Že nekaj časa se občasno ukvarjam s tem sprejemnikom. Na balkon sem postavil star PC, nanj namestil linux in priključil dva RTL-SDR sprejemnika. Na enem je priklopljena GP antena za 1090 MHz in pognan
dump1090.V smeri, kjer ni večjih ovir, sliši letala tudi do 200 km daleč. Na drugega je priklopljena duoband antena za 2m/70cm in ga uporabljam na več načinov. Če poslušam dogajanje na frekvencah, na balkonskem PCju poženem rtl-tcp, na namiznem pa SDR#. Ugotovil sem, da je za ta način uporabe še tako hiter WiFi premalo in prihaja do prekinitev. Običajno pa s tem sprejemnikom skeniram cel band, ki me trenutno zanima (HAM, airband, PMR, sat...) s pomočjo
rtl-power in
python skripte za vizualizacijo. Skeniranje poteka v desetminutnih intervalih, slike se pa odložijo neposredno v mapo spletnega strežnika, kjer so na voljo za pregledovanje.
Sprejemnika sta sicer različna, vsebujeta tudi različna tunerja. Tisti z R820T je bolj občutljiv in ima manj motenj (npr. manjši signal v centru spektra) kot tisti z E4000. Pred uporabo sem s programom
kalibrate-rtl s pomočjo GSM oddajnikov ugotovil odstopanje frekvence in ga vpisal v ustrezne skripte in programe. Da sem zmanjšal motnje, sem oba sprejemnika oklopil. Odprl sem ju, najprej izoliral s papirjem, nato pa zavil v alu folijo tako, da se pri konektorjih dotika mase. Vem, da je hlajenje manjše in ni dobro za življenjsko dobo, je pa zato boljše za kvaliteto signala (brez antene sta zdaj gluha) in morda tudi stabilnost frekvence (konstantna temperatura).
Izkazalo se je, da bo potrebno uporabiti boljši računalnik, saj temu dnevno zmanjka sape in je potreben restart. Prav bi prišla tudi širokopasovna antena za skeniranje, npr. discone. GP antena za ADS-B je čisto dovolj, večji problem je njena lega (na balkonu) in višje zgradbe v bližini, zato bi antene rad preselil na streho, kar pa v našem bloku ni tako enostavno (dobri sosedje press).