DSP in radioamaterska postaja

Vse kar si radioamaterji sami naredimo zato, da bi naredili daljšo, boljšo in sploh radijsko zvezo.

Moderator: s55ei

DSP in radioamaterska postaja

OdgovorNapisal/-a S58FA » 01 Mar 2017, 17:19

Radioamaterska postaja Kenwood TS 850S ima možnost priklopa zunanje DSP (digital signal procesor) enote. Zanima me ali lahko kot DSP enoto uporabim računalnik?

Kako bi lahko avdio izhod signala računalnika povezal s postajo? Mene zanima samo DSP na oddajni strani postaje.

Prilagam tudi shemo postaje.

Povezava avdio izhod računalnika in mikrofonsko vhod postaje me ne zanima. To sem že naredil, vendar nisem bil zadovoljen.

TS850_signal.jpg
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 09:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: DSP in radioamaterska postaja

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 01 Mar 2017, 17:50

Po shemi sodeč moraš v zunanjem DSP-ju generirati signal 455kHz, kar sicer, če uporabiš Mic Input, naredi balančni modulator. Nato pripelješ ta signal na TX Mix1.
LP Bojan
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 867
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 293 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: DSP in radioamaterska postaja

OdgovorNapisal/-a S58FA » 02 Mar 2017, 09:16

To pomeni, da moram izdelati zunanji BALANSNI MODULATOR v katerega direktno pripeljem audio signal iz računalnika in RF nosilni signal frekvence 455 kHz. Na izhodu balansnega modulatorja dobim DSB signal, z zgornjim in spodnjim bočnim pasom, katerega direktno pripeljem v 1. mešalno stopnjo (TX1).

Ali lahko kot RF nosilni signal 455 kHz uporabim oscilator CAR postaje, ki je na shemi?
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 09:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: DSP in radioamaterska postaja

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 02 Mar 2017, 10:27

V tem primeru boš samo nadomestil način, ki praviš, da ti ne ustreza: Mic out (SC) - B.M. - 455kHz filter - TX Mix1.

Če želiš uporabiti zunanji DSP, potem moraš zagotoviti vse funkcije DSP-ja.
Poglej si manual od DSP-100, na primer tu:
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q= ... eLXMdeKdkA

Torej, narediti moraš modulacijski signal za izbrano modulacijo na frekvenci 455kHz in ga peljati na vhod TX Mix1! Sicer uporaba DSP-ja izgubi smisel.
LP Bojan
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 867
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 293 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: DSP in radioamaterska postaja

OdgovorNapisal/-a S58FA » 02 Mar 2017, 22:26

V bistvu sem želel na oddajni strani razširit SSB modulacijo na 3 kHz za tako zvani eSSB. Vedel sem, da je možno v meniju postaje razširit oddajo na 6 kHz, ampak šele zdaj sem ugotovil, če nimaš original DSP-100, potem ti ostaneta oba bočna pasova, kar pa ni dobro.

Našel sem tudi spletno stran, kjer so naredili nekaj podobnega tudi brez originalnega DSP-ja, vendar takega posega ne nameravam delati v postaji.

http://www.worldwidedx.com/threads/hifi ... 50.135865/
S58FA
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 02 Avg 2016, 09:51
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 1


Vrni se na Radioamaterske samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost