Ostrenje kuhinjskih nožev

vse kar gre in ne gre na elektriko, a primemo lahko v roke ter si s tem tako ali drugače pomagamo.

Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a S51VC » 25 Nov 2017, 20:21

Ojla!
Pred kratkim sem si v LIDL-u kupil https://www.bricovideo.ovh/video/produits/parkside-lidl/uk/parkside-wrt-and-dry-lidl-pnts-250-accessories-test-advice-price-manual-technical-data-video.html. Na pogled dobra stvarca za brušenje nožev z vodo.
Iz kuhinjskega predala vzamem najtrši nož, ki ga imam, ga začnem brusit, da preizkusim investicijo. Na nožu sem opazil nekaj prask, kot da nebi bila brusilna plošča taprava. Brusil sem z vodo in počasno ploščo. Bral sem po forumih, da mora bit za trši material, mehkejša brusna plošča. Noža mi ni uspelo nabrusit, sem pa lepo "zgladil" brusno ploščo. Nekaj delam narobe. Rad bi stanjšal rezilo noža, da nebi ob enem "skuril" rezilo.
Razmišljam, da bi kupil drugo brusno ploščo, tako za vidija nože. Obe plošči sem snel in izpisal podatke: (fi) 200X20X40 (A80 P5 V35), (fi) 150X12,7X20 (A36 P5 V35)... To so oznake teh plošč.
Kaj mi priporočate, da bom lahko nabrusil kak nož, brez slabe volje.
Hvala.
S51VC

Rad bi si nabavil en pošten (štrajhar), palični brusilnik, kot ga imajo mesarji.
S51VC
 
Prispevkov: 169
Pridružen: 16 Apr 2016, 19:35
Kraj: JN76xp
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a Saso » 25 Nov 2017, 20:40

S telim boš pa zelo težko nabrusil kak nož.
Ne bi ti rad vzel volje samo tole pa res ni za brišenje nožev, vsaj za kvalitetno brušenje nožev ne.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 445
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a reber » 25 Nov 2017, 21:05

Če bi rad kvalitetno nabrusil kuhinjske nože, potem razmišljaj v tej smeri:
viewtopic.php?f=26&t=8837&p=118081&hilit=bru%C5%A1enje+no%C5%BE#p117707

Jaz kuhinjske nože brusim na šmirgel papirju, ki je nalepljen na okroglo ploščico (no, med okroglo ploščico in okroglim šmirglom je še 2mm gume), to pa je vpeto v vrtalni stroj. Nož pritisnem na šmirgel s spodnje strani in ga počasi brusim, tanjšam rezilo in sproti s prsti čutim koliko se segreva. Nož lahko lepo zbrusim, stanjšam, tudi zapoliram, ampak rezultat ni nujno najboljši, še vedno na koncu parkrat potegnem po okrogli keramični palici in potem vsakih nekaj dni ali po potrebi. Ko keramika ne pomaga več toliko, grem z nožem do vrtalnega stroja za par minut ... :)

Brušenje na način iz gornje povezave je menda boljše... si moram narediti tako napravo v samogradnji. Primerjava pri rezanju zrezkov, salame ipd bo pokazala katera metoda je dobra.

Štrajhar kar dobro pobira material, je pa to bolj za mehka rezila. Podobno kot štrajhar se obnaša moja keramična palica, razlika je v količini odvzetega materiala.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1003
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 270 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a cero » 25 Nov 2017, 21:54

S51VC je napisal/-a: Bral sem po forumih, da mora bit za trši material, mehkejša brusna plošča.


Sicer nisem nek strokovnjak na tem področju, ampak brusna plošča je bila vedno trša od tistega kar se je brusilo.
cero
 
Prispevkov: 1773
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 382 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 25 Nov 2017, 22:09

Kvaliteten štrajhar ne pobira materiala, ampak ravna sam rob rezila, material pobira le poceni grob kao štrajhar, ki je običajno priložen poceni kompletom nožev....(Če imaš takšnega vrzi stran, saj ti naredi škodo na dobrem nožu)

Preberi:

Redno ravnanje rezila

Pri tem gre za brusno palico, kot jo po navadi vidimo pri mesarju. Uporaba je zelo enostavna. Brusna palica ne brusi, ampak ravna samo konico z mikroskopskim odkrivljanjem in odstranjevanjem zavihkov in ostalih neravnin na rezilu. Predstavljate si lep raven papir. Če potegnete po robu, se lahko urežete. Ko ga zmečkate, ta rob (čeprav isto tanek in oster kot prej) ni več raven in ne morete se urezati. Pri kuhinjskemu nožu brusna palica ta rob ponovno poravna in rezilo je spet ostro. Ravnanje rezila vam bo vzelo točno 10 sekund. Bolj pogosto ravnamo, bolje je. Ko enkrat brusna palica ne deluje več, je čas za brušenje noža. Ostrina rezila na kuhinjskem nožu bo ob redni uporabi brusilne palice ostala dobra desetkrat dalj časa. Paziti je treba le pri izbiri oziroma nakupu brusne palice. Grobe jeklene ali te, ki so priložene poleg poceni kuhinjskih setov, so neuporabne. Priporočam zelo fine jeklene, za evropske kuhinjske nože iz mehkejših jekel in brusne palice z diamantno prevleko oziroma keramične za boljše nože iz trših jekel. Za domačo uporabo najbolj priporočam cenejšo, fino keramično palico.

Vir:
http://www.osterrob.si/clanki/vzdrzevan ... skih-nozev


Sicer pa:

Oster nož => manjša potrebna sila rezanja => manjša poškodba rezilnega roba.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2407
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 891 krat
Prejel zahvalo: 376 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 165

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 26 Nov 2017, 00:10

S51VC je napisal/-a:Ojla!
Pred kratkim sem si v LIDL-u kupil https://www.bricovideo.ovh/video/produits/parkside-lidl/uk/parkside-wrt-and-dry-lidl-pnts-250-accessories-test-advice-price-manual-technical-data-video.html. Na pogled dobra stvarca za brušenje nožev z vodo.


Imam že 10-15let in konstantno vsake 3-4mesece brusim nože. Seveda tudi za sosede, taščo pa še komu.
Vmes pa seveda z tisto ročno zadevo - ročaj in zgoraj ravna trda palica z brazdami. To je dovolj za na hitro poravnavo.
Sem pa kmalu po nakupu moral zamenjati brusni kamen saj je bil kupljen preveč mehak in je sčasoma postal jajčast in se je na nekaterih mestih hitreje obrabljal.
Mislim da sem drugega nabavil pri swaty-ju.
Je pa kot pri vsakem stroju treba začutiti stroj in se navaditi z njim delati. Potem se da nabrusit marsikaj tudi dleta, škarje in podoben zadeve.
Clownfish
 
Prispevkov: 453
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a S51VC » 26 Nov 2017, 13:11

Tako ja, nekaj podobnega sem tudi jaz razmišljal. Treba bo iti v kako večjo trgovino, kjer prodajajo take brusilne plošče in izbrat taprave. Mislim, da imajo swaty-jeve plošče samo v MB in Zrečah. Kupim take, da bodo brusili visoko legirana jekla, vidija svedre... ;) Pogledam v Merkur, Obi, Merkator...
Nože znam nabrusit, tudi svedre za kovine.
Hvala vsem za pomoč in mnenja. Mislim, da sprašujem prave strokovnjake.
S51VC
S51VC
 
Prispevkov: 169
Pridružen: 16 Apr 2016, 19:35
Kraj: JN76xp
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a kobranka » 26 Nov 2017, 19:10

Pri nas uporabljamo, kar tisti poceni brusilnik, ki ima v ročaj vdelano križno na V neki ploščici(možno, da je prav keramika). Primeš z eno roko brusilnik z drugo nož in potegneš dvakrat vzdolž rezila s tem brusilnikom.

Tisti kamen sem kar pobral proč iz tistega brusilnika, mogoče mu nekega dne na tisti strani naredim ogrodje za brusni trak bo bolj uporabno od tistega kamna.
kobranka
 
Prispevkov: 1777
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 408 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a SimonS » 26 Nov 2017, 19:18

Malo OT:
Jaz nože brusim z "štrajharjem". Ko imam pot mimo Gorice se ustavim v Solkanu v trgovini z mesarko robo. Za 1€ mu popravijo rezilo in naostrijo tako kot ga doma nikoli ne moreš.
SimonS
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Nov 2017, 19:30

SimonS je napisal/-a:Malo OT:
Jaz nože brusim z "štrajharjem". Ko imam pot mimo Gorice se ustavim v Solkanu v trgovini z mesarko robo. Za 1€ mu popravijo rezilo in naostrijo tako kot ga doma nikoli ne moreš.
Prvič, ko pridem k tebi, bom imel nože s seboj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 35575
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7118 krat
Prejel zahvalo: 4371 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a BotSub » 26 Nov 2017, 20:14

Jaz brusim vse na kamnih... Tam do 10.000 granulacije. Z malo prakse se da kar v redu nabrusiti. ;)
https://photos.app.goo.gl/fDUvJ8h7RL7br5FH2

Štrajh oz. ravnalo ostrine pa ne nabrusi noža.
----------------------------------------------
S52BOT
Uporabniški avatar
BotSub
 
Prispevkov: 273
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:05
Kraj: Sežana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Ostrenje kuhinjskih nožev

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 27 Nov 2017, 09:24

eldi2011 je napisal/-a:Kvaliteten štrajhar ne pobira materiala, ampak ravna sam rob rezila, material pobira le poceni grob kao štrajhar, ki je običajno priložen poceni kompletom nožev....(Če imaš takšnega vrzi stran, saj ti naredi škodo na dobrem nožu)

Res je, jaz sem za štrajher dal cca. 50 €.
MarkoM
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 171 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 14


Vrni se na Pripomočki in ročna orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost