Motnje ali kaj?

Zaenkrat bomo tu dali več ali manj vse. Ko se bo vsebina širila bomo podforume dodajali.

Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a Highlag » 15 Feb 2020, 22:10

Igram se z ST Nucleo F042K6 razvojno ploščico:
https://os.mbed.com/platforms/ST-Nucleo-F042K6/

S PWM signalom... Ne vem v čem je hec, da se signal popači, če izhod obremeni z eno malo ledico (R=270R)
Frekvenca nizka 1KHz.

Če ni bremena je signal lep kvadraten, ko pa priključim ledico pa dobim nekakšne špičke...
Bi moral dati kak tranzistor pred ledico? Mislil sem krmilit en optokopler, pa mi te špičke sekajo čez in jih na drugi strani vidi krmilnik in misili, da je frekvenca parkrat višja....
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://31.15.144.68/
Highlag
 
Prispevkov: 502
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2020, 22:21

Highlag je napisal/-a:Ne vem v čem je hec, da se signal popači, če izhod obremeni z eno malo ledico (R=270R)
To niti ni tako malo. Pa LED ni linearen element.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40536
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8515 krat
Prejel zahvalo: 4934 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a Highlag » 15 Feb 2020, 23:27

Potem tranzistor?
http://31.15.144.68/
Highlag
 
Prispevkov: 502
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Feb 2020, 00:32

Za take stvari imam jaz raje kakšen 2N7002.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40536
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8515 krat
Prejel zahvalo: 4934 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a Highlag » 17 Feb 2020, 21:30

Sem dodal en tranzistor... in je bil signal lepši, a na izhodu še vedno dobil špičke.... Potem se na bazo proti masi dodal še en 100n kondenzator, in zadeva končno dela kot bi si predstavljal... še vedno mi ni jasno od kje motnje. Možno da to ker je PWM izhod koriščen, pa je krmiljenje izhoda v CPU-ju razsekano zaradi nekega razloga....
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://31.15.144.68/
Highlag
 
Prispevkov: 502
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Motnje ali kaj?

OdgovorNapisal/-a DusanK » 17 Feb 2020, 22:20

Tole ni ravno moje področje, sem pa firbcal in našel tole - str. 32 od 85.
Če prav razumem se pwm špičke zgladi z Low Pass Filtrom, nekaj ripla gre še vedno naprej.
Da ga še zmanjšaš moraš po formuli povečat frekvenco, R in C.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3695
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1295 krat
Prejel zahvalo: 2192 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: zoky2 in 1 gost