontrolo nad programom.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 20 Jul 2020, 22:22

Protoncek je napisal/-a:Imam raje popolno kontrolo nad programom.

Z Arduino stilom je nimaš ;) Z bare-metal jo bi pa imel. Seveda lahko uporabiš Arduino IDE, a ne Arduino stila programiranja.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1841
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 230 krat
Prejel zahvalo: 521 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Jul 2020, 07:10

No, nisem mislil tako popolno, kot jo imaš npr. ti, ki seveda zadevo obvladaš v nulo:D Knjižnice so že "tabu". Mislim bolj tisto, kar jaz napišem. Ti blokci ... mogoče bi se navadil... a mislim, da nikoli ne bom izvedel. Saj je fino, če ne znaš jezika ali ne poznaš kontrolerja, ja. Ampak samo v tem primeru.
Itak mi C stil programiranja ni všeč. Ker primerjam z bascomom so v C-ju stvari dosti manj logične... ampak najbolj pa mi gre na jetra, ker je treba pazit velike in male črke. Ni mi jasno, zakaj serial.print ne dela, Serial.print pa dela. Z obzirom, da prvi ukaz ne pomeni ničesar bi IDE prav lahko to sam popravil, kot to dela Bascom. CodevisionAVR (se mi zdi) ima celo nastavitve s popravki, recimo če napišeš whiel ti zamenja z while...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 21 Jul 2020, 08:07

Protoncek je napisal/-a:ampak najbolj pa mi gre na jetra, ker je treba pazit velike in male črke. Ni mi jasno, zakaj serial.print ne dela, Serial.print pa dela. Z obzirom, da prvi ukaz ne pomeni ničesar bi IDE prav lahko to sam popravil, kot to dela Bascom.


Takšno bolanijo, da velike in male črke niso pomembne (angl: case insensitive) sem opazil samo na MSDOS ter Windows. Drugje je pač pomembno kako je napisano (angl: case sensitive). Vsak znak ima namreč svojo ASCII ali UTF kodo (odivno v katerem kodnem sistemu delaš). Prevajalnik je pa narejen za prevajanje kode, ne pa ugotavljanje kaj bi ti rad. Za nameček si predstavljaj da si programer prevajalnika in moraš ugotavljat ali je "programer" čigar program prevajaš v svojem programu zapisal SeRiAl.pRiNT ali SEriaL.prINT ali seriAL.PRinT.. ter potem ugotavljat kaj je "programer" zares mislil ter za njim še popravljat kot učiteljica v osnovni šoli.

Me zanima kdo svoj prosti ali plačan čas zapravlja za takšno opravilo.

Drugače je pa tako, da so v C in C++ vsi elementi samega jezika pisani z malimi črkami (for, while, if, ...) medtem ko lahko spremenljivke poimenuješ poljubno. Torej Counter, COUNTER in counter so tri različne spremenljivke. Ravno tako velja za knjižnice. In da se potem loči kaj je knjižnica ter kaj ni se imena knjižnic pišejo z veliko začetnico. Serial je namreč knjižnica medtem ko serial bi potemtakem veljal za del programskega jezika C ali C++.

Pri pythonu je npr. pomemben tudi zamik (angl: indentation). Recimo tole je ok:
Koda: Izberi vse
for i in xrange(1,11):
    print(i)

Medtem ko tole vrže IndentationError: expected an indented block
Koda: Izberi vse
for i in xrange(1,11):
print(i)
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 630
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 342 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 21 Jul 2020, 08:16

Zamik nadomešča oklepaje v drugih prog. jezikih.

So jeziki, kjer je pomembno tudi, da na koncu vrstic ni znaka za novo vrstico in ga je zato potrebno zakomentirati (komentar do konca vrstice se prične z znakom %), sicer ne dela po pričakovanjih, torej vrstica izgleda tako
Koda: Izberi vse
%komentar
ukaz1%
ukaz2
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Jul 2020, 09:18

Potem je arduino tu očitno izjema. Namreč, tu je pomembno kako napišeš spremenljivko. "Zanka" ni enako "zanka". In arduino nima vse z malimi črkami - ko bi le imel, bi bile stvari enornmo enostavnejše.
Me zanima kdo svoj prosti ali plačan čas zapravlja za takšno opravilo.

Hm... tole velja ravno obratno kot si (po moje) ti mislil: kdo (od programerjev) bi zapravljal svoj plačan čas zato, da poleg vsega vsako pre**eto sekundo misli še na to, kaj bo pisal z veliko in kaj z malo začetnico... :_banghead Compiler to lahko naredi zelo preprosto. In , če programer compilerja to vključi v program je to enkratno delo, če mora pa programer, ki ga uporablja na to pazit je pa to neskončna zanka.

Ok, da ima vsaka vrstica na koncu podpičje je celo logično. Čeprav je po drugi strani na koncu vsake vrstice "enter" (ko greš v novo ga stisneš) in bi že po tem compiler lahko vedel, da je nova vrstica. Nek skupek ukazov v zanki je pa itak v zavitih oklepajih. Razen, če je finta drugje...?

Oh, ja... kompliciram. Pač nisem (poklicni) programer kar se vidi z vesolja...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 21 Jul 2020, 09:31

Protonček, čas je da se pomiriš in ne kvasiš neumnosti ;)

Noben programer nima težav s tem, kdaj kaj piše z malo/veliko in ne zapravlja svojega plačanega časa za to. V C-ju se (NAČELOMA) ve, kaj se piše z malimi in kaj velikimi črkami:
- Konstantne, define, macro so velike črke
- vse ostalo so male črke, torej ukazi (if, while, for, ...) in spremenljivke.

To, da moraš v bascomu napisati "If", "Then", tudi ni glih user-friendly.

Ukaz je lahko multi-line, zato konec vrstice ni nujno konec ukaza.

C je vbistvu precej bolj logičen kot katerikoli drugi jezik. Bascom je daleč zadaj v tem pomenu.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1841
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 230 krat
Prejel zahvalo: 521 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 21 Jul 2020, 09:50

Protoncek je napisal/-a:"Zanka" ni enako "zanka". In arduino nima vse z malimi črkami

Tako je tudi mišljeno.
sundancer je napisal/-a:spremenljivke poimenuješ poljubno. Torej Counter, COUNTER in counter so tri različne spremenljivke. Ravno tako velja za knjižnice.

Torej "Counter" ni enako "COUNTER" ni enako "counter".
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 630
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 342 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Jul 2020, 09:58

Protonček, čas je da se pomiriš in ne kvasiš neumnosti

Hm.. neumnosti...kaj je večja neumnost... namreč, za veliko meni nelogičnih stvari v Cju ni neke normalne razlage (bilo dosedaj)..., zakaj je temu tako. Razlaga "to je pač tako" pri meni ne pije vode, ker to vodi v smer tropa ovac (greš tja, kamor vsi). Vem, da ne bom ničesar spremenil, a vseeno me zanima zakaj je tako...

To, da moraš v bascomu napisati "If", "Then", tudi ni glih user-friendly.

Toliko, kot v Cju, kjer moraš najprej pogoj dat v navadni oklepaj, potem pa vse ostalo v zaviti oklepaj. Pa zaklepaj, pa else, pa spet zaviti oklepaj, pa spet zaklepaj. No, vsaj zavite zaklepaje ti arduino naredi sam. Svaka čast mu!
Ok , če smo pošteni so then 4 tipke, zaviti oklepaj pa samo dve (naenkrat) :_rolling

...Torej Counter, COUNTER in counter so tri različne spremenljivke. Ravno tako velja za knjižnice.

Ok, potem je jasno, zakaj je temu tako, hvala za razlago. Čeprav jaz nikoli ne bi v svojem programu napisal tri tako podobne spremenljivke... :_dunno

Dejstvo je, da bo moj glavni IDE ostal bascom ne glede na karkoli. C rabim samo za primere, ko za bascom ni ustreznega primera. In ker kot "programer" obvladam zgolj osnove mi je včasih težko z nule napisat celoten program za nek senzor ali barvni LCD, ki je kompliciran.

Ampak dajmo raje nehat, da ne bo spet prešlo v "vojno" bascoma proti ostalim, ker se itak ve, kdo bo zmagal (vsak zase...).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 21 Jul 2020, 10:21

Protoncek je napisal/-a:Hm.. neumnosti...kaj je večja neumnost... namreč, za veliko meni nelogičnih stvari v Cju ni neke normalne razlage (bilo dosedaj)..., zakaj je temu tako. Razlaga "to je pač tako" pri meni ne pije vode, ker to vodi v smer tropa ovac (greš tja, kamor vsi). Vem, da ne bom ničesar spremenil, a vseeno me zanima zakaj je tako...


Jaz (kot mnogi drugi) ti bomo razložili vse nejasnosti, le naredi novo temo in vprašaj notri.

Toliko, kot v Cju, kjer moraš najprej pogoj dat v navadni oklepaj, potem pa vse ostalo v zaviti oklepaj. Pa zaklepaj, pa else, pa spet zaviti oklepaj, pa spet zaklepaj. No, vsaj zavite zaklepaje ti arduino naredi sam. Svaka čast mu!
Ok , če smo pošteni so then 4 tipke, zaviti oklepaj pa samo dve (naenkrat) :_rolling

If stavek je single ukaz, ki nekaj vrne (true ali false) in s tem se ga napiše v () oklepaje, ki jih potem IF stavek evaluira (isto je while, for, switch, ...). Zaviti oklepaji so pa nov blok kode, ki ima lahko več ukazov.

That being said, naredi novo temo v katero ti vsako nejasnost razložim(o). Raje tako, kot pa da poslušam, kako so (logične) stvari nelogične :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1841
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 230 krat
Prejel zahvalo: 521 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Jul 2020, 15:15

Mene so bili oklepaji pri lambda funkcijah tudi nelogični, dokler nisem stvari naštudiral.

Ampak vseeno - nekatere stvari so pač zato, ker tako je.

Pri bascomu je tudi nelogično, enkrat je sub, drugič fuction, pa end sub, end function, return??? Ene funkcije sploh niso nič - imajo : in na koncu return???
Zakaj tako nelogično? Ker tako pač je. Tako je definiran jezik.

Manj jamranja pa bo. Pomagali bomo z veseljem, če le ne boš preveč godrnjal.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4828
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 690 krat
Prejel zahvalo: 1682 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Jul 2020, 18:15

Kroko je napisal/-a:...ampak vseeno - nekatere stvari so pač zato, ker tako je...
...Zakaj tako nelogično? Ker tako pač je. Tako je definiran jezik....

Točo tako. Treba se bo pač naučit... :_dunno
Hvala vsem za ponujeno pomoč.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4123
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a lojzek » 22 Jul 2020, 12:12

Še mojih 5 centov...

Tudi jaz sedajle bolj uporabljam arduinote kot pa sam mikrokontroler. Ampak programe pišem v C-ju, ne v arduino jeziku - ki je lažji za začetnika (čeprav sta si kar sorodna, osnova je C)

Za kompilanje in programiranje arduinota uporabljam kar AVR Studio + WinAVR in (ponavadi) Volkov serijski programator.

Bombonček pa je, da za samo pisanje teksta programa uporabljam zastonjski Notepad++ , ki ima kar nekaj koristnih in lepih pripomočkov in bombončkov. Zaključevanje besed in ukazov, različna obarvanost besedila/ukazov,...
Zna tudi sam delati zaklepaje, dela seznam vseh funkcij/blokov v programu (hitrejše iskanje želenega), oštevilčenje,... če se postaviš od oklepaj, ti tega in njegov par obarva drugače.
Vse to, kar @protonček pogreša...
Pa mislim da NPP ni edini, ki to zna, samo nanj sem se navadil. recimo v Linuxu / Raspbianu je to Geany - tudi ta obstaja za Windowse
En izsek NPP v prilogi.
Priponke
NPP.PNG
lojzek
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 25 Feb 2015, 14:18
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: S čim programirati (predpotopne) AVR-je v C-ju?

OdgovorNapisal/-a zanka » 01 Avg 2020, 20:58

Tako pa izgleda v navezi sublime text + makefile. Slednji se sproži preko F7.
Priponke
makefile_makefile.png
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2656
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 115 krat
Prejel zahvalo: 262 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 52


Vrni se na Software

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost