Nadaljujem radioamatersko mreženje mojega avta.
Magnetna antena za 144/433, ki je ustrezno ubrana (moja prejšnja objava v sorodni temi), je zdaj že precej nevidno speljana po koaksu pod pragom voznikovih vrat pa do stičišča A stebra z armaturo, kjer pogleda ven in se z BNC priklopi na Anytone postajo z BNC adapterjem.
Ostane še problem montiranja postaje. Rad bi, da je postaja fiksno montirana nekje na moji levi strani, hkrati pa bi rad, da je montaža čim manj invazivna (vrtanje odpade). Do sedaj sem imel nosilec s priseskom (originalno za garmina), ki se na eni strani prisesa na vetrobransko ali levo steklo, na drugi pa ima 17mm fi kroglo. Teh 17 mm je očitno precej standardna dimenzija za avto nosilce, in gor pašejo tudi držala za telefone etc. AliExpress ponuja nosilec za 17mm kroglo za radijsko postajo. To rešitev sem imel zdaj že kakšne pol leta v uporabi.
Žal mi ta rešitev ni všeč. Če prisesek montiram na levo steklo, ga ne morem spustiti, kar je zoprno za parkirne prostore, če ga montiram na vetrobran, pa mi moteče posega v stransko vidno polje, ki je v mojem Focusu že tako bolj klavrno. Idealno bi bilo, če bi našel način, da postajo skrijem v vidno polje, ki je tako ali drugače zastrto z A stebrom ali z armaturo. Na spletu najdem 3d model krivine plastike A stebra, vendar z nosilcem za nekaj čisto tretjega. Odstranim vse razen te krivine in v TinkerCADu začnem postavljati svoj nosilec z 17mm kroglo.
3D.png
Zgornja slika predstavlja približno 10. verzijo tega nosilca. V praksi pa izgleda takole:
1-Klipsna.jpg
3D print je narejen iz fluorescentno oranžnega PETG, tiskanega pri 235 stopinjah, 40% infill očitno zadostuje za primerno trdnost. Nosilec je smiselno tiskati kar v isti orientaciji kot je na 3D skici, saj se drugače rad prelomi po slojih na nosilni palici.
2-Brez postaje znotraj.jpg
Na kroglo je nato montiran nosilec za postajo. Ne gre za nič drugega kot votel kvadratni profil, v katerega se zatakne postajina sponka za pas. Zadaj pa ima 17mm objemko.
3-Pogled zunaj.jpg
Plastika je malo svetla in vpadljiva, hkrati pa njena svetla barva pripomore, da se v vročini poletnih dni ne stopi. Črna bi bila verjetno že krepko mehka.
4-S postajo znotraj.jpg
Na zadnji sliki se lepo vidi, da se postaja skrije pod vetrobran in ne vpliva na pogled naprej. Prvi dan testiranja pravi, da bo verjetno treba nosilec še nekoliko ojačati, vendar trenutno ustreza zahtevam. Tudi PETG se je izkazal kot zelo trpežen material, ki kljub skakanju postaje ob luknjah na cesti ne popusti.
Če ima še kdo Focus 3, lahko delim model. Nosilec bi bil primeren tudi za montažo telefona.
V nasprotnem primeru bom model objavil, ko nosilec preverjeno preživi kakšen mesec, da vem da je zanesljiv.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
V resnici nikoli ne odrastemo, samo naučimo se, kako se obnašati v javnosti.
S50KK Kristjan