Priklop radijske postaje na osciloskop

Vse kar si radioamaterji sami naredimo zato, da bi naredili daljšo, boljšo in sploh radijsko zvezo.

Moderator: s55ei

Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a S58FA » 06 Mar 2017, 13:34

Rad bi naredil člen za varni priklop radijske postaje na osciloskop za gledanje oddajnega signala. Na internetu sem videl več izvedb tega člena. Jaz bi izdelal rešitev, ki je na sliki.

sampler.jpg

Avtor te sheme: https://www.youtube.com/watch?v=RLwZFlP9wr8&t=2s

Problem je v tem, da ne poznam metode kako izbrati ustrezen toroid oz. kako prepoznati toroid, ki so v raznih napravah ali ustrezajo tej rešitvi. Vem, da niso vsi toroidi ustrezni pri višjih frekvencah. Ta na sliki je T50-2. Ali lahko uporabim toroid iz stikalnih napajalnikov?
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 10:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Mar 2017, 13:42

S58FA je napisal/-a:Ali lahko uporabim toroid iz stikalnih napajalnikov.
Feriti iz stikalnih napajalnikov so po večini čisto v redu nekje do par MHz, ker se gre v bistvu za transformator, ki je po naravi precej širok, bi moralo delovati recimo do ene 7 MHz. Je malo odvisno tudi od tega kakšen stikalni napajalnik boš zlorabil. Če je to kakšen boljših, kjer pazijo na izkoristke, potem se bo dalo nategnit vse do 14MHz. No saj ne da tam neha delati, le rezultatu bodo napačni.

Si pa podal precej premalo podatkov za konkretne odgovore. Vsaj frekvenco in moč oddajnika povej.
Na višjih frekvencah se da doseči dovolj močan sklop brez uporabe ferita. Pri dovoljšnji moči je za opazovanje dovolj že sklop s koščkom žice,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a S58FA » 06 Mar 2017, 14:04

Glede na to, da bom iz stare krame težko dobil ustrezen ferit za območje 144/145 mHz. Bi najprej naredil za HF radijsko postaja do 30 mHz. Najprej do 150 W moč in še do 1500 W. Imam pa tudi 2,5 W UKV postajo za 144/145 mHz, kar pa mislim da lahko direktno priklopim na osciloskop (2,5 W cca. 10 Vpp).

Ferite bi lahko vzel iz starih PC napajalnikov in iz starih katodnih osciloskopov.
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 10:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Mar 2017, 18:52

Meni je tole tvoje početje malo vprašljivo. Kaj bi ti sploh rad meril z osciloskopom ?
Dajva tole raziskat, pa ti bom potem brez problema odgovoril še vse ostalo.

Merjenje izhoda neke radijske postaje z osciloskopom, namreč nima nekega pravega smisla. Oziroma kaj bi sploh rad pomeril ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a S58FA » 06 Mar 2017, 20:27

Rad bi gledal, če oddajni signal ni premoduliran? Če linear 1 KW, da dovoj čisti signal? Ker spectrum analizator nimam. Rad bi pogledal, če frekvenca oddajnega signala ustreza frekvenci, ki jo kaže postaja. Meni se je že zgodilo, da je postaja kazala, da oddajam na frekvenci 14.220 kHz, a dejensko sem oddajal tam okoli na 14.312 kHz in se čudil, da se mi noben ne javi na CQ. Čez nekaj časa pa dobim elekt. pošto od amatera iz USA, ki se je jezil, da sem ga motil in klical CQ na njegovi frekveci in zakaj se nisem hotel odzvati na njegova vprašanja. Tako je morala postaja na servis. Takrat me elektrinika ni preveč zanimala. Zdaj me zanima in se želim malo igrati oz. učiti tudi v tej smeri. Želim videti frekvenco (tudi brez frekvenc metra) in obliko oddajnega signala. Vesel sem vsake pomoči in nasvetov.

To bi rad gledal.
modulacija.jpg


Vir: https://www.youtube.com/watch?v=99pfkfcCl1A
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 10:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Mar 2017, 23:01

Mislim, da so tvoje želje v navzkrižju s orodji, ki bi jih rad uporabil.
Najprej te moram razočarati s tem kaj osciloskop sploh je. Vsekakor ni instrument s katerim bi meril popačenje signala. Tudi merjenje frekvence je zelo vprašljivo. Moraš razumeti, da je debelina žarka v razredu par procentov celotnega ekrana.

Naslednji problem, ki nastane je frekvenčna omejenost osciloskopov. Če hočemo videti popačenja, ki nastanejo ob prekrmiljenjih moramo imeti za to vsaj nekajkrat večjo pasovno širino. V nasprotnem na osciloskopu, ker deluje kot filter, dobimo sliko signala, ki je skoraj idealen. Za nameček smo potem zaradi te napake še celo zadovoljni.

Sploh je osciloskop naprava, ki je precenjena glede na to, kaj ponuja.


Svetujem ti izdelavo spektralnega analizatorja. Ne rabi biti neka huda zverina, če gre do 1 GHz bo že dovolj .
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a S58FA » 07 Mar 2017, 13:03

Hvala za zgoraj napisano. Ali mi lahko pošlješ kakšen link za spektralni analizator, ki bi bil dovolj enostaven za izdelavo in tudi primeren za delo?

Nimam še ustrezni frekvenc meter, zato me zanima ali bi bil ta kitajski instrument dovolj dober za pomerit (oscilator ...) v radioamaterski postaji.

http://www.ebay.com/itm/171925808201?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Slika
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 10:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a forest70 » 07 Mar 2017, 13:26

Za frekvenc meter poglej tu, je precej enostaven.
Narejenih je bilo kar nekaj v okviru društva.
If you pay in bananas, you got a monkeys
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1099
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 262 krat
Prejel zahvalo: 237 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 107

Re: Priklop radijske postaje na osciloskop

OdgovorNapisal/-a S55TA » 13 Okt 2017, 19:25

Shema je čist ok, Franc, toroid T50-2 je tudi vredu, ker gre za zelo majhne indukcijske tokove. S tako pripravo lahko precej natančno ugotoviš stanje izhodnega signala na postaji. Recimo z merjenjem envelope na osciloskopu lahko precej natančno nastaviš CW signal, AM in SSB. Prdvsem pa pobudo na postaji. Envelope signal namreč precej
natančno pokaže popačenje. S to metodo so se in se še nastavljajo linearni ojačevalniki. Pa tudi frekvenco precej natančno izmeriš če poznaš zmogljivosti osciloskopa.


L.P. S55TA, Tomo
Uporabniški avatar
S55TA
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 14 Jul 2017, 12:55
Kraj: Turjak
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Radioamaterske samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: eldi2011 in 3 gostov