Tako, da primerjaš 0,3g težko zadevo z razliko teže kovancev 0,5 in 1€.ivor je napisal/-a:Kako naj potem točno izmerim 0,3g?
Se lahko priporočam za kalibracijo ?cero je napisal/-a:Poskusil sem jo kalibrirati v službi na certificirani laboratorijski tehnici z natančnostjo 0.00001g in prišel do ugotovitev,....
Relativni pogrešek je lahko ogromen pri posrednem merjenju iz razlike dveh mnogo večjih, a približno enakih veličin. Poglej članek str. 14 formula za posredno merjenje/odštevanje (10). Večje ko so izmerjene veličine in manjša razlika med njima, večji je pogrešek. Ta je lahko večji kot pri neposrednem merjenju. Zato se je treba taki merilni metodi izogibati, če je le možno.VolkD je napisal/-a:Tako, da primerjaš 0,3g težko zadevo z razliko teže kovancev 0,5 in 1€.ivor je napisal/-a:Kako naj potem točno izmerim 0,3g?
Pa saj moja metoda je natančno to kar si opisal. S pomočjo tipke tara primerjaš dve stvari in jih daješ v ravnotežje. Skratka zagotoviš, da je na senzorju enak pritisk v obeh primerih.ivor je napisal/-a:Ali misliš, da si se s tem izognil napaki, če stehtaš kovanec 0,50€ in stisneš tipko "tara"?
Mnogo večjo točnost bi dosegel, če bi imel tehtnico, ki pokaže ravnotežje. Euro kovance bi lahko uporabil kot natančne uteži. Merjenje ustreza mostični metodi merjenja pri električnih meritvah, kjer iščeš ravnotežje.
VolkD je napisal/-a: Se lahko priporočam za kalibracijo ?
VolkD je napisal/-a:Preprosto: Oglejte si tole!
Lojz je napisal/-a:VolkD je napisal/-a:Preprosto: Oglejte si tole!
Nikjer nisem zasledil, kakšna je toleranca mase kovancev. Če je toleranca +- 1% in v primeru 1€ - 1% ter 0,5€ +1%, je razlika v masi med njima že 0,453g in ne več 0,3g!
VolkD je napisal/-a:Če je razlika nič, potem absolutna napaka pri prvi in pri drugi meritvi na tako narejeno meritev nima vpliva.
Vse kar si napisal drži.booxco je napisal/-a:Tvoja metoda pride v poštev le pri ponovljivem, pa čeprav nekalibriranem instrumentu (kot je na primer fizična ravnotežna tehtnica od ivorja, ki spada med "ničelne inštrumente"). Preiskusi ponovljivost svoje tehtnice in daj kovanec velikokrat gor in dol. Poglej, ali vedno pokaže isto vrednost mase in ali se potem tudi vedno res vrne nazaj na 0,00. Brez vmesnih tariranj, seveda.
Tudi ta tehtnica ima naključno napako (gibanje zraka, prah, trenje) je pa ta napaka običajno zelo majhna.booxco je napisal/-a:kot je na primer fizična ravnotežna tehtnica od ivorja, ki spada med "ničelne inštrumente".
Izgleda, da si imel s kitajsko tehtnico več sreče kot jaz. Moja namreč kaže vsakokrat drugačno težo pri istem (ne enakem!) kovancu, čeprav je odstopanje od uradnih podatkov manjše.VolkD je napisal/-a:Meritev kovanca za 2€ pa mi vedno da vrednost 8,7g (morala bi kazati 8,5g). Vaga torej kaže preveč, a je vztrajna in to trdi vedno. Se ne zmišljuje vsakič nekaj drugega.
Lepa reč! Jaz pa nisem zadovoljen z njo in sem naročil drugo.ivor je napisal/-a:Izgleda, da si imel s kitajsko tehtnico več sreče kot jaz.
cero je napisal/-a:Če gledam tole:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 31998R0975
so mase zaokrožene na desetinko grama, torej se lahko gibljejo znotraj te desetinke, seveda s starostjo predvsem zaradi obrabe kovanci izgubljajo na masi.
cero je napisal/-a:Pa mogoče je potrebno pazit da so spreminjali zemljevid Evrope na kovancih leta 2007 kar sicer minimalno vpljiva na maso.
Lojz je napisal/-a: za primerjavo tako male mase (recimo manj kot 0,5 g), kovanci pač niso najbolj primerni.
Vrni se na Pripomočki in ročna orodja
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov