Tehtanje malo drugače

vse kar gre in ne gre na elektriko, a primemo lahko v roke ter si s tem tako ali drugače pomagamo.

Tehtanje malo drugače

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Maj 2024, 23:26

Imam poceni kitajsko tehtnico. Kako deluje ? Nimam pojma, a ji ne zaupam. Vsaj povsem ne. Še posebej ji ne zaupam, ko se gre za tehtanje majhnih mas.
Recimo, da imam nekaj kar predvidevam, da je 0,3g. No v redu, predvidevam na podlagi te kitajske tehtnice.
Postavlja se vprašanje, kako to predvidevanje potrditi ali ovreči. No tole je mali ostro, bolje bi bilo reči oceniti ali še bolje vsaj približno oceniti pravilnost predvidevanja.
Nekatere boljše tehtnice mano v kompletu referenčno utež. To mi je dalo misliti in prišel sem do zanimive ideje.

Na to kitajsko tehtnico položim kovanec za 50€ centov. Nato pritisnem gumb za taro. Poberem kovanec za 50€ centov in na tehtnico dam kovanec za 1€, dodam še moj predmet. Če dobim rezultat 0, 00 potem je predvidevanje o teži točno.

Zakaj tako ? Preprosto: Oglejte si tole!

Tudi nekatere druge vrednosti se da na ta način relativno dobro stehtati, čeprav je natančnost naše tehtnice slaba.

Je pa treba paziti, da uporabljamo čim novejše in nepoškodovane kovance.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Tehtanje malo drugače

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Maj 2024, 06:32

Če se dobro spomnim iz šole, je največja napaka pri meritvah nasploh, če nekaj merimo kot razliko dveh mnogo večjih veličin.
Kaj pokaže tvoja kitajska tehtnica pri različnih € kovancih? Kakšno je odstopanje od navedenih vrednosti iz tabele?
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1776 krat
Prejel zahvalo: 1662 krat
Uporabnika povabil: forest70

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Maj 2024, 06:54

Tudi sam imam eno majhno kitajsko tehtnico (Pordenone). Natančnost merjenja je 0,5g (na pr. 2,5g, 2,4g ali 2,6g).
Za kovanec 0,50€ pokaže 7,9g namesto 7,80g.
Za kovanec 1€ pokaže 7,6g namesto 7,50g.
Za kovanec 2€ pokaže 8,5g namesto 8,50g.
Prikaz se spreminja ko ugasnem in ponovno prižgem tehtnico in dam gor kovanec. Tako pri kovancu 0,50€ enkrat pokaže 7,8g, drugič pa 7,9g, podobno pri ostalih kovancih. Kako naj potem točno izmerim 0,3g?
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Maj 2024, 07:53

ivor je napisal/-a:Kako naj potem točno izmerim 0,3g?
Tako, da primerjaš 0,3g težko zadevo z razliko teže kovancev 0,5 in 1€.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Maj 2024, 07:57

Skratka, na vago daš kovanec za 0,50€ in pritisneš tipko za taro. Nato na vago daš kovanec za 1€ in zraven dodaš še predmet za katerega domnevaš, da ima 0,3g.
Če vaga pokaže 0,00 potem je domneva točna. Če vaga pokaže karkoli drugega, pokaže pravzaprav razliko do 0,30g. Ta pa ni nujno, da je točna.

Celotna meritev se zasnuje na dejstvu, da je linearnost tehtnice boljša, kot pa njena točnost.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a cero » 05 Maj 2024, 07:58

Jaz imam doma eno tako poceni kitajsko z natančnostjo 0.001g:
https://vi.aliexpress.com/item/94860432 ... ry_from%3A

Poskusil sem jo kalibrirati v službi na certificirani laboratorijski tehnici z natančnostjo 0.00001g in prišel do ugotovitev;
da je priložena kalibracijska utež povsem točna (pri 5g fali samo okrog 0.0002g,kar je zanemarljivo).
da je zelo pomembno kam postaviš predmet ki ga tehtaš (razlike pri kalibracijski uteži so bile tudi do 0.03g), zato sem si označil mesto kjer je meritev najbolj točna.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 801 krat
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Maj 2024, 08:01

cero je napisal/-a:Poskusil sem jo kalibrirati v službi na certificirani laboratorijski tehnici z natančnostjo 0.00001g in prišel do ugotovitev,....
Se lahko priporočam za kalibracijo ?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Maj 2024, 09:07

VolkD je napisal/-a:
ivor je napisal/-a:Kako naj potem točno izmerim 0,3g?
Tako, da primerjaš 0,3g težko zadevo z razliko teže kovancev 0,5 in 1€.
Relativni pogrešek je lahko ogromen pri posrednem merjenju iz razlike dveh mnogo večjih, a približno enakih veličin. Poglej članek str. 14 formula za posredno merjenje/odštevanje (10). Večje ko so izmerjene veličine in manjša razlika med njima, večji je pogrešek. Ta je lahko večji kot pri neposrednem merjenju. Zato se je treba taki merilni metodi izogibati, če je le možno.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Maj 2024, 09:36

Tudi, če je pogrešek 50, 70, 90% bo pri izmerjeni veličini nič, njegova absolutna vrednost še vedno 0.

Skratka z metodo, ki sem jo opisal ugotavljamo zgolj enakost in ne razlike. Če odštejemo napako A/D konverterja v vagi, ki prinese ±1 digit, je naša meritev povsem točna. Napaka meritve torej znaša natančno toliko kot k natančnosti prinese ±1 digit na zadnjem mestu vage. Točnost meritve pa je seštevek napak obeh uporabljenih referenc, v našem primeru obeh kovancev.
Glede na to, da imam vago, ki meri z resolucijo 0.1g, kovanci pa so natančni na 0,01g lahko napako obeh referenc zanemarimo, čeprav so stari in obrabljeni.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Maj 2024, 09:44

Ali misliš, da si se s tem izognil napaki, če stehtaš kovanec 0,50€ in stisneš tipko "tara"?
Mnogo večjo točnost bi dosegel, če bi imel tehtnico, ki pokaže ravnotežje. Euro kovance bi lahko uporabil kot natančne uteži. Merjenje ustreza mostični metodi merjenja pri električnih meritvah, kjer iščeš ravnotežje.
Priponke
Tehtnica.png
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Maj 2024, 10:09

ivor je napisal/-a:Ali misliš, da si se s tem izognil napaki, če stehtaš kovanec 0,50€ in stisneš tipko "tara"?
Mnogo večjo točnost bi dosegel, če bi imel tehtnico, ki pokaže ravnotežje. Euro kovance bi lahko uporabil kot natančne uteži. Merjenje ustreza mostični metodi merjenja pri električnih meritvah, kjer iščeš ravnotežje.
Pa saj moja metoda je natančno to kar si opisal. S pomočjo tipke tara primerjaš dve stvari in jih daješ v ravnotežje. Skratka zagotoviš, da je na senzorju enak pritisk v obeh primerih.

Lahko celo izpustiš pritisk na to tipko, a moraš potem peš ugotavljati kakšna je razlika pri obeh meritvah. Če je razlika nič, potem absolutna napaka pri prvi in pri drugi meritvi na tako narejeno meritev nima vpliva.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a cero » 05 Maj 2024, 10:37

VolkD je napisal/-a: Se lahko priporočam za kalibracijo ?

Lahko prinesem enkrat mimo mojo "točno" utež.
cero

OdgovorNapisal/-a Lojz » 06 Maj 2024, 20:06

VolkD je napisal/-a:Preprosto: Oglejte si tole!

Nikjer nisem zasledil, kakšna je toleranca mase kovancev. Če je toleranca +- 1% in v primeru 1€ - 1% ter 0,5€ +1%, je razlika v masi med njima že 0,453g in ne več 0,3g!
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 212 krat
Prejel zahvalo: 493 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 46

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Maj 2024, 20:18

Lojz je napisal/-a:

Nikjer nisem zasledil, kakšna je toleranca mase kovancev. Če je toleranca +- 1% in v primeru 1€ - 1% ter 0,5€ +1%, je razlika v masi med njima že 0,453g in ne več 0,3g!

Klik!
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a booxco » 06 Maj 2024, 20:24

VolkD je napisal/-a:Če je razlika nič, potem absolutna napaka pri prvi in pri drugi meritvi na tako narejeno meritev nima vpliva.

"Napake" so sestavljene iz dveh komponent - sistematične in naključne. Sistematični del (kalibracija, nelinearnost,...) se pri odštevanju pri isti vrednosti izniči, verjetno je to to, kar želiš povedati. Naključne napake, ki je od meritve do meritve drugačna, pa se na ta način žal ne da odpraviti. Je pa ta tem manjša, čim boljša je ponovljivost tehtnice.

Tvoja metoda pride v poštev le pri ponovljivem, pa čeprav nekalibriranem instrumentu (kot je na primer fizična ravnotežna tehtnica od ivorja, ki spada med "ničelne inštrumente"). Preiskusi ponovljivost svoje tehtnice in daj kovanec velikokrat gor in dol. Poglej, ali vedno pokaže isto vrednost mase in ali se potem tudi vedno res vrne nazaj na 0,00. Brez vmesnih tariranj, seveda.
booxco

Kraj: Lj okolica
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Maj 2024, 20:44

booxco je napisal/-a:Tvoja metoda pride v poštev le pri ponovljivem, pa čeprav nekalibriranem instrumentu (kot je na primer fizična ravnotežna tehtnica od ivorja, ki spada med "ničelne inštrumente"). Preiskusi ponovljivost svoje tehtnice in daj kovanec velikokrat gor in dol. Poglej, ali vedno pokaže isto vrednost mase in ali se potem tudi vedno res vrne nazaj na 0,00. Brez vmesnih tariranj, seveda.
Vse kar si napisal drži.
Sem pa preizkusil tudi ponovljivost tehtnice.
Meritve kovanca za 10€ cent pokažejo vedno 4,2g ( moralo bi pokazati 4,1g). Meritev kovanca za 2€ pa mi vedno da vrednost 8,7g (morala bi kazati 8,5g). Vaga torej kaže preveč, a je vztrajna in to trdi vedno. Se ne zmišljuje vsakič nekaj drugega.
Seveda ima tehtnica tudi naključno napako, a je za vsaj razred manjša od sistematične.

booxco je napisal/-a:kot je na primer fizična ravnotežna tehtnica od ivorja, ki spada med "ničelne inštrumente".
Tudi ta tehtnica ima naključno napako (gibanje zraka, prah, trenje) je pa ta napaka običajno zelo majhna.

V tem tednu dobim novo tehtnico - potem bo šele zanimivo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 06 Maj 2024, 21:53

VolkD je napisal/-a:Meritev kovanca za 2€ pa mi vedno da vrednost 8,7g (morala bi kazati 8,5g). Vaga torej kaže preveč, a je vztrajna in to trdi vedno. Se ne zmišljuje vsakič nekaj drugega.
Izgleda, da si imel s kitajsko tehtnico več sreče kot jaz. :?: Moja namreč kaže vsakokrat drugačno težo pri istem (ne enakem!) kovancu, čeprav je odstopanje od uradnih podatkov manjše.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Maj 2024, 22:19

ivor je napisal/-a:Izgleda, da si imel s kitajsko tehtnico več sreče kot jaz.
Lepa reč! Jaz pa nisem zadovoljen z njo in sem naročil drugo.

Bomo videli kaj bo, ko pride ( predvidoma ta teden).
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a DusanK » 06 Maj 2024, 22:45

Sem mislil, da je prva stran kovanca enaka, druga pa se spreminja glede na državo.
Pa je prva stran tudi različna: Evropska unija pred širitvijo 1. maja 2004 ali pa geografska podoba Evrope (po 1. januarju 2007).
https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/co ... ex.sl.html

Slučajno imam dva različna kovanca za 10 centov, da sem preveril.

Collage_Fotor.jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3360 krat
Prejel zahvalo: 5852 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a Lojz » 08 Maj 2024, 11:14

VolkD je napisal/-a:
Lojz je napisal/-a:

Klik!

Na podani povezavi še vedno ne najdem podatka o toleranci, le neko (amatersko zasilno) primerjavo. Med vrsticami pa spet link do nominalne mase kovancev, kakor da ima res vsak kovanec točno maso.
Zato sem stehtal nekaj različnih kovancev (nisem imel več kot 2-4 vsakega :cry: ).
Saj ne, da veliko odstopajo od nominalne mase, pa vendar. Konkretno: 1€ (nominalno 7,50 g), sem stehtal dva in oba sta bila pod nominalno vrednostjo.
1€_minmax.jpg
1€

50c (nominalno 7,80 g) pa je eden nad nominalno, eden pa pod nominalno maso.
50c_minmax.jpg
50c

Če imaš srečo in vzameš "prava", potem bo razlika res 0,3 g, drugače pa je razlika lahko skoraj 0,4 g. (pri teh mojih dveh!)
Pri 50c in 1€ kovancih sem najbrž imel srečo, da niti niso veliko odstopali. :)
Drugače je pri manjših 1c in 2c, kjer je bila razlika okoli 0,1 g, seveda pri veliko manjši nominalni masi.
1c_minmax.jpg
1c
2c_minmax.jpg
2c
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

OdgovorNapisal/-a cero » 08 Maj 2024, 11:52

Če gledam tole:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 31998R0975
so mase zaokrožene na desetinko grama, torej se lahko gibljejo znotraj te desetinke, seveda s starostjo predvsem zaradi obrabe kovanci izgubljajo na masi.
cero

OdgovorNapisal/-a Lojz » 08 Maj 2024, 12:59

cero je napisal/-a:Če gledam tole:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 31998R0975
so mase zaokrožene na desetinko grama, torej se lahko gibljejo znotraj te desetinke, seveda s starostjo predvsem zaradi obrabe kovanci izgubljajo na masi.

Ravno to sem hotel povedati, da za primerjavo tako male mase (recimo manj kot 0,5 g), kovanci pač niso najbolj primerni.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

OdgovorNapisal/-a cero » 08 Maj 2024, 13:19

Pa mogoče je potrebno pazit da so spreminjali zemljevid Evrope na kovancih leta 2007 kar sicer minimalno vpljiva na maso.
cero

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Maj 2024, 14:16

cero je napisal/-a:Pa mogoče je potrebno pazit da so spreminjali zemljevid Evrope na kovancih leta 2007 kar sicer minimalno vpljiva na maso.

+ različen relief/podoba za vsako državo na drugi strani...
Primer za 2€
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3360 krat
Prejel zahvalo: 5852 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a daluka » 08 Maj 2024, 16:25

Bez obzira na otisak nebi smjela biti razlika u težini.
Razlog, masa predmeta koji ide u prešu je uvijek ista, prešanjem ne gubi ništa od mase bez obzira na oblik uprešanog uzorka, kod prešanja nema skidanja materijala, samo deformacija materijala, eventualna minimalna razlika se može pojaviti kod sastava materijala koji se preša, ali i to je standardizirano i vjerujem da dolazi iz iste ljevaonice.

Lojz je napisal/-a: za primerjavo tako male mase (recimo manj kot 0,5 g), kovanci pač niso najbolj primerni.

Za točnije mjerenje treba uzeti 10 ili 20 uzoraka izvagati i onda podijeliti sa brojem vaganih.
daluka

Kraj: HR - 9A - JN85MQ
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 26

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Maj 2024, 21:28

Napake pri tehtanju s pomočjo kovancev ne nastanejo zaradi tega, ker bi kovanci bili tako zelo različni, ampak zato, ker se kovanci v obtoku izrabijo.
Za primerjalno tehtanje s pomočjo kovancev je to treba vedeti in uporabiti kovance, ki vizuelno niso poškodovani.
Danes popoldan sem imel priložnost tehtati kovance za 10€ cent. 12 sem jih stehtal na tehnici, ki je namenjena tehtanju do 50g in ima raster 1mg. Natančnost tehtnice je 0,1 ‰. V to je istočasno zajeto že tudi ±1 digit.

Naj povem, da niti en kovanec ni bil težji od 4,100g. Sedem jih je pokazalo natančno to vrednost. Ostali razen enega so se gibali med 4,091 in 4,098, kar pripisujem obrabi. En kovanec je bil vidno poškodovan in je tehtal 3,988g.

Iz povedanega sledi, da je primerjalno merjenje mase (teže) s pomočjo kovancev v razredu 0,1g povsem sprejemljivo, še posebej, če imamo več kovancev in si za meritev izberemo najtežje primerke, ki so najmanj obrabljeni.

V prihodnjih dneh dobim tehtnico z dosegom do 100g in rastrom meritve 0,01g. Se bom lahko malo bolj poigral z meritvami.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Vrni se na Pripomočki in ročna orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov