Preklopnik - ozemljilo antene

Vse kar si radioamaterji sami naredimo zato, da bi naredili daljšo, boljšo in sploh radijsko zvezo.

Moderator: s55ei

Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Jan 2015, 19:06

Z Boštjanom S55O imava v delu majhen preklopnik z dvema konektorjema in enim relejem. Antenski konektor je preko releja ozemljen, ko pa je rele aktiviran, pa se preklopi na konektor, ki gre proti postaji. Shema je sila enostavna:
Priponka shema.JPG ni več na voljo


Velikost tiskanine je 30x30mm.

Prilagam risbo celotnega modula in izgled tiskanine.

s55o-1sw.PDF
Tiskanina
(143.37 KiB) Prenešeno 99 krat


Preklopnik je uporaben tudi za ne-radioamatersko rabo, saj ga lahko montiramo npr. tudi na TV antenski kabel. Potrebno je le pripeljati 12V napajanje do releja, ko želimo signal.
Če rabiš kakšno informacijo, me kontaktioraj po elektronski pošti <nick>@pavlin.si
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 5780
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Kraj: Novo mesto JN75OT
Zahvalil se je: 797 krat
Prejel zahvalo: 1764 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 160

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 19 Jan 2015, 20:09

Pozdravljeni!

Kot je Mare že pojasnil, gre za enostaven preklop antenskega sistema oziroma "žile" kabla na ozemljitev. S tem preprečimo, da bi razelektritve, statika in ostali stranski proizvodi, ki nastanejo v atmosferi in v okolici anten ter antenskih vodov povzročile škodo na aparatih oziroma radijskih postajah.

S tem si olajšam vest, da v primeru neviht in drugih vremenskih neprilik ne skrbim kaj se bo z postajo zgodilo.

Hvala Maretu za udejanjenje ideje!

lp
Boštjan
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 19 Jan 2015, 21:17

Če so antene za eno samo frekvenčno področje se za ta namen super obnesejo kratkostičeni "stub-i" .
Delajo brez napajanja in so lahko vedno priklopljeni.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a forest70 » 19 Jan 2015, 21:30

Že že, do neke mere, samo ko treska fanj, je le bolje kabel odklopiti. :!:
mare69 je napisal/-a:Z Boštjanom S55O imava v delu majhen preklopnik z dvema konektorjema in enim relejem. Antenski konektor je preko releja ozemljen, ko pa je rele aktiviran, pa se preklopi na konektor, ki gre proti postaji. Shema je sila enostavna
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1023
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 242 krat
Prejel zahvalo: 224 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 108

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 19 Jan 2015, 21:53

Hm, morda bi bil pri takem stikalu dobrodošel še en par kontaktov releja, ki bi povedal PTT-ju (oddajniku), ali je antena priključena!?
Namreč sam N konektor lahko nese tudi večje moči.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 692
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 90 krat
Prejel zahvalo: 214 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 19 Jan 2015, 22:10

s55m je napisal/-a:Če so antene za eno samo frekvenčno področje se za ta namen super obnesejo kratkostičeni "stub-i" .
Delajo brez napajanja in so lahko vedno priklopljeni.


Prosim Adi še kaj več o tem. Nekaj jih imam takih, pa me zanima kakšne vrste stubov si mislil oziroma kaj to je. Lahko tudi v posebno temo.

Človek mora biti odprt do idej drugih in potem izbrati pravo :)

S53DZ ...ideja ni slaba!

Hvala.
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 20 Jan 2015, 09:34

@ s53dz - torej si misli, da preklopnik oziroma software pobira signal z 12V napajanja releja in le v primeru, ko je na kontaktih 12V, dopusti spremembo antene na ta band oziroma dopusti oddajo (interlock) ?

lp
Boštjan
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 20 Jan 2015, 12:02

@s55o, ne, pravzaprav sem mislil na dodatni kontakt releja tako, kot sem napisal.
Bolj zanesljivo je namreč takrat, ko rele dejansko preklopi in ne, ko ima napajanje.
Ker govoriš o streli, se lahko zgodi, da kontakt zalepi tudi v mirovnem položaju.
To bi bilo v stilu profesionalnih koaksialnih stikal, ki tak kontakt sklenejo šele, ko je preklopnik RF veje sklenjen.
Samo ugibam, ker ne vem, če je v tej aplikaciji sploh potrebna zaščita izhoda oddajnika.

Še to: S stubom je najbrž mišljen lambda četrt konec, ki je kratko sklenjen na koncu, torej je na mestu priključka njegova impedanca teoretično (na eni frekvenci) enaka neskončno.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 692
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 90 krat
Prejel zahvalo: 214 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 20 Jan 2015, 12:51

Hvala za odgovore!
Ok kako pa to narediti ? Da ko rele dejansko preklopi, da imam 12V nekje oziroma kako to "prebrati". Ker 12V peljat po RF delu ni ravno enostavno (vsaj zame ne :( ).
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 20 Jan 2015, 13:54

Nekaj takega?
RFsw.jpg

Namreč, do stikala moraš poleg koaksialnega kabla peljati še +12V in minus za rele.
Dodati bi moral le še eno povratno žico do kontrolerja.
Dokler na povratnem vodu ni +12V, ne vklopi TX-a. To je osnovna ideja.
POPRAVEK: UPS, ni v redu, ker pomožni kontakt bo verjetno vedno preklopil! Umikam ta predlog.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 692
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 90 krat
Prejel zahvalo: 214 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 20 Jan 2015, 15:55

s55o je napisal/-a:Prosim Adi še kaj več o tem. Nekaj jih imam takih, pa me zanima kakšne vrste stubov si mislil oziroma kaj to je. Lahko tudi v posebno temo.
Človek mora biti odprt do idej drugih in potem izbrati pravo :)
Hvala.


Sem moral pustiti vsa citiranja, da se ve, na kaj odgovarjam.
Predstavljaj si četrvalovni transformator iz koaksialnega kabla, ki je na eni strani kratko sklenjen.
Enačba za četrtvalovni transformator je: Zvhodna=Ztransformatorja na kvadrat/Zizhodna. Zizhodna je v našem primeru 0 ohm (kratek stik-dober približek 0 ohm). Recimo, da je Ztransformatorja 50ohm. Računamo Zvhodno. V teoriji, bi bila neskončno, kar pa v praksi nikoli ni, je pa dovolj dober približek, da je uporabno. Torej, če na kabel ki napaja 14 MHz monobander dodaš T člen in četrtvalovni "stub" za 14MHz, bo le ta za DC v kratkem stiku, za 14MHz signal, pa bo imel zelo visoko impedanco in ne bo motil delovanja.
Za kratki val so dolžine sicer malo nepraktične, na mikrovalovih pa se to lahko s pridom uporablja, seveda, če ničesar drugega ne napajamo preko kabla, ki pelje signal do antene..
Tukaj pa še v angleščini: klik
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 20 Jan 2015, 16:12

Adi hvala, sem potem malo pogooglal in razumel. Vsekakor pa tile stubi ne pomenijo zaščite zaradi razelektritve od strel, temveč le za DC zaščito sprejemnika na posamezni frekvenci. Poleg tega so neuporabni pri multiband antenah.

lp
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a S52O » 20 Jan 2015, 16:45

Zelo lepo zamišljeno in izvedeno.
Za razelektritve in statiko dovolj dobro, kar se pa tiče samih strel pa se strinjam z @forest70.

V taki izvedbi bi mogoče bilo za dodati RF detektor, ki bi preklopil rele in postajo povezal z anteno. Zaščita postaje, če
bi kdaj pozabil, da je vse skupaj na ozemljeno - na masi.

Zvone
S52O
 
Prispevkov: 226
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:05
Kraj: JN76BC
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 20 Jan 2015, 16:55

s55o je napisal/-a:Adi hvala, sem potem malo pogooglal in razumel. Vsekakor pa tile stubi ne pomenijo zaščite zaradi razelektritve od strel, temveč le za DC zaščito sprejemnika na posamezni frekvenci. Poleg tega so neuporabni pri multiband antenah.

lp


Ravno za zaščito pred strelami so namenjeni. Vsi mobilni operaterji uporabljajo točno kratkostične-stub zaščite.
Vsak oplet kabla bi moral biti ozemljen na vstopni točki v objekt.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a sYsop » 21 Jan 2015, 01:19

Ravno za zaščito pred strelami so namenjeni. Vsi mobilni operaterji uporabljajo točno kratkostične-stub zaščite.
Vsak oplet kabla bi moral biti ozemljen na vstopni točki v objekt.

A mobilni operaterji uporabljajo multiband antene ?
Tune for MAX smoke !
Uporabniški avatar
sYsop
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:05
Kraj: All over the World
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Jan 2015, 01:24

Simon, saj bi komentiral tudi tvoje, a ne bom.
Bostjan, stub zascite so dobre za zascito proti streli in praznjenju statike (ker si to negiral zgorja), niso pa multiband (no ja, 14 pa 28 MHz bi sla skupaj).
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 21 Jan 2015, 10:07

Adi hvala za poučitev.
Kaj se pa zgodi v primeru, ko je vod stuba daljši od razdalje med priklopom tega stuba in RTX ? ali ne pride prej energija do postaje kot do konca stuba ?
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 21 Jan 2015, 20:20

Ko bo to kar omenjaš bistveno, za preživetje tvoje tejnike, bosta uparjena že oba voda. Skratka, če bo to direkten udar strele, te ne reši niti 100 relejev.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s58a » 23 Jan 2015, 19:20

Se strinjam z Adi-jem, da je coax stub dobra rešitev kot ozemljilo antene. Poleg zaščite pa še slabi drugi harmonik oddajnika.

s55o je napisal/-a:Kaj se pa zgodi v primeru, ko je vod stuba daljši od razdalje med priklopom tega stuba in RTX ? ali ne pride prej energija do postaje kot do konca stuba ?

V tem primeru, pa uporabimo dvojni stub.

Takšno zaščito uporablam vrsto let na strelam izpostavljeni lokaciji in do zdaj b.p.

lp Boris
Priponke
14M-stub.jpg
14M-stub_2x.jpg
s58a
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 20 Jan 2015, 16:58
Kraj: Murska Sobota
Zahvalil se je: 11 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a Proteus » 25 Jan 2015, 15:40

Jaz uporabljam zadevo, ki je prikazana na sliki. Na radijskih zvezah, ki so namenjene telemetriji, torej 24/7. Do sedaj kakšnih 20 let brez problema.
Priponke
2015-01-24__10.11.20.jpg
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 1995
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 194 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55m » 26 Jan 2015, 04:22

Ja , samo je to prekleto drago za amaterscino, pa se tiste stevilke za afno so obicajno problem..... :)
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 427
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a S52DK » 26 Jan 2015, 07:55

Hoj!

Moje mnenje je, da je v času, ko treskajo strele najboljše fizično odklopiti antenske vodnike, prav tako energetske. Kjer pa to ni možno (npr. na kakšni oddaljeni lokaciji) pa to narediti na način, ki ga opisuje Adi. Rešitve, ki so preverjene v praksi in povrh še enostavne so vredne zaupanja.

Pri meni je to tako, da ko zaključim delo na postaji, so antene, rotator, antenski releji in omrežno napajanje vedno odklopljeni. To velja za vse naprave, ki so kakorkoli povezane s postajo (tudi PC in omrežna komunikacija).

Ne glede na zgoraj napisano, je zamisel dobra, lahko bi se jo uporabilo marsikje, tudi na oddaljeni lokaciji, bi pa veljalo dodati še logiko, ki onemogoči oddajo, če rele ni v pravem položaju.

Seveda bi veljalo razmisliti tudi o HP varianti. Tam bi bolj prav prišli vakuumski releji.
73 ES GL DE Robi, S52DK

Član radiokluba Študent S59DXX Maribor
Uporabniški avatar
S52DK
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 23 Jan 2015, 23:44
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 26 Jan 2015, 10:24

Zdravo!

Glede relejev ne potrebuješ vakumskih, če imaš moči do ranga 2kW. Mi uporabljamo Fujitsu FTR-K1CK012W 12 V/DC 1 preklopni kontakt 16 A 250 V/AC, ki so nasledniki VSB12V. Tudi z dvemi postajami na istem bandu skozi triplekser in stackmatch (skupaj torej cca 3kW (1,5+1,5)) nimajo nikakršnih problemov in odkar jih uporabljamo, nismo uspeli uničiti nobenega.

Res je, da je najbolje zadeve izklopiti na izpostavljenih lokacijah, vendar na S51A v Ljubljani to ni potrebno. Potrebujem samo nekaj, da bo odvečno energijo, ki se pojavi zaradi razelektritev, le to odvedlo na GND oziroma v ozemljitev in nato v zemljo.

Zaradi uporabe multiband anten je rešitev s koaksi neizvedljiva, poleg tega imamo že sedaj veliko število anten in bi to pomenilo ogromen strošek.
(2x tribander + 1x monobander 28 + 2x antena za 7 + 2x antena za 80m + antena za 160m..). Tako da bomo poskusili s tem. Dokler nismo povečali (izboljšali) sistema z dodajanjem novih anten smo uporabljali ročni preklopnik, ki je vse antene dal na GND in ni bilo nobenih problemov.

Če pa pride strela z direktnim udarom, pa lahko itak samo pometeš, kar ostane :)

lp
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a bats » 28 Jan 2015, 11:27

oj,

jaz se poslužujem bolj konzervativnega načina kot ga opisuje Robi, na Cu šini, ki je pritrjena zadaj na steno, imam en kup različnih ženskih konektorjev in vijakov, kamor po vsakem končanem delu privijem koaks od antene, na vijakih pa so ozemljene naprave.Konec CU šine gre seveda preko Cu pletenice na valjanec v zemljo.Fizikaljie so samo ob začetku in ob koncu dela, presenečenj, da bi kaj zatajilo ni.
bats
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 28 Jan 2015, 08:46
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Preklopnik - ozemljilo antene

OdgovorNapisal/-a s55o » 28 Jan 2015, 13:55

Torej le način za dosego istega cilja je drugačen.
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:28
Kraj: Podgorica - Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 16


Vrni se na Radioamaterske samogradnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost