Glede na dobre začetne rezultate sem se odločil, da predstavim End-Fed Half-Wave (EFHW) anteno za kratkovalovna (KV) frekvenčna področja. S to anteno mi je v kratkem času uspelo s QRP radijsko postajo s 5W izhodne moči v 7 MHz področju vzpostaviti zveze z večino evropskih držav, od EA8 do GM, R2, RA3 in podobno. Antena je predvsem uporabna tam, kjer ni na voljo veliko prostora. Tako je tudi pri meni. Če bi želel postaviti polvalni dipol za 40 m področje, bi se moral namreč precej bolj potruditi.
V teorijo delovanja te antene se nisem preveč spuščal. Bistvo je, da je napajana v točki, kjer je tok skoraj nič, a napetost zelo visoka. Tako je tudi priključna impedanca te točke visoka, v razredu kΩ. Zato je za napajanje antene potreben transformator z razmerjem ovojev 1:7 do 1:9 oz. z impedančnim razmerjem 1:49 do 1:81. Na Youtubu je veliko videov, kako pravilno naviti transformator za EFHW anteno, ki mu pravijo tudi UnUn. Seveda je mogoče celo anteno ali samo UnUn transformator tudi kupiti. Paziti je potrebno le, da je uporabljen ferit primeren za izhodno moč radijske postaje. Sam sem uporabil en obroček FT140-43, kar naj bi bilo dovolj za moči do 30, mogoče celo 50W. Za standardno izhodno moč radijske postaje 100 W je bolj primerno uporabiti en ali dva obročka FT240-43. Različni viri navajajo različne velikosti in število obročkov za npr. moč 100W, a najboljši preizkus je, koliko se feritni obročki zaradi izgub segrejejo. Zadnje čase je slišati novice o slabih ponaredkih feritnih obročkov z velikimi izgubami, zato svetujem previdnost pri nakupu. Za kompenzacijo raznih pojavov v transformatoju je povsem na vhod dodan še kondenzator 100 pF. Ta kondenzator mora biti izdelan za dovolj visoko delovno napetost, sam sem uporabil 500-voltne. Marsikdo veže v serijo dva 220 pF kondenzatorja.
Ne glede na to, ali je UnUn transformator izdelan v samogradnji ali kupljen, je pametno pomeriti njegovo delovanje pred vgradnjo. Ta meritev je zelo preprosta. Z merilnikom odbojnosti (VNA, spektralnim analizatorjem s sledilnim izvorom in zunanjim merilnim mostičem, antenna analyzerjem, …) pomerimo vhodno odbojnost (prilagoditev, SWR), ko je izhod zaključen s transformirano impedanco, za ovojno razmerje 1:7 je to 49 x 50 Ω = 2450 Ω.
Druga značilnost antene je, da se njeno dolžino na nižjih frekvenčnih področjih podaljša s tuljavo. Tuljavnik mi je kolega postružil iz okrogle Koterm palice premera 20 mm. Povedal mi je, da je Koterm precej tečen material za struženje, ker je relativno mehak in se zvija, zahteva pa tudi zelo ostro rezilo. Uporabil sem lakirano žico 0.85 mm, kar sem pač uspel na hitro dobiti. Na začetku sem navil nekaj ovojev več in jih potem počasi odvijal, da sem dosegel zahtevano induktivnost 34 μH. Vsakih 10 ovojev sem utrdil z močnim lepilnim trakom. Ta induktivnost je že tako visoka, da se jo lahko dokaj točno pomeri z merilnikom induktivnosti ali kako drugače, npr. z resonančno metodo. Na koncu sem na tuljavo nataknil še termoskrčno cevko. Pred tem sem za boljše tesnenje na oba konca dal še toplotno lepilo, ki se ob gretju cevke zopet stopi in ustrezno razporedi. Tako za priključitev lakirane žice, kot za priključitev antenske žice, sem uporabil kabelske čeveljčke.
Tretja značilnost te antene je, da se lahko njena električna protiutež (counterpoise) izvede na različne načine. Prvi je kratka (2m oz. 4m) dolga žica iz ozemljenega priključka UnUn transformatorja. Tako imam trenutno izvedeno tudi jaz. Ta kos žice prosto visi od transformatorja proti zemlji. Nekateri pa stvari še poenostavijo in za protiutež uporabijo kar plašč priključnega koaksialnega kabla. Ker pa ne želimo, da tok teče po oklopu prav do radijske postaje, se v določeni točki montira feritne obročke oz. naredi dušilko, ki prepreči (zmanjša) tok po plašču od te točke naprej.
Pri izdelavi antene sem se zgledoval po tej povezavi (kratka izvedenka). Za začetek nisem uporabil namenske žice za antene, ampak kar izolirano instalacijsko žico 2.5 mm2. Vse konce žice sem zaščitil ali zaprl s termoskrčno cevko, da sem preprečil dostop vlage in počasno oksidacijo bakra. Izolatorja sta iz kmetijstva, namenjena električnemu pastirju, škripec pa je iz lokalne železnine, prav tako plastične vrvice. Na škripcu piše, da je za najvišjo obremenitev 250 kg, a je antena že z 12 kg protiuteži dovolj napeta in sem utež na koncu zmanjšal na približno 8 kg. Ker je drugi konec antene pripet na drevo, v naših krajih ne moremo kar zanemariti delovanja burje, ki bi v primeru fiksne pritrditve zelo kmalu utrgala anteno. Zato sem se odločil za uporabo škripca in uteži. Lepota te izvedbe je tudi, da sem pri uglaševanju samo odstranil utež in anteno spustil k tlem. Za pritrditev škripca na drevo sem uporabil dva ovoja širokega plastičnega traku. Na ta način se zmanjša pritisk na površino in prepreči, da bi se žica ali vrvica zažrli v vejo med rastjo.
Anteno je potrebno po postavitvi tudi uglasiti. Potrudil sem se čimbolj točno odrezati in priključiti daljši kos žice, ki določa resonanco v 14 in 28 MHz področju. Zgleda, da sem bil uspešen. Te dolžine nisem spreminjal. Zelo pomembno je, da anteno najprej uglasimo na višjih frekvenčnih področjih in na koncu na najnižjem. Krajši konec žice (skupaj s tuljavo) določa resonanco v 7 MHz področju. Ta resonanca je precej ozka, bistveno ožja od resonanc na 14 ali 28 MHz, kot je videti iz priloženih slik. Krajši kos žice sem v začetku rezal po 15 cm, bližje resonanci pa po 5 cm. Skupaj sem jo moral skrajšati kar za 40 cm. To je posledica nizke montažne višine, kar še najbolj vpliva na najnižje frekvenčno področje.
Za preizkus transformatorja in za uglasitev antene sem uporabil Red Pitayo z VNA aplikacijo ter zunanjim merilnim mostičem.
Antene prej nisem poznal, predstavil mi jo je Aleksander S54S, pomagal pa mi je tudi z nasveti za uglasitev, za kar se mu najlepše zahvaljujem.