Napisal/-a vlado » 16 Feb 2025, 12:34
Lansko leto nisem delal skoraj nič, bolzen in naše zdravstvo, sta vzela svoje.
Pospravljal sem in metal stran tisto kar ne rabim več.
V rubriki mali oglasi (november), sem zasledil da "dejko1" prodaja radijske postaje Raveon.
Ker ni bilo nobenega zanimanja, sem poiskal pdf postaje.
Ja, postaja dela v področju ki ni zanimivo radio amaterjem, namenjena je prenosu podatkov . . .
Z vnukom ki hodi v elektro šolo in je gasilec, sva se pogovarjala da bi jo bilo dobro predelati za sprejem pocsag signala, ker je to delal z RTL-SDR in ni bil zadovoljen.
Z dejko1, sva se zmenila za eno postajo.
Najprej sva z vnukom odstranila VF PA, da slučajno ne bi smetila ob vklopu postaje.
Pokazalo se je za pravilno odločitev, postaja oddaj takoj ko se vklopi.
V nastavitvah sva izklopila oddajnik, da ne oddaja ničesar.
Potem sva začela iskati podatke o vseh vezjih ki so v postaji.
Ker je tiskanina več plastna, je sledenje sigalov bolj zahtevno, če pa vemo kaj vse je notri, bo lažje najti kam gre signal.
Sprejemnik je zasnovan z vezjem SA676. To vezje nima Quadrature detektorja, ampak na izhodu da samo NF signal.
Hitro sva našla, da NF signel gre na OP ojačevalnik, izhod ojačanega signala pa se nahaja celo na priključni letvici.
Signal ima amplitudo okrog 500mV.
Poiskala sva še signal za squelch, njega sa našla na zeleni LED diodi, to je bilo najbolj praktično mesto za odvzem signala (0V SQ odprt, 3V3 SQ zaprt).
Ko sva imela vse potrebne signale, sva naredila še eno stopnjo ojačanja z MCP601 (tisto kar je bilo pri roki).
Najprej sva mislla združiti SQ in NF z 4093, vendar sva se kasneje odločila da to ni potrebno.
NF sva peljala na 4093, da bi dobila bolj strme ivice signala.
Za dekoder sva vzela vezje od Carl Ott-a (o tem je že bilo veliko napisano na forumu, Arduino coder-decoder).
Po nekaj nastavivah je zadeva hitro začela delati in to zelo dobro.
Ker postaja ima lahko 5 shranjenih kanalov za sprejem, sva se odločila da bova dodala še NF ojačevalnik, za poslušanje avdio signalov (ali pa da se sliši ko sprejema poziv).
Dodala sva en majhen NF modul, na vhod dala ptenciometer in prek enega tranzistorja pripeljala tudi squelch, nivo SQ se lahko nastavi prek RS232.
Tako je vhod v NF ojačevalnik ozemljen, vse dokler se SQ ne odpre, in postaja ne šumi .
GPS, sva samo preizkusila, in lahko rečem da deluje zelo dobro, hitro se je postavil, anteno sva imela v stanovanju, blizu balkona.
Napaka ki jo je kazal je bila 0.6m!
Notri je še kar enkaj zanimivega materiala za radio amaterje, oscilatorji, keramični filtri, SA676, VF PA . . . .
Vse to sem delal zato da se vnuk neki navči, in da ne mislim na neke stvari . . .
Da bi naredila tole je trajalo veliko dlje kot bi normalno . . .
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.