Tukaj bom opisal postopek, kako sem se lotil izdelave in načrtovanja radijske postaje. Ni nujno, da je pravilen bo pa mogoče koga navdusil nad samogradnjami.
Torej prvi korak je, da postavim zahteve in določim funkcije ki jih mora podpirati.
-področje od 3,5MHz do 30MHz,
-SSB, CW in AM načini dela,
-4 stopnje vhodne atenuacije
-nastavljivo RF RX ojačanje
-AGC: off, fast, slow
-izhodna moč QRP, 10-50W (kasneje 100W) nastavljivo
-off, fast, slow AGC
-SSB nastavljiv filter 2,1kHz - 2,7kHz
-CW filter
-AM nastavljiv filter cca. 6kHz
-grafičn prikazovalnik
-približno merjenje SWR
-analgni prikazovalnik za: Oddajno moč, napajalno napetost, mod, S meter in SWR.
-8 CW tonov od 400Hz do 800Hz
-prikaz uglašenosti CW
-squelch
-VOX
-klasične funkcije, ki jih imajo vse postaje
-še nekaj manjših podrobnosti
Ko sem poznal funkcije sem moral ugotoviti koncept: analogna ali digitalna postaja? Odločil sem se za kompromis - digitalno krmiljenje in analogni RF del od antene do zvočnika. Na tej točki sem se moral tudi odločiti, kako bom naredil postajo. RF del bo narejen na laminatu v manhattan stilu, digitalni del pa bo narejen na tiskanem vezju. Vsak modul na blok shemi bo narejen svoji plosčici, povrzoval pa jih bo koaks s SMA konektorji. (Še dobro da imamo aliexpress, kjer je to poceni).
Ko sem si zadal koncept pa sem se lotil blok sheme z vsemi povezavami. Tukaj je prva verzija:
Blok shema se je skozi delo malo spremenila a osnova ostaja enaka.
Nato je bilo potrebno izračunati medfrekvece in frekvence VFO. Za prvo MF sem izbral 78MHz zaradi dobrega image rejectiona. Taka MF bi omogočala tudi 6m band. Druga MF pa bo 12MHz zaradi kristalov, ki jih imam doma.
Na MF in VFO bo najbolj vplival kristalni filter, zato sem najprej izdelal tega. Trenutno sem naredil SSB, kasneje pa pride še za CW in AM. Za AM bo verjteno iz tuljav in kondenzatorjev.
Tukaj bi bilo dobro izračunati tudi moči v posameznih stopnjah. Treba je paziti, da pri vhodnem signali 59+60 (-13dBm) ne bo nobena stopnja prišla v nasičenje. Tukaj bo pomagal tudi AGC na drugi MF.
Ko sem izračunal nivoje v posameznih stponjah sem se lotil izdelave RF im MF ojačevalcev. RF ojačevalec bo imel nastavljivo ojačanje med 2 in +20dB, izklopila pa ga bo tipka IPO.
Atenuator je tudi že dizajniran in testiran po posameznih modulih. Zaradi velikega števila kondenzaotrjev pa gam bom izdelal v SMT tehnilogiji.
Ko dokončam vse komponente za sprejem pa sledi uglaševanje frekvenc. To pa bom naredil tako:
Yeasu postajo bom prek odjemalnika priklopil na vhod moje postaje. V postajo bom spustil 1kHz ton iz računalnika in gledal izhod iz predojačevalca postaje. Ko bo izhodna frekvenca točno 1kHz potem bodo frekvence uglašene. To bom moral ponoviti za vsak način dela.
Ko pa bo RX/TX del deloval pa se bom lotil izdelave močnostnih ojačevalnikov. Najprej bom naredil osnovni ojačevalnik 5W, ko pa bo ta deloval pa bo v isto ohišje prišel še močnejši ojačevalnik okoli 50W. QRP ojačevalnik bo kasneje služil kot pobuda za močnejšega.
V to temo bom objavljal načrte in rezultate testiranj.