Antenski stolpi na TK/ Monte Pigno

Vse o antenah, teorija in praksa.

Antenski stolpi na TK/ Monte Pigno

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Jul 2015, 13:35

Med potepanjem po Korziki smo se zapeljali tudi na vrh kuclja Mont Pigno med Bastio in St. Florentom na južni strani rta, tam kjer se začne Cap Corse. Gor je velika vojaška postojanka s konkretnimi antenami, ograjena z dvojno bodečo žico in dvojnimi vrati za vhod v kompleks. Parabole imajo premer tudi krepko preko 4m. Pri vhodu so kamere in zvonec. Ta del smo si ogledali bolj od daleč.

V neposredni bližini je radiodifuzni stolp s tipičnimi sistemi anten za RTV. Zanimivo je, da so krave, ki se pasejo tam okrog ugotovile, da je prijetno stati pod izpuhom klimatskih naprav.

Poleg omenjenih dveh je proti severu še en stolp, verjetno za mobilno telefonijo.

V vznožju teh mogočnih konstrukcij pa prav sramežljivo stojijo tri zidane barake, ki so očitno last radioamaterjev. Žal kažejo dokaj klavrno podobo: dva stolpa sta polomljena, s potrganimi jeklenicami. Na tleh je bilo videti ostanke elementov jagic. Očitno veter terja svoj davek, saj je npr. žična ograja pri RTV stolpu dobesedno izruvana iz tal, pa nima ravno tankih stebrov. Ena od "HAM" stavb je bila na silo odprta, vrata pa so razbita stala le na enem tečaju. Notri so bile baterije, verjetno za repetitor TK1UHF in TK1VHF. Antene za 2m in 70cm so sicer bile videti solidne in na svojem mestu. Ena od stavb, v kateri je najverjetneje repetitor je imela vrata založena le z nekaj kamni. Stoji pa nekaj vertikalk v bližini tretje hišice, kjer je očitno contest postojanka.

Vrh je tudi v SOTA registru, vendar smo se gor pripeljali z avtom, tako da aktivacija ni ravno po pravilih. QRM na vseh bandih, kar sem jih uspel "prevrteti" z gumištrudel anteno, presenetljivo ni presegel S4, kljub pragozdu anten naokrog.

Ima kdo kaj več (HAM) podatkov o tej lokaciji ? Meni ni uspelo najti nič konkretnega.

Nekaj slik je v albumu:
/gallery/thumbnails.php?album=10

Cesta na vrh je serpentinasta in ponekod malo slabša, predvsem pa ozka. Na Korziki je zanimivo, da na cesto narišejo črto tudi tam, kjer je ta široka le za en avto:
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11522
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1593 krat
Prejel zahvalo: 4202 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 122

Vrni se na Antene

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost