Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

Zaenkrat bomo tu dali več ali manj vse. Ko se bo vsebina širila bomo podforume dodajali.

Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a xfce » 18 Nov 2022, 17:57

Pozdravljeni,

kolegu se je pokvaril tak merilec moči? Kaj naj naredim? Sem gledal zamenjave in ni dobiti enakega s specifiko 75/5A? to je verjetno odvisno kakšne tokovne transformatočke imaš naštimane? Kje tako reč kupiti oziroma popraviti? Gledal sem sem ko je crknil, kazalec je malo štekal, potem je pa samo padel dol. Vse tri faze so priklopljene in tudi dobi tok od transformatorja, ker je pred njim zaporedno zvezan še ampermeter, ki pa deluje.


Kako se ta analogna reč sploh pokvari? Je to možno popraviti?
2022-11-18 17_50_53-RazneSlike - Google Drive – Google Chrome.png


Sem pa videl, da stvari niti niso poceni, cca 300-400€.

hvala ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 909
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a jozede » 18 Nov 2022, 18:47

xfce je napisal/-a:Pozdravljeni,

kolegu se je pokvaril tak merilec moči? Kaj naj naredim? Sem gledal zamenjave in ni dobiti enakega s specifiko 75/5A? to je verjetno odvisno kakšne tokovne transformatočke imaš naštimane? Kje tako reč kupiti oziroma popraviti? Gledal sem sem ko je crknil, kazalec je malo štekal, potem je pa samo padel dol. Vse tri faze so priklopljene in tudi dobi tok od transformatorja, ker je pred njim zaporedno zvezan še ampermeter, ki pa deluje.


Kako se ta analogna reč sploh pokvari? Je to možno popraviti?
2022-11-18 17_50_53-RazneSlike - Google Drive – Google Chrome.png


Sem pa videl, da stvari niti niso poceni, cca 300-400€.

hvala ;)


Instrument, kot je nasliki je lahko poškodovan merilni sistem, odpadel kazalec ali pa odtrgana spiralna vzmet na merilnem sistemu.
druga možnost, napaka na elektroniki.

Če boš naročal novega take instrumente dela Iskra Instrumenti. Tvoj je vezava 3b z prestavo 75/5, glede na to, ti morajo instrument umeriti na tvoje podatke, zato je najbolje poslati povpraševanje direktno na prodajno službo https://www.iskra.si/sl/Analogni-meriln ... e-moci-EQ/

ps. Ali je kazalec pri odklopljenem instrumentu tudi tako pod ničlo, če je tako, je sigurno nekaj narobe na sistemu, kot sem že omenil zgoraj.
jozede
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 06 Feb 2015, 11:40
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a xfce » 18 Nov 2022, 19:00

@jozede mislim, da je kazalec malo skakal, mičkeno se je zbujal in šel recimo na 5kW, en čas je pa celo v negativo tiščal, ampak ne dolgo. Potem je izdahnil. Misliš, da se splača odpreti in pogledati? Misliš, da se da kaj popravit?
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 909
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a jozede » 18 Nov 2022, 19:17

Tako kot omenjaš, je zelo verjetno nekaj narobe na vgrajeni elektroniki watmetra.
Na vsak način, da se splača pogledat, da ni slučajno kakšen slab stik kje na tokovni veji, ali pa je kje v kratkem stiku; če imaš tokovne klešče, bi najprej preveril, tokovno vejo s tokovnimi kleščami, ko je v delovanju.
Sekundarnega dela tokovnega transformatorja ne smeš prekinjati med obratovanjem, če boš instrument vzel ven, moraš tokovno vejo stakniti na kratko!
jozede
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 06 Feb 2015, 11:40
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a cero » 18 Nov 2022, 19:18

V elektronabavi se dobijo taki, pa tudi kakšni malce manj zmogljivi:
https://circutor.com/en/products/measur ... ct/M55942/

V osnovi Merijo moč, zraven pa še kup drugih veličin.
cero
 
Prispevkov: 2690
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 318 krat
Prejel zahvalo: 672 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 68

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a xfce » 21 Nov 2022, 10:15

cero je napisal/-a:V elektronabavi se dobijo taki, pa tudi kakšni malce manj zmogljivi:
https://circutor.com/en/products/measur ... ct/M55942/

V osnovi Merijo moč, zraven pa še kup drugih veličin.


Uf, če ne dela, bom kupil takega. Analogen je drag, pa še moral bi dobiti enega po naročilu ali kaj, ker standardnih 75/5A ni.


Evo sem razdrl in poslikal. Sem malo premeril. Vezje dobi napajanje + 5 V in -5V, izhodni op amp deluje, diode so ok, kondenzatorji so ok. Malo sumim da je šel kakšen multiplekser ali tisti quad op amp. Glede da ne morem kar testirat bom menjal čipa. Če ima še kdo kakšno idejo, naj pove. A kdo ve teorijo delovanja? V osnovi bi moral biti to analogni množilnik in seštevalnik? Tok pa meri samo na 1 fazi, napetost, pa dobi iz 3 faz. Tako, da gotovo malo goljufa pri meritvah.

20221121_100433 (Large).jpg


20221121_100433 (Large).jpg


20221121_100439 (Large).jpg


20221121_100455 (Large).jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 909
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Nov 2022, 10:26

Verjetno gre za analogni računalnik.
Če operacijskemu ojačevalniku spremenimo karakteristiko v exp. (dioda), potem namesto seštevanja, dobimo množenje.
Je pa lahko narobe karkoli. Od diode, ki naredi exp. karakteristiko pa do delovnih točk operacijskih ojačevalnikov. Seveda je lahko fuč tudi kateri od operacijcev.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a jozede » 21 Nov 2022, 14:15

xfce je napisal/-a:
cero je napisal/-a:V elektronabavi se dobijo taki, pa tudi kakšni malce manj zmogljivi:
https://circutor.com/en/products/measur ... ct/M55942/

V osnovi Merijo moč, zraven pa še kup drugih veličin.


Uf, če ne dela, bom kupil takega. Analogen je drag, pa še moral bi dobiti enega po naročilu ali kaj, ker standardnih 75/5A ni.


Evo sem razdrl in poslikal. Sem malo premeril. Vezje dobi napajanje + 5 V in -5V, izhodni op amp deluje, diode so ok, kondenzatorji so ok. Malo sumim da je šel kakšen multiplekser ali tisti quad op amp. Glede da ne morem kar testirat bom menjal čipa. Če ima še kdo kakšno idejo, naj pove. A kdo ve teorijo delovanja? V osnovi bi moral biti to analogni množilnik in seštevalnik? Tok pa meri samo na 1 fazi, napetost, pa dobi iz 3 faz. Tako, da gotovo malo goljufa pri meritvah.

20221121_100433 (Large).jpg


20221121_100433 (Large).jpg


20221121_100439 (Large).jpg


20221121_100455 (Large).jpg


Jaz bi najprej preveril merilni sistem, kajti na prvi sliki ki si jo pripel, je kazalec krepko pod ničlo!?
V te instrumente so vgrajeni, če se ne motim sistemi z 1mA občutljivosti. Na sistem lahko priključiš univerzalni instrument na območju za testiranje diod in gledaš ali bo sistem imel kakšen odklon če ga zabije pod 0, zamenjaš polariteto. Tudi, če bi bil vgrajen sistem z občutljivostjo do 10mA, se bi moral kazalec vsaj nekoliko premakniti.

Merilnik meri tok samo ene faze, ker je to vezava za simetrično obremenitev!
Glede skale, na skali imaš končni odklon pri 30KW- ih, 100% moč pri 75/5A je trikrat večja, zato bi moral tak instrument naročiti, da ti ga prilagodijo na tvoje potrebe, sicer bi bila standardna skala 60KW.
jozede
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 06 Feb 2015, 11:40
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a xfce » 21 Nov 2022, 15:04

@jozede

kazalec super deluje, igla skoči takoj na 30 kW. Nekaj je z vezjem narobe, da ga drži pod 0. Tudi končna stopnja OP177 deluje, sem probal na diferncialnem vhodu. Premeril sem tudi razne diode in kondenzatorje, če je skučajno prebito kaj, pa ni bilo zaznati. Tudi tokovni trafo je OK. Tudi medfazni trafo je OK, pride napajanje za OP-ampke ki je stabilno +-5V. Tko, da močno sumim, da je mogoče kakšna tokovna špica pri vklopu/izklopu preko tokovnega trafota skurila multiplekser ali kaj podobnega. Samega delovanja pa ne morem preverit... moral bi zvezati 3 faze, čez tokvoni trafo bi moral pa spustiti kakšen tok z navadno žarnico ali pa kaj.. potem bi pa z osciloskopom meril kaj se dogaja.. pa še to bi si moral narisati shemo. Kar sem ugotovil je, da je quad op amp mc14574p, preklaplja muliplekser GD4053B, nanj je pa speljan izhod it tokovnega trafota.. tisti op177 pa upravlja z merilcem. Tko, da večino stvari je OK, močno sumim ali multiplekser ali quad amp. Ne vem pa točno kako to deluje, moral bi bolj naštudirati. Verjetno bom na slepo menjal čipa, pol vem da čiparija deluje :D Kakšnih hudih testov pa ne vem če se mi ljubi delat.. čeprav bi načeloma lahko naredil.

kdo ve bolj podrobno matematiko kako bi to delovalo? Stvar je stara 30+ let :D
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 909
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a DusanK » 21 Nov 2022, 16:35

Jaz bi najprej vse kontakte pospajkal na novo.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 6086
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 2620 krat
Prejel zahvalo: 4704 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a radix » 21 Nov 2022, 23:10

xfce je napisal/-a:kdo ve bolj podrobno matematiko kako bi to delovalo? Stvar je stara 30+ let :D
Čista špekulacija na podlagi analognega stikala: "time division multiplier". Ker iskanje po netu na žalost vrne večinoma multiplex, je tukaj na strani 40 povzetek principa delovanja: http://www.analogmuseum.org/library/anhyb.pdf
Možna izvedba je na sliki spodaj. Detaljno je opisana v članku https://doi.org/10.1109/TEC.1961.5219198 (dostopen preko kakšnih malo bolj kontroverznih strani ...).
tdmult.png
Zgornji trikotnik s pravokotnikom na vhodu je invertirajoči seštevajoči integrator, ne navaden operacijski ojačevalnik, kvadrat "FF" je pa Schmittov prožilnik
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
radix
 
Prispevkov: 1528
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 238 krat
Prejel zahvalo: 363 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a radix » 22 Nov 2022, 00:41

Ok, moje nebuloze so bile malo preveč komplicirane. Dejansko 4053 preklaplja tok iz tokovnih trafotov v integrator zgrajen okrog OP117 oz. jih kratko sklene. D211-D216 ščitijo 4053 pred napetostnimi špicami ob preklopu. Pri varianti na fotografiji varianti je samo en tokovni kanal, zato sta na vezju samo 2 Zener diodi. Očitno je, da so C201, C205, C208 in upori desno od njih ter C202, C206 in C209 deli napetosnih vej za svoje faze. Zanimivo bi bilo videti še kako dejansko poteka preklapljanje med tokovnimi kanali in kakšna je napetost na + vhodu OP177. Za izračun moči je nekako vendarle treba upoštevati tudi napetosti ... Bi si pa upal trditi, da ta wattmeter ni za kaj bolj nelinearnega od motorjev, ker s preklapljanjem gleda le delček periode.
radix
 
Prispevkov: 1528
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 238 krat
Prejel zahvalo: 363 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a PPG78 » 22 Nov 2022, 12:03

xfce je napisal/-a:Uf, če ne dela, bom kupil takega. Analogen je drag, pa še moral bi dobiti enega po naročilu ali kaj, ker standardnih 75/5A ni.

Evo sem razdrl in poslikal. Sem malo premeril. Vezje dobi napajanje + 5 V in -5V, izhodni op amp deluje, diode so ok, kondenzatorji so ok. Malo sumim da je šel kakšen multiplekser ali tisti quad op amp. Glede da ne morem kar testirat bom menjal čipa. Če ima še kdo kakšno idejo, naj pove. A kdo ve teorijo delovanja? V osnovi bi moral biti to analogni množilnik in seštevalnik? Tok pa meri samo na 1 fazi, napetost, pa dobi iz 3 faz. Tako, da gotovo malo goljufa pri meritvah.


Tile W-metri so analogni kot si že ugotovil, vsak je bil narejen in umerjen za točno prestavo in vezavo (v tem primeru 75/5A). Bi moral imeti nekje še sheme, ampak kakšen teden še ne morem do njih (karantena ;) ); če imaš čipe za menjavo je to še najlažja pot.

Novejša serija teh W-metrov je digitalna in se prestava tokovnika nastavi preko komunikacije, važna je le vezava. Tvoj je trenutno 3b - 3 wire balanced, zato le en tokovnik.

LP, Peter
PPG78
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 19 Jan 2015, 14:20
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 164

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a xfce » 23 Nov 2022, 11:08

PPG78, če imaš kakšno shemo, bi jo bil pošteno vesel :) Sem zamenjal multiplekser 4053. Se mi zdi, da je najbolj na izpostavljen špicam ob vklopu/izklopu motorja in glede na to, da sem premeril vse druge komponente razen quad op ampa, se mi je zdelo da se je skuril. Sem na grobo stestiral, da sem priklopil 2 fazi in na transformator sem dajal pulze kar z AAA baterijo in je kazalesk skočil tudi do skoraj 10 kW, mislim, da zna stvar delovati ko jo priklopim. Sicer ne vem koliko funkcije opravlja ta multipleks, ker ima samo eno fazo, očitno je to kasneje vse skupaj zvezano.

Kakor sem na hitro gledal, pride na eno stran OP177 seštevek oz povprečje napetosti, na drugo stran pa neka informacijo o toku, potem pa ta OP177 "pomnoži" in odkloni iglo. Če bo kakšna shema bom pregledal, drugače se bom pa bolj natančno lotil pregledovanja tega vezja. Danes/jutri vgradim napravo nazaj.
Uporabniški avatar
xfce
 
Prispevkov: 909
Pridružen: 14 Feb 2015, 11:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 23 Nov 2022, 13:17

Pravilno delovanje 4053 lahko precej enostavno preveriš na protoboardu.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 1238
Pridružen: 29 Jan 2015, 10:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 559 krat
Prejel zahvalo: 587 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 117

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a lojzek » 23 Nov 2022, 17:24

Hotel napisat kako sprobat, pa gotovo nimaš nekega NN tokovnega izmeničnega vira.... z DC ne bo šlo testirat. Gotovo pa je elektronika, če kazalec ob odklopu lepo pride na 0 (ali vsaj da ni nekam "zabit") . Pa če ni kdo ravno te dni en generator priklopil za njim :)
lojzek
 
Prispevkov: 273
Pridružen: 25 Feb 2015, 13:18
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 67 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Analogni watt meter - kako popraviti / kje kupiti?

OdgovorNapisal/-a lojzek » 23 Nov 2022, 17:34

Hotel napisat kako sprobat, pa gotovo nimaš nekega NN tokovnega izmeničnega vira.... z DC ne bo šlo testirat. Gotovo pa je elektronika, če kazalec ob odklopu lepo pride na 0 (ali vsaj da ni nekam "zabit") . Pa če ni kdo ravno te dni en generator priklopil za njim :)

EDIT: pa če ni kdo nekaj ustvarjal na merilnih tokokrogih. Tokovna zanka mora pripadati pravi napetostni fazi in tudi smer toka mora biti prava. Če je kdo tu kaj spremenil - narobe kaže. Nebi preveč v detajle. To bi prvo povprašal.

Recimo meni take stvari iz "edit" povedo, da sem registrirni instrument narobe priklopil.Napačne napetostne faze k napačnim tokovnim vejam, napačna smer tokov, ...
lojzek
 
Prispevkov: 273
Pridružen: 25 Feb 2015, 13:18
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 67 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6


Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost