25 kanalni voltmeter

Zaenkrat bomo tu dali več ali manj vse. Ko se bo vsebina širila bomo podforume dodajali.

25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a S56NC » 21 Nov 2021, 20:50

Je že kdo imel kdaj opravka z merjenjem napetosti na posameznih celicah v baterijskem sklopu ?

Se pravi imam recimo 25 celic in vsaki želim enkrat na 10 minut izmeriti napetost na tri decimalke. Točnost ni tako pomembna ker se uporablja zgolj za primerjavo. Napetosti meritve so od 0V do recimo 10V (če je celica prebita) - Realno se gibljemo med 1V in 3V. Celice so vezane zaporedno in meritev se mora izvajati brez prekinjanja povezave.

Kako bi to izvedel ? Našel sem namenski IC NXP MC33771, ki je ena varianta... potem ideja da bi nekako (releji/tranzistoji) preklapljal napetosti (+ in -) celic in uporabil le en ADC vhod mikrokontrolerja... ali pa recimo na vsako celico uC+step-up za napajanje+galvansko ločen I2C in neko vozlišče...

Predlogi zaželjeni :D
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 294
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 71 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Nov 2021, 21:15

Ne vem kako in koliko sledi izhodna napetost vhodni pri recimo TEA 1-0505.

Ampak če sledi, potem si nekaj teh problemov rešil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a LiPo » 21 Nov 2021, 21:21

Na vsaki celici naredi delilnik napetosti.
Potem pa meris absolutne napetosti in z odstevanjem dobis napetost na posamezni celici.
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 159 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Nov 2021, 21:22

Imas en kup namenskega cipovja, ki slisijo na ime Battery Monitor. Edino napetostni rang ene celice do 10 V je utopija, vsi so bolj kot ne do 5 V (saj vec nima nobena meni poznana celica!). Maxim ima npr. tudi samo 16 kanalni "switcher", kjer peljes izhod na zunanji ADC, imas pa en kup resitev z ze integriranim ADCjem, izhodi za balansiranje, merjenje toka in temperatur ter kontrolo CHG in DCHG FETov. Nekateri omogocajo tudi enostaven galvansko izoliran daidy chain za vecje pakete celic. Imajo Analog (LTC), Texas, NXP ...

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Nov 2021, 21:23

Delilnik napetosti ni dobra ideja: imas stalno nek leakage discharge current + resolucija meritve je slaba.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Nov 2021, 21:24

... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Nov 2021, 21:41

Razvoj, tiskanina, izdelava, softver, kalibracija, ... Seštej ure in stroške, pa presežeš en KE2700+7702, kar je poleg tega uporabno še za marsikaj drugega.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a MadMax » 21 Nov 2021, 21:47

Za laboratorij/delavnico že, kaj pa če bo zadeva v npr. električnem vozilu?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2899
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 600 krat
Prejel zahvalo: 708 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a S56NC » 21 Nov 2021, 22:00

mucek je napisal/-a:Imas en kup namenskega cipovja, ki slisijo na ime Battery Monitor. Edino napetostni rang ene celice do 10 V je utopija, vsi so bolj kot ne do 5 V (saj vec nima nobena meni poznana celica!). Maxim ima npr. tudi samo 16 kanalni "switcher", kjer peljes izhod na zunanji ADC, imas pa en kup resitev z ze integriranim ADCjem, izhodi za balansiranje, merjenje toka in temperatur ter kontrolo CHG in DCHG FETov. Nekateri omogocajo tudi enostaven galvansko izoliran daidy chain za vecje pakete celic. Imajo Analog (LTC), Texas, NXP ...

Lp, G


10V se lahko pojavi ob preboju celice in vezje mora tolerirat to. Neka varovanja z zenerji ne pridejo v poštev ker še vedno imam na voljo dovolj toka da vse zgori :D Le zato pravim 10V. Gre se zgolj za okvir, zdaj pa debatiramo o tem kaj se da in kaj ne. Poštudirat bom poskušal tole rešitev s swičerjem ker mi gostota vzorčenja ne pomeni veliko.

Povdarek je na enostavnosti in učinkovitosti. Hvala tudi za KE2700+7702 - zanimiva reč za laboratoji ampak za mojo uporabo mogoče ne najbolj ker je preveč natančna in posledično price/performance. Kalibracija me ne zanima, tudi če fali za 0.1V bo super dokler je napaka na vseh celicah.

Mogoče bom poskusil kar eno platko relejev, malo filtracije in zaščite pa lepo preštrca vse releje in meri in zapisuje :lol: Delalo bo sigurno kar je treba :?:
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 294
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 71 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Nov 2021, 22:05

Manjši od klasičnega releja je ssr. Npr: https://eu.mouser.com/ProductDetail/Tos ... UvXg%3D%3D
pa še ∞ preklopov zdržijo.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a robi » 21 Nov 2021, 22:06

https://hobbyking.com/en_us/hobbykingtm ... _analytics

Kupiš toliko kosov, da pokriješ vse celice
robi
 
Prispevkov: 759
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 295 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a GJ » 21 Nov 2021, 23:02

S56NC je napisal/-a:10V se lahko pojavi ob preboju celice in vezje mora tolerirat to. Neka varovanja z zenerji ne pridejo v poštev ker še vedno imam na voljo dovolj toka da vse zgori :D

Ne rabiš zenerce, le predupor, da omejiš tok skozi MCPU pin, ki ga MCPU še z lahkoto prenese. Torej en MCPU s 25 ali več analognimi vhodi, pa 5VDC napajanje z 1% LDO in referenco hkrati, pa je to to.

LP GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 192 krat
Prejel zahvalo: 122 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 21 Nov 2021, 23:50

S56NC je napisal/-a:Mogoče bom poskusil kar eno platko relejev, malo filtracije in zaščite pa lepo preštrca vse releje in meri in zapisuje :lol: Delalo bo sigurno kar je treba :?:

Ker zbiramo ideje in se nagibaš k platki 25 relejev...
Kaj pa 2x25pin rotary switch in en predelan modelarski servo? :D
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 1078
Pridružen: 29 Jan 2015, 10:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 436 krat
Prejel zahvalo: 520 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 104

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 22 Nov 2021, 11:15

Najlažje bi bilo z DAQ, lahko pa uporabiš 16 kanalne ADCje https://datasheets.maximintegrated.com/ ... X11328.pdf
Cloud
 
Prispevkov: 2680
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a LiPo » 23 Nov 2021, 00:16

s54mtb je napisal/-a:Razvoj, tiskanina, izdelava, softver, kalibracija, ... Seštej ure in stroške, pa presežeš en KE2700+7702, kar je poleg tega uporabno še za marsikaj drugega.


https://www.tek.com/keithley-switching- ... switch-sys

BASE PRICE :_naughty :_rolling


Ampak v tej temi mi nekaj ni jasno...
Predlaganih je bilo kar nekaj dobrih resitev.
A odpiratelj teme še vedno "sanja" o relejih...
Ali je zadaj neznanje ali pa se heca...
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 159 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 23 Nov 2021, 07:11

Takisto sem se spraseval tudi jaz ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Nov 2021, 09:56

LiPo je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Razvoj, tiskanina, izdelava, softver, kalibracija, ... Seštej ure in stroške, pa presežeš en KE2700+7702, kar je poleg tega uporabno še za marsikaj drugega.


https://www.tek.com/keithley-switching- ... switch-sys

BASE PRICE :_naughty :_rolling


Ampak v tej temi mi nekaj ni jasno...
Predlaganih je bilo kar nekaj dobrih resitev.
A odpiratelj teme še vedno "sanja" o relejih...
Ali je zadaj neznanje ali pa se heca...



https://www.instrumex.de/en/5940
https://www.instrumex.de/en/8165
https://www.instrumex.de/en/412
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Nov 2021, 13:04

Mislim, da S56NC bolj kot ne, razmišlja o samogradnji.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a LiPo » 23 Nov 2021, 17:23

VolkD je napisal/-a:Mislim, da S56NC bolj kot ne, razmišlja o samogradnji.


Samo glede na velikost sklopa baterij in malce nelogičnega izpada?
Namen uporabe?
Vrste baterij, ki so vgrajene v sklop?
Kapaciteta?

Ker, Igranje z releji lahko pomeni "ognjemet", pa ne za novo leto :)

LpL
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 159 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 24 Nov 2021, 14:02

Hi, kakšna varovalka/uporček lahko reši pred ognjemetom pri okvarjenem releju. No, saj tudi Keithleyev rele board lahko razvije kakšen mrtev rele, s popolnoma enakimi posledicami ;) 1kEUR za 50 relejev (7702)?
dejko1
 
Prispevkov: 302
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 95

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a bray » 24 Nov 2021, 19:38

S56NC je napisal/-a:10V se lahko pojavi ob preboju celice in vezje mora tolerirat to.


Lahko malo bolj podrobno razložiš to situacijo?
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 623
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 319 krat
Prejel zahvalo: 299 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a S56NC » 25 Nov 2021, 20:43

Ohja :D Prvo je treba vedeti, da sem bolj mehanik kot elektronik. Na mesec naredim nekje po dve generalni na menjalniku in po dva industrijska dizel motorja. Sem pa izdelal že kar nekaj vezij in tudi spisal nekaj softwarea tako, da zelen ravno nisem.

Seveda je v ozadju vse omejeno na to kar znam in s čimer imam izkušnje tako, da... Kaj bi rad izdelal ? - Izdelal bom nastavljivo breme za praznenje viličarskih baterij. Med praznenjem bom zajemal podatke o napetosti vsake celice kar mi bo dalo kazalec katere celice so za zamenjat (vsaka celica je lahko tudi 300 eur in se ne menjuje kar vse povprek). Cilj je zajemat podatke med praznenjem na 24 celicah s kapacitivnostjo nekje 600Ah. Ko celica prebije lahko na njej dobimo napetost nekje 7-8V več še nisem videl zatorej sem napisal 10V. Meritve bi želel, da se mi izpisujejo direkt v excel in da se riše graf brez da bi rabil bit zraven - tudi ne bo težav.
Problem je samo kako cenovno ugodno in brez kompliciranja naredit nek enostaven voltmeter, ki bi enkrat na 15 minut ali tam nekje pomeri vsako celico in to zabeležil. Za ceno "profi" rešitve lahko zaposlim človeka da zraven stoji cel dan pa meri :_CR :_rolling Me pa ne bo nihče prepirčal, da rabim voltmeter s kalibracijo in 6 digiti natančnosti, ker sem že dal nekaj skozi.

Zanimalo me je samo če je že kdo počel kaj takega in mi mogoče da kak konkreten predlog ali osnutek. Tile namenski čipi se mi zdijo da so preko mojega znanja, hkrati pa razviti z mislijo na litijevo tehnologijo in zahtevne software. Naj me kdo popravi, če se motim. :_dunno

Recimo lahko izvem tudi konkretno kaj je narobe z idejo z releji ? Če pa nekatere profi rešitve delujejo na isti princip.

Zdaj, da ne bo kdo nakladal o LiFePO4 celicah naj kar takoj povem, da svinčene celico so zato, da je v viličarju utež, tako da bo ta tehnilogija ostala še veliiiikoooo let ;)
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 294
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 71 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a S56NC » 25 Nov 2021, 20:54

Aha in še nekaj ... releji so bili razmišljanje na glas. Trenutno razmišljam o predlogu od Darkota v kombinaciji z ADC121C021 in ADUM1250.
Uporabniški avatar
S56NC
 
Prispevkov: 294
Pridružen: 04 Avg 2015, 12:07
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 71 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Nov 2021, 21:18

Če boš uporabil releje uporabi wet contact - releje, kateri imajo v kapsuli še malo Hg. Ker pri suhih relejih se lahko zgodi, da ne bo kontakta pri tako nizkem toku. Zato sem ti tudi svetoval multichannel ADC če se želiš igrati ti lahko posodim tale dev board https://www.maximintegrated.com/en/prod ... #tech-docs

Glede na to, da ne rabiš neke hude natančnosti pa lahko uporabiš DAQ od NI in potem celotno aplikacijo v LabView
Cloud
 
Prispevkov: 2680
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Nov 2021, 23:35

S56NC je napisal/-a:Ohja :D Prvo je treba vedeti, da sem bolj mehanik kot elektronik. Na mesec naredim nekje po dve generalni na menjalniku in po dva industrijska dizel motorja. Sem pa izdelal že kar nekaj vezij in tudi spisal nekaj softwarea tako, da zelen ravno nisem.

Seveda je v ozadju vse omejeno na to kar znam in s čimer imam izkušnje tako, da... Kaj bi rad izdelal ? - Izdelal bom nastavljivo breme za praznenje viličarskih baterij. Med praznenjem bom zajemal podatke o napetosti vsake celice kar mi bo dalo kazalec katere celice so za zamenjat (vsaka celica je lahko tudi 300 eur in se ne menjuje kar vse povprek). Cilj je zajemat podatke med praznenjem na 24 celicah s kapacitivnostjo nekje 600Ah. Ko celica prebije lahko na njej dobimo napetost nekje 7-8V več še nisem videl zatorej sem napisal 10V. Meritve bi želel, da se mi izpisujejo direkt v excel in da se riše graf brez da bi rabil bit zraven - tudi ne bo težav.
Problem je samo kako cenovno ugodno in brez kompliciranja naredit nek enostaven voltmeter, ki bi enkrat na 15 minut ali tam nekje pomeri vsako celico in to zabeležil. Za ceno "profi" rešitve lahko zaposlim človeka da zraven stoji cel dan pa meri :_CR :_rolling Me pa ne bo nihče prepirčal, da rabim voltmeter s kalibracijo in 6 digiti natančnosti, ker sem že dal nekaj skozi.

Zanimalo me je samo če je že kdo počel kaj takega in mi mogoče da kak konkreten predlog ali osnutek. Tile namenski čipi se mi zdijo da so preko mojega znanja, hkrati pa razviti z mislijo na litijevo tehnologijo in zahtevne software. Naj me kdo popravi, če se motim. :_dunno

Recimo lahko izvem tudi konkretno kaj je narobe z idejo z releji ? Če pa nekatere profi rešitve delujejo na isti princip.

Zdaj, da ne bo kdo nakladal o LiFePO4 celicah naj kar takoj povem, da svinčene celico so zato, da je v viličarju utež, tako da bo ta tehnilogija ostala še veliiiikoooo let ;)


Potem pa obesi na vsako celico en bluetooth esp32, ki vsake kvatre enkrat pomeri napajalno napetost, vmes pa spi. Daj na dva krokodila, zmisli se en preprost protokol in gasa. Lahko dodaš še rdečo led ali buzzer, ki začne piskat, ko je napetist izven mej.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a LiPo » 26 Nov 2021, 18:34

Ok.
Sedaj smo izvedeli namen...

Se vedno zagovarjam meritev z delilnikom.
Kot je Mare predlagal. Esp32.
Samo jaz bi dal dva... Ju med sabo povezal..
In to je to...
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 159 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a Sigi » 26 Nov 2021, 20:35

Namen bi sicer lahko opisal takoj v prvem postu, ampak se vsaj zdaj ve za kaj se gre.

Rešitev z releji je za to, kar ti rabiš rešit, po moje ena boljših možnosti. Varna in zanesljiva.
Za vsako celico vzameš dvopolni signalni rele s pozlačenimi kontakti (poceni, ni nobene potrebe po kaki eksotiki), pred vsak njegov kontakt pa daš upor, ki preživi napetost/tok pri morebitni napaki pri vklopu več relejev istočasno. Daleč najbolj varna rešitev in se sploh ni bat da bo nek "ogenj vsepovsod". Upoštevati pa moraš, da se ti potencijal merilnega vezja priklaplja na potencijal trenutno priklopljene celice. Če je lahko cel merilnik v izoliranem ohišju (in recimo shranjuješ na kartico), tu ni preveč problemov, če pa rabiš kako povezavo na PC ali drugo periferijo ali pa želiš za šlatanje varno "sekundarno" stran, pa moraš nekje narediti galvansko ločitev. Možnost, ki bi jo tu jaz pretehtal, je galvanska ločitev analognega signala, recimo z analognim optokoplerjem ala IL300 (plus mal solatke okrog), nato pa adc meritev ter shranjevanje mirno izvedeš s čimer koli (arduino recimo). Ker neke potrebe po vrhunski točnosti nimaš, morebitne napake zaradi analognega optokoplerja ne bodo velik problem, pa tudi za vse celice bo ta napaka enaka. Če bi že želel zelo točno meritev, narediš dodatni kanal (ali dva) in tam pomeriš neko znano precizno referenčno napetost ter s tem korigiraš napake.

Varjanta z DCDC pretvornikom, ki ga je predlagal VolkD, je zelo zanimiva, a je vprašljiva s ponujenim pretvornikom , ker le-ta deluje od 4,5 do 5,5V, poraba na prazno je cca 28mA, prenosnih karakteristik pa ni podanih. Je pa za preverit v tej smeri če obstaja kaj bolj ustreznega.

Delilniki:
LiPo: daj naredi "čez prst" izračun kako točna je izmerjena vrednost napetosti za 24. celico... napetostni delilniki so na prvi hip videti super, a ko malo daš na papir so strel v koleno (kot je že Mucek nakazal)
lp Žiga
Sigi
 
Prispevkov: 387
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:57
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a LiPo » 26 Nov 2021, 20:51

Sigi je napisal/-a:Namen bi sicer lahko opisal takoj v prvem postu, ampak se vsaj zdaj ve za kaj se gre.


Delilniki:
LiPo: daj naredi "čez prst" izračun kako točna je izmerjena vrednost napetosti za 24. celico... napetostni delilniki so na prvi hip videti super, a ko malo daš na papir so strel v koleno (kot je že Mucek nakazal)



Recimo 12 bitni AD. Delilnik na 100V
1 digit = 0,0244 V.
Kar po mojem mnenju zadostuje za namen.
Da ne govorim o 16 bitnem ali 24 bitnem. Samo to je pretiravanje.

Bolj vazna je zascita vhodov in sistem prikljucevanja.
Mali trik: Lahko se napise program, ki avtomatsko zazna na kateri celici je posamezni priklop :) :tappingfoot


LpL
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1118
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 159 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a Sigi » 26 Nov 2021, 21:58

LiPo je napisal/-a:
Sigi je napisal/-a:Namen bi sicer lahko opisal takoj v prvem postu, ampak se vsaj zdaj ve za kaj se gre.


Delilniki:
LiPo: daj naredi "čez prst" izračun kako točna je izmerjena vrednost napetosti za 24. celico... napetostni delilniki so na prvi hip videti super, a ko malo daš na papir so strel v koleno (kot je že Mucek nakazal)



Recimo 12 bitni AD. Delilnik na 100V
1 digit = 0,0244 V.
Kar po mojem mnenju zadostuje za namen.
Da ne govorim o 16 bitnem ali 24 bitnem. Samo to je pretiravanje.

Bolj vazna je zascita vhodov in sistem prikljucevanja.
Mali trik: Lahko se napise program, ki avtomatsko zazna na kateri celici je posamezni priklop :) :tappingfoot


LpL


Če v delilniku uporabim 1% upore lahko takoj neham, torej sem bil preventivno moder in izvedem delilnike z 0,1% upori. Torej imajo napetosti za delilniki zaradi toleranc uporov možno max. 0,2% napako.
Tako lahko naredim za meritev potencijala 24. celice 0,2% napake zaradi tolerance uporov delilnika (pri tvojih 100V je to +/- 0,2V napake) in +/-0,0244V (+/- en digit) sistemske napake zaradi resolucije ADC, skupaj max. 0,2244V.
Pri meritvi 23. celice imam podobne pogreške. Ker je rezultat razlika U24 - U23, imamo v najslabšem primeru dobrih 0,4V napake. Ups..

In to smo računali za idealen ADC in njegovo referenco, zdaj se pa šele začne, ko dodamo sem še napake ADC-ja, šum.... saj vem, vsak delilnik lahko posebej umeriš, delaš oversampling, pa filtriraš, pa... se zapletaš.
Pa zanimivo je potem nabirat vrednosti za upore delilnikov, pa preračunavat delilna razmerja za vsak kanal... saj ni hudo, ampak ni ravno prva izbira.
Na zgornjem uporu delilnika je v tvojem primeru lahko skoraj 100V, tako da je treba pri uporih to upoštevat. Sicer imajo 0,1% zanemarljiv temperaturni koeficijent, ampak vseeno če se greje non stop ni dobro, visokoohmski delilnik je pa občutljiv na vlago, umazanijo, motnje...
Pa rabiš meritev na 24 kanalih, se pravi rabiš 24 kanalni ADC ali pa multiplexer, tako da morda je še za preverit koliko je odstopanja med temi kanali...
Pa stalno imaš tok delilnikov, ampak pri taki bikovski bateriji kot v našem primeru to res nima veze, sicer pa ni ravno zaželjeno.

Kot sem omenil, v praksi strel v koleno. Nad 6S se za meritev celic v bateriji v praksi ne rešujejo z delilniki.
lp Žiga
Sigi
 
Prispevkov: 387
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:57
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 27 Nov 2021, 11:24

Se za 6 celic je to zelo redka praksa ... V produkcijski resitvi cesa takega se nisem videl.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a Sigi » 27 Nov 2021, 12:26

mucek je napisal/-a:Se za 6 celic je to zelo redka praksa ... V produkcijski resitvi cesa takega se nisem videl.

Se strinjam, pri BMS tudi jaz nisem nikjer videl. Sem pa tako rešitev srečal pri modelarskih LiPo 6S polnilcih, tam tok delilnikov ni problem.
lp Žiga
Sigi
 
Prispevkov: 387
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:57
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: 25 kanalni voltmeter

OdgovorNapisal/-a mucek » 27 Nov 2021, 13:02

Je res, pa tam so tudi kalibrirani, vsaj Junsi je imel vcasih servisni meni za to.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2114
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 710 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136


Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost