NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

programski jeziki in programiranje

Moderator: tilz0R

NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 05 Nov 2017, 18:24

Pozdravljeni,

sklenil sem da bi se poskusil nauciti programirati ARM mikrokontrolerje. V mislih sem imel nekaj majhnega in po brskanju po intenretu in nekaj nasvetih mi je v oko padla tale plošča, http://si.farnell.com/stmicroelectronics/nucleo-f103rb/nucleo-board-mcu/dp/2394226, nukleo STM CORTEX-M3. Sedaj me pa zanima, kaj bi clovek lahk uporabil za eno razvojno okolje ( nekako se spogledujem z mbed-om) ter kje bi clovek dobil kako knjiznico turtorijalov oziroam ze napisanih programov, da na primer ledica zacne utripat, pa da se lahko zacnes ucit.

No ce je mogoce kdo ze uporabljal tole "dilo"bi bil vesel kontakta da ce se kaj zalomi da ga lahko pocukam za rokav.

najlepša hvala za vase odgovore ideje in pripombe.
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 05 Nov 2017, 18:33

Kar se tiče razvojnega okolja za to ploščo, imaš več opcij:

Keil uVision
IAR Embedded Workbench
Eclipse based (free)
Atollic TrueSTUDIO (free)
SW4STM32 (free, priporočam)

Zadnji trije so free in bazirajo na eclipse + GCC.

Ker vidim, da bi rad delal z F103, priporočam, da najdeš plato F401 ali podobno (F4xx serija), ki je priporočljiva za "nove designe", ni pa nič narobe z F103, če več zadev boš imel lahko za naprej gor.

Sedaj pa knjižnice:
Ker je plošča od ST-ja, priporočam, da si preneseš STM32CubeMX, ki je grafični inicializator in konfigurator kode, potem pa kot paket knjižnice uporabiš STM32Cube paket. Za tvoj board bi bil to STM32CubeF1, ki je na voljo na st.com.
V njem imaš HAL (Hardware Abstraction Layer) knjižnice in pa LL (Low-Level) knjižnice. Pri prvih ne potrebuješ vedeti nič o mikrokontrolerju (začetniki), pri drugih moraš točno vedeti kaj bi rad, saj je skoraj direktno pisanje v registre.
Ta paket, ki ga boš prenesel iz st.com ima tudi cel kul primerov vključenih, tako da lahko hitro začneš in se še hitrejše učiš.

Če se kaj zalomi, predlagam, da vprašaš tukaj in boš zagotovo dobil odgovor.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 05 Nov 2017, 19:11

Najlepša hvala.

Ko sem na farnelu iskal kaj bi kupil sem imel na izbiro tole:
http://si.farnell.com/w/search/prl/results?st=nukleo&sort=P_PRICE

Bom pogeldal za F4.

Me pa malo begajo tile F oznake. Sme mislil da je F0 M0 pa sem ze videl da je pisalo F0 in M4. M1 itd, so po jakosti razlicni. Kaj pa stoji za F0,F1,F3,F4..

Lp.
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 05 Nov 2017, 19:20

Starodavni je napisal/-a:Me pa malo begajo tile F oznake. Sme mislil da je F0 M0 pa sem ze videl da je pisalo F0 in M4. M1 itd, so po jakosti razlicni. Kaj pa stoji za F0,F1,F3,F4..


STM32 = ST Microcontroller, 32-bit
F/G...General purpose MCU
L...Ultra Low Power
H...High Performance

Kar se pa tiče številk zadaj, pa ni pravilo, da je isti cortex-M kot je številka:

F0 = Cortex-M0
F1, F2, L1 = Cortex-M3
F3, F4, L4 = Cortex-M4, F3 = Bolj analogno orientiran, F4 = High performance CM4, L4 = Low-Power M4
F7, H7 = Cortex-M7
L0 = Cortex-M0+
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Nov 2017, 20:54

Jutri imamo prvo vajo in objavim "navodila" za prvi blinky projekt. Spremljaj nas na
http://scidrom.sc-nm.si

Uporabljamo pa malo razvojno ploscico nucleo32 stm32L432kc.
s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Nov 2017, 21:03

Je to dogodek odprt za javnost?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 114 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 05 Nov 2017, 21:04

zanka je napisal/-a:Je to dogodek odprt za javnost?


Na srednji šoli imajo delavnice.

Dogodek odprt za javnost je: http://www.st.com/content/st_com/en/abo ... WCEQ%3D%3D
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Nov 2017, 22:05

zanka je napisal/-a:Je to dogodek odprt za javnost?


To je namenjeno vsem dijakom SEŠTG ŠCNM (trenutno je kar "gneča" - preko 20 dijakov in nekaj učencev OŠ), je pa vse kar bo objavljeno seveda na voljo komurkoli. Prav tako lahko kdorkoli karkoli vpraša. Za začetek so morda tale strnjena navodila uporabna za širšo publiko:
http://scidrom.splet.arnes.si/2017/11/0 ... o-z-stm32/
s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Nov 2017, 22:10

s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 07 Nov 2017, 12:36

fjuuu,.... a se hecate,... farnel ima 10 evrov postnino,.... kje pa majo skladisce v mozambiku?

wow to je pa tko drago, kot,.. kot,.. ja se kitajc nima tko drage postnine,..........
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a mucek » 07 Nov 2017, 15:08

? Pred 5 minutami je bila 5 EUR ... Skladisce imajo v UK in Nemciji, dostava naslednji dan. 5 Eur mi je sprejemljivo.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1205
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 330 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 09 Nov 2017, 12:28

Presnet jaz nisem dobil pod 8.26 nic. :tappingfoot

:_waiting

No, pa je prišla :_rolling

STM32F446 NUKLEO-64

:lol: :lol: :lol:

joj kok je huda.

Morem se kabel nek najdet, da prklopm v komp.

(21,0 evro)
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a marko » 09 Nov 2017, 12:48

5 eur + DDV seveda.

Sicer pa, Starodavni, 5 eur se ti zdi velika poštnina? Ali pa 10? Iz Anglije v enem dnevu na dom? Si se poskusil kdaj peljat tja pa nazaj?

Glede Kitajske - Država plačuje poštnino svojim firmam in na paket čakaš lahko mesec ali več, če boš naročil preko DHL, TNT ali kake podobne, je poštnina x10 temu farnellu.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 807
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 107 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 11 Nov 2017, 19:34

Ja, so mi odgovorili iz podjetja da so iz VB. Pa se mi zdi cudno da se slovensko meni z mano. Ne gre mi v lajsto, da je paket tuki v dnevu in pol. Ni veliko. Sem slisal da je hitra dostava in sem sklepal da je skladisce v Sloveniji in temu primerno nizja postnina. Postnina v dnevu in pol iz anglije se mi zdi pa cudez.

Ko pošljem, nekomu v Bulgarijo paket je 2,6, da mi pošlje on nazaj je tocno 12.8. z sledljivostjo. Brez sledljivosti pa 6,8 evra. Cudno se mi zdi. sej se za postnino ne bom zasluzil.

No zdej pa morem inštalirat programe pa knjiznice. Da vidim kako gre to.

:_rolling
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 11 Nov 2017, 20:14

Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 11 Nov 2017, 20:15

Natančno kaj hočeš narediti?
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1108
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 272 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 13 Nov 2017, 16:12

Hja, priklopil bi tole cudno na racunalnik pa dal gor program da utripa ledica. Program cube sem pogledal malo je zanimivo kako ti pokaze pine.
Starodavni
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 22 Jun 2015, 10:28
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Software

Kdo je na strani

Po forumu brska: bray in 1 gost