ESP32 in nedelovanje programa z RMII

Zaenkrat bomo tu dali več ali manj vse. Ko se bo vsebina širila bomo podforume dodajali.

ESP32 in nedelovanje programa z RMII

OdgovorNapisal/-a krko » 24 Dec 2024, 19:49

Imam sledeč problem.

Imam dve vezji, identični, pač dva kosa. Glavni del tega vezja je ESP32-WROM-32E, ki preko RMII komunicira z LAN8720A in potem po ETH naprej v svet.

Problem je sledeč, identično kodo sem zapekel tudi v drug ESP, ki je bil sicer po oznaki (družini) enak, torej ESP32-WROM-32E, le da je bil device-marking drugačen, originalen je imel XX0H32, ta drugi pa MFN4 oz nekaj podobnega. Skratka po specifikacijah dovolj zmogljiv za mojo aplikacijo.
Drugo vezje ni delovalo, vendar samo pri RMII delu, vse drugo je delovalo OK. Sem si rekel, zamenjam ESP-ja med seboj, se situacija prestavi, torej je nekaj v samem ESP in ne okoli ETH PHY, kot sem mislil na začetku (neki reworki so bili potrebni pa sem mislil da sem kaj pozabil).
Najdem drug ESP, tokrat ESP-WROOM-32D, ki pa ima enak device-marking kot tisti prvi, delujoči, torej XX0H32.
Zapečem tudi tega, vezje še vedno ne dela na RMII delu. Okej, si rečem, najdem še drugega, po oznaki identičnega, torej ESP32-WROM-32E in pa XX0H32, nalotam, zapečem, ni učinka.

Stvar mi začenja smrdeti, nevem kje bi se lotil naprej. Vsi ESP so bili original in kupljeni na Mouserju, vsi programirani z isto kodo, na enak način.
Edina razlika ki jo vidim je v tem, da sem tistega prvega nekoč nekdaj odspajakl iz ESP32-DevKit-a, prav tako kupljenega na Mouserju: https://eu.mouser.com/ProductDetail/356 ... DEVKITC32E
Za programiranje uporabljam Arduino IDE, kar se zavedam da ni najboljše, ampak trenutno najbolj primeren. Ponovljiv bi moral biti vseeno.

Imam še eno tako vezje, ki ima pravtako ESP odspajkan iz DevKit-a, deluje tako kot mora, že dalj časa. Tudi tale originalen, je deloval že dolgo časa (nekaj mesecev) BP.
Iz vsega tega sklepam, da je nekako problem v ESP in ne design-u vezja. Naročil sem tudi nove DevKit-e, pa bom snel dol še kak ESP in preveril, če je res kaj na tem.

Morda še kakšna druga ideja, kaj bi bilo narobe? 32D in 32E kolikor berem, se nebi smela toliko razlikovati, da tole nebi delovalo. Sama velikost Flasha tudi mislim da nebi smela vplivati...... :_dunno
Koda: Izberi vse
                vezje 1                       vezje2
1. poskus  ESP32-WROOM-32E XX0H32   ESP32-WROOM-32E MFN4
              dela                                 ne dela
2. poskus  ESP32-WROOM-32E MFN4      ESP32-WROOM-32E XX0H32 
              ne dela                            dela
3. poskus ESP32-WROOM-32D XX0H32   ESP32-WROOM-32E XX0H32 
4. poskus ESP32-WROOM-32E XX0H32   ESP32-WROOM-32E XX0H32
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: ESP32 in nedelovanje programa z RMII

OdgovorNapisal/-a krko » 21 Mar 2025, 21:21

Odgovorim sam sebi.
Kot trenutno kaže je "napaka" v design-u.
V knjižnici za LAN8720A je zraven, kjer se nastavi da je vir ure za LAN iz ESP, napisano da je morda potreben obrat ure, torej negacija oz sukanje faze za 180 stopinj. Vse sheme in reference design-i, ki sem jih našel na spletu in uporabljajo LAN8720A, nobena nima dodanega tega negatorja.
Je bilo potrebno narediti desing-update in pa naročiti nove PCB-je. :)

Zakaj 2 plati in pa še ena dodatna, "nažičkana" delujejo, mi ostaja uganka.
Morda bo komu koristilo.
Skratka, stvar se premika naprej.
krko

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 23 Mar 2025, 20:43

Si preveril da novi esp32 ima tudi RMII, ker večina jih nima
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 317 krat
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a krko » 23 Mar 2025, 22:35

Sem kupil enak PN na Mouserju, kot za tiste ki delajo.
Tudi sam nisem več pameten....
Imam pa sedaj opcijo ali naredit direkten clock ali pa preko negatorja, tako da sedaj nebi smelo biti problemov. Bomo videli. Če odkrijem še kaj, poročam.
krko

Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost